פריפריה מידע על הר יונה

ש.ה.ע.

משתמש פעיל

ההגרלה הטובה ביותר / עו"ד נתן רוזנבלט​

ההגרלה היא הטובה ביותר מבחינת הדירות לציבור החרדי: למעלה מאלף באלעד וכשלוש מאות דירות בצפת, עושה רושם שמישהו שם למעלה הבין את מה שאנחנו משדרים להם כל הזמן: עדיף לתת לחרדים מקומות מגורים, אחרת הם יגורו בכל הארץ
מעשה ידוע בבערל הכפרי, אשר היגר לוורשה הבירה יחד עם משפחתו. בשבת הראשונה כשהלך להתפלל בבית הכנסת הגדול, קיבל הרב את פניו בחמימות. כשנודע לו לרב מפי בערל, שבנו הגדול הוא בן י"ב שנים ומחצה, הורה לו הרב להתחיל להכין את בנו לבר המצווה. שמח בערל מאוד ורץ לביתו בששון: "ברוך השם קבלנו את ההחלטה הנכונה לעבור לוורשה, הנה שתים עשרה שנים וחצי בכפר לא הצליחו לעשות את מוישי לבר מצוה, ותיכף עם הגיעו לוורשה, הרב כבר מורה לברמצו"…

נזכרתי בסיפור המשעשע הזה, כאשר פורסמו נתוני ההגרלה הגדולה. אין ספק כי מדובר בהגרלה טובה במיוחד עבור הציבור החרדי, אולי אפילו הטובה ביותר שהייתה אי פעם, אך לפני שרצים להודות לרב גולדקנופף על רוב חסדיו (יש על מה – בעניין המאורסים הוא פעל והיה לו באמת קשה) צריך לזכור כי כל ההגרלות הללו הן פרי מכרזים שכבר נעשו לפני שנה ושנתיים. את פירות העבודה שלו ושל צוותו, נראה רק עוד שנה שנתיים. ככה זה בחיים הפוליטיים, אין קשר בין הזורעים בדמעה, לקוצרים ברינה.

ההגרלה כאמור היא הטובה ביותר מבחינת הדירות שמוקצות לציבור החרדי: למעלה מאלף דירות באלעד וכשלוש מאות דירות בצפת, עושה רושם שמישהו שם למעלה הבין סוף סוף את מה שאנחנו משדרים להם כל הזמן: עדיף לתת לחרדים מקומות מגורים בארץ, אחרת הם יגורו בכל הארץ.

בטרם נפנה לראות מה יש לנו והיכן כדאי להירשם, בשים לב שלכל אחד יש רק שלוש אפשרויות, רק הערה אחת: לא יינתנו כאן כל המלצות היכן להירשם, לצורך כך נשב, חברי וועדת הדיור החרדית, ונפרסו בפני גדולי ישראל את הלבטים, המטרה כאן היא רק לנתח יחדיו את האפשרויות השונות:

קודם כל אלעד. אלף דירות במרכז הארץ, במחיר שהוא כחצי מיליון פחות ממחיר השוק. אין הרבה שיוותרו על הרישום וכבר עכשיו (ראשון אחה"צ) אנחנו ב-3000 נרשמים, מה שאומר שכנראה יתחרו בסוף כעשרים משפחות על כל דירה. אין כל כך הרבה חרדים זכאים, כך שלצערנו ניתן לומר כי חלק מהזוכים אינם חרדים, ומתכוונים לרכוש בשכונה הכי קרובה לראש העין. זה אחד העיוותים של ההגרלות: בניגוד לרצונם הטבעי, חרדים זוכים בהרצליה וחילונים באלעד.

