שימוש חוזר בשמן לטיגון

נתנאלה

משתמש מקצוען
הדמיות בתלת מימד
D I G I T A L
יש לי סיר טיגון גדול - 5 ליטר, ואני נהנית ממנו מאד. הבעיה שלי היא עם השמן: אני מרגישה בזבוז לשפוך את השמן בסוף יום טיגון, אך מאידך אני חוששת מה בקשר לבריאות שמן שנשאר מפעם לפעם.
האם מישהו כאן יודע כמה זמן / פעמים - אפשר להשתמש בשמן משומש אך נקי?
והאם אפשר להשאיר אותו בתוך סיר הטיגון - סגור, עד לפעם הבאה, או שצריך להעבירו לכלי אחר?
והאם הדבר תלוי בסוג השמן?
תודה לעונים! ואשמח לפירוט

start

משתמש סופר מקצוען
עיצוב גרפי
ממליצה לעבור לאפיה בתנור :)

mig

משתמש סופר מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עימוד ספרים
צילום מקצועי
נכתב ע"י נתנאלה;1064454:
יש לי סיר טיגון גדול - 5 ליטר, ואני נהנית ממנו מאד. הבעיה שלי היא עם השמן: אני מרגישה בזבוז לשפוך את השמן בסוף יום טיגון, אך מאידך אני חוששת מה בקשר לבריאות שמן שנשאר מפעם לפעם.
והאם אפשר להשאיר אותו בתוך סיר הטיגון - סגור, עד לפעם הבאה, או שצריך להעבירו לכלי אחר?

מה שלא בריא בפעם הראשונה,
לא בריא גם בפעם השניה:)

... העיקר הטעם:)

חמותי הייתה משאירה את השמן בתוך הסיר סגור עד לפעם הבאה.

mig

משתמש סופר מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עימוד ספרים
צילום מקצועי
נכתב ע"י rainbow;1064481:
זה לא מה שהופך את זה לבריא...

אני חושבת שציינתי די ברור בעניין הבריאות...
הציון השני הוא בענייני פרקטיקה - אם משתמשים שוב בשמן הוא הוא לא יסבול מהשהות בסיר, חבל על העברה שלו מכלי לכלי.

sh12

משתמש מקצוען
לשמירת הניקיון של השמן, אפשר להכניס חתיכה של גזר - סופח את הליכלוך ומשאיר את השמן נקי.:)

לגבי הבריאות-
אם גם אתם קונים [מידי פעם] אוכל קנוי, אז גם שם משתמשים בשמן משומש. אבל אצלך יהיה הרבה יותר הגייני...:rolleyes:

hagy

משתמש צעיר
עיצוב גרפי
אחרי שטוגן בשמן מה שטוגן... אזי בשמן מעורב באופן כלשהו שאריות מזון.
ולכן יש צורך לשמור את השמן במקרר.
מספר הפעמים שתוכלי להשתמש בו תלוי באנינות הטעם, והאיכות.
- תסכימי איתי שלטגן ציפס בשמן שטיגנו בו כדורי פלאפל או סופגניה...
או ההפיך... זה לא מי יודע מה מרגיש איכותי..
- מלבד זאת לטגן ב 5 ליטר??? למה צריך למלא את הסיר עד סופו ?
- אפשר למלא חלקית ולהתשמש באותה כמות שמן מספר פעמים כמספר ה"נגלות" שצריך...
-

sarigold5

משתמש סופר מקצוען
צילום מקצועי
נכתב ע"י sh12;1064491:
לשמירת הניקיון של השמן, אפשר להכניס חתיכה של גזר - סופח את הליכלוך ומשאיר את השמן נקי.:)

לטגן את הגזר אחרי הכל?

sh12

משתמש מקצוען
נכתב ע"י sarigold5;1064504:
לטגן את הגזר אחרי הכל?

לא,
צריך להכניס חתיכת גזר מתחילת חימום השמן.
ולהוציאה [הופכת לשחורה] לאחר סיום הטיגון.
אפשר גם להחליף באמצע הטיגון אם יש צורך.

אני במחבת, שמה פרוסה בינונית וזה מספיק.
[בכלל, לרוב אני מעדיפה אפיה ולא טיגון...]

