בלי משרד השיכון לא עשינו כלום / עו"ד נתן רוזנבלט על הניצחון החרדי
על הניצחון העיבה הידיעה כי חסרו כמה מאות קולות למנדט השמיני. הרבה ספקולציות יש מי גרם לכך, אך לי אין ספק כי למשבר הדיור תרומה לעניין. חלשי אופי שלא הצביעו רק בגלל חוסר שביעות הרצון שלהם מהטיפול בעניין הדיור
- עו"ד נתן רוזנבלט
- י״ג במרחשוון ה׳תשפ״ג (נובמבר 7, 2022)
גם בבית הכנסת שלי נערך קידוש השבת, בדרשה הסברתי שהיחס שלנו לממשלה הוא כמו אברהם אבינו ללוט; הוא נלחם עבורו במסירות נפש בגיל 99 אך יחד עם זאת "היפרד מעליי", זה לא סותר. נלחמנו עבור הממשלה, אבל צריך לזכור עדיין כי מדובר בשלטון הכופרים, ורק בביאת גואל נשמח כולנו.
הבנה זו, נוגעת מאוד במצוקת הדיור החרדית; כל מי שחושב שביבי יפתור עבורנו את הבעיות, מומלץ לו לקרוא את ספרו החדש. בעצם לא מומלץ, סתם ביטול תורה של שעות, 670 עמודים של אני ואני ואני וכו' אך לאורך הספר הוא פורס את משנתו הכלכלית, שבסיסה הוא נגד הציבור החרדי. הוא חוזר על המשל הנורא שהמשיל כשהיה שר האוצר, על האיש הרזה שמחזיק על כתפיו את האיש השמן. ליברמן לא היה מנסח זאת טוב יותר.
כך שממנו אין לצפות לישועה כלשהי לציבור החרדי לדירות, ואנחנו צריכים לדאוג לעצמנו. ולדאוג לעצמנו זה אך ורק אם משרד השיכון יהיה בידינו, לא ידידינו הדתיים ולא החילונים. רק אם המשרד יהיה בידי שר משלנו, תבוא ראשית צמיחת הגאולה במצוקה המכבידה על כולנו – מצוקת הדיור.
אין שום נפקא מינא איזה קפלוטש יחבוש כבוד השר (או סגן שר בלי שר – זה אותו דבר). אין היום שום דרך לדאוג רק לציבור שלך, אם יורד גשם כולם נרטבים. כל שר טוב לנו, ובלבד שיחבוש כיפה שחורה.
שלשום (מוצ"שק לך לך) התקיימה אסיפה של עשרות עסקני שטח, אלו שהזיעו בחודשיים האחרונים והביאו את הניצחון, רובם מדגל התורה, כולם אנשי שם עם זקנים אפורים עד לבנים, עדות לעול הקשה של נישואי הילדים שמכריע אותם.
הזעקה שנשמעה שם צריכה להדהד; כל הדוברים, חזרו בערך על אותן מילים; הקשה שבגזירות היא היעדר הדירות במחיר סביר, עליה נזעקנו ובגינה יצאנו להצבעות, לפעול ולהפעיל, לא ייתכן שנוותר על משרד השיכון .
ח"כי ג' העדיפו לא להגיע, אך בצירוף מקרים, יצאה בדיוק באותה שעה, הודעה מטעם בכירים בדגל התורה, כי התנועה אינה יכולה למנות שרים ולפיכך לא תיקח את משרד השיכון. פירוש רש"י; מכיון שהבג"ץ אסר על ליצמן לכהן כסגן שר קבוע, ומכיוון שבג"ץ אחר אסר על בעל כתב אישום (ביבי) לכהן כשר, הרי אין אפשרות שהתיק יהיה בידי דגל התורה, ולכן עדיף להשקיע בוועדת הכספים, להעלות את ערך הנקודה של תקציב הכוללים בעשיריות האחוז.
