גרפולוג

משתמש מקצוען
פרסום וקופי
זכרונות של ירושלמים / פרק א' / מאת א. תכול

מאז ומקדם אפפה הילה את ירושלים. רוח הקודש שלא זזה מירושלים, רוממה את כל עסקי החולין שבה טפח מעל הקרקע. ומעתה גם לעסקי החול ניחוח של קדושה אופפו, ומענג כל המיטיב להריח אישה שמע"ק ניחוחו.

בימים עברו הייתה ירושלים חלוצית, כמו התנחלה ביהודה ושומרון. שהלוא זקנינו עוד הראו לנו את הגבול שסבב אחרי מטרסדורף, והליפטא הקסומה. ידעו להצביע לנו על מקום נפילת פגז, חור מקליע של צלף, ולנשום את אווירת ההתחדשות השבה ופועמת בירושלים.

צודקים אתם ידידי, אינני מסדר את דברי. הן שטף זרמי זיכרונותיי, כמו נחשול המאיים להטביע את מילותיי.

אלגום לי לגימה שיש בה ממש מחצי כוס התה, העטור בתיון בעל הכיפה האדומה של ויסוצקי. אנגוס ב'בפלה' הוורודה מעשי ידי 'מן' להתפאר, ואתחיל אט אט - -

«««​

היום רוצה אני לספר לכם מעט על ההווי בשכונה בה גדלתי, שכונת רוממה.

כאשר באנו לרוממה הזהירו אותנו מכרינו מאינשי דלא מיעלי המסתובבים ברחובותיה. כאשר היינו רואים אותם, היינו מחישים צעדנו אל המדרכה מעבר לכביש.

סימן היה לנו לזהותם, ולא נחשוש לספרו היום. מביטים היינו תמיד בקצה שרוולו של הבא כנגדנו ברחוב, ואם הייתה חפת חולצתו פתוחה ומשולשלת כלפי מטה, ידענו שעלינו להשקיף מהר ככל שנוכל היאך לעקוף את בעל החפת לבל ישטיננו.

רחובותיה של רוממה היו מן הרחובות השקטים, שאין בהם מן ההמולה השייכת לשכונות כדוגמת גאולה. ולמרות הכל, אף אווירת טוהר הייתה מרחפת באוויר.

אמנם היו שלושה קולות שהתמזגו כחלק מן השכונה, והייתה השכונה חלק מהם.

הראשון - וממנו לא נהנתי כלל - היה קול האזעקה הקצר שבקע מתוככי מפעל האלומיניום 'שבב בנית'. אשר בכל עת שסיימה המכונה שלב בהכנת המוצרים, הייתה פוצחת בקול תרועה רמה לבל יפסיד איש את הישגה הלזה. ותושבי השכונה עשו עצמם כביכול לא שמעו מאומה, והוליכו עצמם לענייניהם.

השני - ממנו נהנתי בעונג רוחני - היה קולו של גבאי בית הכנסת של הספרדים במתנ"ס השכונתי. רבי דודו שמו, זריז וחרוץ ולא חת מפני איש. בכל שבת מעשהו. בהגיע זמן תפילת מנחה בצהרי יום השבת, היה קולו העצום ממלא את כל רחובות השכונה, והיה מקום עמידתו בפתח בית הכנסת.

ועודני רואהו בעיני רוחי, עומד וקורא את הציבור; "מ-נ-ח-ה ת-פ-י-ל-ה"! "ת-פ-י-ל-ה מ-נ-ח-ה"!

והיו הרחובות אוספים את קולו, ומשחילים את הדיו בין חרכי התריסים. ולא היה אדם שנם בשעה ההיא במיטתו ולא ניעור כנשוך נחש. ואם אירע והיה מי שחזקה עליו שנתו, הנה באו קולותיהם של ילדי שכונת מטרסדורף שהחרו החזיקו אחרי רבי דודו, והבריחו את אחרוני האוחזים בקרנות מיטתם.

והשלישי - והוא העולה על כולנה. המזכיר מידי יום על יראת השם לבל תהיה מלומדה, ממנו הייתי נהנה בכל זמן בו נשמע הקול - ובכן, כל בוקר מתעוררים היינו לשאגת האריה שהיה נשמע עם שחר, וכן לעת ערב שומעים היינו את שאגתו, אם לא הפריעו אותנו האוטומובילים של חברת אגד הצעירה.

