דרוש מידע עישון לנער מתבגר

מרחבית

משתמש מקצוען
מה הבעיה בעישון חוץ מהעניין הבריאותי?
אכן, זו הבעיה העיקרית: העניין הבריאותי. וזו בעיה לא פשוטה. מספיק כדי להדאיג ביותר את ההורים.
כמדומני שעישון לא מראה על מודרניזציה. בזהירות אומר, שבמידה מסוימת ובלי הכללות - להיפך.

miri kahana

משתמש צעיר
ראשית תודה לכולם הדיון פורה ומענין, נקודה שכדאי לבדוק מול כל ילד היא מה קורה עם החברים שלו, כי אם יש לחץ חברתי לעשן לא יעזור שום מניפולציות הוא ימשיך... ועוד נקודה זה ענין המימון, הסיגריות עולות הון ביחס לעו"ש של בחור צעיר, אם הוא מעשן מגולגלות זה בחסד, וכשאין לו מימון מהבית, או שהוא בחובות... או שעושה פרוייקטים מהצד... והלוואי שהכסף זה ממבחנים וכדומה.

אדם לעמל יולד

משתמש מקצוען
כמדומני שעישון לא מראה על מודרניזציה. בזהירות אומר, שבמידה מסוימת ובלי הכללות - להיפך.
צריך רק לראות ההבדל בצורת ההחזקה של הסיגריה...;) מי מחזיק איך... מקווה שאני מובן... .

CONNECTIONS

עסק חכם ואוטומטי מרוויח יותר ועובד פחות!
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
אוטומציה עסקית
רוצה לחדד נקודה אחרת שלא עלתה כאן- לפעמים אולי הרבה פעמים העישון הוא סימפטום להרבה דברים אחרים, לחברה מסוימת, ליכולת להשיג כסף כדי לעשן, להרבה ביטול זמן, וכו' וכו' שכל מי שלמד בישיבה אי פעם ימשיך אותי לבד, ולכן- יותר ממה שצריך להדאיג העישון צריך לבדוק את המסביב שזה אומר מי הם החברים שלו, מהיכן הוא משיג את הכסף בשביל לעשן (אלא אם כן אתם נותנים לו) למה יש לו צורך לעשן- להתבלט בחברה וכו'. לתשומת לבכם.

יוסף שחק

משתמש סופר מקצוען
לשכנע בחור ישיבה לא לעשן בגלל בריאות?! איפה אתם חיים?
גבר חרדי עד גיל 40 מכיר את המילה 'בריאות' רק אם זה בהקשר של דיאטה.. דיבורים על בריאות עם בחור ישיבה עלולה לגרום לו לגרדת השיעמום, ולהביט על הדובר מולו כאילו נפל ממקל יוגה. אני אישית מכיר רק סיבה אחת שבחורים הפסיקו/לא התחילו לעשן - "שידוכים".

נערך לאחרונה ב:

רחשי הלב

משתמש מקצוען
לא מתאפקת להעלות לפה שוב והלוואי שמישהו יפיק מזה תועלת....

הקרון שהפך לקטר

"הלוויתו של הרב ר' יצחק דוד לוינסקי זכרונו לברכה, הרב ר' יצחק דוד לוינסקי זכרונו לברכה, תצא בשעה אחת מביתו רחוב נחמיה 11 (תרגעו, זה שם בדוי) לבית החיים סגולה בפתח תקוה... הלוויתו של..."

קולות הרמקולים המבשרים על הפיכתו של ידידי איציק לוינסקי מחבר בהווה לחבר-עבר, ועל יציאתו מכלל שליט"א לכלל ז"ל, הדהדו באזני. הידידות ביננו התחילה כבר בישיבה קטנה, וכעת אבדתי חבר.

הלויה היתה אירוע לא פשוט, אלמנה טרייה ושמונה יתומים קטנים שהגדול שבהם בן 16, זה אולי דבר שקוראים עליו הרבה לצערינו, אבל לא כל יום נפגשים עם זה מול העיניים.