לדעתי זו טעות כפולה; א. למרות שכל אחד מעדיף שהשר יבוא מהשטיבל שלו, הרי שאין בעיה אם השר יהיה מאגודת ישראל ומש"ס. ב. אם למדנו מהממשלה הקודמת זה שאין כללים בדרך לשלטון, ואם יש חוק שמפריע, פשוט משנים את החוק וזהו, אפשר בכמה דקות לשנות את החוק באופן שיאפשר לסגן שר להחזיק תיקים.
ישנם עשרות תוכניות כיצד להגדיל את היצע הדירות, ועוד נדון בהם גם כאן, אבל הדרך הטובה והקצרה זה פשוט להחזיק את משרד השיכון. למה הדבר דומה? למי שצריך להגיע ממקום למקום, הוא יכול לתכנן עם התחבורה הציבורית, כאן יחליף אוטובוס ושם ייקח רכבת, הוא יגיע בסוף, אבל אם הוא רוצה להגיע במהירות הוא צריך פשוט להיכנס לאוטו ולנסוע ישירות. משרד השיכון זה האוטו ומי שיושב על ההגה שלו, יגיע הכי מהר.
אמת, שר השיכון הוא לא כל יכול, בפרט אם מנהל התכנון ואגף התקציבים לא יהיו כנראה בידיים חרדיות, ואם ראש העיר לא אוהב אותנו (90% מהם ככה) אז צריך לחץ מלמעלה וקשה להנחית עליו תוכניות. אבל מצד שני, רוב ההחלטות בידיים של כבוד השר.
רק בשביל לסבר את האוזן על הכח העצום שבידי השר, אתן כאן שלוש דוגמאות קטנות להמחשת חובת החזקת המשרד; שלוש החלטות פשוטות של שר השיכון, אשר יכולות בבת אחת לתת לנו כעשרת אלפים דירות, זה יותר מכל העיר אלעד למשל (ותודה לפלוני, שעובד במשרד של רמ"י, ששלח לי ברצונו לעזור לציבור החרדי).
הראשונה היא אפליית בני המקום, אולי בהזדמנות נסביר יותר כי זה ארוך, רק נאמר שבלי הגזירה הזו יש לנו כבר כמה אלפי דירות, חלק מהן כבר בהגרלה הקרובה בעוד חודש וחצי.
השנייה היא הגדרת מקומות כבעלי צביון חרדי. אין לזה כמעט משמעות מעשית, אך יש לזה השפעה עצומה על קבלנים שבאים להתמודד. ברוך השם זכינו השבוע ליציאת מכרז בעכו על 1,800 דירות, שיוגדרו כצביון חרדי, לאחר שיחות שלנו עם הדרג הפקידותי במשרד, ולאור ההצלחה שלנו להביא לזכיית כ-250 אברכים בפרויקט הקודם (בלי גזירת בן מקום היינו היום ב-700).
והעניין השלישי זה תכנון מודולרי שיכול להתאים לחרדים ושאינם כאלו, לא נלאה בפרטים, רק נאמר שכך ניצלה קרית גת, וכך אפשר להביא לאלפי דירות במיידי.
כל ההחלטות הללו אינן צריכות חקיקה בכנסת או הסכמה של בג"ץ, פשוט החלטה קטנה של השר וזה נגמר. לא תוכניות לטווח ארוך ולא תלויות בכלום. כאן ועכשיו כעשרת אלפים דירות, במיקומים טובים ומחירים ברי השגה.
על הניצחון השבוע העיבה הידיעה כי חסרו כמה מאות קולות למנדט השמיני. יש הרבה ספקולציות מי גרם לכך, לי אין ספק כי למשבר הדיור יש תרומה לעניין. אני אישית מכיר, ואני בטוח שכל אחד מכיר, כמה חלשי אופי שלא הצביעו או הצביעו בחוץ, רק בגלל חוסר שביעות הרצון שלהם מהטיפול בעניין הדיור. אלו הקולות שחסרו וחבל על דאבדין.
רק החזקת משרד השיכון תוכל להשיב את האמון ואת הדיור, ואם לא עכשיו אין מתי.