עושק הגננות ברשתות הגנים "החרדיות"

מצב
הנושא נעול.

Ruty Kepler

צוות הנהלה
מנהל
מנוי פרימיום
כתיבה ספרותית
מוזיקה ונגינה
נכתב ע"י איגוד גננות;n5064391:
ולא לפספס את הכתבה במשפחה.

כתבה טובה מאד.
חוץ מהשטות הקבועה של 'מפטרים גננות כדי שלא יצברו וותק' - הביאו בצורה מאוזנת מאד את יתר הנושאים.
הדס אפיק עשתה תחקיר מצויין.

והמסקנות? בדיוק מה שכתוב כאן באשכול.

איגוד הגננות

משתמש פעיל
אולי לא כולם יודעים, אבל בהחלט שיש רשויות שמוסיפות תקציב מי יותר ומי פחות בהתאם ללחץ הפוליטי בעיר.
לדוגמא עירית ירושלים נותנת תוספת תקציב משמעותי, ל7 זכייניות (בית יעקב, עץ הדעת, קרית הילד ועוד)

רשויות בהחלט יכולות לעמוד בפער הזה השאלה מה הם סדרי העדיפויות,
לדוגמא עיריית בני ברק רושמת גידול חד... בהכנסות עקב פרויקטים שונים, כסף שלא היה בעבר, השאלה היא לאן מפנים את התקציב. ברור ששום ראש עיר, וק"ו שלא גזבר אוהבים להוציא כסף אבל בסה"כ מדובר על סכומים שבהחלט ניתן לעמוד בהם.

איגוד הגננות

משתמש פעיל
נכתב ע"י רותי קפלר;n5064534:
כתבה טובה מאד.
חוץ מהשטות הקבועה של 'מפטרים גננות כדי שלא יצברו וותק' - הביאו בצורה מאוזנת מאד את יתר הנושאים.

אני עוד לא הצלחתי להבין מה גורם באמת למנהל לתת מכתב פיטורין לעובדות ולומר לה בע"פ אל תדאגי את משובצת במקום פלוני זה פרוצדורלי. מישהו יש לו הסבר למה כן?.

אולי זה הרגל מלפני שהיו פסיקות בית משפט בנושא. מישהו יש לו רעיון?.
אגב היה לי מקרה של עובדת שעשקו.... היא מצאה עבודה אחרת, וכמובן (לאחר ששאלתי את הרב שפרן) היא ניצלה את המכתב לבקשת פיצויים כחוק. זה הזכיר לי את העכביש של שלמה.... כל דבר מיותר יש לו מטרה.

איגוד הגננות

משתמש פעיל
אני מצרף קטע מתוך דו"ח שאנו נוציא בשבועות הקרובים המסכם את נושא חוסר התקצוב אשמח להערות.
אני שוב קורא למי שיכול לעזור בעריכה/גרפיקה/ספונסר/רעיונות להצרף למאבק ולשנות את השיטה.