בחזור מהלוויה הלכתי יחד עם חבר נוסף של שנינו, והעלינו זכרונות ביחד. כשלפתע החבר פונה אלי בגילוי לב: "אתה יודע מנחם, תחושה קצת מוזרה הייתה לי בהלוויה הזאת. פשוט לא הצלחתי לרחם עליו, כאלו תחושה של 'מגיע לו' או 'הוא עשה את זה לעצמו', בדיוק כמו שאמרתי לך אז כשהוא היה תקוע בשידוכים... פשוט לא הצלחתי לבכות. רק כששמעתי את הקדיש של היתומים נקרע לי הלב. מה הם אשמים בשטויות של אבא שלהם, אבל עד אז... אני יודע שזה נשמע נורא, מנחם מה אתה אומר, הגזמתי?"

שתקתי.

ידעתי בדיוק למה הוא מתכוין. איציק היה מעשן כבד, "קטר" בלע"ז.

הסיגריה הראשונה הייתה בישיבה קטנה, ההתמכרות הרצינית התחילה בשיעור ג' בישיבה גדולה, וכך עד יום מותו, בו נפטר איציק ממחלה קשה, שלדעת הרופאים היה לה קשר ישיר לעישון של איציק. איציק היה מסוג האנשים שכ"כ סבלו מהעישון עד שהסיפור שלו כבר לא הצליח להשפיע על אף אחד. "טוב, זה מקרה נדיר וקיצוני" הגיבו אנשים כשספרתי להם על איציק.

זה התחיל בתקופת השידוכים. הצעות רבות ירדו בגלל בנות שהשכילו להבין שפשוט לא כדאי להפגש עם בחור שמעשן. וגם הצעות שכבר הגיעו לכלל פגישה ירדו מן הפרק מהר מאד. איציק אפילו לא ניסה להסתיר את היותו מעשן, וריח העישון נדף ממנו תמיד.

אחר תקופת שידוכים ארוכה, יחסית לבחור עם כישורים כמו שלו, זכה סוף סוף איציק להנשא. כשאיציק ורעיתו קנו דירה הם לקחו על עצמם משכנתא גדולה ואחרי שני ילדים שנולדו, הוצאות הבית גדלו, והיכולת לעמוד בהחזרת המשכנתא הייתה קצת קשה. וכאן התחיל מעגל קסמים נורא. ככל שאיציק נלחץ יותר מחובותיו- הוא היה צריך יותר סיגריות. יותר סיגריות= יותר הוצאות, יותר הוצאות= יותר חובות= יותר לחץ= יותר סיגריות, וחוזר חלילה, חס וחלילה. פעם אפילו ניסינו לחשב ביחד כמה כסף הוא היה חוסך אם היה מפסיק לעשן, אבל שום דבר לא הצליח להזיז אותו.

איכשהו, עם הרבה הלוואות מחברים ומגמ"חים, איציק שרד את הבעיה הכלכלית שלו.

אבל יום אחד איציק לא מרגיש טוב... לא נלאה אתכם בכל הפרטים, רק בראשי פרקים: רופא, בדיקות, תוצאות, תדהמה.

אם הסיפור היה נכתב ע"י סופר מפורסם, אז כאן היה מגיע איזה עשיר מופלג, שנזכר שכשהוא היה בכיתה ג' איציק עשה לו טובה, ופתאום הוא שמע את עצמו אומר "הגיע הזמן לפרוע את החוב ולהכיר טובה", ואז הוא כתב המחאה עם סכום מפולפל אשר הספיקה לממן לאיציק רופא פרטי והליכה למכון גמילה.

אבל מה לעשות שסיפור חייו של איציק, או יותר נכון סיפור מותו, לא נכתב ע"י סופר, ולכן העשיר הזה לא הגיע (או שאיציק לא עשה לו טובה, או שהעשיר לא נזכר בה, או שהוא פשוט לא שמע את עצמו אומר...) ולכן ההמשך הוא: כמה חודשים, החמרה במצב, עוד כמה חודשים, עוד החמרה, ועוד אחת, עד הרמקולים שהזכרנו מקודם. איציק לא הפסיק את העישון, אז העישון הפסיק את איציק.

