מחצבת ורד הסמוכה לחריש. "לא נכון לתכנן בית חולים, תעסוקה ואף מגורים כל כך קרוב למחצבה פעילה"צילום: ארז ארד / החברה להגנת הטבע
קים לגזיאל
התראות במייל
14:23 • 04 באוגוסט 2024
משרד השיכון מקדם תוכנית שכמעט ותכפיל את גודלה של חריש לכיוון צפון, עם תוספת של אלפי יחידות דיור, שטחי תעסוקה ואפילו בית חולים. אלא שבמשרד האנרגיה גילו על קידום התוכנית, והתרעמו: לדבריהם, חריש צפון תגיע עד 400 מטר ממחצבה פעילה שעלולה לסכן את בריאות התושבים, והבעיה מתחדדת מול הכוונה להקים בית חולים במקום. באגף מחצבות ומכרות במשרד האנרגיה חוששים כי הקמת השכונה תחייב פגיעה בפעילותה של מחצבת ורד — עד כדי סגירתה.
ואולם הסיפור מורכב יותר ועתיר אינטרסים: גופים ירוקים מתנגדים להרחבת חריש צפונה מאחר שהיא תקטע מסדרון אקולוגי חשוב, מה שיוביל לדבריהם לנתק בין צפון הארץ למרכזה; בעיריית חריש מברכים על תוכנית הפיתוח, וטוענים כי אין בעיה בבנייה לכיוון המחצבה; ואילו החברה הציבורית שמחזיקה בזכיון החציבה, שפיר הנדסה, היא אחת החברות הגדולות בתחום התשתיות ובעלת אינטרס כלכלי מובהק בהמשך הפעלתה, שכן היא מרוויחה ממשאב ששייך לציבור הרחב — הקרקע בבעלות המדינה.
התוכנית הראשונית שמקדם משרד השיכון, בשיתוף עיריית חריש ומשרד האדריכלים אלונים גורביץ', כוללת 10,000 יחידות דיור, 150 דונם של אזורי תעסוקה, ובית חולים על 100 דונם שיכלול מחלקות אשפוז, שימושים לאקדמיה והוראה, מחקר ופיתוח, מלונאות ומגורי סגל, מסחר ומנחת מסוקים. בסך הכל, מדובר על תכנון של 3,279 דונם, בעוד חריש הנוכחית יושבת על 4,935 דונם. התכנון נמצא בשלב ראשוני למדי, שכולל דיון בשתי חלופות, ועדיין לא בשלב תכנון קונקרטי.
בגלל מחצבת ורד הסמוכה, במשרד האנרגיה כעסו שלא נכללו בדיונים, ולפני כשבועיים שלחו מכתב למשרד להגנת הסביבה בו דרשו להיות צד בתכנון. בנוסף ציינו כי על הגורמים המקצועיים במשרד להגנת הסביבה לעמוד על עמדה שהביעה נציגת המשרד בדיון בתוכנית, לפיה "לא נכון לתכנן בית חולים, תעסוקה ואף מגורים כל כך קרוב למחצבה פעילה, בעיקר עם משטר הרוחות העיקרי שממערב למזרח".
במשרד האנרגיה הוסיפו כי שטח התכנון "חופף לשטחים נרחבים לתחום המגבלות של אתר כרייה וחציבה עירון
(ורד
)"; ואמנם המגבלות מתירות לבנות עד 500 מטר ממחצבה פעילה, אך מדובר במגבלה לא מספקת. לדבריהם, "לנוכח ההחמרה באופן חישוב ערכי הסביבה ובקביעת ערכי היעד בתקנות חוק אוויר נקי, ולנוכח ההנחיות העדכניות למידול איכות האוויר מפעילות מחצבות, תחום המגבלות נקבע בחסר".
לדבריהם, מחצבת ורד חשובה לאספקה לתעשייה, יש באתר עתודות רבות והצפי הוא שהיא תפעל עוד כ-20 שנה, ועתודות הרחבתה יאפשרו פעילות של עוד שניים־שלושה עשורים. בנוסף, המחצבה סמוכה לכביש 6 ו"יושבת על התפר שבין מחוז מרכז והמחוזות הצפוניים, כך שיכולה לשרת הן את מרכז הארץ והן את צפונה".
