התייעצות קבוצת רכישה

חצוצרן

משתמש צעיר
קיבלתי הצעה מעניינת,
אדם שקנה דירה בקבוצת רכישה, וזקוק לכסף מעוניין למכור את הדירה תמורת הסכום שכבר שילם (עבור קרקע, ריביות וכדו')
למעשה אני לוקח את הדירה ממנו וממשיך בתשלומים כמו שאר האנשים בקבוצה.
המנהלים אומרים שהבנייה תסתיים בעוד שנה וחצי.
מהם בעצם הסיכונים, שאני כאדם שממש לא בקי בתחום אמור לחשוב עליהם?
אין עריבות בנקאית, מה זה אומר לגבי העסקה ומהם הסיכונים?
איך אני מחשב את הריביות שאני אמור לשלם?
מהם העלויות הצפויות מעבר למה שצפוי על פי מנהלי הפרויקט?
האם יתכן שאני מסכן את הקרן?
 

אביחי יעקובוב

משתמש צעיר
המשתמש נחסם
חשוב לבדוק הסכמי מימון טריא וכד' וכן אישורי בניה ככל שהבניה מתקדמת כך הסיכון יורד אם לא התחילה בניה והמנהלים אומרים שייקח שנה וחצי נראה לי קצת חלום
 

חצוצרן

משתמש צעיר
הבניה התחילה
הם בונים כמה בניינים,
חלק מהם כבר בקומה רביעית
 

אביחי יעקובוב

משתמש צעיר
המשתמש נחסם
העלויות הבלתי צפויות נכללות בדוח אפס מעבר לזה חוץ ממשיכת זמן לטופס 4 נראה שאין הרבה סיכון אך השאלה היא מה הרווח?
 

יוסייוסייוס

משתמש מקצוען
בכל מקרה גם מי שמתפתה לקנות בקבוצת רכישה חייב מקודם לשכור איש מקצוע מצידו שיבדוק עבורו את העסקה.
כמו לשלוח קבלן שמבין איזה בעיות יכולות להיות שם ומהם העלויות האמיתיות.
קניה בקבוצת רכישה היא קנייה מאוד משונה.
מוכרים דירה בלי מחיר סופי.
מי קונה דירה כשהמוכר אומר לו שכנראה היא תעלה מיליון וחצי ותהיה מוכנה עוד שנה וחצי.
כל כך הרבה הפסדים ובעיות בקבוצת רכישה...
כולם כבר יודעים שצריך לברוח מקבוצת רכישה.
 

כסא נח

משתמש מקצוען
דבר ראשון להתייעץ ספציפית עם איש מקצוע!
פגישה מסודרת ובתשלום.

א''א להקיף ולייעץ כראוי בנושא חשוב ורציני כזה
דרך פורום ברשת
מכובד ככל שיהיה..
 

אביחי יעקובוב

משתמש צעיר
המשתמש נחסם
בכל מקרה גם מי שמתפתה לקנות בקבוצת רכישה חייב מקודם לשכור איש מקצוע מצידו שיבדוק עבורו את העסקה.
כמו לשלוח קבלן שמבין איזה בעיות יכולות להיות שם ומהם העלויות האמיתיות.
קניה בקבוצת רכישה היא קנייה מאוד משונה.
מוכרים דירה בלי מחיר סופי.
מי קונה דירה כשהמוכר אומר לו שכנראה היא תעלה מיליון וחצי ותהיה מוכנה עוד שנה וחצי.
כל כך הרבה הפסדים ובעיות בקבוצת רכישה...
כולם כבר יודעים שצריך לברוח מקבוצת רכישה.
אכן דבריך נכונים אך יש הבדל משמעותי אם אוחזים ברמת השלד
 

בית שמשניק

משתמש סופר מקצוען

קבוצות הרכישה חוזרות לשוק בגלל מחירי הדיור? כדאי שתקראו את זה​

מנהלי קבוצות הרכישה מוכרים לכם חלום - דירה של מיליונים, במאות אלפי שקלים פחות. לפעמים זה נגמר ברווח עצום, אבל במקרים אחרים זה נגמר בשירת הברבור של ענבל אור. כל מה שהיזמים, הבנקים ונפגעי הקבוצות רוצים (ולא רוצים) שתדעו
איציק יצחקי | 13/09/2023 14:01

נתחיל מהסוף: לא בטוח שכניסה לקבוצת רכישה תתאים לכם. נכון, במשך שנים טרנד קבוצות הרכישה הפך את עסקאות רכישת הדירות לכדאיות יותר, אבל משהו קרה לישראל מאז פרשת ענבל אור, שב-2009 הקימה קבוצות רכישה באזור גוש דן ונפלה לתהום.