בגני המוכש"ר החישוב זהה, וההבדל היחיד הוא שהגננת אינה עובדת של משרד החינוך, ולכן משרד החינוך אינה מקזז את עלות הגננת אלא מעביר את הסכום במלאו והמוסד מעסיק את הגננת.
החוסרים בתקציב הבעלויות נובעים מהסעיפים הבאים:
  1. בעוד שבגנים עירונים העיריה תשלים את ה10% שחסרים (בגני טרום חובה), בעמותה אין מי שישלים את החסר וזה נופל על הנהלת המוסד.
  2. התקציב הינו פר ילד ולא פר גן ולפי גננת, מה שגורם שמנהלי המוסדות יצטרכו להשיג סכום נוסף, להשלים את הפער בגנים שאינם מלאים.
  3. בחלק גדול מן המקרים בעלי העמותה שוכרים מבנה לצורך הקמת הגן, כמובן שאין להם החזר על כך, (למעט בכמה ערים בודדות שהעירייה משתתפת).
  4. המוסדות טוענים שמשרד החינוך לא פירט נכונה את תחשיב ההוצאות לגן, ולמעשה הוצאות הגן גדולות יותר, ובעוד שברשויות מקומיות יש מי שיוסיף את הפער כאן אין.
  5. תחשיב משרד החינוך נעשה לפי ילודה וגיל של ממוצע הגננות הכללי, בעוד שמגזר החרדי שיעורי הילודה גבוהים יותר, והמעסיק נדרש לשלם לעובדות הרבה יותר עבור תוספת מעונות, גננת אם. וכן הוצאות השכר גבוהות יותר עקב ימי מחלה נוספים של ילדים, ועוד.
למרות שבאופן התקצוב הנוכחי ישנו חוסר גדול בתקציב לעומת הרשויות המקומיות, וכפי שפורט, וכמו"כ חל איסור על בעלי העמותות לגבות כסף מההורים להשלים את הפער, עדיין - נדרש מהמעסיקים לשלם שכר זהה למה שמשולם לעובדות משרד החינוך.
המעסיק בכל מקרה יעבור על החוק ותקנות משרד החינוך
המצב שאין למעסיק אפשרות לעמוד בדרישות החוק מביא לכך שהוא אומר לעצמו: "אם אני בכל מקרה עובר על החוק, לפחות ארוויח מכך!" ובמקום שהמעסיקים יתנו לפחות את מה שהם יכולים וזה הרבה יותר ממה שהם נותנים היום, הם נותנים הרבה פחות מכך.
נורמת הענף
חשוב לציין כי רוב המעסיקים הגיעו לתחום, כשכבר מקובלות הנורמות המעוותות האלו, ולכן חלקם אינם חשים שהם גורמים עוולה לעובדים, יתרה מזאת - חלקם בטוחים כי כל פעילות של הגננת לשיפור תנאי העסקתן הינה בגדר "כפיות טובה" במעסיק היקר שסיפק להן מקום עבודה מסודר.
לגיטימציה חברתית
לדעתנו, מה שמעצים את התופעה היא הלגיטימציה שמנהלי המוסדות המוסדות מקבלים בקרב נבחרי הציבור במגזר, אין כמעט מי שמוכן להאבק בתופעה - גם כאשר נבחרי הציבור דואגים להגדלת תקצוב המוסדות, אין דרישה מקבילה שהכסף יעבור ליעדו. בעניין זה יש להוסיף שרבים ממנהלי המוסדות קשורים באופן הדוק לראשי הקהילות ולאנשי מפתח בציבור החרדי.
העובדה שמנהלי המוסדות מקבלים תקצוב חסר, עוזרת להם לטעון כי נקיים הם, ואין להם יכולת לשלם כחוק, ולכן אין דרישה ציבורית מספקת לשינוי פני הדברים.
ישנם גם כאלו המסתמכים על טיעונים הלכתיים שונים כדי לטעון שזכותם לשלם כפי ראות עיניהם, לדוגמא: שלטי פרסום עבור ספר חדש שעוסק בנושא זכויות עובדים נתלשו מלוחות המודעות בבני ברק, כיון שהוא נוגד את ההלכה לדעת התולשים.
מטה המאבק יוזם בימים אלה החתמה של רבנים ומורי הוראה כדי להבהיר למנהלי המוסדות את החיוב לשלם את מה שהם יכולים, ולתת כוח לעובדות לדרוש את מה שמגיע להם בדין.

חוסר ידע של העובדות על שכרן וזכויותיהן
למרות שהתקנות מחייבות את מנהלי העמותות לשלם שכר זהה למשולם במשרד החינוך העובדות אינן יודעות מה המשמעות בפועל ובכמה כסף מדובר, מצב זה גורם שפעמים רבות העובדת אינה יודעת כלל שמגיע לה יותר ממה שהיא מקבלת. (לדוגמא: פנתה אלינו גננת בכירה עם 6 שנות וותק אמא ל-2 ילדים במעונות, ושאלה האם 4,000 ₪ שהיא מקבלת זה תקין - היא אמורה לקבל בסביבות ה-7,000 ש"ח!!)
כ"כ גם אם העובדת יודעת שמגיע לה יותר ממה שהיא מקבלת, היא לא תדע כמה בדיוק לבקש, והאם שווה לה להילחם על זה, מצב זה מחליש עוד יותר את רצון העובדות לדרוש את המגיע להם שגם בלי זה חלש עקב הסיבות שפורטו לעיל.