אבש

משתמש מקצוען
איור וציור מקצועי
צילום מקצועי
שמן שטיגנו בו ומחממים אותו שוב הופך לשומן טרנס!
דבר מאוד לא בריא לטגן פעמיים!

GRN

משתמש סופר מקצוען
מנהל קבוצה
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
צילום מקצועי
עיצוב ואדריכלות פנים
מתוך האתר של בית חולים רמב"ם

המיתוס: אין בעיה לעשות שימוש חוזר בשמן שטוגן.
האמת: לא נכון.
ההסבר
: טיגון חוזר הוא כמעט ערובה לכך שהשמן שתשתמשו בו יהיה שרוף, מחומצן ומזיק. אם אתם כבר מטגנים, הקפידו להחליף את השמן לעתים קרובות, ואל תעמיסו הרבה על אותה מחבת כי אז הטמפרטורה כל הזמן יורדת והטיגון פחות מצליח.

המיתוס: מי שרזה (או צעיר) יכול להרשות לעצמו לאכול מטוגן.
ההסבר
: מבחינה קלורית מזון מטוגן מכיל הרבה מאוד קלוריות, ובמובן הזה מי שאינו חושש להשמין יכול לאכול ממנו. אבל הבעיה העיקרית היא שמזון מטוגן עלול להזיק לבריאות. שמן בטמפרטורה גבוהה נוטה להתחמצן. בעקבות זאת הוא עלול להאיץ תהליכי חמצון קיימים בכלי הדם ולהגביר את הסיכון לטרשת עורקים, וכן עובר תהליכי פירוק לחומרים הידועים כמסרטנים. כידוע, אנשים רזים אינם מוגנים מפני תהליכים טרשתיים או סרטניים, ולכן מזון מטוגן אינו בריא גם להם.

המיתוס: מזון שטוגן בחום גבוה מדי, מזיק יותר ממזון שטוגן בחום נמוך.
האמת: נכון.
ההסבר
: המונח החשוב להבנה כאן הוא נקודת העישון. כששמן מתקרב לנקודת העישון שלו, הוא מתפרק ונוצרים חומרים מחמצנים ומסרטנים. שמנים מהחי (חמאה למשל) מגיעים לנקודת העישון שלהם כבר בסביבות 180 מעלות. לעומת זאת, שמנים מהצומח עוברים אותה רק בין 250 ל־300 מעלות. אם יש לכם מד חום שמאפשר לשלוט בטמפרטורה של השמן, כדאי שתדעו שלרוב סוגי המזון יספיקו 170־190 מעלות לטיגון, וכך לא תתקרבו לנקודת העישון. אם אין ברשותכם מד חום, אדים ועשן הצורב בעיניים מעידים על כך שהשמן הגיע לנקודת האל חזור, ומתחילים להיווצר חומרים מחמצנים ומסרטנים. בשמן זית הסימנים שונים: קצף לבן מעיד על כך שהשמן מחומצן.

המיתוס: כף השמן בסלט משמינה פחות מכף שמן שנספגת באוכל המטוגן.
ההסבר:
הערך הקלורי שנוסף לאוכל מטוגן שווה בדיוק לערך הקלורי שהיה נוסף לו היינו מוסיפים את השמן ישירות לסלט. הערך הקלורי של כף השמן אינו משתנה. אנשים נוטים להשתמש בכמויות גדולות יותר של שמן לטיגון, ומכאן המקור לתוספת הקלוריות. מה שכן, הערך התזונתי של שמן רותח ושמן קר בהחלט שונה.

המיתוס: אם כבר מטגנים, עדיף להשתמש בשמן קנולה.
האמת: נכון חלקית.
ההסבר
: גם בשמן זית אפשר לטגן, אבל לשמן קנולה יש כמה יתרונות: נקודת העישון שלו גבוהה ולכן יש פחות סיכוי שיישרף ויתחמצן, הטעם שלו דומיננטי פחות והוא זול יותר.