קבוצות רכישה הן חלום של כל משקיע שחולם לקנות דירה במחיר זול, אבל לא תמיד זה משתלם. עובדה: מהאימפריה המפוארת שהקימה אור, נשאר כעבור 7 שנים צו פירוק נגד החברות שלה, הליכי פשיטת רגל ובעיקר שאלה אחת שמרחפת מאז בכל פרוייקט קבוצת רכישה - האם עובדים עלינו? האם ימכרו דירה אחת למספר אנשים? האם הקבלן מוציא לנו ערבות על הכספים ששילמנו למרות שקבוצות רכישה לא כפופות לחוק המכר?




בסוף, תרצו או לא, הסיפור של ענבל אור הרתיע בשנים האחרונות אלפי אנשים מכניסה לקבוצות רכישה. אם זה לא הספיק, הגיעה פרשת אלדד פרי והנחיתה את הגרזן. למרות זאת, עברו כבר כמה שנים. לישראלים יש זיכרון קצר והם מבינים שהפיתוי הוא גדול - דרך קבוצת רכישה אפשר לחסוך מאות אלפי שקלים ונראה כי לאחרונה, בעיקר לאור עליית מחירי הדיור ב-2021 ו-2022 (מאז נרשמה ירידה ועדיין - המחירים גבוהים), הם חוזרים לשוק - הרוכשים והיזמים. הם מספרים שהיום זה בטוח יותר, שהופקו לקחים, שסיפור ענבל אור לא יחזור לעולם. ובכל זאת, יש כמה דברים שצריך להיזהר מהם כשנכנסים לקבוצת רכישה.


בסוף, זאת שאלה של סיכון וסיכוי - מה הסיכוי שלי להרוויח מאות אלפי שקלים והאם הסיכון שווה את זה. אם חסכתם 200 אלף שקל, אבל עברו 6 שנים מאז שקיבלתם את המפתח, כנראה שהעסקה לא הייתה כדאית. אם חסכתם 800 אלף שקל וקיבלתם מפתח בזמן, בלי עיכובים וללא תוספות - כנראה שהרווחתם. בדרך כלל, זה נגמר בתחום האפור. הרעיון של קבוצת רכישה הוא פשוט - העלות הסופית תקטן משום שחוסכים את גובה הרווח היזמי המקובל, וזה יכול להגיע ל-20%-15%. בפועל, הרווח הוא קטן יותר משום שמנהלי קבוצות הרכישה צריכים להרוויח משהו מכל העסק הזה.
"השקעה סולידית"
החזרה של שוק קבוצות הרכישה יוצרת כאן אפשרות נוספת להגדלת ההיצע על ידי יזמים. זה יכול להצליח, אבל ראו הוזהרתם: בפעם הבאה שתיפתח כאן חקירה, השוק הזה יצלול מחדש. היזמים מודעים לזה, והם לא ייכנסו לפרוייקט כזה בלי הבטחות ותחושת ביטחון מלאה לרוכשים. לאחרונה, גם חברות המימון נכנסו חזרה לשוק. מי היה מאמין שזה יקרה לפני 4 שנים, אבל היום הן קוראות לקבוצות הרכישה "השקעה סולידית".
"אנחנו רואים בנישת הקבוצות הרכישה כאפיק סולידי למימון, זה נכון", אומר עדי גזית, מנכ"ל משותף בברקת - חברה העוסקת במימון אשראי לפרוייקטי נדל"ן ומתמחה בקבוצות רכישה. "בסוף, צריך לזכור הביקוש במדינה די גדול מההיצע, ועזוב את תקופת הקיפאון. יש כאן עוד יתרונות עבורנו: בקבוצות רכישה הכל מכור מראש, אז אין סיכון שהקבלן לא ימכור. וכמובן - יש פיזור של החוב. נכון, תהליך כזה מצריך לוגיסטיקה וטיפול, כי אתה עובד עם קבוצה של פרטיים, אבל לגוף מממן גדול יש ערך מוסף. רק בתקופה האחרונה, בחודשים האחרונים ממש, העמדנו הלוואות בגובה של רבע מליון שקל למספר קבוצות רכישה".
אנשים לא חוששים?
"בתחילת הדרך אמרו לי שעולם קבוצות הרכישה הולך להיפסק, שזאת השקעה של עבר ולא עתיד. עכשיו אנחנו רואים התעוררות שלו, והיא לא מקרית. אתה צריך להבין שליזמים היום יש אינטרס גדול לגבש קבוצות רכישה במקום עסקה יזמית רגילה. הסיבה: הריבית גבוהה דרמטית לעומת לפני שנתיים. ברגע שהוא לוקח את כל הסיכונים על הגב שלו, זה שונה. בקבוצת רכישה, הוא מכר את כל היחידות ואז העלויות מגולגלות עליהם. זה מוריד לו עלויות וגם סיכון משמעותי. לאחרונה אני שומע שיותר יזמים ומנהלי קבוצות רכישה חוזרים לפעול בתחום".