דעתי

משתמש מקצוען
עימוד ספרים
צילום מקצועי
לפי הדברים שמעלה כאן איגוד הגננות יוצא כאן 2 דברים:

1. שלפחות בחלק מהערים העירייה כן מוסיפה תקצוב, בניגוד לכל הטענות המצטדקות שנאמרו כאן בעבר על תקצוב רק של 75%.

2. אם גננת שאמורה לקבל בסביבות ה-7,000 מקבלת 4,000 זה פחות מ-75% ועל זה צעקנו פה כל האשכול, ושוב בניגוד לכל הצדקנים שחוזרים שוב ושוב על הטענה "אם גם אתם מודים שהעמותות לא מתוקצבות 100% אז מה אתם מצפים מהם.

אה, דבר נוסף זה, שגם לפי בקהילה וגם לפי איגוד הגננות מבחינת החוק הם צריכים לשלם 100%, אז נכון זה בעיה כי הם מתוקצבים רק 75% אבל בל נשכח

"הבעיה היא של המנהלים לא של הגננות".

אם הם יקלעו למצוקה נבקש מכמה ניקים שמגנים עליהם לאורך כל האשכול לפתוח אשכול חדש "מצוקת מנהלי הגנים החרדים";)

Ruty Kepler

צוות הנהלה
מנהל
מנוי פרימיום
כתיבה ספרותית
מוזיקה ונגינה
נכתב ע"י איגוד גננות;n5064759:
אני מצרף קטע מתוך דו"ח שאנו נוציא בשבועות הקרובים המסכם את נושא חוסר התקצוב אשמח להערות.
אני שוב קורא למי שיכול לעזור בעריכה/גרפיקה/ספונסר/רעיונות להצרף למאבק ולשנות את השיטה.

בגני המוכש"ר החישוב זהה, וההבדל היחיד הוא שהגננת אינה עובדת של משרד החינוך, ולכן משרד החינוך אינה מקזז את עלות הגננת אלא מעביר את הסכום במלאו והמוסד מעסיק את הגננת.

משרד החינוך לא מעביר את הסכום במלואו, אלא סכום של מוסמך + 15. לא ציינתם זאת.

הכתיבה בצורה כזו היא הטעייה, וחבל, כי כל היתר נכון ואמין.

(ופליז, תמחקו מדף המסרים שלכם גם את השטות של ה'פיטורין כדי לא לצבור וותק'...)

לילי 1

משתמש מקצוען
נכתב ע"י רותי קפלר;n5065373:
(ופליז, תמחקו מדף המסרים שלכם גם את השטות של ה'פיטורין כדי לא לצבור וותק'...)

תשמעי, חייב להיות לזה איזה שורש עמוק במח הקדמוני...

לילי 1

משתמש מקצוען
איגוד גננות, ישר כח ושהשם יצליח דרככם

ההערות שלי:

כדאי להעביר עריכה לשונית, הרושם המתקבל לקוי
ההגדרה שישלמו "מה שיכולים" אינה שונה מ"מה שרוצים".
אולי כדאי להוסיף הקדמה על היחסים המורכבים בין השלטון המרכזי לשלטון המקומי בישראל.

sl הנהלת חשבונות וחשבות שכר

משתמש סופר מקצוען
נכתב ע"י רותי קפלר;n5064534:
כתבה טובה מאד.

זה נראה שמישהוא פה באשכול ליקט את כל מה שהצטבר פה בשרשור עשה עוד קצת בירורים והביא את הכל בצורה יפה ומכובדת (כמובן חוץ מהפיטורים)
בהצלחה

sl הנהלת חשבונות וחשבות שכר

משתמש סופר מקצוען
נכתב ע"י איגוד גננות;n5064709:
אני עוד לא הצלחתי להבין מה גורם באמת למנהל לתת מכתב פיטורין לעובדות ולומר לה בע"פ אל תדאגי את משובצת במקום פלוני זה פרוצדורלי. מישהו יש לו הסבר למה כן?.