בצפת מדובר אפילו בבשורה יותר גדולה מאשר באלעד, וזאת עקב היותה היחידה בתנאים של "מחיר למשתכן" ז"ל. המחיר הוא באמת מחיר טוב: ממוצע של פחות משמונת אלפים ₪ למטר, סה"כ החל מ 650,000 ₪ לדירה חדשה במיקום הטוב ביותר הצופה לכנרת, פחות מחצי מחיר מהשוק החופשי, ועוד מקבלים מענק של ארבעים אלף ₪ לאות הוקרה על כך שאתם מוכנים לקחת את המתנה הזו. אגב, לשכונה הזו, יש פוטנציאל גדול, לעוד כאלף דירות במדורגים, הרחובות שם סלולים כבר ורק ממתינים לבנייה המדורגת והיפה. גם באלעד וגם בצפת, הסיכויים לזכייה אינם גבוהים.

ההתלבטות הגדולה היא על המקום השלישי בהיעדר די מקומות לציבור החרדי יש צורך בהקמת קהילות נוספות, אלא שבניגוד לעבר, שהבחירות היו מעטות מידי הפעם הם רבות מידי, יש שלוש ערים שניתן להירשם אליהן, ומכיוון שבעולם הזה אין שלימות כידוע, הרי שכל אחת ויתרונותיה וחסרונותיה עמה.

הראשונה היא חריש. המכרז הוא על כ-500 דירות והמיקום מעולה: שכונת הטרפז צמוד לפרוייקט החרדי של הרב זיגדון (היחיד שהצליח מתחילתו ועד סופו – כשמתכוונים לשם שמיים יש סייעתא דשמיא), דירות מרווחות במיוחד וזולות עד כדי הפרשים של מיליון ₪ ויותר לדירה, והכי חשוב: זה עדיין נחשב מרכז. חצי שעה מאלעד 40 דק מבני ברק ופחות משעה ממודיעין עילית, אין עוד פרוייקט כזה.
החיסרון: מדובר בבנייה לגובה, יש שם שני מגדלים של 27 קומות ("הבה נתחכמה" מודרני, כשמישהו מתכנן מגדל בבל צמוד לרחוב חרדי. הוא עושה את מה שעשה צבי בר ר"ע רמת גן כשתקע את נווה שרת באמצע רחוב חזון איש. אגב, את סוף הקריירה שלו הוא סיים בכלא) שלא נוכל להיות שם כנראה, אך לעומת זאת יש בניינים רבים בגובה סביר יחסית. עסקן מקומי עשה לי חשבון שקרוב לארבע מאות דירות סך הכל הן בקומה מתחת ל-9. בקיצור: יש כאן הזדמנות נדירה ביותר לדירות במרכז בחצי מחיר.

האופציה השנייה היא קצרין ברמת הגולן, כאן מדובר בבניינים נמוכים על שטח עצום, שווה כמעט בגודלו לעיר הקיימת, בשילוב של תעשייה קלה וצימרים להשכרה, והכי חשוב: המחירים נמוכים ביותר (750,000 ₪ מינוס מענק ארבעים אלף) ומנגד סיכויי הזכייה הם הגבוהים ביותר, 700 דירות זולות במיקום אחד זאת הזדמנות להקים את הקהילה החרדית הראשונה ברמת הגולן. האמת היא שניסיתי כמה פעמים לעשות זאת בעבר אך הדלת ננעלה בפנינו, אז אולי הגיע הזמן להיכנס מהחלון…

החסרונות: המיקום לא משהו: חצי שעה ממירון, שעתיים וחצי מבני ברק, יש גם ספיקות לגבי היות המקום בארץ הקודש, הגר"ש רייכנברג שליט"א שנחשב המבין הגדול בתחום, אמר לי שהם נוקטים לספק לגבי תרו"מ.

האפשרות השלישית היא נוף הגליל. אמנם זה לא קרוב לשכונה החרדית וגם לא בנייה נמוכה, מה גם שהמחירים לא זולים בהרבה מחריש (ויקרים מצפת וקצרין), אך בצירוף כמאה משפחות חרדיות שכבר זכו בשלב א' של השכונה, וגם המיקום סביר: מרחק הליכה מאיפה שהגיעו לאחרונה עשרות אברכים (המהפך שעושה שם ידידי הרב יוטקובסקי יחד עם ר' יהודה לוי שווה טור בפני עצמו), ובמרחק שתי דקות נסיעה מהר יונה. כדאי לבדוק בהמשך את נתוני ההרשמה ולהחליט לפי סיכויי הזכייה אם ניתן יהיה להקים במקום קהילה.