איפה הסיכון שלכם?
"אנחנו מעדיפים ללוות קבוצת רכישה, כי לרוב זה משמעותית שמרני יותר מאשר ללוות יזם. שתי סיבות: החוב מתפזר כאן על הרבה ידיים, כי תחשוב שאין סיכון שהדירות לא יימכרו. הסיכון המשמעותי היחיד שנשאר הוא הקבלני - זה צמצום דרסטי. כמובן, צריך לקחת מקדמי זהירות, של 10%-8%. כמובן שאנחנו סוגרים עם הקבלן הסכם פאושלי (מחיר פיקס, א"י), כדי שלא תהיה חריגה. אם נשאר כסף, זה כמובן חוזר לרוכש".

הרוכשים חוששים בגלל נושא הערבויות.
"יש כאן ערבות, אבל בדרך אחרת. חוק מכר בא להגן על כספו של הדייר שרוכש דירה. קבוצת רכישה היא הבעלים של הקרקע, לכן זה שונה. האינטרס שאמור להיות מצד בעלי הזכויות הוא שייחסך להם חלק מהעלויות של הרווח היזמי, כי במציאות, מארגני הקבוצות מרוויחים בדרך. צריך לבדוק כמה".

הריבית הממוצע נעה סביב פריים פלוס 3?
"יש יזמים שמקביל פריים פלוס 3%-2%, ויש יותר, לחברי הקבוצה מדברים על פריים פלוס 4%-3%, כלומר מדובר בשיעור דומה. פער של אחוז לכל היותר".
"זוכרים מה קרה ברום כנרת ושרונה"
עורכי דין שמלווים קבוצות רכישה מתעסקים לא מעט עם קשיים של הרוכשים ומנהלי קבוצות הרכישה. לא רק ענבל אור עלתה לכותרות בעבר. זה קורה ממש עכשיו, עם פרוייקט רום כנרת בבת ים - אנשים רכשו דירות במגדל על חוף הים, העבירו מאות אלפי שקלים ועכשיו הם נאלצים להתמודד עם השבר, אחרי שהשופטת הורתה על פתיחת הליכי חדלות פירעון כנגד החברה שנקלעה לחובות של 137 מיליון שקל. החברה, כזכור, ארגנה וניהלה קבוצות רכישה לבניית מגדל ה-Sea Tower בשכונת פארק הים בבת ים. חמישה בניינים, על הקו החוף - נשמע מבטיח. עכשיו, הרוכשים ממתינים לחסדיו של בית המשפט.
גם בפרויקט "יונייטד שרונה" הרוכשים מצאו את עצמם מקבלים דרישה של חברת ב.ס.ר, שנבחרה לפני חמש שנים במטרה להציל את הפרויקט, להכפיל את דמי הניהול מ-77 מיליון שקלים לכ-150 מיליון שקלים והמשמעות היא שמחירי הדירות יזנקו במאות אלפי שקלים.