אבל כמו שאמרתי קודם, הסיפור ההזוי של איציק הוא מדי קיצוני כדי לשכנע מישהו להפסיק לעשן. בפרט שלמעשנים יש תמיד מה לענות. תדבר חמש דקות עם מעשן על עישון ותקבל שיעור באמונה ("מי שנגזר עליו להיות חולה יהיה חולה ומי שלא לא"), בהשקפה ("מה זאת אומרת 'משרד הבריאות קובע', הם קובעים משהו?"), ובלוגיקה ("גם פלאפון ומקרוגל זה מסוכן, אז מה נפסיק להשתמש?") מתובל בסיפורי צדיקים ("גם רב פלוני היה מעשן, אתה יודע איזה גאון הוא היה?") ובחוש הומור ("טוב, אתה צודק, אבל צריך גם לעזור לחברה קדישא להתפרנס"). חוש הומור לא בריא.

מה שכן יכול לתפוס זה החלק שלי בסיפור.

כבר הזכרתי שאיציק התחיל לעשן כשהיה בישיבה קטנה.

אז זה הסוד הקטן שלי: את הסיגריה הראשונה אני נתתי לו.

♦♦♦♦♦♦

זה היה סמוך לפורים. ערב אחד כשהלכתי עם איציק, הוצאתי סיגריה והדלקתי למול עיניו של איציק. הצעתי לו שיקח גם הוא סיגריה, והוא סרב. אני לא זוכר איך ולמה, אבל בסופו של דבר הצלחתי לשכנע אותו שייקח "שאכטה". כמובן שאיציק לא הצליח להנות, אבל הסברתי לו כמו מקצוען איך מעשנים כמו ש(לא) צריך, ולמחרת הוא כבר התחיל להנות. שלא תחשבו שהיה לי איזה ותק, גם אני עצמי עשנתי את סיגריית הבכורה שלי בדיוק חודש קודם באירוסין של אחי.

מאז התלמיד עלה על רבו, ובתהליך איטי הפך איציק למעשן כבד, ואני הסתפקתי בסיגריה פה ושם. אני מאותם שמוכיחים את הבדיחה הלא-מצחיקה: "קל מאוד להיגמל מעישון, כבר עשיתי את זה חמש פעמים..."

לכן הסיפור של איציק הציק לי, כי בסופו של דבר השאכטה הזאת שחטה אותו.

בשבועות הראשונים אחר פטירתו הרגשתי נורא. הרגשתי סוג של שותף לרצח. לא הצלחתי להתרכז בשום דבר, הייתי עצבני, וכל סביבתי סבלה ממני. ואם מישהו בטעות שאל אותי אם יש לי אש, עניתי לו בעצבים "לא, אבל תקשיב אדוני, פשוט תקפוץ מהגג, זו דרך יותר מהירה".

אחר התיעצות עם מורי ורבי, מרביץ תורה חשוב מאוד, החלטתי לקבל שתי קבלות: אחת- להפסיק לעשן, אבל הפעם באמת להפסיק. ולאחר מכן- לפרסם את סיפורו של איציק ואת סיפורי האישי שמאחוריו. מפני כבוד המשפחה שיניתי כמה פרטים (שמו הבדוי של איציק הוא בכלל חיים).

אז תחשבו עלי, ותחשבו על מי שנתן לי את הסיגריה באירוסין של אחי, גם הוא היה בסה"כ קרון ברכבת הזו, שגרר אחריו עוד קרון, ומהר מאוד עוד קרון, ובסופו של דבר כל הקרונות בדרך הם סוג של אשמים, כי בסוף היה קרון שהפך ל"קטר".