יש עוד אופציות אך לדעתי אינן מתאימות להקמת קהילה מסודרת ומרוכזת, אם כי כדאי ליחידים לשקול אותן, כזו למשל היא פתח תקווה. כן, עיר לא חרדית, אך יש בה אוכלוסייה חרדית רבה. היתרון הגדול זה המספרים: 1200 דירות וההרשמה הגבוהה, אך לא גבוהה מידי, מותירה סיכויי זכייה גבוהים.

כאן היתרונות והחסרונות ברורים: מחיר גבוה למוצר יקר ואיכותי וסיכוי נמוך להקמת קהילה מרוכזת כאמור, מתאים מאוד למשקיעים ולחרדים שחשים נוח לכתחילה לגור בתוככי בניין חילוני ללא שכנים חרדים.

כאמור, יש עדיין שלושה שבועות להרשמה. בטרם תינתן המצלה מרוכזת, יועלו האפשרויות בפני גדולי ישראל שליט"א ובדרך אשר יורונו נלך.
 

אַ ווינקל

משתמש רשום
גם מי שלא החתים עו"ד פרטי זכאי אחרי ה- 60 יום לקבל רטוארקטיבית החל מהיום הראשון של האיחור,
חוצמזה לפי הצפי כרגע האיכלוס יתקיים לקראת חג השבועות.
אני לא יודע מאיפה אתה לוקח את הנתונים לגבי האכלוס
אולם בכל מקרה לגבי הפיצויים מצורף צילום מהסעיף הרלוונטי בחוזה המדובר
1681729723903.png
 

אַ ווינקל

משתמש רשום
קו 956.
ייסע בנוף הגליל שכונת הר יונה ג' ,
יצא לכביש 6 בלי תחנות באמצע,
יגיע בירושלים לכניסה לעיר והר חוצבים.
הקו כבר היה אמור להתחיל, אך משרד התחבורה טען שאין מספיק תיקופים ברב קו,
לקו 955 הקיים, לכן הוא דחה את זה,
מבירור שערכתי היום כרגע מדברים על תאריך שאחר ל"ג בעומר (לא רצו להתחיל עם הקו ברמדאן וכן לפני ל"ג בעומר משום ההיערכות הנדרשת)
שני הקווים יצאו מהחניון של א.ת. ג' (הר יונה מאחורי 'מרכזה') כאשר קו 955 יפנה ימינה לכיוון העיר וקו 956 שמאלה לשכונות הר יונה {כלומר יחד עם אזור דליה ויקינטון} ומשם לירושלים

מסלול לא סופי נתון לשינויים
 

ש.ה.ע.

משתמש פעיל
יהודה מורגנשטרן מנכל משרד הבינוי והשיכון

מורגנשטרן. "הגעתי לשיעור הראשון בטכניון בלי לימודי ליבה. ידעתי ארבע פעולות בחשבון" (צילום: יואב דודקביץ)






ראיון
מנכ"ל משרד השיכון: "מקווה שהאמירה שאין תוכנית חדשה תרגיע את השוק"​

יהודה מורגנשטרן, איש חסידות גור שמינה השר יצחק גולדקנופף, לא ממהר להציג מדיניות תכנונית סדורה לשוק המגורים כדי "לא לזעזע את הענף" - זאת למרות הקיפאון בענף בשל עליית הריבית מצד יזמים ומשקי בית. אז מה כן? מורגנשטרן מאמין שדיור ציבורי ודיור להשכרה יפשירו את השוק​