"קבוצות רכישה הן טרנד חוזר, אבל הם הגיעו כי אנשים רצו להוזיל את המחיר דרך ביטול הרווח היזמי", אומר עו"ד אלון וולנר, שותף במחלקת הנדל"ן המסחרי במשרד ברנע ומשמש כעו"ד לקבוצות רכישה. "מטבע הדברים, כשיש ניסיון להוזיל מחירים מחפשים פתרונות יצירתיים, אבל בסוף קבוצת רכישה מגלמת בתוכה סיכונים, כי אין אבא ואמא, שהם בעצם כל אחד מהחברים בקבוצה".
וולנר נאלץ לבחון כל פרוייקט מקרוב כדי לגדר את הלקוחות שלו. "הסיכון מגיע כי חוק המכר לא חל באותה צורה שבה הוא חל על רכישה מיזם", הוא מסביר. "הרוכש לא תמיד הוא מקבל את הבטוחה הראויה לכספים שהוא מעמיד. יש מנהל קבוצת רכישה, מפקידים כספים לחשבון כזה או אחר שאינו מוגבל ויש התחייבות הדדית. אין אחיזה אמיתית בקרקע שנותנת לך אפשרות ביום הדין, במקרה של חדלות פרעון או פירוק של הקבוצה שלא מצליחה להרים את הפרוייקט. הדברים האלה מקבלים יותר יציבות רק ברגע שהבנק המלווה של פרוייקט כזה נכנס לתמונה, כי הבנקים מבטיחים את היכולת להקים את הפרוייקט".
מה אדם מן היישוב צריך להבין לפני שהוא נכנס לפרוייקט הזה?
"שאם המארגן הבטיח דירה ב-3 מיליון שקל דרך קבוצת רכישה, הסיטואציה כפופה. לא ניתן להתחייב על מחיר. היזם פה הם האנשים. אתה יודע איך תתחיל, אבל אתה לא יודע איך תסיים. הרבה פעמים אותם 3 מיליון שקל הופכים להיות 3.5 מיליון, 4 מיליון ובמקרים חריגים גם יותר. אנחנו זוכרים מה קרה ברום כנרת לאחרונה ובעבר גם את קבוצת הרכישה בשרונה, שהרבה מכירים. ייצגנו חלק מבעלי הקבוצה. אתה קם יום אחד ומגלה שמשכו כספים מהחשבון".
לא ישנים בלילה.
"חשוב לי להדגיש: לא הכל שחור. אם נסכם, אז הפתרון הוא לא רע בכללותו, אבל הוא מתאים לשחקנים מתוחכמים, כאלה שיודעים, כמו כל דבר, לקחת סיכון לתמחר אותו ולהבין את המטריה, את הדרך שהם הולכים לעבור. יש גם קבוצות שעבדו נכון והרוויחו מאות אלפים".
מה יקרה כשהריבית תרד?
אז כמו שהבנתם, מי שנפגעו מכל הסיפור הזה הן חברות שיווק הנדל"ן. היום, מנהל הקבוצה הוא המשווק, המארגן. זה מוציא את משרדי המכירות מחוץ לתמונה. דורית סדן, מנכ"לית חברת שיווק הנדל"ן נווה העיר מסבירה למה לא. "אי אפשר עדיין לצאת בהכרזות בסגנון 'חזרתן של קבוצות הרכישה'. מדובר לתפיסתי בדבר שבשוליים, מוצר משלים שנועד להתמודד עם סביבת ריבית גבוהה ועלויות מימון שזינקו", היא מסבירה. "אנו רואים מקרים בודדים במקומות שבהם יזמים רכשו קרקע במחיר גבוה, ומבקשים להקל בעול עלויות המימון שהוכפלו כמעט פי 5 בתוך שנה. ולכן אפיק של קבוצת רכישה בקרקעות אלה מאפשר להם לקבל את הקרקע במיידי ולצמצם את החשיפה לריבית בשלבים הראשונים של הפרויקט".

