שלבי הכנת שאור ולחם מחמצת - לכל המעוניין

שושנה דרור

משתמש סופר מקצוען
עיצוב גרפי
ב"ה לאחר נסיון רב, פיתחתי שיטה קלה יחסית להכנת השאור ולחם טעים עם טעם שאור עדין.
נא לשים לב שהכנת השאור הינה חד פעמית (פעם בשנה- אחרי פסח...) מי שרוצה לחסוך לעצמו את תהליך הכנת השאור יכל להשיג ממי שכבר יש לו.
ולהלן השלבים:

ההנחיות להכנת שאור-
שלב א'- בכוס חד פעמית, ממלאים קמח עד גובה של כסנטימטר, מוסיפים קמצוץ סוכר, ומעט מים חמימים. לערבב עד ליצירת עיסה בסמיכות בערך כמו של טחינה. לכסות בחתיכת נילון ניצמד או שקית אוכל. להעמיד בשמש או במקום חמים אחר.
במהלך היממה הראשונה יש לערבב את העיסה כשלוש פעמים בעזרת האצבע.

שלב ב'- להוסיף מעט קמח ליצירת עיסה עבה כמו בצק של לחם. מומלץ לסמן בעזרת ארטליין את גובה הבצק ע"מ להקל בהבחנה אם התקיימה תפיחה בעיסה. להעמיד בשמש או במקום חמים אחר לזמן רב (יתכן אפילו יממה) עד שניכרת תפיחה.

שלב ג'- להעביר לכלי בנפח ליטר, להוסיף בערך 2/3 כוס קמח, וכן מים עד לקבלת עיסה כמו של לחם. ושוב להעמיד במקום חמים עד שהעיסה בערך מכפילה את נפחה, גם כאן ניתן להעזר בסימון גובה העיסה ע"י לורד ארטליין.

שלב ד'- לאחר שהעיסה תפחה, מוסיפים בערך כוס וחצי קמח ומים עד לקבלת עיסה כמו של לחם. ולהמשיך כמו שלב ג'.

כשהשאור די ממלא את המיכל (אמור לתפוח תוך מקסימום 6 שעות), הוא מוכן להכנת לחם, ויש לפעול עפ"י ההנחיות שלהלן . השאור הזה מוכן כבר עבור שלב ב' בתהליך הכנת הלחם.

נא לשים לב-בכל מקום שמוזכר כוס הכוונה לכוס חד פעמית.

תהליך הכנת הלחם :
שלב א'- כ 6-8 שעות לפני הזמן שנוח לי להכין את העיסה, מוציאים את השאור מהמקרר (כ2 כפות גדושות שאור במיכל של ליטר) מוסיפים למיכל קמח בין 1/3 ל1/2 מגובה המיכל וכן מים חמימים ומערבבים לעיסה-חשוב לוודא שהשאור מלמטה מתערבב בקמח החדש- אין צורך ללוש היטב עד שהעיסה תהיה אחידה. להעמיד במקום חמים.

שלב ב'- השאור תפח ומילא את המיכל. מפעילים את התנור לחום 50 מעלות.
במקרה ולבסוף לא נוח לך להכין את העיסה בזמן שחשבת, אפשר להכניס את השאור התפוח חזרה למקרר, יתכן שיצנח-זה לא משמעותי, אך מומלץ להשתמש בו בהקדם האפשרי כי ככל שהוא טרי יותר הוא יותר אפקטיבי וטעם הלחם משובח יותר.

שלב ג'- מוסיפים את תכולת המיכל לקילו קמח וכף מלח. יש להשאיר במיכל מעט שאור לפעם הבאה ולשמור במקרר. להוסיף לעיסה מים חמימים לפי הצורך וללוש.

שלב ד'- מעבירים את העיסה לתבניות, מרטיבים את העיסה מלמעלה בנדיבות ומכניסים לתנור המחומם והמכובה להתפחה למשך שעתיים. התפחה ממושכת יותר תגרום ללחם להיות חמוץ יותר.

שלב ה'- אפיה בחום 180 מעלות למשך כ45 דק'.

בהצלחה רבה ולבריאות!

פוינט

משתמש מקצוען
עיצוב גרפי
איזו השקעה! כל הכבוד!

היכן שומרים את מעט השאור לפעם הבאה? במקרר?

רותי12

מהמשתמשים המובילים!
צילום מקצועי
עיצוב ואדריכלות פנים
תודה רבה כבר הרבה זמן אני מחפשת מתכון טוב למחמצת
כל התהליך הארוך זה רק לפעם הראשונה? אחרכך תמיד נשאיר מעט מהעיסה לפעם הבאה ?

userit

משתמש סופר מקצוען
עיצוב גרפי
תודה רבה! בדיוק בזמן בשבילי. אני מחפשת רעיונות למישהו אלרגי לשמרים תעשייתים.
חיפשתי היכן אפשר לקנות מוכן ולא מצאתי, אולי ידוע לך על מקום בירושלים או בני ברק?

