זהירות: שימוש בפנסי לייזר מסוכן ועלול לגרום לעיוורון
הוועדה לזכויות הילד של הכנסת התכנסה במסגרת דיון מהיר שהגיש ח”כ הרב אורי מקלב לנוכח מקרים בהם התעוורו ילדים כתוצאה משימוש בפנסים • ח”כ מקלב: “זו סכנה חופשית וזמינה המוגדרת משום מה כ’צעצוע'”
חומי ברמן
| 18:27
| ט׳ בטבת תשע״ו
הוועדה לזכויות הילד של הכנסת קיימה הבוקר ישיבה מקצועית בנוגע לתקינות השימוש בפנסי לייזר ובטיחות הילדים המשתמשים בהם. הישיבה התקיימה במסגרת דיון מהיר שהגיש ח”כ אורי מקלב, בעקבות מקרים שבהם ילדים התעוורו כתוצאה משימוש בפנסי לייזר.
בפתח הדיון הדגישה יו”ר הוועדה, ח”כ יפעת שאשא ביטון, כי הוועדה מתכנסת משום שבטיחות השימוש בפנסי לייזר אינה נאכפת כראוי על ידי משרדי הממשלה האמונים על כך. יוזם הדיון, ח”כ הרב מקלב, הדגיש בדיון כי “אין סכנה כל כך חופשית וזמינה לשימוש ילדים כמו פנסי לייזר שמוגדרים משום מה כ’צעצוע'”.
ח”כ מקלב סיפר כי נחשף למקרה בו איבד ילד בן 9 את ראייתו כתוצאה מחשיפה של שניות בודדות לקרני לייזר, תוך כדי משחק. הילד הועבר לטיפול בבית החולים ‘בילינסון’ שם התברר כי קרנית העין נפגעה פגישה בלתי הפיכה, כאשר ד”ר עופר דנה שטיפל בילד סיפר כי עשרות ילדים נפגעים מידי שנה בישראל כתוצאה מפנסי לייזר ולחלקם נגרמת פגיעה בלתי הפיכה בקרנית.
עוד ציין ח”כ מקלב כי השימוש בפנסי לייזר מסכן גם נהגים המסנוורים במהלך נסיעתם, וכי טרוריסטים פלסטינים עושים שימוש בפנסים הללו ומסנוורים באמצעותם נהגים ותושבים בשכונות התפר בירושלים, בכביש 443 ובצירים נוספים תוך סיכון חייהם – כפי שעשו בעבר מקלקיליה כאשר באמצעות קרני לייזר שיבשו פלסטינים את פעילות נתב”ג תוך סיכון הנוסעים.
“האבסורד הגדול בנשק של פנסי הלייזר הוא שאפשר להשיגם בקלות רבה, כאשר הילדים רואים בכך משחק לגיטימי וההורים אינם מודעים לסכנות החמורות שבשימוש בפנסים”, אמר וציין כי “משרד החינוך יכול לאסור את השימוש בפנסים הללו בבתי הספר ובכך לסייע להסביר לציבור את הסכנה הטמונה בפנסים הללו”.
נציג משרד הכלכלה אמר בדיון כי ישנם תקנות בנושא וכי רק חלק מהפנסים מאושרים לשימוש מקצועי ומיעוטם לכלל הציבור. עם זאת, הודו במשרד כי אין פיקוח ולא מתבצעת אכיפה של ייבוא עצמי והברחות של פנסי לייזר מסוכנים – כמו גם זליגה של פנסים מקצועיים לשוק החופשי. נציג משרד הבריאות ורופא עיניים שנכחו בדיון ציינו כי גם בפנסים שמאושרים לשיווק, כאשר מדובר בחשיפה ישירה לעין – מדובר בעוצמה הגדולה פי 200 אלף העלולה לעוור את המסנוור בתוך שניות בודדות ולפגוע חלילה בקרנית העין לצמיתות.
בתום הדיון ציינו חברי הכנסת מקלב ושאשא ביטון כי יפנו למשרדים הרלוונטיים בדרישה לחדד את התקנות והאכיפה בנושא. “כדי להקטין את סכנת פנסי הלייזר יש לפעול באמצעים רגולטוריים שימנעו את הייבוא והשיווק של הפנסים המסוכנים מחד וחידוד ההסברה על הסכנה בקרב הילדים מאידך”, סיכם ח”כ מקלב.
(אילוסטרציה: ג’ורג’ נובומינסקי – פלאש 90)