למי זה מתאים?
"קבוצות רכישה לא מתאימות בכל מקרה וגם לא לכל הרוכשים. בקבוצת רכישה למעשה היזם מגלגל את התשלום על הקרקע לצרכני הקצה, ויש לקחת זאת בחשבון לפני שמצטרפים לקבוצת רכישה שכזו. בנוסף, לרוכשים בקבוצות רכישה אין הגנה מכוח חוק מכר דירות, וגם המחיר הסופי של הדירה לא ידוע מראש, היות. ועלויות הבנייה אינן סופיות דבר שיכול להתבטא בעלייה של 10-15% וכתוצאה מכך גם בעלייה במחיר הדירה הסופי. גם מועד האכלוס לא ודאי במקרים כאלה ויש לקחת את זה בחשבון".

"אני סבורה כי לא מדובר בטרנד חוזר", היא מסכמת. "אלא רק באפיק אלטרנטיבי שמקטין את הסיכון היזמי, אך לא בטוח משתלם לרוכשים, וכאמור גם לא ודאי. הקבוצות אטרקטיביות גם לגורמים המממנים כי הם מקבלים את התשלום על הקרקע במזומן וזה מקטין סיכונים . כשהריבית תתחיל לרדת, אני מאמינה שנראה הרבה פחות קבוצות רכישה בשוק. לתפיסתי, בתנאי התשלום הנוחים שמציעים היום הקבלנים והיזמים, המבצעים וההנחות - לרוכשים הרבה יותר כדאי לרכוש דירה מקבלן ולא בקבוצת רכישה, בעיקר בגלל ההגנה של ערבויות חוק מכר והוודאות באשר למחיר הסופי ולמועד האכלוס. קבוצות הרכישה מתאימות יותר לרוכשים שיש בידם את הכסף לממן את עלות הקרקע במזומן וגם שאינם ממהרים לקבל מפתח לדירת החלומות שלהם".
 

לראות חיובי

משתמש חדש
למישהו יש ידע מקצועי במכירת דירה בקבוצת רכישה בגרין פארק אני רוצה למכור אומרים לי שלחברה אסור לשנות שם דייר גם טריא בעיתי פה וגם מס רכישה של הקונה כי הדירה לא מוכן האם יש דרך למכור במצב כזה מישהו פה מכר דירה בקבוצת רכישה ויכול להמליץ על עורך דין שמבין בעסקאות כגון אלו תודה רבה
 

נתן תשמז

משתמש חדש
מניסיון עבר שלי בקבוצת רכישה, ניתן למכור, רק בדרך כלל הדרישה שהלקוח ייכנס בנעליו של המוכר לכל דבר ועניין
למישהו יש ידע מקצועי במכירת דירה בקבוצת רכישה בגרין פארק אני רוצה למכור אומרים לי שלחברה אסור לשנות שם דייר גם טריא בעיתי פה וגם מס רכישה של הקונה כי הדירה לא מוכן האם יש דרך למכור במצב כזה מישהו פה מכר דירה בקבוצת רכישה ויכול להמליץ על עורך דין שמבין בעסקאות כגון אלו תודה רבה
מניסיון עבר שלי בקבוצת רכישה, ניתן למכור זכויות בקבוצה, לרוב חברת המימון דורשת שתיכנס בנעלי המוכר לגבי המימון וכו.
מס רכישה - תלוי באיזה שלב נמצאת הדירה, אפשר להתייחס כקרקע ותשלם 6% בכל מצב, ואפשר להתייחס לדירה ואז תלוי בשווי הדירה והאם זו דירה יחידה או שניה שלך.
 