דותן לוי
06:00, 17.04.23
הריאיון עם יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, נערך באחת התקופות הקשות והמורכבות למדינת ישראל. השסע בעם הוביל, בין היתר, לחוסר אמון במקבלי ההחלטות מצד חלק גדול מהציבור. זאת, בנוסף למצב כלכלי רגיש, שהחל להידרדר בעקבות השפעה גלובלית, אך התעצם בגלל המאבקים הפנימיים. בנקודת הפתיחה הזו, מורגנשטרן, חרדי מבני ברק, נתפס מיד כ"חשוד" על ידי חלק מהעם, שנוטה להניח כי מונה לתפקידו על מנת לדאוג למגזר שלו. כשאני שואל אותו על כך, הוא לא מסתיר את עלבונו.
"אני חייב להגיד שכששואלים אותי את השאלה הזו, אני על גבול הנעלב. כשהגעתי להתראיין לתפקיד שאלו אותי באופן מצחיק האם אני חרדי. שאלתי 'למה זה רלבנטי?'. אני מאמין שצריכים להיות יותר חרדים בתפקידי מפתח במדינה. זה חלק מהפתרון ולא הבעיה. מתוך למעלה מ־30 משרדי ממשלה יש רק שני מנכ"לים חרדים. זה לא מספק ולא תואם את חלקם באוכלוסייה. בעיניי זה נכון, אגב, גם לערבים, לנשים ולכל מגזר. היה קשה לשבת בפורום מנכ"לים ולראות רק מנכ"לית אחת של משרד ממשלתי". מורגנשטרן מוסיף כי "כשהתחלתי בתפקיד, גורמי מקצוע אמרו לי שזה לא ייראה טוב אם אני אעסוק בסוגיית הדיור לחרדים. השבתי שאני המנכ"ל ותפקידי לדאוג לכולם, אצלי לא יתקבלו החלטות לטובת חרדים בגלל היותי חרדי".

