המשתמשת ב' כתבה לי שאלה שראית לי נוגעת להרבה מתחילים. ברשותה אני מעלה את השאלה והתשובה כאן:
קראתי את האשכול שפתחת בפרוג
אחרי הכל אני לא כ"כ מבינה מה הכי מומלץ.
כיון שאני עוסקת בעיקר באנימציה בתלת מימד פיסול
ורוצה לקנות עט דיגיטלי שישמש לי במקום עכבר לעבודה שוטפת על המחשב,
מצד שני אני גם רושמת סטוריבורד ופוזות מפתח, ובכלל אוהבת לצייר
הבנתי אחרי האשכול שבשביל ציור מומלץ לוח דיגיטלי עם תצוגה כמו סינטיק.
ושיש חברה מצוינת בשם huion אז רציתי לשאול
האם עט+לוח עם תצוגה יכול לשמש לי כמו עט+לוח שחור?
ועל מה אתה ממליץ לי ללכת?
אני רוצה שיישאר לי האפשרות לצייר בכיף ולרשום פוזות וגם שיהיה לי נח לעבוד על המחשב.
אולי צריך בשביל זה 2 מוצרים?
וגם: כאשר מציירים עם לוח עם תצוגה, מה רואים על מסך המחשב?
או איך בדיוק פותחים שם פוטושופ?
כמו שאתה רואה אני ירוקה בענייני עטים דיגיטליים,
תודה רבה על העזרה
תשובה:
דבר ראשון עלי לציין שיש לי נטייה חזקה מאוד לעטי תצוגה, וזאת לאחר ניסיון רחב בשני הסוגים, עט עם תצוגה ולוח אטום. ולכן התשובה שלי תשקף את זה. יש כאן קישור לשני ציירים בפרוג שאינם מסכימים איתי, ודעי שיש עוד הרבה ציירים בציבורינו שלא מתלהבים מ-עט עם תצוגה.
אבימי
שאול יצחק
אחרי כל ההסתיגויות שלעיל הבה נתחיל.
ברור לי שלצורכי הציור והאינימציה דרוש לוח עם תצוגה מכמה סיבות:
1: זמן האינטגרציה שלך יעבור מהר וחלק, לעומת לוח אטום בו עלול לקחת זמן וסבלנות רבים להתתרגל אליו.
2. לצורך אינימציות דרוש ציור חלק ומדויק, ותצוגה תעזור לך לבצע את זה, לעומת לוח אטום המעודד ציור רפוי וחסר דיוק.
3.באופן כללי אינמציה דורשת דיוק יתר מכל הבחינות, ליצירת מארקים מדוקדקים לתיקון פריימים וכו', ולוח אטום מקשה ומאט את התהליך.
לצורכי פיסול ותלת מימד ייתכן שהיה מספיק לוח אטום, אולם תוספת הדיוק של תצוגה לבטח יתרום לך המון. לצערי אין לי ניסיון בתחום הזה.
כעת עומדים בפניך שני אפשרויות:
עט עם תצוגה, או טאבלט.
מה ההבדל ביניהם?
עט עם תצוגה:
זהו מסך לכל דבר. נקרא לו מעתה
מסך ציור. כמו שבוודאי ידוע לך, למסך אין שום תוכנות או יכולות מחשוב אחרות. חובה לחבר את המסך לקופסת מחשב. על המחשב מתקינים תוכנות כמו פוטושופ או זי-בראש או כל תוכנה אחרת.
כך גם עם
מסך ציור.
מה ההבדל בין מסך הציור למסך רגיל?
בוודאי מוכר לך המושג
מסך מגע. מסך מגע מזהה תנועות אצבע מסוימות. המחשב מתרגם את תנועות האצבע לפעולות שאת ביצוען ניתן לראות על מסך המגע. בדומה לזה מסך ציור מזהה את תנועות העט המגיע יחד איתו. המסך מזהה גם כמה לחץ מפעילים על העט. ישנם מסכים המזהים גם זוית הטייה של העט ואפילו סיבוב של העט.
תוכנות הציור, כמו פוטושופ, כבר מתוכנתות לנצל את זיהוי העט לכל מיני שימושים, כגון שינוי עובי הקו ועוד.
נהוג לחבר שני מסכים: מסך רגיל ומסך ציור.
עם ברשותך מחשב נייד, מסך הציור מתחבר אל המחשב, ויהיו לך שני מסכים: מסך המחשב הנייד ומסך הציור.
במידה ואכן יש לך שני מסכים ניתן לתכנת את מסך הציור לכמה מצבי תצוגה:
1.
העתק של המסך הרגיל. במקרה כזה מסך הציור והמסך הרגיל יציגו בדיוק את אותו הדבר. תוכלי להסתכל על איזה מהם שתרצי בזמן העבודה. כמובן שתעדיפי להסתכל על מסך הציור, אחרת יהיה זה כאילו השתמשת בלוח אטום...
2.
תצוגה על המסך הרגיל בלבד. במקרה כזה מסך הציור יהיה חשוך. תוכלי לצייר עליו ולראות את הציור על המסך הרגיל. בדיוק כמו לוח אטום.