שכן במורדות מחנה שנלר תחת בית יעקב הישן, נקבצו להם כל החיות לגן אחד. אחר שעזבו את חורשת החיות ברחוב הרב קוק, אשר הרביץ שם את משכנם בראשונה, הד"ר אהרן שולוב מבאי האוי'ניברסיטה העברית. ומעתה בכל עת בה צווחו החיות ושאגו לטרפם היו קולותיהם באים עד למבואותינו.

ולשמע שאגת אריה זה, היו עוצרים אנשי המחשבה ממחשבותיהם, ואנשי המעשה ממעשיהם, ומביטים נכחם היאך הם יראים משאגת מי שאמר והיה העולם. ואף יגעי הכפיים היו עוצרים עבודתם מפטירים אנחה המשברת חצי דעתו של אדם, שמא יתעורר בחצי דעתו הנותר על תהלוכות חייו.

«««
הבניין בו גרנו היה קיבוץ נדחי עמו ישראל באהבה.

מתחת דירתנו התגורר יהודי מבוגר זעף ושתקן, אכן ניחשתם, הוא בא 'משם'... קשה היה לו עם הרעש אותו הקימו הילדים. מכה היה במקלו לעבר תקרתו, והילדים היו שומעים ובשרם נעשה חידודים חידודים.

למולו גר זוג פולנים שאותם לא היינו רואים באמצע השבוע... אינני יודע מדוע.

למול דירתינו גרה אשה אלמנה וחביבה, אשר חונכה על ברכי ההשכלה. והיו הילדים בורחים מפניה בשבת לבל תנציח את דמותם במצלמתה בעצם יום השבת.

ומעלינו גרו שתי משפחות בני תורה עם המון 'ערליכקייט', אשר האחת גדלה על מבועי החסידות, והשנייה על מורשת חכמי ספרד וארצות המזרח.

זהו היה בניין של קיבוץ גלויות. בניין שאין ריח תבשיל מבית אחד דומה לחברו. בניין שאין זמר מבית אחד דומה לחברו. אך למרות הכל מעולם לא נבטו ניצני מחלוקת בינינו. ותהי זכות השלום הלזו, על ידידינו שכבר נחים על משכבם בשלום.

לא נוכל שלא להתענג על אווירת שכונתנו. בין בימים בהם עטפנו את חלונותינו בדבק עבה וחום, ובין בימים בהם אטמנו חלונותינו מאבק הבנייה בהתרחבות השכונה.

«««
המכולתניק החביב עלי, היה 'בן יהודה'. דומה היה כי בסוף כל לילה בודקת השמש אם קם לו 'בן יהודה' ממשכבו, וכשמצאה משכבו ריקן הייתה אף היא ממהרת אחריו להתעורר מרבצה ולעורר היקום עמה.

ריחות החמוצים היו מכים באפי שעה שנכנסתי לרכוש את קניית הבוקר. ולא שלא היו קופסאות השימורים מוכרים לנו, אלא שנוהג היה 'בן יהודה' למכור כריכים מידי בוקר, ולשם כך על יד משטח העץ לחיתוך הלחם בדלפק, שכנה אחר כבוד קופסת חמוצים פתוחה.

בני משפחתו היו באים לעזור לו והיה מראה תאווה לעיניים, לראות את ההרמוניה ששררה ביניהם.

אך אני הייתי פוסע לתוככי החנות אל המקרר, ומוציא גביע גבינה ושקית חלב. אחר הייתי שב אל הכניסה לחנות שם המתינו כיכרות הלחם השחור, חמים ריחניים ופריכים. עד שאמרו שהאוחז בהם יאטום אפו לבל יאחזנו הבולמוס. ומשם פונה הייתי להמתין בתור.

שעה של קורת רוח הייתה שעת ההמתנה בתור. דלפקו המכובד במסטיקים עגולים וצבעוניים, בבמבליק אדום, ובבמבליק שחור, במציצות על מקל העטורות כשושנים יחדיו, ובסוכריות הסודה האבקתיות. היו נוסכים במביט בהם חוויה של מסיבת יומולדת, וכמעט שהיה העומד שם פוצח בגיל.

וכאשר הייתי מתקדם ועוד רגע קט ומגיע אל תורי, לא הייתי מתאפק ושולח ידי אל בינות ה'בזוקה' המבדחת וחפיסות ה'עלמה' הדגולות בסמלי המדינות, ושולף לי קופסת מתכת עגלגלה מלאה בסוכריות מאובקות. שכל הנוטל מהם בידוע שחיוך יעטר את לחייו למשך זמן מרובה, מגדול חמיצותם המענגת.