עו"ד נתן רוזנבלט

משתמש מקצוען
הפרטים בעניין הזה כל כך רבים, שממש לא רציני לכתוב ככה.
עניין קבוצת רכישה הוא עדין שבעדינים, וכולל בתוכו שיקולים של רישום הקרקע (למשל, בקבוצה מאוד מפורסמת במגזר הקרקע לא רשומה אפילו על שם המוכר ומאות האנשים לא יודעים אפילו...) וכן שיקולי מיסוי (למשל, בבנדיקט כנראה אנשים הולכים לאכול קניידל בדמות מעמ ומס רכישה של מאות אלפי ש"ח) וכשמדובר בגרין פארק מתווספת להם עוד עדינות (למשל, הידעת שחלק מהבניינים נמצאים ברגעים אלו בדין תורה שיותיר בהכרח חלק מהאנשים בלי הדירה שלהם?).
בקיצור, אם תסמוך על העייצעס בפרוג, תוכל כבר לכתוב את הפוסט שתפרסם כאן על מה שגילית לאחר מעיישה....
 

710

משתמש פעיל
הפרטים בעניין הזה כל כך רבים, שממש לא רציני לכתוב ככה.
עניין קבוצת רכישה הוא עדין שבעדינים, וכולל בתוכו שיקולים של רישום הקרקע (למשל, בקבוצה מאוד מפורסמת במגזר הקרקע לא רשומה אפילו על שם המוכר ומאות האנשים לא יודעים אפילו...) וכן שיקולי מיסוי (למשל, בבנדיקט כנראה אנשים הולכים לאכול קניידל בדמות מעמ ומס רכישה של מאות אלפי ש"ח) וכשמדובר בגרין פארק מתווספת להם עוד עדינות (למשל, הידעת שחלק מהבניינים נמצאים ברגעים אלו בדין תורה שיותיר בהכרח חלק מהאנשים בלי הדירה שלהם?).
בקיצור, אם תסמוך על העייצעס בפרוג, תוכל כבר לכתוב את הפוסט שתפרסם כאן על מה שגילית לאחר מעיישה....
נראה לי שהשיא זה הקבוצה של הרב סילמן ברמה ב'...

מצד שני תלוי מאד מי מנהל את הקבוצה.
ורמת אברהם תוכיח,
לאחר שזה הוספד סופית מאות פעמיים,
וללא מימון,
השכונה עומדת על תילה עם האכלוסיה האיכותית והשמורה ביותר בבית שמש.
נכון, אולי חסר קצת גינות ועצים
אבל המחירים המזנקים יוכיחו שלא על זה יקום הכל....
 

מנוחי_מ

משתמש פעיל
כתבה חסומה משום מה יש לך אשפשרות לצטט את כל הכתבה ?
תודה
 

בית שמשניק

משתמש סופר מקצוען

"לפני 9 שנים אמרתי שאלדד פרי יפשוט רגל. גם היום אני יודע על גופים בענף שיקרסו תוך שנה"​

עו"ד איתן ארז, מומחה לקבוצות רכישה, התארח בפודקאסט "החזית העירונית" ושוחח עם נמרוד בוסו על מה הופך את תחום קבוצות הרכישה לרווי תרמיות ומדוע זו בעיקר אשמת המדינה, על הלקחים מפרשות ענבל אור ואלדד פרי ועל הדרכים להיזהר: "אנשים צריכים להסתכל גם על עצמם. אם אתה קונה דירה בחצי ממחיר השוק, אתה צריך להבין שמשהו לא בסדר"​



מאת מערכת מרכז הנדל"ן
14.01.24 | 06:00 עודכן לאחרונה: 14.01.24 | 10:46



פרק נוסף של פודקאסט הנדל"ן "החזית העירונית" מבית מרכז הנדל"ן, והפעם מתארח בו עו"ד איתן ארז, ראש משרד איתן ש. ארז ושות', מומחה לקבוצות רכישה. הוא שוחח עם נמרוד בוסו, עורך אתר מרכז הנדל"ן , על מדוע קבוצות רכישה מועדות יותר לתרמיות, על פרשות ענבל אור ואלדד פרי בהן עסק, ועל איך אפשר להיזהר ומה כדאי לבדוק לפני שנכנסים לקבוצת רכישה.