אולי החשדנות נובעת מכך שכרגע לא ברור מה התוכנית שלכם למגזר החרדי?
"שני הדברים שמובילים את נושא הדיור לחרדים הם החלטת הממשלה על הקמת עיר חרדית, והחלטת ממשלה 1823, שהתקבלה ב־2016 ומדברת על תכנון לחרדים. לגבי העיר החרדית, נבחן האם זאת תהיה כסיף, או עיר חלופית, או עיר נוספת".
אתה תומך בהקמת ערים חרדיות?
"קח את התוכנית לעיר תילה. הייתה טענה של ראשי הערים שהיא פוגעת כלכלית בערים הסמוכות ובסביבה, והם צודקים. אבל מה הפתרון? ביקשתי מהם שכל אחד יבנה שכונה אצלו בעיר ונחלק את 15 אלף יחידות הדיור המתוכננות, אבל כשכל ראש עיר אומר 'לא אצלי', אז איפה רוצים שנגור? אני גם לא כועס עליהם, זה נובע פעמים רבות מחוסר היכרות ומבורות, אבל אי אפשר להחזיק את החבל בשני הקצוות. גרתי 20 שנה בעיר הטרוגנית ואני מאמין במגורים יחד, ולכן צריך לייצר רצף של פתרונות, והפתרון של החרדים הוא לא רק בערים חרדיות. לגבי התכנון, נכון לעכשיו מחסנית התכנון לחרדים ריקה, ומדובר על צורך של כ־20 אלף יח"ד בשנה, כשב־2023 ישווקו, במקרה הטוב, כ־3,000 יח"ד בהר יונה (נוף הגליל). אז כן, אנחנו רוצים את כסיף ואת תילה, לצד שכונה לחרדים בקריית גת. במפגש שעשיתי עם ראש העיר לא זיהיתי התנגדות מצדו, ואני רוצה לשתף איתו פעולה".
מורגנשטרן נמנה עם חסידי גור, ומינויו עבר את אישורם של אנשי החסידות ובהם שר הבינוי והשיכון יצחק גולדקנופף מיהדות התורה. זאת, בהתאם לדרישתם הפוליטית כי המנכ"ל החדש יהיה מאנשי החסידות. בשלב המיונים גבר מורגנשטרן על שני מתמודדים אחרים, שגם הם נמנים עם חסידות גור. בהמשך אושר מינויו על ידי ועדת המינויים. מאז נכנסו מורגנשטרן וגולדקנופף למשרד השיכון חלפו למעלה ממאה ימים, והמשרד שתחתם טרם הציג מדיניות כלשהי לשוק הדיור הרותח. בסוף חודש ינואר, כחודש לאחר תחילת פעילות הממשלה, אמר גולדקנופף בכנס שבו נאם כי הם עובדים על תוכנית כוללת לענף, אשר תוצג בתוך כמה שבועות, אך תוכנית כזו טרם הוצגה. בין ההחלטות שהתקבלו על ידי השר ניתן לציין נושאים שוליים, שאינם נוגעים ישירות למשבר הדיור, כמו ההחלטה שלא להאריך את החוק שמאפשר לדיירי הדיור הציבורי לרכוש את דירותיהם. בהקשר זה ניתן גם לציין את אמירתו של גולדקנופף טרם מינויו שלפיה הוא "לא יודע על כך שיש משבר בענף הדיור".
בענף נמתחה ביקורת רבה על השתהות המשרד בהצגת תוכנית מלאה כפי שהבטיח גולדקנופף. משיחות עם בכירים בתחום עולה כי דווקא כעת, כשמדי יום רואים הידרדרות נוספת בענף, קיים צורך במשרד שיכון דומיננטי, שיפעל בנחישות. ואכן, שוק הדיור נמצא בתקופה מאתגרת שלא זכורה כמוה בשני העשורים האחרונים. בעוד הפערים בין הביקוש להיצע עדיין קיימים, אחרי שנים ארוכות של ריבית כמעט אפסית ומחירי דירות
מטפסים, האינפלציה שהרימה ראש חייבה את בנק ישראל להעלות את הריבית – מהלך ששינה לחלוטין את תנאי המשחק. זה, יחד עם מחירי דירות גבוהים ממילא וחשש של הבנקים להעניק ליווי בנקאי ליזמים, גרם לכך שהשוק קפא. הקיפאון מגיע הן מצד הרוכשים הפוטנציאליים, עם ירידה של 30% ברכישת הדירות בשנת 2022 לעומת 2021, והן מצד היזמים, שיושבים על הגדר. בתרחיש הנוכחי, מורגנשטרן וגולדקנופף יידרשו להיות יצירתיים כדי לאפשר לשוק לעבור את התקופה הקשה עם פתרונות דיור שיהיו רלבנטיים הן לטווח הקצר והן לטווח הארוך. הם יידרשו לדאוג שיהיה כאן מלאי מספק של דירות אשר ימנע את כניסת ישראל למשבר נוסף בהמשך.
