פרווה קוגל ירושלמי בריא - זה אפשרי!

אפרת 10

משתמש סופר מקצוען
עיצוב גרפי
איור וציור מקצועי
צילום מקצועי
מי שקיבלה את הניוזלטרשלי בטח כבר ראתה, ומי שלא - מוזמנת עכשיו!
יש שם גם קוגל ירושלמי קלאסי וגם קרקרים בריאות וראיון עם רעיה מ @סטודיו מנטה (מזל טוב רעיה!!) ועוד מלא הפתעות.

שמחה לשתף במתכון לקוגל כוסמין - ללא סוכר ובתוספת חמוציות ואגוזים
אשמח לשמוע את דעתכן :)


\\ קוגל בריא מאטריות כוסמין \\
ללא סוכר ובתוספת חמוציות ואגוזים

קוגל ירושלמי מתאפיין בהכנה של סוכר מקורמל ואח"כ בתוספת של סוכר רגיל ושמן בתערובת האטריות, מדובר בכמות נכבדת של פחממות מסוכרות בתוך פשטידה תמימה שבהרבה בתים מופיעה אחת לשבוע.
תמיד חלמתי לנסות להפוך את הפשטידה לבריאה יותר, אומנם גם כאן לא מדובר בסמל הבריאות ובהחלט כדאי לאכול ממנה בגבול ומידה, אך אכן מדובר בבשורה לשוחרי הבריאות שנאלצו לדלג על הקוגל בגלל הסוכר והאטריות הלבנות שיש בו.
ניתן להכין בתבניות אינגליש קייק או בסיר ללא ידיות פלסטיק כמו סיר ג'חנון, ככל שהסיר קטן יותר, הפשטידה תצא גבוהה יותר.
נסינה, טעמנה ותראינה כי טוב!

*כוס של 200 מ"ל

מצרכים:
400 גרם אטריות מקמח כוסמין מלא
7 כוסות מים
חצי כוס סילאן טבעי
כפית קינמון
כף פלפל שחור
מלח
3 ביצים
תוספות לבחירה (לא חובה):
חופן אגוזים קצוצים גס
חופן שקדים מולבנים קצוצים גס
חופן חמוציות

הכנה:
מרפדים סיר ללא ידיות או סיר ג'חנון בנייר אפיה - עיגול לתחתית ומלבן ארוך לשוליים, מצמידים עם הברשה או השפרצה קלילה של שמן.
לחילופין, ניתן לשמן גם תבניות אינגליש קייק ושומרים בצד.
בסיר בינוני, מרתיחים את המים עם הסילאן, כשהמים רותחים, מוסיפים לסיר את האטריות ומבשלים על אש נמוכה עד שהמים מתאדים לגמרי והאטריות מתרככות, תוך כדי בישול מערבבים מידי פעם כדי שהאטריות לא תדבקנה לתחתית.
בסיום הבישול, מכבים את האש ומתבלים בקינמון, פלפל ומלח, מערבבים היטב גם כדי שהתבלינים יטמעו באטריות וגם כדי לקרר מעט את האטריות לפני הוספת הביצים.
זה הזמן לטעום מעט מהאטריות ולתקן תיבול.