והנה בא תורי, המעוררני מחלומותיי. ידיו הגדולות והזריזות של 'בן יהודה' נוטלות היו את המוצרים שלקחתי, ומניחים אותם בכבוד בשקית הניילון החדישה. 'ששה שקלים וארבעים ושש אגורות' היה נשמע קולו הגרוני והעמוק של בן יהודה. ואני מנהג קבוע היה לי להוציא את שטר העשרה שקלים ולתתו לבן יהודה. מן העודף יהיה לי די מעות לנסיעותיי באותו היום, לי ולבני ביתי.

אח, מה נעמו חיוכי הפרידה מידידינו 'בן יהודה', ומיתר העומדים בתור. משל לא עמדנו כאן אתמול ולא עתידים אנו לעמוד כאן גם מחר. היה זה חיוך ששלווה נסוכה בצדו. היה זה השקט באוויר – השקט שאמר הכל.

בדרכי חזור משתדל הייתי לנענע את ידי כנדרש. כך גם התעמלתי עם משקל שקית המצרכים, וגם הטענתי את שעוני כדי הצורך עד למחר בשעה זו. אז נכון, אפילו מלאך לא עושה שתי שליחויות בבת אחת. אבל ירושלמי כן!...

--------
© כל הזכויות שמורות. אין להעתיק, לצלם, להפיץ, וכו' (השלם את החסר....) ושארית ישראל לא יעשו עוולה.

נערך לאחרונה ב:

גרפולוג

משתמש מקצוען
פרסום וקופי
חברי פורום יקרים!

זמן ארוך מתבשל בי הרצון לכתוב על אודות העבר הלוא רחוק, שעם ההתפתחות העולמית, דומה כי היה לפני יובלות.

בנוסף בעריכת חיבורים מסוג זה, הרי שזכרונו של הכותב הינו סלקטיבי, ולפי נקודת ראות מבטו בלבד. אשר על כן עם השיתוף תרבה תרומתכם.

ומטבע הדברים, כשם שאין מלך בלא עם, כך אין סופר בלא קהל.......

אם נושא זה מעניין אתכם, (וזו אינדיקציה עבורי...), נא צלצלו על הודעה זו.

"אל יתהלל חוגר כמפתח..."

אין באמור התחייבות כל שהיא, אלא פידבק שיש בו הרבה מן נסיכת המרץ לרצוני הקטן. טוב, לפחות התחלתי.

תהנו
א. תכול

אודה לכל ביקורת / הארה / הערה / גערה / נהרה / געייה / פעייה / וכמובן, שאגהJ

פנינה ריימונד

הום סטיילינג מאליאקספרס.
מנוי פרימיום
עיצוב גרפי
כתיבה ספרותית
מוזיקה ונגינה
הפקות ואירועים
עיצוב ואדריכלות פנים
יוצרי ai
חבר'ה, אני לא עומדת בקצב!!!
אם אתם רוצים משוב- תנו מרווח נשימה.

גרפולוג

משתמש מקצוען
פרסום וקופי

עם ירושלמים קשה לעמוד בקצב;)...

קחו את הזמן, הן בזיכרונות עסקינן. והרי זה ערך נוסטלגי המשתבח בערך 'נוסטלגיותו' משעה לשעה...
ואל דאגה, כשתוכלו להגיב, אשתדל בל"נ לקרוא גם את תגובתכם בתשומת לב.

מרחבית

משתמש מקצוען
נהניתי לקרוא!
סגנון עם ניחוח מיוחד השייך לסיפורים של פעם.
למרות סגנון הכתיבה ותוכנה - זיכרונות מחיי היומיום - היו כאן, לטעמי, הרבה תנועה ועניין.
ולא כפי שקורה לפעמים בסוג כתיבה כזה, שהתיאורים מתמשכים מאוד, כמעט בלי התרחשות או חידוש, ונכנס בקורא שיעמום. כאן נהניתי משילוב הסגנון המיוחד יחד עם העניין שעוררו בי הזיכרונות הללו.

פנינה ריימונד

הום סטיילינג מאליאקספרס.
מנוי פרימיום
עיצוב גרפי
כתיבה ספרותית
מוזיקה ונגינה
הפקות ואירועים
עיצוב ואדריכלות פנים
יוצרי ai
עם ירושלמים קשה לעמוד בקצב;)...

