קודם כל תודה על השאלה. היא נוגעת בנושא אותו רציתי לכסות כבר זמן רב.
הקדמה קצרה על
מחשבי עט:
ישנם שני סוגים, טאבלטים ומחשבים. דבר ראשון נסביר מהם הם טאבלטים ולאחר מכן נעבור למחשבי עט ול Surface Pro.
הטאבלט
כפי שכבר הזכרתי בשאלה של ב' (למעלה), טאבלט הוא מערכת מחשב פשוטה יחסית המורכבת על גבי מסך מגע. הסברתי מהו מסך מגע בשאלה של ב'. ישנם טאבלטים מיוחדים הקולטים בנוסף למגע, עטים וזיהוי לחץ.
למערכות ההפעלה של טאבלטים אין כל קשר למערכות הפעלה של מחשב. הם פשוטים וקלים יותר. כלומר, אין אפשרות להתקין תוכנות מחשב משוכללות כגון פוטושופ על טאבלט. יש צורך להתקין תוכנות מיוחדות הנקראות אפליקציות. בעקבות פיתוח טאבלטים עם זיהוי לחץ ועט, פותחו אפליקציות מיוחדות לצורכי ציירים, הבאים לחקות, בפשטות רבה, את התוכנות הגרפיות מלאות שיש על מחשב.
יתרונות:
ניידות. הטאבלטים דקים, קלי משקל, ונוחים לנשיאה.
פשטות. האפליקציות קלות משקל – קרי, מהירות פעולה, ועם יכולות מוגבלות וישירות, מה שגורם להם להיות קלות ללימוד. בנוסף הכלים המוגבלים גורמים לתחושה של ראש נקי וחופש יצירה, בדומה לחווית הציור על דף.
מחיר. לרוב המחיר נמוך מהמחיר למערכת מחשב + עט + תצוגה מלאים.
חסרונות:
גודל מסך. נוטה להיות קטן ביותר. רק מתקרב לגודל של מסך בינוני. זה יכול להיות חסרון או יתרון, תלוי בטעם האישי. צייר שהתרגל לציור על מסך גדול יהיה מתוסכל מאוד. קשה ליצור יצירות עם צביעה מורכבת, ונוטים לצייר על מסכים קטנים ציורים עם קווים מורכבים וצביעה פשוטה, או ציורים פשוטים יותר כגון "עקרת בית" של הציירת הבלין, אנימציות וכדו'.
פשטות. האפליקציות לא מציעות את מגוון האפשרויות האין סופי שיש בתוכנות מחשב. גם זה יכול להיות חיסרון או יתרון. יוצר שמחפש פילטרים, מברשות מורכבות, אפשרויות עריכה אין סופיות, העברות קלות מתוכנה לתוכנה, ושליטה מלאה על התוצרת פשוט לא ימצא את זה פה. אין זה אומר שבלתי אפשרי לייצר דברים מדהימים, אלא שזה פשוט קשה יותר, ודורש יותר קומבינות וחשיבה יצירתית. ההבדל דומה להבדל בין Illustrator ל Word.
מעבד. המעבד של טאבלט לא יכול להכיל קבצים כבדים מדי, כך ששוב, אנחנו חוזרים על הנקודה שטאבלט לא מעודד יצירות מורכבות.
כשרות. טאבלט לציור הינו טאבלט לכל דבר. יש
לכל אחד לשאול רב בעצמו,
על כל מקרה לגופו, האם מותר להשתמש לצורכי ציור, האם צריך לנתק את האינטרנט לחלוטין, או שמספיק רק לחסום. במקרה כזה יש לגשת לחברה חרדית אמינה כגון אאוטנט,
0722-613-613, או חסימה כהלכה,
1599550330. בנוסף יש לשאול האם מותר להוציא את המכשיר מהבית משום מראית עין והחטאת הרבים.
אין להאמין
בשום אופן למוכרים הטוענים שיש בידם טאבלט כשר. אין חיה כזו. כל אחד חייב לקבל אישור והוראות
בעצמו מרב
אמין, ורק אז ייקרא הטאבלט האישי שלו
בלבד, "כשר".
לסיכום: אם אתה לגמרי מתחיל בעסק הדיגיטלי, עוד לא השתמשת במחשב ועוד לא התלהבת מהתוכנות, הפשטות הקלילה של הטאטבלט תדבר אליך. אם התרגלת לשליטה המלאה ואין סוף האפשרויות שיש על תוכנת מחשב, מובטח לך שבעתיד תרצה לחזור לעבודה על מחשב. הטאבלט מתאים לך רק כמכשיר לוויה, לצורך סקיצות מהירות בדרכים וסטוריבורדים וכדו'.
מחשבי עט
אלו מסכי תצוגה עליהם מורכב מערכת מחשב מושלמת. אין צורך לחבר למחשב, הם נטענים, סביבת העבודה נקיה ומסודרת, אין כאבלים בכל מקום והם כמובן ניידים (פחות או יותר).
יתרונות:
סדר. כל מערכת הציור כולה כלולה בקופסא דקה אחת, בינונית או גדולה. מגניב.
ניידות. ניתן בתאוריה לקחת את המערכת בקלות לכל מקום ולהשתמש בה בכל מקום ל4-5 שעות היות שהיא נטענת.
מתאים במיוחד ליוצרים. בניגוד לטאבלט, מחשבי עט נוצרו עם חשיבה בלעדית או מרבית על ציירים. לכן החומרה, התוכנות, איכות המסך, העט, כולו בא לקראת הצייר. זהו מערכת מחשב וניתן להתקין עליה את כל התוכנות המורכבות שלמדתם, או תלמדו לאהוב.