המיתוס: ספריי לטיגון אינו משמין.
ההסבר
: לספריי לטיגון יש אותו ערך קלורי כמו לשמן, והיתרון בו שהוא מאפשר ומעודד שימוש בכמויות קטנות. אם תקפידו להשתמש בכמות מצומצמת של שמן, תקבלו את אותו חיסכון קלורי כמו זה שהספריי מספק.

המיתוס: להקפיץ זה בעצם לטגן.
ההסבר
: אם הקפצה היא רק צורה מכובסת לומר טיגון, התשובה מורכבת. גם בהקפצה יש שימוש בשמן חם, שמוסיף ערך קלורי ויכול להוות נזק בריאותי. עם זאת, כיוון שההקפצה נעשית בכמות מינימלית של שמן, ולרוב לזמן קצר בלבד, הסיכון לכל הנזקים שמנינו קטן יותר. ולמרות הכל, הקפצה היא עדיין טיגון.

המיתוס: טיגון בשמן עמוק משמין פחות.
האמת: נכון (בתנאי שהטמפרטורה שלו נכונה).
ההסבר
: כשזורקים אוכל לשמן עמוק בטמפרטורה נכונה (כמו בצ'יפסר), השמן מכסה את המזון המבושל מכל צדדיו והמזון "נסגר" ואינו סופג כל כך הרבה שמן. לעומת זאת, אם מטגנים אוכל בשמן נמוך ויש להפוך את המזון לשני הצדדים, הוא אינו "נסגר" וסופג יותר שמן, בעיקר אם הוא אינו בטמפרטורה הנכונה (150־180 מעלות). אם, לעומת זאת, טמפרטורת הטיגון נמוכה, הרי שגם אם מדובר בשמן עמוק, תהיה למזון שהות לספוג הרבה שמן.

המיתוס: עדיף לא להמליח מוצרים לפני הטיגון.
ההסבר
: המלח מכהה את השמן ופוגע בו. כשאתם מטגנים שניצלים, המליחו את הבשר עצמו ולא את פירורי הלחם, כדי שהמלח לא יבוא במגע ישיר עם השמן. זה גורם לשמן להתקלקל מהר יותר.

המיתוס: שמן זית משמין פחות משמנים אחרים.
ההסבר
: הסיבה שבגללה שמן הזית עדיף אינה קשורה לקלוריות. שמן זית מכיל חומצות שומן ונוגדי חמצון הטובים לנו. מבחינת בריאותית אחריו באים שמן קנולה, שמן אבוקדו, שמן שומשום והשמנים תירס, חריע וחמניות.

מלי :)

משתמש פעיל
מבחינה בריאותית - אפשר להשתמש בשמן לטיגון רק פעם אחת, כי אח"כ זה כבר מחומצן...
אבל שומן רווי לא כ"כ מתחמצן - ואז אפשר לטגן בכיף.
שומן רווי יכול להיות חמאה או שמן קוקוס

אולי מעניין אותך גם...

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק קיט ק'

קמה קָרָאתִי בְכָל לֵב עֲנֵנִי יי חֻקֶּיךָ אֶצֹּרָה:קמו קְרָאתִיךָ הוֹשִׁיעֵנִי וְאֶשְׁמְרָה עֵדֹתֶיךָ:קמז קִדַּמְתִּי בַנֶּשֶׁף וָאֲשַׁוֵּעָה (לדבריך) לִדְבָרְךָ יִחָלְתִּי:קמח קִדְּמוּ עֵינַי אַשְׁמֻרוֹת לָשִׂיחַ בְּאִמְרָתֶךָ:קמט קוֹלִי שִׁמְעָה כְחַסְדֶּךָ יי כְּמִשְׁפָּטֶךָ חַיֵּנִי:קנ קָרְבוּ רֹדְפֵי זִמָּה מִתּוֹרָתְךָ רָחָקוּ:קנא קָרוֹב אַתָּה יי וְכָל מִצְוֹתֶיךָ אֱמֶת:קנב קֶדֶם יָדַעְתִּי מֵעֵדֹתֶיךָ כִּי לְעוֹלָם יְסַדְתָּם:
נקרא  3  פעמים

אתגר AI

הסוואה • אתגר 21 • אתגר נושא פרסים 🎁

לוח מודעות

למעלה