פוזי

משתמש סופר מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
פרסום וקופי
תודה רבה רבה רבה
על כל ההשקעה.
וסליחה על הטרטורים האין סופיים
אנחנו בשיא ההכנה

שושנה דרור

משתמש סופר מקצוען
עיצוב גרפי
תודה רבה! בדיוק בזמן בשבילי. אני מחפשת רעיונות למישהו אלרגי לשמרים תעשייתים.
חיפשתי היכן אפשר לקנות מוכן ולא מצאתי, אולי ידוע לך על מקום בירושלים או בני ברק?

אחותי מכינה לחם מחמצת למכירה בירושלים כנראה שתוכל למכור את השאור בלבד למי שמעוניין להכין לבד-
058-3257118
02-5718118

userit

משתמש סופר מקצוען
עיצוב גרפי
תודה, ברוך ה' כרגע זה כבר לא רלוונטי.

שושנה דרור

משתמש סופר מקצוען
עיצוב גרפי
רק שכחתי לציין שנראה שבכמות העיסה שנוצרת מבצק של קילו קמח+השאור יתכן שנכנסים לחיוב הפרשת חלה, אני אישית מפרישה כמות קטנטנה ללא ברכה.

artline

משתמש מקצוען
עיצוב גרפי
תודה רבה!!!
אני אחרי נסיון די כושל בלחם השאור הראשון שלי עשיתי לפי הוראות בעיתון אבל משהו שם לא עבד...
מאוד מעונינת לנסות שוב ,
אבל לא הבנתי מה לגבי השמירה של השאור לפעם הבאה,
אשמח אם תוכלי לפרט,
(הרי יש את המיכל המקורי שממנו הוצאנו רק 2 כפות גדושות לא?
אותו ל אצריך להאכיל מפעם לפעם כדי שיתקים?)

שושנה דרור

משתמש סופר מקצוען
עיצוב גרפי
כשאני מכינה את לחם המחמצת, אני משתמשת כמעט בכל השאור שבמיכל. מותירה בו כמות של כ2 כפות גדושות לפעם הבאה ושומרת במקרר.
אני אישית לא "מאכילה" את השאור, באופן כללי אני מכינה את הלחם הזה פעם בשבוע, ומספיק בהחלט לרענן אותו כשש שעות לפני האפיה כפי שפרטתי לעיל.
במקרה ועבר זמן רב יותר והשאור כבר מריח ממש לא טוב-גם אז אפשר לאושש אותו ואין צורך להתחיל הכל מההתחלה. אסביר כיצד אם הדבר יתבקש.

רותי12

מהמשתמשים המובילים!
צילום מקצועי
עיצוב ואדריכלות פנים
הכל ברור מאד
רק לא הבנתי אחרי שהכנתי פעם אחת לחם נשאר לי במקרר 2 כפות כמו שציינת
מה אני עושה בפעם הבאה עם הקצת שנשאר? לאיזה שלב אני חוזרת?

א-ירושלמית

מהמשתמשים המובילים!
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי DIP
עיצוב גרפי
כתיבה ספרותית
איור וציור מקצועי
פרסום וקופי
UX UI
D I G I T A L
הקפצה נוספת...

מחמצת זה דבר שמשתבח עם הזמן. ככל שגיל המחמצת עולה, התוצרים שלה משובחים יותר וטעמם מעולה.
יש בהחלט מקום לשאלת רב, אם אפשר למכור אותו בחמץ. מדובר בהפסד מרובה!

ואת זה שמעתי ממקצוען בתחום.
http://www.bamixer.co.il/?s=מחמצת&x=0&y=0

שושנה דרור

משתמש סופר מקצוען
עיצוב גרפי
לכל המעונין השאור שלי כמעט מוכן ואוכל להתחלק עימו עם אחרים המעוניינים לחסוך לעצמם את ההכנה. אני במודיעין עילית. הכנתי אחרי פסח מקמח של טחינה יבשה שנמכר לגוי בפסח.

הקפצה נוספת...

מחמצת זה דבר שמשתבח עם הזמן. ככל שגיל המחמצת עולה, התוצרים שלה משובחים יותר וטעמם מעולה.
יש בהחלט מקום לשאלת רב, אם אפשר למכור אותו בחמץ. מדובר בהפסד מרובה!