חסרונות:
אי ניידות. חלק מהמערכות כבדים יחסית, או פשוט גדולים. מלבד זאת, יש צורך בד"כ לצרף במקלדת, ומעמד. בנוסף, המערכת עלולה להיות מאוד מאוד יקרה. במקרה של מערכת גדולה וכבדה, לא הייתי רוצה להסתכן ולצאת איתה לדרכים.
חומרה. כפי שכבר אמרתי, מערכת המחשב והמסך אחד הם. במקרה שחלק מהמערכת תתקלקל, כל המערכת דורשת תיקון. במקרה שתרצו לשדרג את המחשב (מה שקורה כל שלוש שנים לערך) תהיו חייבים להחליף את כל המערכת, הכוללת כזכור לכם גם מסך.
לסיכום: זהו מוצר מלהיב לגמרי, שמהווה שיא שיאו של פיתוח טכנולוגי לציירים ויוצרים. סביר להניח שהחסרונות שכתבתי הם רק מלמולים עקרים של הדור הישן שזקן ורגיל במסך התצוגה שתכף יצא לחלוטין מהאופנה. =_=;
מחשבי עט מוצלחים:
בראש ובראשונה Wacom, כמובן.
Wacom Mobile Studio Pro מגיע בשני גדלים, 16" ו13", ושש אפשרויות הרכבה שונות. אין סוף ביקורות נלהבות. כולל מגע, זיהוי הטייה וסיבוב של העט. חלק מהדגמים כוללים סורק ומצלמת תלת מימד. (אל תבקשו ממני להיכנס לזה עכשיו...) בין 4 ל 16 GB RAM (אם אין לכם מושג – 16 זה הרבה) מעבד i7 או i5 (גם זה גדול). פלוס רזולוציה מדהימה של 4K. מלבד זאת יש פיתוח של דחיית יד, כלומר המסך מסרב לזהות את היד המציירת כתנועות מגע. מעולה, נכון?
ו Wacom כמו תמיד, מתאימים לכל התוכנות של Adobe, ולרוב תוכנות היצירה המוכרות והפחות מוכרות.
ניתן להזמין ב
אמזון, ב
B&H וכנראה גם בארג'נט בארץ.
מחיר נע בין 9,000 ל 11,000
שימו לב: מומלץ לקנות דגם עם 8 או 16 RAM. מעבד i5 הוא מעולה, i7 הכי-הכי.
שנית, וכאן אני עונה סוף סוף על השאלה ש Pencil שאלה:
Microsoft Surface Studio
מייקרוסופט הספיקו להוציא כבר 6 דגמים. כל אחד יותר טוב מהקודם. כולל מסך מגע, מעמד קליל מעולה. ניתן לקנות מקלדת אלחוטית. יש צורך לקנות את העט בנפרד.
מבחינת איכות, האיכות קרובה
מאוד לאיכות של Wacom Mobile Studio. כל כך קרוב שקשה להצביע על החסרונות, אבל חייב להיות
משהו נכון?
אז הבה נתחיל בחפירות:
בציור קווים איטיים יש מעט רעידות. מהדגם הרביעי הרעידות כמעט בלתי מורגשות, אלא אם כן מחפשים אותן.
זיהוי לחץ העט פחות בהרבה מWacom אך למען האמת אי אפשר להבחין בהבדל. כפי שכבר הזכרתי בעבר, כמות הזיהוי הנמצא כיום בשוק מוגזם לחלוטין.
מה עוד... מה עוד...
נראה לי שנגמרו החסרונות. נעבור ליתרונות:
מסך ענק בגודל 28" 0o0
אפשרות לבחור בין מעבד i5 (מעולה) למעבד i7 (עוד יותר מעולה)
אפשרות לבחור בין 8 RAM (מצוין) ל 16 RAM (עוד יותר טוב) ל 32 GB RAM (מדהים-מדהים-מדהים)!
כמובן, המערכת מגיעה עם מחוג מיוחד, אם כל מיני אופציות מגניבות. (לא ידוע לי שזה שימושי במיוחד, אבל בכל זאת, חמוד.)
המחשב הזה
באמת נייד. כולל המקלדת הוא דקיק וקל מאוד לנשיאה. וכמובן נטען. ממש כמו להחזיק מחברת ביד.
.יש תמיכה בתוכנות ציור כולל פוטושופ. לא ידוע לי על תמיכה בתוכנות מתחומים אחרים כגון אינמציה ותלת מימד, אך סביר להניח שתומך לפחות בכל תוכנות Adobe, היות שזה מייקרוסופט.
הקווים חלקים ומהירים, יש פרלקסה מועטה, והתצוגה מדהימה.
פוטושופ עוד לא תומך במחוג עד הסוף, אך מתעדכנים כל הזמן. (חוץ מזה, כבר ציינתי שהמחוג לא כל כך נצרך.)
נזכרתי בעוד חיסרון. ממש קטנטן.
המחיר נע בין 11,000 ₪ ל 16,000 ₪. בהצלחה רבה לכם.
ניתן לקנות ב
אמזון, ב
מייקרוסופט וב
B&H (חברה ענקית ברובה חרדית-חסידית בבורו פארק- מצוינים)
יש עוד מספר מחשבי עט שאכסה בתגובה הבאה בעז"ה.