קחו את הזמן, הן בזיכרונות עסקינן. והרי זה ערך נוסטלגי המשתבח בערך 'נוסטלגיותו' משעה לשעה...
ואל דאגה, כשתוכלו להגיב, אשתדל בל"נ לקרוא גם את תגובתכם בתשומת לב.
אולם, רבים הסיכויים שלכשנתפנה כבר יהיו עוד 17 אשכולות חדשים

רוח סערה

משתמש מקצוען
מוזיקה ונגינה
איזו כתיבה משובחת. איזו התרפקות מסוגננת. תענוג לקרוא.

על אודות העבר הלוא רחוק, שעם ההתפתחות העולמית, דומה כי היה לפני יובלות.
תחילה נהניתי מאוירת הנוסטלגיה, ודמיינתי שאתה מייבא לנו ניחוחות בני 50-60 לפחות. אך כשנתקלתי במושגים המוכרים כמו "בזוקה" ו" סוכריות סודה" דגדג לי מוכר מדיי. חשבתי להעיר לך על כך, שתשנה מיד את המושגים אם ברצונך לספר על העבר, אך לפתע הכתה בי ההכרה שגם התקופה בה היינו אנחנו ילדים מתחילה להראות כנוסטלגית וישנה. והנוף, בלי משים אכן כל כך השתנה. לא ייאמן שגם אנחנו, בני השלושים יכולים לספר לדור הבא על תקופה הולכת ונעלמת, על מושגים שאינם עוד.

נערך לאחרונה ב:

גרפולוג

משתמש מקצוען
פרסום וקופי
נהניתי לקרוא!
סגנון עם ניחוח מיוחד השייך לסיפורים של פעם.
למרות סגנון הכתיבה ותוכנה - זיכרונות מחיי היומיום - היו כאן, לטעמי, הרבה תנועה ועניין.
ולא כפי שקורה לפעמים בסוג כתיבה כזה, שהתיאורים מתמשכים מאוד, כמעט בלי התרחשות או חידוש, ונכנס בקורא שיעמום. כאן נהניתי משילוב הסגנון המיוחד יחד עם העניין שעוררו בי הזיכרונות הללו.
תודה רבה. מחמם את הלב. זריקת מרץ לעוד פרק...
אולם, רבים הסיכויים שלכשנתפנה כבר יהיו עוד 17 אשכולות חדשים
טוב, תפסתי תור!........ ממתין לתגובתכם המלומדת.
ואם אכן יהיו עוד 17 אשכולות, אז כנראה שיש כאן עוד המווון ירושלמים...
מה לעשות, "עם ירושלמים..." (כבר כתבתי את זה.........)

איזו כתיבה משובחת. איזו התרפקות מסוגננת. תענוג לקרוא.

תחילה נהניתי מאוירת הנוסטלגיה, ודמיינתי שאתה מייבא לנו ניחוחות בני 50-60 לפחות. אך כשנתקלתי במושגים המוכרים כמו "בזוקה" ו" סוכריות סודה" דגדג לי מוכר מדיי. חשבתי להעיר לך על כך, שתשנה מיד את המושגים אם ברצונך לספר על העבר, אך לפתע הכתה בי ההכרה שגם התקופה בה היינו אנחנו ילדים מתחילה להראות כנוסטלגית וישנה. והנוף, בלי משים אכן כל כך השתנה. לא ייאמן שגם אנחנו, בני השלושים יכולים לספר לדור הבא על תקופה הולכת ונעלמת, על מושגים שאינם עוד.

תודה רבה. מחמם את הלב. לירושלמים תמיד טוב שחם בלב...
אכן, נהיינו שייכים לפעעעם...

*תוקן הנדרש ייש"כ.

מרחבית

משתמש מקצוען
..

יש לשער, שאם יעלו כאן ממש בקצב, וכך זה יימשך, אז כל אחד יזכה במשוב ממגיבים אחרים.
אחד יגיב על זה, אחד על משהו אחר, לפי הזמן, לפי מה שבדיוק נתקלו, לפי החיבור האישי לקטע. אם יהיו בפורום די משתתפים, זה איכשהו יתחלק. לייקים - אפשר לתת יותר. זה דורש פחות. וגם זה - איכשהו יתחלק. העיקר להתקדם כאן בכיף, ולא בלחץ.