3.
תצוגה על מסך הציור בלבד. במקרה כזה המסך ברגיל יהיה חשוך.
4.
תצוגה מורחבת. זוהי שיטת הפעולה הנרחבת ביותר. במקרה כזה תצוגת המחשב מתפרסת על פני שני המסכים כמעט כאילו היו מסך אחד גדול. לצורך הפשטת הרעיון ניקח את התוכנה פוטושופ בתור דוגמא: התוכנה תיפתח על אחד מהמסכים. עכבר המחשב יוכל לנוע בחופשיות ממסך אחד לשני. העט יפעל רק על מסך הציור. (יש יוצאים מן הכלל, אך לא נבלבל אותך עכשיו.) כפי שידוע לך, יש בפוטושופ חלונות צפים, אותם ניתן לגרור לכל מקום בתוך או מחוץ לתוכנה. כעת תוכלי לגרור עם העכבר את החלונות הצפים למסך הרגיל, ועל מסך הציור ישאר שטח נרחב בתוך פוטושופ בשביל הדף. כמובן, תצטרכי להשתמש בעכבר כדי לגשת אליהם, כך שאולי זה לא הדבר הכי נוח.
בגלל שאת יוצרת ציורים בסגנון חד ופשוט יותר, מנאמר, ציירי שמן וכדו', את יכולה להשתמש במסך קטן 13 אינץ' או בינוני, 15 אינץ'. מסך קטן יועיל לך להתרכז בפריימים בודדים והוא לא טופס הרבה מקום. זול יותר וניתן לסחוב בקלות ממקום למקום. מסך בגודל בינוני יאפשר לך תצוגה גדולה ונוחה יותר, אך קשה לקחת אותו איתך...
דבר ראשון:
יש לך כמובן את הדגמים הקטנים של
Wacom :
Cintiq 13 HD ללא מגע, ניגודיות נמוכה מעט
Cintiq Pro 13 מסך מגע ניגודיות מעט גבוהה יותר.
מחירים: הראשון 2840 ש"ח השני 3550 ש"ח.
המלצה אישית: Cintiq 13 HD. אין צורך לשלם יותר על מגע, ותגובות על תצוגת הצבעים מצוינות על אף הניגודיות הנמוכה.
חברה זו הכי מפורסמת ואחראית, וכמעט אין צורך לברר עליה לפני שקונים, לכן לא כתבתי עליה תגובות באשכול.
בנוסף יש ארג'נט בארץ המוכרים ואחראיים על תיקון וכו'.
(בכל זאת תבררי. עדיף)
הבעיה: חברה יקרה.
מעט זול יותר:
חברה מצוינת וחזקה היא
Artisul
הרבה תגובות טובות על החוזק ועמידות שלה.
מומלץ
Artisul D13 מחיר: 2633 ש"ח. אם יש לך עוד 200 ש"ח עדיף Wacom.
חברה אמינה נוספת וזולה יותר עם לוח קטן
XP-Pen Artist10S
לא סקרתי את הלוח הספציפי באשכול בגלל גודלו, אך החברה מקבלת הרבה תגובות טובות.
מחיר: 1065 ש"ח
אחרון חביב (באמת חביב)
Huion
Kamvas GT-156HD גודל בינוני. מצוין לאנימציה דיגיטלית.
הרבה תגובות טובות.
מחיר: 2109 ש"ח
חיסרון: יקר?
טאבלט:
לא הספקתי לכתוב על הטאבלטים באשכול, אז אסביר בקצרה. לצורך רכישת דגמים תצטרכי לברר לבד או לחכות.
יש שני סוגים:
1. מערכת מחשב מעט פחות משוכלל על גבי מסך מגע. בוודאי נתקלת בזה בידי אנשים ברחוב. ובכן, יש מספר טאבלטים אשר בנוסף על המגע מזהים גם עטים, ומתוכם מספר טאבלטים המזהים לחץ. כמובן שלך מתאים רק טאבלטים אם עט המזהה לחץ.
מה שכיף בזה, שאין צורך לחבר למחשב וניתן לקחת אותו איתך לכל מקום.
כמובן יש לשים לב לקחת אותו לחברה חרדית אמינה לניתוק האינטרנט, ויש צורך לברר אם רב האם מותר להוציא אותו בהבית משום מראית עין.
החיסרון בזה בשבילך, הוא חוסר אפשרות התקנה של התוכנות המחשב להם התרגלת. אומנם יש אפליקציות היכולות להגיע קרוב מאוד לאותם ביצועים, אך סביר שתצטרכי לעבור אח"כ למחשב ולשפץ את התוצרת עם עכבר.
2. מערכת מחשב מתקדמת המותקנת על מסך ציור ומגיעה עם עט, ואולי גם מחוג (Microsoft Surface Pro, לא נרחיב על זה). מזהה לחץ, ולפעמים גם הטייה וסיבוב של העט. כלומר המחשב והמסך, אחד הם, בדומה למחשבי Mac.