מורגנשטרן מבין שחלק מתפקידו הוא החזרת הוודאות אל השוק, אך חושב ש"הדרך הנכונה לעשות זאת היא בלא לעשות כלום. האתגר לשנים הבאות לא דומה למה שהיה כאן בחמש השנים האחרונות. המדינה פועלת בכלכלת שוק חופשי ואני חושב שצריך להמשיך כך כדי לא לזעזע את השוק. אני מקווה שהאמירה שאין תוכנית חדשה ואנחנו לא הופכים את הקערה על פיה תרגיע את השוק".
איך תניעו את השוק בימים של קיפאון?
"נפעל להגדיל את ההיצע במגוון תחומים ואזורים, וזה אמור לעבוד. אולי לא במרכז תל אביב, אבל המטרה היא שתהיה קורת גג ראויה לכל אדם. אפשר להתחיל את זה בדיור ציבורי, סיוע בשכר דירה, דיור להשכרה, בתי גיל זהב, שיווקים, התיישבות כפרית, וגם תוכנית דירה בהנחה, שתמשיך ונדייק אותה. אם נצליח לסגור לפחות 70-60 אלף יח"ד בעסקאות, יחד עם הקרקע הפרטית, זה יסדר את השוק. לגבי התחלות בנייה, היזמים לא בונים עכשיו כי הם לא בטוחים שיש לקוח בקצה, אבל מצד שני אנחנו רואים את מחירי הקרקעות יורדים כבר עכשיו ובעזרת סבסוד פיתוח אפשר להוריד מחירים בחלק מהמקומות. נכניס יישובים חדשים למפת העדיפות הלאומית ולא רק בפריפריה. הכניסה תהיה לפי דירוג סוציו־אקונומי, אבל גם לפי מבחן ערך קרקע. מקומות שערך הקרקע בהם נמוך יוכלו להיכנס, אבל רשימת היישובים עוד לא נסגרה מול האוצר".
מורגנשטרן ממשיך ואומר כי "בנוסף, בחוק ההסדרים יש מתווה של תשלום על הקרקע על ידי היזם ובפריפריה הוא יוכל לשלם 70% מהסכום אחרי שנתיים. באזור המרכז זה יעלה מ־90 יום ל־180 יום, מתוך הבנה שלגייס את ההון יותר קל לאורך זמן, ויש הנחה שהריבית תתייצב בפרק הזמן הזה. אנחנו נתמרץ אנשים לצאת מאזורי הביקוש ולקנות דירות בפריפריה. אנחנו רוצים לראות הנחות, במסגרת תוכנית 'דירה בהנחה', שיקטנו במרכז ויגדלו בפריפריה. ברגע שתהפוך את הפריפריה לאטרקטיבית, אנשים ילכו לשם".
דיברת על דיור להשכרה אבל כרגע עליית הריבית עצרה לגמרי את הענף הזה. אתם מתכוונים להתערב?
"אין לי כרגע אס לשלוף לגבי דיור להשכרה. נכון שאם עלות הריבית ליזמים היא 8% והתשואה לא מגיעה לשם, זו בעיה. המקום הקל שאנחנו בוחנים הוא לייצר תמהיל של דירות שחלקן יימכרו וחלקן יושכרו. יש גם עמדה באוצר, שנבחנת, לגבי הגנות ריבית כאלה ואחרות, אבל זה לא תלוי בנו כרגע".
מצד אחד, מספרים לנו כל השנים שהמערכת הבנקאית בישראל מאוד שמרנית. מצד שני, זוגות מותחים את יכולתם עד לקצה ומעבר לכך. אנחנו צפויים לראות חדלות פירעון של רוכשי דירות?
"המערכת הבנקאית כאן עדיין זהירה בהערכת מחיר הדירות, וגם המימון הוא סביר ומגיע ל־70% לרוכשי דירה ראשונה".
מה לגבי היזמים? הבנקים מימנו עסקאות שמשקפות צפי לעלייה חדה במחירי הדירות, כמו בשדה דב, וכך חשפו את היזמים ואת עצמם להפסדים.
"אני לא חושב שזו סכנה ברמה המשקית. לגבי שדה דב, אמרתי לינקי (קוינט, מנכ"ל רמ"י – ד"ל) שאנחנו צריכים לשווק את 1,500 יחידות הדיור שנותרו שם עוד השנה. ת”א היא לא כל המדינה, אבל היא קטליזטור. אם יראו ששם נסגר מכרז בירידת מחיר של 30%, זו קריאת כיוון הכי חזקה שיכולה להיות. אני מאוד רוצה לראות את זה קורה, אף על פי שהמדינה תפסיד כאן כסף. אין לנו בעיה לראות את מחירי הקרקעות יורדים, אבל לא נוותר על כלכלה חופשית כמדיניות. בפריפריה כבר ראינו ירידות במחירי הקרקע גם ברמות של 40%.