6b5cb6db-9bc2-4e90-be1c-8494b3f7a5f6.jpg

כשהתערובת מצטננת מעט (לא הרבה, כדי שהאטריות לא ידבקו ויהפכו לגוש - לכן כדאי לערבב כל הזמן, גם האטריות מתקררות וגם הן לא נדבקות), מוסיפים את הביצים ומערבבים במהירות מרבית כדי שלא יהפכו לחביתה מחום האטריות.
מוסיפים את האגוזים, השקדים והחמוציות ומטמיעים באטריות.
מוזגים את התערובת לסיר המרופד או התבניות, מנערים קלות ומיישרים את החלק העליון.
מחממים תנור על 180 מעלות ואופים כ-45 דקות או עד שסכין ננעצת במרכז הקוגל ויוצאת יבשה.
מצננים את הקוגל (כשעה) וכשהוא קר פורסים לפרוסות נאות. אם מדובר בסיר מחלקים ל-2 או 3 קומות (תלוי בגובה הקוגל ובגודל הסיר) ואח"כ פורסים למשולשים כמו פיצה.
אם לא פורסים את הקוגל כעבור שעה ומשאירים אותו לילה במקרר - עדיף להפוך אותו על צלחת הגשה וכך להכניס למקרר, כדי שלא יספוג רטיבות מהחום של עצמו.
ניתן לחמם על הפלטה.
eb28996c-4dc9-451b-a31a-7125919d1d71.jpg
קוגל בריא וטעים!
 

אפרת 10

משתמש סופר מקצוען
עיצוב גרפי
איור וציור מקצועי
צילום מקצועי
ואני כבר מצרפת את הקוגל הקלאסי למי שלא בקטע הבריאותי...

\\ קוגל אורגינל \\

המושג "קוגל" כבר מזמן הפך לנחלת הכלל ובהחלט חצה מגזרים וימים והגיע אפילו לשולחן המרוקאי :).
השנה פורים יוצא בערב שבת, מי שמכינה משלוח ביתי, תוכל השנה להפתיע את הקרובים בקוגל משובח.
אם את פחות בענין של משלוחים ביתיים, אוטוטו פסח ואל תשכחנה שיש מצוות "ביעור חמץ", אז כדי שיהיה לכן קל לחסל את החמץ, הבאתי לכן מתכון לקוגל ירושלמי טעים במיוחד.
את הגירסה האורגינלית יש לי מדודתי מיכל ז"ל, שאומנם מגיעה מהשורשים המרוקאים, אבל בגלל שהיתה אלופה במטבח ושנים רבות של עשיה ופעילות עשו את שלהן, כל מי שטעם ממעשי ידיה לא פסק לשבח ולהלל כך שהקוגל שלה זה שם דבר.
את הקוגל היא הכינה בטעם מתקתק, מי שאוהבת פחות מתוק, יכולה להפחית מכמות הסוכר.​

b3445abc-d721-4126-bad5-e3f44f67d858.jpg

מצרכים לאטריות:
400 גרם אטריות דקות
3-4 כפות שמן
מעט מלח

בלילת הביצים:
4 ביצים
כף דבש
כפית קינמון
3 כפות סוכר
כף שטוחה פלפל
כף מלח

לקרמל:
כוס שמן
2 כוסות סוכר
3\4 כוס מים​

הכנת האטריות:
מרתיחים את האטריות עם מלח ושמן כ-7 דקות עד שהן מתרככות, מסננים ושומרים בקערה בצד (לא שוטפים).

הכנת בלילת הביצים:
בקערה נפרדת, טורפים את הביצים עם הדבש, הקינמון, הסוכר הפלפל והמלח לבלילה אחידה ושומרים בצד.

הכנת הקרמל:
במחבת עבה שמים את כוס השמן, ובמרכזה שמים את 2 כוסות הסוכר ומבשלים על אש נמוכה תוך כדי שבוחשים בעדינות שלא ישרף, ברגע שהסוכר נמס לגמרי ומתחילות להווצר בועות מכבים את האש, זהירות, עלול להשרף!​