מה שתענוג בזה הוא שאין צורך בכאבלים מסובכים המחברים למחשב, משטח עבודה נקי מסודר מצומצם ונייד (למרות שממש לא מומלץ לטלטל את המערכת היקרה הזו בדרכים, כך ש-נייד?).
החסרונות, מלבד המחיר הגבוהה, הינם: המוצר יחסית חדש בשוק ועדיף לחכות להתבססות שתעיד על איכות המוצר. בנוסף, במקרה שהמחשב מתקלקל, או כבר לא רלוונטי (מה שקורה כל שלוש שנים לערך) יהיה צורך לתקן או להחליף את כל המערכת, כולל המסך. עסק יקר. וגם להפך, במקרה של תקלה בתצוגה, כל המערכת יוצאת מכלל שימוש, גם המחשב. בייחוד סיכון בארץ ,בו משלוח מוצרים כאלה לחול יכול לכבות סכום כסף רציני.
לי יש מחשב נייח מאוד חזק שמשמש לי כתחנת עבודה בתלת מימד עם מסך 27" באיכות 4K של דל.
אחרי ההסבר המדהים הזה החלטתי שאני רוצה ללכת על עט עם תצוגה.
למה צריך מסך מגע?
אפשר איתו לפתוח תפריטים של פוטושופ?
ובכלל נראה לי אם מציירים על מסך מגע אז כל שניה ילחץ משהו אחר כי היד יושבת על המסך, לא? וכן, האם כשכתוב 13" הכונה שיש 13" של אזור ציור או כל המסך?
תשובה:
קודם כל צדקת מאוד: בוודאי שלא צריך מגע. בייחוד אם אין תקציב. גם אם יש תקציב זו שאלה.
מהו מגע בעצם?
המגע משמש במקום קיצורי מקלדת, לדוגמא, נניח שאת רוצה להגדיל את תצוגת הדף בפוטושופ, את תלחצי על Z במקלדת ותלחצי מספר פעמים על הדף, או שתלחצי על SPACE+ALT ותגררי את העט על הדף.
בלוח עם מגע תוכלי להניח אצבע ואגודל צמודים על הדף ולהרחיק את האצבעות אחת מהשניה בעודן נוגעות במסך ותצוגת הדף תגדל בהתאם לתנועה. ישנן תנועות נוספות המסובבות את הדף, מוזיזות וכו'. תלוי בתוכנה ובמסך.
מאוד שימושי בעיקרון, אבל לא נדרש כי:
1.חלק ממסכים ללא מגע מגיעים עם כפתורי פעולה בצידי במסך המשמשים במקום המגע.
2. בהחלט אפשר להמשיך להשתמש בקיצורי המקלדת המוכרים לך, או לקנות Express Keys, במידה שאין כפתורי פעולה עם המקלדת נורא מציקה לך.
נקודה נוספת: כפי שציינת, מניסיוני האישי המגע הציק לי מאוד. כל רגע המסך תרגם את היד המציירת שלי לתנועות מגע, והתצוגה קפצה כל רגע. נאלצתי לכבות את זה. ציירים אחרים דיווחו על חוויה דומה.
אבל ייתכן בהחלט שחברת Wacom מודעת לבעיה ועבדה על שכלול ותיקון הבאג הזה מאז שהתנסיתי בזה. חוץ מזה,
מגן מסך יכול אולי לפתור את הבעיה הזו. אני אצטרך לברר את זה לעומק כדי לוודא את זה.
גודל מסך
כשכתוב
גודל מסך X" הכוונה לאיזור
המסך שעל גבי ה
לוח. במקרה של עט עם תצוגה ניתן לצייר על המסך כולו, למעט מספר מילימטרים בצדדים אליהם לא מומלץ להתקרב ברוב המסכים, כי הציור שם באגי מאוד. (אין צורך לדאוג מזה כלל, בד"כ לא מתקרבים לשם באופן טבעי, זה לא מפריע בכלל וקיים אפילו בחלק ממסכי Wacom.)
במקרה של
לוח גרפי (לוח אטום) אכן יש מדד מיוחד על כמה מהלוח ניתן לצייר בפועל.
בכל מקרה, במסכים שהזכרת, המסך הוא שטח הציור, אורך האלכסון הוא 13". את גודלו המדויק של המסך ניתן לבדוק בקישור שצירפתי לכל מסך.
לפני שקונים לוח יש לברר את הפרטים הבאים:
האם המסך תואם את מערכת ההפעלה של המחשב שלכם?
האם המסך עובד היטב עם כמות הRAM והמעבד שלכם?
האם המסך תואם את כל התוכנות שאתם רגילים להשתמש בהם בגרסא שיש לכם?
אם לא, האם אתם מוכנים לשדרג או להשתמש/לקנות בתוכנה חילופית?
לשם בירור הפרטים האלה יש לבדוק בפרטים באתר החברה או באתר הקניה, אותו צירפתי למסכים ששלחתי.
לאחר מכן יש לוודא מתגובות משתמשים שמה שכתוב מטעם החברה אכן מתקיים.
ישנם תגובות משתמשים באתר Amazon, שבקישור שצירפתי. ובמקומות נוספים ברשת.