מחירי הדירות ירדו בינואר־פברואר ב־0.2%, אך החדשות לא משמחות את מורגנשטרן: "ירידת המחירים לא תפסה אותנו מופתעים, ראינו אותה באה, אבל אם בדרך כלל לירידות מחירים יש אלמנט משמח, הירידות הנוכחיות הן אליה וקוץ בה. זו לא ירידה שאנחנו שמחים בה אלא כזו שאנחנו מודאגים ממנה. זה אתגר מבחינתנו, והצעדים שלנו ייתנו לכך מענה, נלך לקראת היזמים כדי לעודד אותם להמשיך לבנות, אנחנו רואים שיש ירידה במחירי הקרקעות, הקרקע מגיבה יותר טוב, ואנחנו מתכוונים להתייחס גם להיבטים מצד הרוכשים כך שהתוצאה היא שייסגרו יותר עסקאות. הריבית היא חלק מהנושאים שנתייחס אליהם, וצריך לזכור ששוק הדיור הוא לא סירת קומנדו שמזיזים את ההגה והיא מגיבה, זה יותר נושאת מטוסים".
מה יעזור להעביר תושבים לפריפריה?
"כשהפריפריה לא תהיה פריפריה אנשים ירצו לעבור לשם. לא נוכל להעביר לשם את כל מפעלי ההייטק, אבל התשתיות יהיו טובות יותר וגם הכלכלה המקומית. אני רוצה להקים מחדש את מטה הדיור כדי לבחון שוב את כל שרשרת הייצור של דירה. לא הכל בתחום האחריות שלנו, אבל אני רואה את תפקידי כמי שיוכל לרכז את הנושא. אמרתי לכל העוסקים בדבר שאני רוצה שנלך בשילוב ידיים ונגיע אל הרשויות המקומיות כדי לנסות ולפתור את המצב".
לדבריו, "קשה לבנות נדל"ן זול בירושלים ובת”א, ולתת הנחה על דירות במרכז זה לא פתרון. קראנו על זה לאחרונה בדו"ח של בנק ישראל. אם יזם יבנה בדימונה ולא יהיה מודאג לגבי היכולת למכור את הדירות, כי זה יהיה ב'דירה בהנחה' ותהיה לו ודאות של 80% מהפרויקט, זה יעזור. יזמים רוצים להמשיך לעבוד אבל הם חייבים ודאות שהרוכשים יגיעו לשם".
סיפורו האישי של מורגנשטרן מעניין לא פחות ממשנתו: לתפקידו הנוכחי הגיע מורגנשטרן (39) מהחברה הכלכלית בני ברק, שם שימש כמנכ"ל, מ"מ מנכ"ל וסמנכ"ל החברה. כמו כן, הוא כיהן במשך ארבע שנים כמנכ"ל חברת תל"ם שאותה ייסד, העוסקת בשילוב הקהילה החרדית בתחומים שונים. בעברו הוסמך בתוכנית העמיתים "מעוז" לפיתוח מנהיגות ממלכתית ורב־מגזרית. במפתיע, את חייו החל דווקא במרכז ת”א. כשהיה בן שנה וחצי הוריו החליטו לעבור לבני ברק. "גרנו ברחוב אבן גבירול פינת דוד המלך, ואמא שלי מספרת שבשלב מסוים הבינה שהיא לא יכולה להמשיך לגור בת”א".
כאב לכם שכחרדים הרגשתם שאתם חייבים לעזוב את ת”א?
"יכול להיות, אבל בסוף יש מרחב קהילתי והחוכמה היא שיש תהליך אבולוציוני. מי שמתאים לו חי בעיר הומוגנית, ומי שלא מתאים לו חי בעיר הטרוגנית, או להפך. אין פה טוב ורע, הבעיה מתחילה כשאנחנו חיים בצורה דיכוטומית של שחור ולבן".
לאחר בר המצווה, מורגנשטרן נכנס לישיבה בתנאי פנימייה, שממנה חזר לבקר בבית הוריו רק אחת לשבועיים. משם עבר לישיבת "שפת אמת" בירושלים, שם גם הכיר את אשתו בשידוך. "כשהכרתי את אשתי היא התגוררה בחיפה. אני זוכר שאמרתי לה שחיפה היא לא עיר לגור בה, כי היא מעורבת ואי אפשר לגדל בה ילדים חרדים. בסוף גרנו בחיפה 18 שנה. גרתי בבניין עם חילונים, חרדים, דתיים וערבים. גיליתי שהילדים שלי לומדים לחיות מבלי לפחד ולעבור למדרכה בצד השני של הרחוב".
בגיל 24 תפסה את עינו מודעה קטנה שאמרה שהטכניון פותח את שעריו למגזר החרדי. "לשיעור הראשון בטכניון נכנסו 70 גברים חרדים. הגעתי בלי לימודי ליבה, הידע שלי היה ארבע פעולות חשבון, ובטכניון לימדו אותנו הכל מהתחלה. אחרי שעברתי את המכינה ואת הפסיכומטרי התקבלתי לטכניון כסטודנט מן המניין. מתוך ה־70 רק שישה נרשמו ללימודים".
מה דעתך על לימודי ליבה?
"במשך השנים הייתה מחשבה שאם יש כאן חיים משותפים אפשר לשים חלק מהמחלוקות בצד ולא לדבר עליהן, אבל באקלים שנוצר אולי יש מקום להתחיל לדבר גם על הדברים האלה. זו לא שאלה של כן ולא, זו שאלה רחבה שצריך לדון בה בקונטקסט רחב".

