עמית סגל:
אז למה נתניהו מעלה את הווליום מול ביידן?
ההסבר כאן מתוך הטור בשישי האחרון -
רגע של חשבון: כדי לזכות בנשיאות בארצות הברית יש צורך ב־270 אלקטורים. המועמד הרפובליקני לנשיאות, דונלד טראמפ, מוביל בפער מבטיח במדינות ששוות 235. בסיבוב הקודם מול ביידן, ב־2020 הוא הוכרע בפער קטן בג'ורג'יה (16 אלקטורים) ואריזונה (11), מדינות שנחשבו עד אז מעוז רפובליקני. אבל מאז חלה תפנית בשתיהן: לג'ורג'יה הליברלית בענייני קורונה היגרו לא מעט מצביעים רפובליקניים. ואילו באריזונה, הגובלת עם מקסיקו, הנושא מספר אחת הוא ביקורת על מדיניות ההגירה המתירנית של הממשל. בסקרים שתיהן חזק במחנה של הנשיא לשעבר. זה מביא אותו כרגע ל־262, ועם שלוש מדינות מתנדנדות: מישיגן, פנסילבניה או ויסקונסין. נכון לעכשיו, ביידן חייב את שלושתן. לטראמפ מספיקה אחת.
גם אלף חזרות על הסיפור ההוא עם גולדה וזה שאין לאן ללכת לא ישנו את העובדה הפשוטה, החותכת, שלביידן כנראה אין עתיד בלי מישיגן, בעלת הקהילה הפלסטינית־אמריקנית, מסמפטת החמאס. עבורו זה לא תנאי מספיק, אבל זה מסתמן כתנאי הכרחי. להם, עצירת המלחמה היא השיקול מספר אחת.
מצד שני, האירוע מורכב יותר: בוחרי המרכז האמריקני תומכים ברוב משמעותי בישראל ולפי סקר הרווארד-האריס בפעולה ברפיח. אבל עבור רובם זה הנושא מספר עשר בחשיבותו. רובם, אך לא כולם: ציבור אוונגליסטי לא גדול, אבל משמעותי מסתייג מטראמפ אך יכול לבוא לקלפי אם יתרשם שביידן קושר את ידי מדינת היהודים.
ובקיצור, הדילמה של ביידן היא כזו: איך לפייס את המוסלמים הפרו־פלסטינים בלי להרגיז את הנוצרים הפרו־ישראלים? הבית הלבן מתדרך בימים האחרונים שמטרתו היא להפריד בין התמיכה בישראל וההתנגדות לנתניהו.
אפשר גם להציע ניסוח פחות אלגנטי - ביידן מעוניין להשאיר את העימות עם ישראל מתחת לרף המלחמה: מספיק חבטות פומביות כדי לגייס את הבייס, אבל לא עימות כולל שיפגע בו קשות בציבור האמריקני הרחב. ההתנהלות סביב רפיח היא דוגמא מצויינת. האמריקנים יערימו קשיים, ישאלו שאלות, ידרשו הסברים, אבל בישראל נשבעים שלא יוכלו להציב שלט "עצור". בכיר ישראלי אמר: ברגע האמת, על אפם וחמתם, נפעל ברפיח.
מגוחכים אלה שמנתחים את הסיטואציה במשקפיים דיפלומטיים בלבד, או גרוע מכך: פסיכולוגיים. אלה שטוענים שנתניהו העליב את ביידן או שהדבר קשור ל"התנהלות" שלו, כאילו מישהו בשנת בחירות בכלל טורח להתעניין בנימוסי שולחן. וול סטריט ג'ורנל הגדיר זאת יפה השבוע: הנשיא מעוניין בפתרון שתי המדינות: מישיגן ונבאדה.