אולי זה הרגל מלפני שהיו פסיקות בית משפט בנושא. מישהו יש לו רעיון?.
אגב היה לי מקרה של עובדת שעשקו.... היא מצאה עבודה אחרת, וכמובן (לאחר ששאלתי את הרב שפרן) היא ניצלה את המכתב לבקשת פיצויים כחוק. זה הזכיר לי את העכביש של שלמה.... כל דבר מיותר יש לו מטרה.

זה ברור מאוד
את הרישיון להפעלת גן מקבלים בד"כ אחרי ה31/5 (מה שהרשויות לא צריכות לקבל רישיון), ובמידה ולא פיטרת עובדות ואח"כ לא קיבלת רישיון אתה חייב לשלם להם שכר אפילו שאין לך מה לתת להן לעבוד, לכן שולחים מכתבי פיטורין עד ה31/5 ובדרך כלל מקבלים רישיון והם ממשיכים לעבוד עם הוותק שהיה להן, הכל זה עניין פרוצדורלי (ובגלל הנוהל של משרד החינוך).
בהצלחה

איגוד הגננות

משתמש פעיל
נכתב ע"י שמחה הלוי;n5065582:
זה ברור מאוד
את הרישיון להפעלת גן מקבלים בד"כ אחרי ה31/5 (מה שהרשויות לא צריכות לקבל רישיון), ובמידה ולא פיטרת עובדות ואח"כ לא קיבלת רישיון אתה חייב לשלם להם שכר אפילו שאין לך מה לתת להן לעבוד, לכן שולחים מכתבי פיטורין עד ה31/5 ובדרך כלל מקבלים רישיון והם ממשיכים לעבוד עם הוותק שהיה להן, הכל זה עניין פרוצדורלי (ובגלל הנוהל של משרד החינוך).
בהצלחה

אני יסביר מה הבעיה, שבדרך כלל אלה שעושקים הם אלה שמפטרים כך, למשל אישתי גננת ומעולם לא קיבלה מכתב כזה, וכן בעשרות מקומות,
דווקא המקומות שמשלמים יחסית טוב הם לא מפטרים (למרות שאצלם הסיכון גדול יותר...) ואלה שמשלמים 3500 מקפדים על כך באדיקות
בחלק מין המוסדות זה נשלח רק לסייעות, הסיבה שכתבת ודאי לא עונה על זה.

איגוד הגננות

משתמש פעיל
נכתב ע"י יוסי לוי;n5065576:
הייתי ממליץ לאיגוד הגננות להרים אתר עם סימולטור שכר לשימוש העובדות. ניתן גם להפיץ קובץ אקסל כזה. תוכלו לראות לדוגמה את האקסל שעשו בארגון המורים העל-יסודיים. http://www.igm.org.il/pics/pdfs/pemiashishit.xls

קובץ אקסל זה מאוד מסובך, כי יש כ"כ הרבה אפשרויות שיכולות לשנות שכר. שום גננת לא תוכל להבין מה שכרה.
לגבי הסימולטור בפגישות עם מנהלי רישוי ופיקוח זה היתה הדרישה הראשונה, (אגב הם מאוד התנגדו, וסיפרו שגם לעובדי משרד החינוך אין סימולטור בגלל התנגדותם) בוועדה של משרד החינוך שדנה בנושא שכר העובדים. אחת ההחלטות היתה לעשות סימולטור, אנו מחכים (ודוחפים) שזה יקרה.
לעשות לבד זה תקציב.... ובעז"ה שיהיה כסף זה אחד הדברים הראשונים שאנו נעשה.(אם עדיין לא יהיה)
מה שאפשר לעשות היום, זה בדיקת השכר לפי שאלוני שכר (ולא לפי הנתונים הכוזבים המופעים בתלוש ) אצל חברת שירותי שכר . העלות היא זעירה . ותוצאות הבדיקה יתפרסמו בדו"ח. עשרות עובדות נעזרו בשירות זה, (לפי הסכם עם החברה היא עושה לנו את זה ב30+ מע"מ לא בשמים למי שרוצה לדעת מה מגיע לה באמת.