אבל עם כל הכבוד לחשיבות המחצבות לתעשייה, אף אחד לא מעוניין לגור ליד מחצבה פעילה שמפיקה רעש וזיהום. לפני כמה שנים התעוררה מחאה ציבורית סביב מחצבת אשרת בגליל המערבי, מצד תושבים שהתנגדו להרחבתה בטענות להחרבת שטחים ירוקים וצמיחה עד לפאתי היישובים, שתוביל לזיהום אוויר.
גם גופים ירוקים לא מחבבים את הרחבת חריש צפונה, ובחברה להגנת הטבע מתנגדים נחרצות. "אזור חריש בעל חשיבות סביבתית ואקולוגית אסטרטגית", כתבו בחברה. "השטחים שמשרד השיכון מבקש להוסיף לחריש הם אזורי ליבה לאורכו של מסדרון אקולוגי בעל חשיבות ארצית, אשר קטיעתו וצמצומו יביאו לנתק דרמטי בין צפון הארץ למרכזה. שטחים אלה משמשים בתי גידול של מיני חיות בר וצמחים רבים, בחלקם נדירים".
65 אלף תושבים עד 2027
בנוסף, בחברה להגנת הטבע טוענים כי אין באמת צורך להרחיב את חריש לשטחים הללו, שהם הריאה הירוקה של העיר, מאחר "שהיא כבר קיבלה מענה לצורכי הפיתוח בתוכניות הקיימות, בתוכנית הכוללנית וחריש דרום".
בנייה בחריש. בעירייה טוענים כי אין בעיה בפיתוח לכיוון המחצבה צילום: אמיר לוי
ואכן, לחריש יש עתודות בנייה בתוכניות אלה, שצפויות להגדיל את העיר בת ה-37.5 אלף תושבים כיום לכ-65 אלף תושבים. אך הטענה בעיר היא שהצמיחה לסדר הגודל הזה תושלם במהירות, עד 2027, ולכן הם מעוניינים מאוד בתוכנית חריש צפון בנוסף לתוכנית הכוללנית.
"חריש הולכת ומתבססת כעיר מחוז מרכזית, ובעתיד היא מתוכננת להיות מאוכלסת ב-100 אלף תושבים", אמר ראש העירייה יצחק קשת. "הקמת בית חולים אזורי היא חיונית להתפתחותה של חריש, ואת ההחלטה למקם אותו בחריש בתוכנית המתאר הארצית השגנו אחרי מאמץ גדול. האזור שיש עליו מגבלות בנייה לא קרוב לשטח שבו מתוכנן לקום בית החולים, והטענה בעניין זה תמוהה".
משרד הבינוי והשיכון מסר בתגובה: "המשרד משקיע משאבים רבים בחריש, שמתפתחת בקצב אכלוס מהיר מ-1,000 תושבים ב-2016 עד ל-40 תושבים כיום. לפי החלטות הממשלה, היעד הוא 100 אלף תושבים בעיר. עמידה ביעד זה מחייבת תוכנית חדשה ל-10,000 יחידות דיור. תוכנית חריש צפון מקודמת על פי תוכנית המתאר הארצית 35, ותואמת במיקומה ובהיקפה את התוכנית האסטרטגית לדיור של מינהל התכנון ואומצה על ידי המועצה הארצית לתכנון ובנייה ב-2017.
"התוכנית החדשה מקודמת על ידי צוות מקצועי רחב, ובכלל זה יועצים בתחום הסביבה הבוחנים, בין היתר, את הממשק עם מחצבת ורד. תחום הפיתוח הצפוי של חריש צפון מרוחק משמעותית מאזורי הפעולה של המחצבה.
"התקבלה החלטת הוועדה המחוזית על הכנת תסקיר השפעה על הסביבה, שיבחן ביסודיות, בין היתר, את מידת השפעת המחצבה על התוכנית. בתחנות ניטור אוויר באזור לא התגלו חריגות בזיהום כתוצאה מפעילות המחצבה. משרד הבינוי והשיכון ימשיך לקדם את התוכנית במקצועיות ואחריות על מנת להבטיח שתושביה העתידים של חריש צפון ייהנו מתכנון עירוני מיטבי ומאיכות סביבתית טובה"