וזה המסר שאני רוצה להעביר בסיפור הזה: כל מעשן, נותן לגיטימציה לעוד מעשן, לעוד בחור צעיר שיראה אותו ויגיד "הנה גם הוא", לעוד חבר מביא חבר, לעוד מעגל שמי יודע איפה הוא יגמר, לעוד סבל מיותר בעם ישראל, אז פשוט אל תתחברו לרכבת המוות הזאת, ואם התחברתם תמהרו להתנתק.

אם אדם אחד בעקבות הסיפור הזה יחליט לעולם לא לגעת בסיגריות- והיה זה שכרי.

ויהיו הדברים לעילוי נשמת יצחק דוד בן אהרון (שם בדוי)
אם לא הייתי יודע מי כתב את זה, הייתי חושב שזה חיים ולדר...

המימד הנוסף

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
י אשה בטבעה יותר צופה את התוצאות לטווח הרחוק...
נכון, ולכן היא משויכת בקבלה לספירת בינה לשון בנין , רואה קומה על קומה. (בונה ילד)
וגבר- חכמה, במשמעות של אור/רעיון (פוטנציאל לחיים)
סתם בדרך אגב.

שבולת

משתמש סופר מקצוען
עיצוב גרפי
צילום מקצועי
לענ"ד כן כדאי לנסות להעביר אותו לסיגריה אלקטרונית, לפחות הנזק של שאיפת העשן יחסך לו.
ו @מרגלית חן - אני מאד מעריכה את הגישה, מאחלת לך הצלחה והרבה נחת!

אהרן שטיימן

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
סאונד והפקות אולפן
מוזיקה ונגינה
אנסה לצרף את דעתי כחונך,

ראשית, אכן אסור ללכת בנושא הזה נגד הילד, ולאסור עליו וכו',
מה שכן,- אכן כדאי להתנות איתו שאת כל הכסף שהוא צריך לסיגריות - שיבא לבקש ממכם, ותמיד לתת לו,
לדעתי כן כדאי לגרום בצורה כלשהיא לילד לדעת שאתם לא מרוצים מזה כי זה מאד לא בריא ושידוכים וכו', - אבל כמובן למצוא את הדרך המתאימה, כדי שלא ירגיש שאוסרים עליו וכו',

זה לגבי ההנהגה שלכם מול הבחור,
אבל אני חושב שמומלץ לעשות כאן עוד שלב, וזה מאד יכול לעזור,

אם יש איזה בחור מבוגר או אברך צעיר שיש לו קשר חברי עם הבחור, כדאי מאד לבקש ממנו שיפתח את הנושא מול הילד, וידבר איתו בצורה פתוחה, שקודם כל יבין בעצמו מה גרם לו להתחיל לעשן (חברה, הרגשה של "גבר", חוסר סיפוק ועוד...) ולהוביל את השיחה לכיוון שהילד יבין וירגיש שמה שהוא עושה זה בדיוק הפוך מלהיות גבר, מכיון שלדוגמא, אם הוא מעשן בגלל החברה, זה אומר בעצם שאין לו דעה עצמית ועקרונות, ואז הוא ממש ממש לא "גבר" וכדו', ואם הוא רוצה להרגיש בעיני עצמו "גבר" גם בלי חברה, אז להראות כמה זה בלי רמה שזה מה שנותן לך להרגיש גדול וגבר, ולא דברים ערכיים ופנימיים.
כמובן שאסור שהילד ידע שאתם ביקשתם מאותו בחור או אברך לשוחח איתו, וזה צריך להיעשות בצורה ספונטנית תוך כדי שיחת רעים.

ומעל הכל, להתפלל שנעשה הכל בצורה נכונה וטובה...

בהצלחה

אהרן שטיימן

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
סאונד והפקות אולפן
מוזיקה ונגינה
@אהרן ש. טוב שבאת יותר מדי זמן לא היית פה;)
לפעמים צריך קצת להפסיק כדי לראות שבאמת מחכים לך...;)
האמת, שב"ה אני עסוק הרבה יותר מפעם ואין לי מספיק זמן גם בשביל זה...
וזה גם חלק מגמילה....האתר הזה פשוט ממכר...