אחרי עשור עם הרבה מאוד פרשיות, כמו ענבל אור אלדד פרי ורום כנרת לאחרונה, ארז הסביר מה הופך את התחום הזה של קבוצות הרכישה לכ"כ פגיע וחשוף לתרמיות ועוקצים שונים. "קודם כל באופן כללי, ישראל היא רוויית עוקצים ומרמה, כי יש חלקים רבים באוכלוסייה שהם תמימים, חרדים למשל, עולים חדשים. אדם יכול לגמור תיכון וצבא בלי לדעת מה זה ערבות בנקאית , ריבית, ערבות חוק מכר, אין שום חינוך פיננסי בישראל. יש גם ביקוש קשיח כל הזמן לדירות, ועוד סיבה זה הריבית אפס שהייתה".
ועדיין, למה דווקא בסקטור הזה יש כ"כ הרבה אי סדרים?
"קודם כל באשמת המדינה שלא מסדירה. אין פה באמת מדינה, תעבור על כל הרגולטורים: רשות התחרות, המפקח על הבנקים, רשות ניירות ערך - אתה שואל את עצמך מי באמת מבצע את תפקידו טוב, תראה שלרובם תיתן ציון 0-4. אין שום חוק בנושא קבוצות רכישה, זה מדהים. כשהתפוצצה פרשת ענבל אור כל המדינה זעקה, הזמינו אותי לכנסת ואמרו שאוטוטו יחוקקו חוק בנושא. זה היה באפריל 2018, עוד מעט שש שנים וחוק טרם עבר. זה דבר שגורם נזק לאלפי משפחות, מתעסקים בדברים לא חשובים ובזה לא".
מהם סוגי אי-הסדרים הנפוצים בתחום הזה?
"אין כמעט בישראל קבוצות רכישה אמיתיות, יש קבוצות בנייה. קבוצת רכישה אמיתית זה שאני ואתה ועוד שני אנשים קונים קרקע ואנחנו מתקשרים עם קבלן מבצע והוא בונה לנו. בעצם יש מארגנים, חלקם מאוד מקצועיים, כמו חג'ג' וקנדה ישראל. יש בעצם שני מסמכים בסיסיים בקבוצת רכישה: המסמך הכי בסיסי זה הסכם השיתוף והשני זה הסכם משווק. ברגע שחתמת על הסכם משווק או הסכם מארגן, שם בד"כ נכתוב שברגע שהמארגן גמר לארגן את הקבוצה הוא לא אחראי לכלום ויש נציגות שנבחרת והיא הריבון של הקבוצה, היא צריכה להתקשר עם קבלן מבצע בהסכם ולטפל בכספים. הרבה אנשים בכלל לא מבינים שזה שארגן להם את הקבוצה - בכלל כבר לא אחראי להם. והם אחראים לעצמם".
"אחד הדברים שגילינו מפרשת ענבל אור זה שאותן קבוצות שהתעשתו מהר ופיטרו את ענבל אור מלנהל את האופרציה בשלב מוקדם - הגיעו בסוף אל המנוחה והנחלה וקיבלו דירות. אלו שנתנו לה לנהל עד הסוף נשארו בלי כלום", הסביר ארז. "כשאתה ניגש לדבר הזה שנקרא קבוצת רכישה , אתה חייב להוציא נסח טאבו , חייב לדאוג שתהיה לך הערת אזהרה בטאבו. בפרשת ענבל אור נפגעו בסך הכל 600 משפחות. ל-300 מהן הייתה הערת אזהרה, והן קיבלו בין 70 ל-100 אחוז מהכסף שלהן בחזרה בזכות הערת האזהרה. כל המשפחות ששמו כסף ולא היה להן שום דבר קנייני - הערת אזהרה, ערבות חוק מכר, משכנתה - יצאו עם 4-6 אחוז מהכסף".
"מסמכים נעלמו, מחקו לאנשים הערות אזהרה ללא ידיעתם"