Ruty Kepler

צוות הנהלה
מנהל
מנוי פרימיום
כתיבה ספרותית
מוזיקה ונגינה
נכתב ע"י איגוד גננות;n5065635:
אני יסביר מה הבעיה, שבדרך כלל אלה שעושקים הם אלה שמפטרים כך, למשל אישתי גננת ומעולם לא קיבלה מכתב כזה, וכן בעשרות מקומות,
דווקא המקומות שמשלמים יחסית טוב הם לא מפטרים (למרות שאצלם הסיכון גדול יותר...) ואלה שמשלמים 3500 מקפדים על כך באדיקות
בחלק מין המוסדות זה נשלח רק לסייעות, הסיבה שכתבת ודאי לא עונה על זה.

לסייעות שאינן מקבלות שכר עבור החופש- מכתב הפיטורין רק מסייע, שיוכלו לקבל אבטלה, לא?

יוסי לוי

משתמש צעיר
נכתב ע"י איגוד גננות;n5065647:
קובץ אקסל זה מאוד מסובך, כי יש כ"כ הרבה אפשרויות שיכולות לשנות שכר. שום גננת לא תוכל להבין מה שכרה.
לגבי הסימולטור בפגישות עם מנהלי רישוי ופיקוח זה היתה הדרישה הראשונה, (אגב הם מאוד התנגדו, וסיפרו שגם לעובדי משרד החינוך אין סימולטור בגלל התנגדותם) בוועדה של משרד החינוך שדנה בנושא שכר העובדים. אחת ההחלטות היתה לעשות סימולטור, אנו מחכים (ודוחפים) שזה יקרה.
לעשות לבד זה תקציב.... ובעז"ה שיהיה כסף זה אחד הדברים הראשונים שאנו נעשה.(אם עדיין לא יהיה)
מה שאפשר לעשות היום, זה בדיקת השכר לפי שאלוני שכר (ולא לפי הנתונים הכוזבים המופעים בתלוש ) אצל חברת שירותי שכר . העלות היא זעירה . ותוצאות הבדיקה יתפרסמו בדו"ח. עשרות עובדות נעזרו בשירות זה, (לפי הסכם עם החברה היא עושה לנו את זה ב30+ מע"מ לא בשמים למי שרוצה לדעת מה מגיע לה באמת.

דווקא לגננות האפשרויות הן די מצומצמות, ודאי ביחס למשרה בעל-יסודי.
לגננות יש:
ותק
תואר
גמולים
ניהול גן
נסיעות
מענק יובל

העתק שמש

משתמש פעיל
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עימוד ספרים
נו מישהו יכול להעלות במטותא את הכתבה ממשפחה ...

איגוד הגננות

משתמש פעיל
נכתב ע"י יוסי לוי;n5065747:
סייעות שעובדות 5 שנים אי אפשר לפטרן בחודשי החופש.

זה נכון, היא התכונה למצב בפועל אחרי שכן מפטרים.
אגב בפגישות שהיו לי התברר התמונה העגומה, שלמרות שחייב לשלם לסייעות כמו שמשלמים להם העיריות, בפועל אין מי שמפקח על זה, (אפילו לא את הביקורות המינימליות שיש על שכר הגננות...)

מצב
הנושא נעול.

אולי מעניין אותך גם...

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק קכו

א שִׁיר הַמַּעֲלוֹת בְּשׁוּב יי אֶת שִׁיבַת צִיּוֹן הָיִינוּ כְּחֹלְמִים:ב אָז יִמָּלֵא שְׂחוֹק פִּינוּ וּלְשׁוֹנֵנוּ רִנָּה אָז יֹאמְרוּ בַגּוֹיִם הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִם אֵלֶּה:ג הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִמָּנוּ הָיִינוּ שְׂמֵחִים:ד שׁוּבָה יי אֶת (שבותנו) שְׁבִיתֵנוּ כַּאֲפִיקִים בַּנֶּגֶב:ה הַזֹּרְעִים בְּדִמְעָה בְּרִנָּה יִקְצֹרוּ:ו הָלוֹךְ יֵלֵךְ וּבָכֹה נֹשֵׂא מֶשֶׁךְ הַזָּרַע בֹּא יָבוֹא בְרִנָּה נֹשֵׂא אֲלֻמֹּתָיו:
נקרא  57  פעמים

לוח מודעות

למעלה