ציפופו 1

משתמש סופר מקצוען
עיצוב גרפי
עיצוב ואדריכלות פנים
פחות פוליטיקלי קורקט...
תלחמי בזה!!
עכשיו כשזה "רק" 3-4 לשבוע, עוד אפשר להגמל מזה.
אח"כ זה יהפוך ל3-4 ביום ועוד היד נטויה.
מותר לך כאמא להגיד לו שאת לא מרשה לו לעשן.
נער שמתחיל לעשן בדור הזה כשיש מודעות כל כך גדולה לנזקים של העישון, זה חוסר אחריות ובהחלט עובר על "ונשמרתם..".
את יכולה להסביר לו את הנזקים הבריאותיים, ושרוב הבחורות לא רוצות מישהו מעשן, וזה מסריח ומה שאת רוצה.
פשוט תורידי אותו מזה.
כמו שאני מכירה את ילדי הטיפשעשרה, אם תילחם בהם הם יילחמו בחזרה, ואם תראה הכלה והבנה הם יבינו הרבה יותר מהר.
מלחמה זו לא השיטה!
אני מאמינה שהוא מודע לסכנות שבעישון, ואפשר להסביר לו את זה בצורה יפה ונעימה, אבל בטוח שהשיטה שהאמא נוקטת כאן תפעל בצורה הרבה יותר טובה ממלחמה, גם אם לא בעניין העישון, אז בעניין האמון שהיא רוכשת כאן מהילד.

chayasl

משתמש סופר מקצוען
להלחם בזה לא הכוונה "ללכת מכות".
להלחם הכוונה לעשות הכל, אבל ממש הכל, כדי שהנער יפסיק את זה.

cherry c

משתמש סופר מקצוען
פשוט תספרי לי על שרשורים פה, על כך שבשידוכים הוא יהיה סוג ב'.
ויצטרך להתפשר.
בחורות בימינו יותר ויותר לא מוכנות לשמוע כל הצעה אפילו.

מאז ומעולם שידוכים זה דבר משפיע מאוד.

ואני לא חושבת כמובן ששיחה אחת בנושא תעזור.

צבייון

משתמש מקצוען
קודם כל אני מצדיע לכם על הקשר בינכם לבין הילד אני מכיר אישית 2 אנשים שמעשנים כ-15 שנים ללא ידיעת ההורים!!! גם אחרי החתונה זה ללא ידיעת ההורים.
ועכשיו לגופו של ענין, הייתי מציע שאתם תקנו את החבילה ותשימו אותה בבית ותתנו לו לקחת כשרוצה ובצורה מבוקרת או לחילופין לתת לו כסף לקנות רק בודדות אבל לא לקנות לו חבילות שיהיו אצלו כי ברגע שיש לו חבילה תוך שבוע שבועיים זה יהפך ל4-5 ביום וכו'.
בסיגריה אלקטרונית יש 2 בעיות אחת שזה נתפס בעיני בני אדם [אלו שמעשנים אותם] כדבר די בריא וירגיש טוב עם עצמו שמעשן את זה ולא ירגיש שום צורך להפסיק לעשן, ועוד בעיה יותר חמורה שזה דבר נגיש מאד דהיינו שכל איזה חמש דקות הוא יכול לקחת "רק" שתי שאכטות ויש לו כל הזמן נסיון עם זה כי הוא יאמר לעצמו שגם אם יקח כל פעם קצת שאכטות במשך יום שלם זה יהיה כמו סגריה אחת ["כאילו"] ואז באמת הוא יתמכר לזה רציני בלי סיכוי, מה גם שכשיש אצלו סגריה אלקטרונית אין לכם כהורים באמת שליטה כמה הוא מעשן.
מקוה שעזרתי ללכת בין הטיפות של גיל הטפש עשרה -שמאל דוחה וימין מקרבת.