652bd07a-1ae3-4a38-9fe9-44693c4872ba.jpg

הרכבת הקוגל:
שופכים את הקרמל לתוך קערת האטריות, מערבבים היטב עד שכל האטריות מצופות בקרמל, לא להבהל אם יש גושי סוכר, הם ימסו אח"כ באפיה (את המחבת לא שוטפים עדיין, תשמורנה אותו להכנת הסירופ).
מחכים עד שתערובת האטריות תתקרר מעט ומוסיפים את בלילת הביצים תוך כדי ערבוב בתנועות עטיפה עד שהביצים נטמעות היטב בתערובת האטריות.
משמנים 2 תבניות אינגליש קייק או משמנים במעט שמן ואח"כ מרפדים סיר אלומיניום (אפשר סיר של ג'חנון או סיר שמותאם לתנור, אפשרי עם נייר כסף על הידיות) בנייר אפיה (עיגול לתחתית ומלבן עבה וארוך לשוליים) יוצקים מתערובת האטריות לתוך התבניות או הסיר ואופים בחום של 180 מעלות כשעה עד שהקוגל מקבל צבע שחום ויפה וקיסם שננעץ במרכזו יוצא יבש.

הכנת סירופ לציפוי:
כשהמחבת עוד חמה מהכנת הקרמל ועם שאריות הקרמל, שופכים לתוכה 3\4 כוס מים, מבשלים תוך כדי ערבוב עד שהמים מצטמצמים לחצי מהכמות, מזגגים על הקוגל החם ואוטמים מיד בנייר כסף כדי שהפשטידה תשמור על רכות והסירופ יחלחל היטב.
חותכים קר. ניתן לשים על הפלטה.​

2da6728d-d22b-4de6-ad5a-542c8e6a1172.jpg
קוגל אמיתי!
 

shira bira

צוות הנהלה
מנהל
מנוי פרימיום
כתיבה ספרותית
פוסט מקורי ומרהיב :)
אפרופו עירוב עדות ומטבחים אצל הורי בעלי עוטפים את הקוגל (לאחר אפיה בפסים) ומוסיפים אותו לחמין.
 

מוזיקאית בנשמה

משתמש מקצוען
מוזיקה ונגינה
מי שקיבלה את הניוזלטרשלי בטח כבר ראתה, ומי שלא - מוזמנת עכשיו!
יש שם גם קוגל ירושלמי קלאסי וגם קרקרים בריאות וראיון עם רעיה מ @סטודיו מנטה (מזל טוב רעיה!!) ועוד מלא הפתעות.

שמחה לשתף במתכון לקוגל כוסמין - ללא סוכר ובתוספת חמוציות ואגוזים
אשמח לשמוע את דעתכן :)


\\ קוגל בריא מאטריות כוסמין \\
ללא סוכר ובתוספת חמוציות ואגוזים

קוגל ירושלמי מתאפיין בהכנה של סוכר מקורמל ואח"כ בתוספת של סוכר רגיל ושמן בתערובת האטריות, מדובר בכמות נכבדת של פחממות מסוכרות בתוך פשטידה תמימה שבהרבה בתים מופיעה אחת לשבוע.
תמיד חלמתי לנסות להפוך את הפשטידה לבריאה יותר, אומנם גם כאן לא מדובר בסמל הבריאות ובהחלט כדאי לאכול ממנה בגבול ומידה, אך אכן מדובר בבשורה לשוחרי הבריאות שנאלצו לדלג על הקוגל בגלל הסוכר והאטריות הלבנות שיש בו.
ניתן להכין בתבניות אינגליש קייק או בסיר ללא ידיות פלסטיק כמו סיר ג'חנון, ככל שהסיר קטן יותר, הפשטידה תצא גבוהה יותר.
נסינה, טעמנה ותראינה כי טוב!

*כוס של 200 מ"ל

מצרכים:
400 גרם אטריות מקמח כוסמין מלא
7 כוסות מים
חצי כוס סילאן טבעי
כפית קינמון
כף פלפל שחור
מלח
3 ביצים
תוספות לבחירה (לא חובה):
חופן אגוזים קצוצים גס
חופן שקדים מולבנים קצוצים גס
חופן חמוציות