ואת זה שמעתי ממקצוען בתחום.
http://www.bamixer.co.il/?s=מחמצת&x=0&y=0

השאור משתבח רק אם מרעננים אותו כל הזמן כלומר מכינים ממנו לחם חדש כמעט כל יום או כמה פעמים ביום. בודאי ששאור שעבר את כל הפסח ללא התעסקות, מתיישן ומקבל טעם פגום ופעילות ירודה. לא מומלץ להשתמש בו כמות שהוא אלא לחדש אותו- לקחת ממנו מעט מאוד ולהכניס לקמח חדש+מים. לחכות שיתפח, ולהוסיף פעם נוספת קמח ומים וכשיכפיל את נפחו- אפשר להשתמש להכנת הלחם.

הכל ברור מאד
רק לא הבנתי אחרי שהכנתי פעם אחת לחם נשאר לי במקרר 2 כפות כמו שציינת
מה אני עושה בפעם הבאה עם הקצת שנשאר? לאיזה שלב אני חוזרת?

לשלב א' בתהליך הכנת הלחם. אם השאור מאוד התיישן (יותר משבוע וחצי/שבועיים) מומלץ לרענן אותו כפי שכתבתי כאן לעיל.

שושנה דרור

משתמש סופר מקצוען
עיצוב גרפי
הקפצה:
אפשר להכין גם חלות מבצק כזה?
לא ניסיתי.
השאלה העיקרית היא אם הקליעה תחזיק מעמד בהתפחה הממושכת ולא תתפרק.
תוספת סוכר ודאי לא תפגום בתהליך יתכן שאפילו תשבח. שמן וביצים אינני יודעת כיצד ישפיעו.

שושנה דרור

משתמש סופר מקצוען
עיצוב גרפי
כשאני מכינה את לחם המחמצת, אני משתמשת כמעט בכל השאור שבמיכל. מותירה בו כמות של כ2 כפות גדושות לפעם הבאה ושומרת במקרר.
אני אישית לא "מאכילה" את השאור, באופן כללי אני מכינה את הלחם הזה פעם בשבוע, ומספיק בהחלט לרענן אותו כשש שעות לפני האפיה כפי שפרטתי לעיל.
במקרה ועבר זמן רב יותר והשאור כבר מריח ממש לא טוב-גם אז אפשר לאושש אותו ואין צורך להתחיל הכל מההתחלה. אסביר כיצד אם הדבר יתבקש.

לכל המעוניין-התנסיתי לאחרונה בשיטה נהדרת לשימור והשבחת השאור בין אפיה לאפיה.
נודע לי שהשאור נשמר טוב יותר כאשר הוא יבש מאוד. על כן לשאור הנ"ל שהותרתי במיכל במיכל עבור האפיה הבאה, הוספתי קמח עד שנעשה יבש וקשה מאוד, אפילו לא כל הקמח נדבק לעיסה.
ורק לאחר מכן הכנסתי אותו למקרר.
לפני האפיה הבאה הוספתי לו קודם כל את המים החמימים על מנת לרכך את גוש השאור, נוצר לי מין "מיץ" שאור, אליו הוספתי קמח עד לקבלת המרקם הרצוי-שזה בצק די רך.
המשך התהליך כמו קודם.
הלחם שנוצר תפח נהדר, והטעם מצוין.

תכנות.sh

משתמש פעיל
D I G I T A L
הקפצה נוספת..
נסיתי להכין מקמח כוסמין אך אחר 24 שעות לא ראו שם שינוי האם יש בעיה להכין עם קמח כוסמין?

שושנה דרור

משתמש סופר מקצוען
עיצוב גרפי
הקפצה נוספת..
נסיתי להכין מקמח כוסמין אך אחר 24 שעות לא ראו שם שינוי האם יש בעיה להכין עם קמח כוסמין?

אין בעיה להכין מקמח כוסמין.
מזג האויר היום קריר, וזה משפיע על קצב התפתחות החיידקים, מומלץ להעמיד במקום חמים.

אולי מעניין אותך גם...

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק קכו

א שִׁיר הַמַּעֲלוֹת בְּשׁוּב יי אֶת שִׁיבַת צִיּוֹן הָיִינוּ כְּחֹלְמִים:ב אָז יִמָּלֵא שְׂחוֹק פִּינוּ וּלְשׁוֹנֵנוּ רִנָּה אָז יֹאמְרוּ בַגּוֹיִם הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִם אֵלֶּה:ג הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִמָּנוּ הָיִינוּ שְׂמֵחִים:ד שׁוּבָה יי אֶת (שבותנו) שְׁבִיתֵנוּ כַּאֲפִיקִים בַּנֶּגֶב:ה הַזֹּרְעִים בְּדִמְעָה בְּרִנָּה יִקְצֹרוּ:ו הָלוֹךְ יֵלֵךְ וּבָכֹה נֹשֵׂא מֶשֶׁךְ הַזָּרַע בֹּא יָבוֹא בְרִנָּה נֹשֵׂא אֲלֻמֹּתָיו:
נקרא  54  פעמים

אתגר AI

הצבע הירוק • אתגר 23

לוח מודעות

למעלה