סומה

משתמש מקצוען
עיצוב גרפי
לסיכום:

כולנו מודים שבחור עושה מה שהוא רוצה!
כולנו נוטים להאמין שפחות או יותר עניין הבריאות לא כל-כך מעניין אותם.
כולנו מודים שאם נבוא במקלות וחניתות, הבחור יוריד אותנו על הברכיים.
כולנו נוטים להאמין שלא טוב לתת לגיטימציה לכך באופן גלוי.
כולנו מודים (כולל הבחור) שזה לא בריא.

מה שנשאר, זה להבהיר לבחור בצורה שאינה משתמעת לשני פנים (כפי שהוזכר כבר לעיל ע"י אחד מהכותבים) - ויחד עם זאת בצורה יפה מכובדת ושקולה, שהעישון לא מקובל עלינו בשום צורה ואופן! ולא בגלל עצם העישון - אלא מסיבה אחרת, אמנם היא איננה ידועה אך היא אמתית, ונגלה אותה עכשיו: זה פשוט לא בריא, ואין חולק! (אגב, אין צורך להרחיב כ"כ ע"כ עם הבחור - כי הוא יודע זאת לא פחות טוב מאיתנו).

להדגיש שאנחנו מבינים את הנטייה ואת הרצון. אבל מכיון שאנחנו בטוחים שבננו הוא חכם ורגיש למציאות ולעובדות, אנחנו מצפים ממנו יותר בשבילו מבשבילנו (ובכנות) להפסיק עם זה מיד.

אפשר לפצות אותו ולקנות לו נגן או משהו דומה שיבין עד כמה הנושא חשוב (וללא נאיביות - יכול להיות שהבחור יחזור לעשן, אך חזקה על תעמולה שהיא איננה חוזרת ריקם - ואם כן...? אין לנו אלא להתפלל...! להתפלל לה' שיציל את בננו מכל הניסיונות האופפים אותו! אוי כמה שהנושא הזה יכול לסחוט דמעות רבות מאיתנו)

אגב. באופן יסודי זה מאוד תלוי הרקע הקשר וכו' - אך זה נשאר לאשכול אחר.

בהצלחה חברים.

נותקה

משתמש פעיל
היום כבר רואים בישיבות שישיבה קטנה כל אחד מנסה לעשן בגלל הלחץ החברתי בתחילת ישיבה גדולה זה ממשיך בגלל הלחץ החברתי ורוב הבחורים מפסיקים לעשן בשיעור ג' כשכבר אין לחץ חברתי וכולם כבר מפסיקים לעשן
כמו כן לגבי סיגריה חשמלית ברגע שהוא יעשן את זה אז זה לא יהיה בכמות של 3 -4 לשבוע וגם לא ליום אלא הרבה יותר

אולי מעניין אותך גם...

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק קכו

א שִׁיר הַמַּעֲלוֹת בְּשׁוּב יי אֶת שִׁיבַת צִיּוֹן הָיִינוּ כְּחֹלְמִים:ב אָז יִמָּלֵא שְׂחוֹק פִּינוּ וּלְשׁוֹנֵנוּ רִנָּה אָז יֹאמְרוּ בַגּוֹיִם הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִם אֵלֶּה:ג הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִמָּנוּ הָיִינוּ שְׂמֵחִים:ד שׁוּבָה יי אֶת (שבותנו) שְׁבִיתֵנוּ כַּאֲפִיקִים בַּנֶּגֶב:ה הַזֹּרְעִים בְּדִמְעָה בְּרִנָּה יִקְצֹרוּ:ו הָלוֹךְ יֵלֵךְ וּבָכֹה נֹשֵׂא מֶשֶׁךְ הַזָּרַע בֹּא יָבוֹא בְרִנָּה נֹשֵׂא אֲלֻמֹּתָיו:
נקרא  54  פעמים

אתגר AI

תרפיה בבעלי חיים • אתגר 143

לוח מודעות

למעלה