עדיאל

משתמש מקצוען
כתיבה ספרותית
אהבתי לקרוא, תענוג צרוף ונוסטלגי עם ריח כובש של ווילונות כהים שמאפילים על חלונות בעלי זכוכית חלבית ומשקוף עץ מתקלף, לצד ארון ספרים שוקע ורובץ תחת משאו...

לביקורת:
יש הרבה מקום לתמצות וצמצום קטעים ותיאורים. לתשומת ליבך: תיאורים מתומתים הם הרבה יותר מרתקים. לא את הכל צריך למנות ולגלות.
דוגמא: 3 הקולות של מדי בוקר, אמורים לקחת כולם ביחד שורותיים, לא 3 קטעים.

הצלחות.

נריה מגן

משתמש מקצוען
חולק על עדיאל. הקטע הוא קטע תיאורי מעיקרו, ומשכך נהגו העם שבשדות להאריך בתיאורי הרקע, הצבע, הקולות והריחות ככל אשר נחה עליהם הרוח...
הקולות של מידי בוקר תופסים נפח נכבד בהיותם אכן נתח נכבד בזכרונו של הכותב. זכרון, כמו גם כל תיאור באשר הוא, הינו הפניית זרקור לנקודה מסויימת בה מבקש הדובר להתמקד, ומשכך בהחלט יש מקום להרחבת יריעה גם על פרטים שוליים.

קטע משובח ומלא בריחות של פעם, ניחוחות נוסטלגיים שלא נס ולא ינוס ליחם. ההצלחה להעביר את הניחוחות החמימים והצהובים לפוסט - שאפו!

בתנופה

משתמש פעיל
עיצוב גרפי
אודה לכל ביקורת / הארה / הערה / גערה / נהרה / געייה / פעייה / וכמובן, שאגהJ
תודה גרפולוג!
את כתיבתך ניתן לא רק לנתח, כי עם לחוש, למשש ולחיות!

בקטנה: ליפתא כותבים בת'
וברמיזי דרמיזא, אם הייתי צריך להכניס את הפרק הזה ל'המודיע' (בדייקא) הייתי עורך את הקטע הראשון כך:
" ומעתה גם עסקי החול אפופים בניחוח של קדושה, מענגים כל המיטיב להריח אישם, שמע"ק ניחוחם."
או
" ומעתה גם עסקי החול ניחוח של קדושה אופפם, מענגים כל המיטיב להריח שלהבתה, שמע"ק ניחוחם."
ומכלל הן אתה שומע לאו...

נערך לאחרונה ב:

גרפולוג

משתמש מקצוען
פרסום וקופי
תודה גרפולוג!
את כתיבתך ניתן לא רק לנתח, כי עם לחוש, למשש ולחיות!

בקטנה: ליפתא כותבים בת'
וברמיזי דרמיזא, אם הייתי צריך להכניס את הפרק הזה ל'המודיע' (בדייקא) הייתי עורך את הקטע הראשון כך:
" ומעתה גם עסקי החול אפופים בניחוח של קדושה, מענגים כל המיטיב להריח אישם, שמע"ק ניחוחם."
או
" ומעתה גם עסקי החול ניחוח של קדושה אופפם, מענגים כל המיטיב להריח שלהבתה, שמע"ק ניחוחם."
ומכלל הן אתה שומע לאו...
תודה רבה! חשתי את המחמאה...

יישר כוח על ההצעה, אימצתי את ההצעה הראשונה, בניסוח זה:
" ומעתה גם עסקי החול אפופים היו בניחוח של קדושה, מענגים כל המיטיב להריח אישם, שמע"ק ניחוחם."

לצערי אי אפשר לערוך הודעות.
אתמהה? שמא יחכימנו מנהלנו המסור @פנס בערפל , ועד שיאיר לנו בפנסו אאלץ להסתפק בעריכת הקטע בכתביי.

תודה רבה.

Natan Galant

כתיבה שדגה לך לקוחות, ובכמויות!
מנוי פרימיום
עיצוב גרפי
כתיבה ספרותית
מוזיקה ונגינה
עריכה תורנית
עיצוב ואדריכלות פנים
..