הכנה:
מרפדים סיר ללא ידיות או סיר ג'חנון בנייר אפיה - עיגול לתחתית ומלבן ארוך לשוליים, מצמידים עם הברשה או השפרצה קלילה של שמן.
לחילופין, ניתן לשמן גם תבניות אינגליש קייק ושומרים בצד.
בסיר בינוני, מרתיחים את המים עם הסילאן, כשהמים רותחים, מוסיפים לסיר את האטריות ומבשלים על אש נמוכה עד שהמים מתאדים לגמרי והאטריות מתרככות, תוך כדי בישול מערבבים מידי פעם כדי שהאטריות לא תדבקנה לתחתית.
בסיום הבישול, מכבים את האש ומתבלים בקינמון, פלפל ומלח, מערבבים היטב גם כדי שהתבלינים יטמעו באטריות וגם כדי לקרר מעט את האטריות לפני הוספת הביצים.
זה הזמן לטעום מעט מהאטריות ולתקן תיבול.

6b5cb6db-9bc2-4e90-be1c-8494b3f7a5f6.jpg

כשהתערובת מצטננת מעט (לא הרבה, כדי שהאטריות לא ידבקו ויהפכו לגוש - לכן כדאי לערבב כל הזמן, גם האטריות מתקררות וגם הן לא נדבקות), מוסיפים את הביצים ומערבבים במהירות מרבית כדי שלא יהפכו לחביתה מחום האטריות.
מוסיפים את האגוזים, השקדים והחמוציות ומטמיעים באטריות.
מוזגים את התערובת לסיר המרופד או התבניות, מנערים קלות ומיישרים את החלק העליון.
מחממים תנור על 180 מעלות ואופים כ-45 דקות או עד שסכין ננעצת במרכז הקוגל ויוצאת יבשה.
מצננים את הקוגל (כשעה) וכשהוא קר פורסים לפרוסות נאות. אם מדובר בסיר מחלקים ל-2 או 3 קומות (תלוי בגובה הקוגל ובגודל הסיר) ואח"כ פורסים למשולשים כמו פיצה.
אם לא פורסים את הקוגל כעבור שעה ומשאירים אותו לילה במקרר - עדיף להפוך אותו על צלחת הגשה וכך להכניס למקרר, כדי שלא יספוג רטיבות מהחום של עצמו.
ניתן לחמם על הפלטה.
eb28996c-4dc9-451b-a31a-7125919d1d71.jpg
קוגל בריא וטעים!
הכנתי שבוע שעבר את הקוגל הבריא! יצא מעדן! תודה לך.
 

אולי מעניין אותך גם...

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!


תהילים פרק קמט

א הַלְלוּיָהּ שִׁירוּ לַיהוָה שִׁיר חָדָשׁ תְּהִלָּתוֹ בִּקְהַל חֲסִידִים:ב יִשְׂמַח יִשְׂרָאֵל בְּעֹשָׂיו בְּנֵי צִיּוֹן יָגִילוּ בְמַלְכָּם:ג יְהַלְלוּ שְׁמוֹ בְמָחוֹל בְּתֹף וְכִנּוֹר יְזַמְּרוּ לוֹ:ד כִּי רוֹצֶה יְהוָה בְּעַמּוֹ יְפָאֵר עֲנָוִים בִּישׁוּעָה:ה יַעְלְזוּ חֲסִידִים בְּכָבוֹד יְרַנְּנוּ עַל מִשְׁכְּבוֹתָם:ו רוֹמְמוֹת אֵל בִּגְרוֹנָם וְחֶרֶב פִּיפִיּוֹת בְּיָדָם:ז לַעֲשׂוֹת נְקָמָה בַּגּוֹיִם תּוֹכֵחֹת בַּלְאֻמִּים:ח לֶאְסֹר מַלְכֵיהֶם בְּזִקִּים וְנִכְבְּדֵיהֶם בְּכַבְלֵי בַרְזֶל:ט לַעֲשׂוֹת בָּהֶם מִשְׁפָּט כָּתוּב הָדָר הוּא לְכָל חֲסִידָיו הַלְלוּיָהּ:
נקרא  6  פעמים

ספירת העומר

לוח מודעות

למעלה