ארז קרא לאנשים לבדוק גם דברים בעצמם: "בפרשת יונייטד שרונה אנשים פותו לקנות דירת 5 חדרים בקומה 30 בגודל 110 מ"ר בשלושה וחצי מיליון שקל. בזמן שמי שארגן את הקבוצה הזאת נכנס למכרז של מנהל מקרקע ישראל במיליארד ורבע שקל, כלומר כמעט 3 מיליון שקל קרקע לדירה. כלומר היה ברור מההתחלה שאי אפשר לבנות בעלות הזאת. גם ענבל אור הבטיחה לאנשים דירה של 70 מטר ברמת גן ב-700-800 אלף שקל. אנשים צריכים להסתכל גם על עצמם. אם אתה קונה דירה במחיר שהוא כבר עכשיו חצי או שני שליש ממחיר השוק, אתה צריך להבין שמשהו לא בסדר".
על פרשת אלדד פרי: "מבחינת ההיקף שלה היא פה ארבעה מענבל אור. הנזק והחובות שנוצרו - מעל שני מיליארד שקל. היו שם אי סדרים חמורים, מסמכים נעלמו, מחקו לאנשים הערות אזהרה ללא ידיעתם. כדאי לבדוק על איזה ייפוי כח חותמים לפני שנכנסים לקבוצות רכישה"
איך אתה ממליץ להתנהל למי שרוצה ללכת על קבוצת רכישה ?
"קודם כל שתהיה לך הערת אזהרה בטאבו, וגם לראות מי חברי הנציגות, זה קריטי. שיהיו יותר אספות דיירים. לוודא שחברי הנציגות הם לא בובות של המארגנים, זה מאוד חשוב מי יהיו הנציגים. יש גם שלל טריקים כמו להצמיד למארגנים דירות גן, או חדרים טכניים. אם הם לוקחים לעצמם פנטהאוז וצריך לחזק את השלד, אז שזה לא יהיה על חשבון הקבוצה".
ארז התייחס לפרשת אלדד פרי: "מבחינת ההיקף שלה היא פה ארבעה מענבל אור. הנזק והחובות שנוצרו - מעל שני מיליארד שקל. היו שם אי סדרים חמורים, כל מיני מסמכים נעלמו, מחקו לאנשים הערות אזהרה ללא ידיעתם. כדאי לבדוק על איזה ייפוי כח חותמים לפני שנכנסים לקבוצות רכישה".
איך אפשר לזהות קריסה שבדרך?
"אני מוכן להישבע שלפני 9 שנים אמרתי במשרד לאנשים שאלדד פרי יפשוט את הרגל. הגיעו אליי סיפורים ושמעתי הרבה דברים. גם היום אני יודע על גופים גדולים בענף הנדל"ן שעוד שנה שנתיים יקרסו. לא אגיד את השמות אבל אם אתה מסתכל על ההתנהלות אתה תבין לבד".
"הסופר הרוסי טולסטוי אמר שכל המשפחות המאושרות מאושרות באותה צורה, וכל המשפחות האומללות – אומללה כל אחת בדרכה. אותו דבר בעקיצות - כל הנעקצים אומללים באותה צורה, כל העוקצים - כל אחד עוקץ בדרך אחרת".
 

אולי מעניין אותך גם...

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!


תהילים פרק קכו

א שִׁיר הַמַּעֲלוֹת בְּשׁוּב יי אֶת שִׁיבַת צִיּוֹן הָיִינוּ כְּחֹלְמִים:ב אָז יִמָּלֵא שְׂחוֹק פִּינוּ וּלְשׁוֹנֵנוּ רִנָּה אָז יֹאמְרוּ בַגּוֹיִם הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִם אֵלֶּה:ג הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִמָּנוּ הָיִינוּ שְׂמֵחִים:ד שׁוּבָה יי אֶת (שבותנו) שְׁבִיתֵנוּ כַּאֲפִיקִים בַּנֶּגֶב:ה הַזֹּרְעִים בְּדִמְעָה בְּרִנָּה יִקְצֹרוּ:ו הָלוֹךְ יֵלֵךְ וּבָכֹה נֹשֵׂא מֶשֶׁךְ הַזָּרַע בֹּא יָבוֹא בְרִנָּה נֹשֵׂא אֲלֻמֹּתָיו:
נקרא  54  פעמים

אתגר AI

הצבע הירוק • אתגר 23

לוח מודעות

למעלה