יש לשער, שאם יעלו כאן ממש בקצב, וכך זה יימשך, אז כל אחד יזכה במשוב ממגיבים אחרים.
אחד יגיב על זה, אחד על משהו אחר, לפי הזמן, לפי מה שבדיוק נתקלו, לפי החיבור האישי לקטע. אם יהיו בפורום די משתתפים, זה איכשהו יתחלק. לייקים - אפשר לתת יותר. זה דורש פחות. וגם זה - איכשהו יתחלק. העיקר להתקדם כאן בכיף, ולא בלחץ.
יפה מאוד, מדוייק. (שכוי'יח דרך אגב גם על המשוב הנרחב במייל, עזרני מאוד!)
אני מניח שהקצב יירגע עם הזמן, ואם לא- נייבא 200 עובדים זרים שיגיבו פה על החומרים. הכל בסדר.

@גרפולוג , אתה כותב בצורה קסומה בעליל.
חשבתי שרק ר' חיים סבתו יודע. מתוק, אבל צריך ראש לשבת להתרכז ולקרוא.

לגבי יכולת עריכה:
כבר באו לפניי כמה וכמה וגעו בבכי מר:
תנה לנו אפשרות עריכה!
ואף אני עניתי כנגדם, בדמע:
רחמוני בניי, שאין הדבר בידיי.

אינני מתכנת, מאסטר, או אלוף ממוחשב
אין לי את הכלים הכיצד להושיע את הצאן
ולכן אוכל רק להמליץ לפנות לכל יכול האמיתי
ולבקש, להתחנן, ואולי גם לבכות:
טאטע, תסדר לנו את עניין העריכה.
ועל הדרך-
תן לנו גם פרנסה.

ואם ממש רוצים גם לעשות 'השתדלות'-
לכו נא, רעיי אהוביי לתיבת ההודעות הפרטיות שלכם, ושגרו לכם משמה פניות נרגשות אל מעון כבודה של הנהלת הפורום שליט"א ותליט"א.
ומי יתן ושוועתכם תשמע במרומים, ותזכו לפעול ישועות גדולות ונצורות.

גרפולוג

משתמש מקצוען
פרסום וקופי
@גרפולוג , אתה כותב בצורה קסומה בעליל.
חשבתי שרק ר' חיים סבתו יודע. מתוק, אבל צריך ראש לשבת להתרכז ולקרוא.

לגבי יכולת עריכה:
כבר באו לפניי כמה וכמה וגעו בבכי מר:
תנה לנו אפשרות עריכה!
ואף אני עניתי כנגדם, בדמע:
רחמוני בניי, שאין הדבר בידיי.

אינני מתכנת, מאסטר, או אלוף ממוחשב
אין לי את הכלים הכיצד להושיע את הצאן
ולכן אוכל רק להמליץ לפנות לכל יכול האמיתי
ולבקש, להתחנן, ואולי גם לבכות:
טאטע, תסדר לנו את עניין העריכה.
ועל הדרך-
תן לנו גם פרנסה.

ואם ממש רוצים גם לעשות 'השתדלות'-
לכו נא, רעיי אהוביי לתיבת ההודעות הפרטיות שלכם, ושגרו לכם משמה פניות נרגשות אל מעון כבודה של הנהלת הפורום שליט"א ותליט"א.
ומי יתן ושוועתכם תשמע במרומים, ותזכו לפעול ישועות גדולות ונצורות.
תודה רבה על המשוב המהיר, והניתוח המענג.

אולי מעניין אותך גם...

לוח לימודים

מסלולי לימוד שאפשר לההצטרף
אליהם ממש עכשיו:

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק קכג

א שִׁיר הַמַּעֲלוֹת אֵלֶיךָ נָשָׂאתִי אֶת עֵינַי הַיֹּשְׁבִי בַּשָּׁמָיִם:ב הִנֵּה כְעֵינֵי עֲבָדִים אֶל יַד אֲדוֹנֵיהֶם כְּעֵינֵי שִׁפְחָה אֶל יַד גְּבִרְתָּהּ כֵּן עֵינֵינוּ אֶל יי אֱלֹהֵינוּ עַד שֶׁיְּחָנֵּנוּ:ג חָנֵּנוּ יי חָנֵּנוּ כִּי רַב שָׂבַעְנוּ בוּז:ד רַבַּת שָׂבְעָה לָּהּ נַפְשֵׁנוּ הַלַּעַג הַשַּׁאֲנַנִּים הַבּוּז לִגְאֵיוֹנִים:
נקרא  8  פעמים

אתגר AI

רישום קווי - חורף • אתגר 22

לוח מודעות

למעלה