יהודה מורגנשטרן (39)
תפקיד: מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון
תפקידים קודמים: סמנכ"ל החברה הכלכלית בני ברק, מייסד ומנכ"ל חברת תל"ם
השכלה: תואר ראשון בהנדסת תעשייה וניהול מהטכניון, תואר שני בהיסטוריה של מדינת ישראל מאוניברסיטת חיפה

מצב משפחתי: נשוי + 6
מגורים: בני ברק
 

מעצב

משתמש צעיר
מבירור שערכתי היום כרגע מדברים על תאריך שאחר ל"ג בעומר (לא רצו להתחיל עם הקו ברמדאן וכן לפני ל"ג בעומר משום ההיערכות הנדרשת)
שני הקווים יצאו מהחניון של א.ת. ג' (הר יונה מאחורי 'מרכזה') כאשר קו 955 יפנה ימינה לכיוון העיר וקו 956 שמאלה לשכונות הר יונה {כלומר יחד עם אזור דליה ויקינטון} ומשם לירושלים

מסלול לא סופי נתון לשינויים
איפה אפשר לראות את זה?
והאם התאריך כן סופי?..?
 

כולם

משתמש חדש

ההגרלה הטובה ביותר / עו"ד נתן רוזנבלט​

ההגרלה היא הטובה ביותר מבחינת הדירות לציבור החרדי: למעלה מאלף באלעד וכשלוש מאות דירות בצפת, עושה רושם שמישהו שם למעלה הבין את מה שאנחנו משדרים להם כל הזמן: עדיף לתת לחרדים מקומות מגורים, אחרת הם יגורו בכל הארץ
מעשה ידוע בבערל הכפרי, אשר היגר לוורשה הבירה יחד עם משפחתו. בשבת הראשונה כשהלך להתפלל בבית הכנסת הגדול, קיבל הרב את פניו בחמימות. כשנודע לו לרב מפי בערל, שבנו הגדול הוא בן י"ב שנים ומחצה, הורה לו הרב להתחיל להכין את בנו לבר המצווה. שמח בערל מאוד ורץ לביתו בששון: "ברוך השם קבלנו את ההחלטה הנכונה לעבור לוורשה, הנה שתים עשרה שנים וחצי בכפר לא הצליחו לעשות את מוישי לבר מצוה, ותיכף עם הגיעו לוורשה, הרב כבר מורה לברמצו"…

נזכרתי בסיפור המשעשע הזה, כאשר פורסמו נתוני ההגרלה הגדולה. אין ספק כי מדובר בהגרלה טובה במיוחד עבור הציבור החרדי, אולי אפילו הטובה ביותר שהייתה אי פעם, אך לפני שרצים להודות לרב גולדקנופף על רוב חסדיו (יש על מה – בעניין המאורסים הוא פעל והיה לו באמת קשה) צריך לזכור כי כל ההגרלות הללו הן פרי מכרזים שכבר נעשו לפני שנה ושנתיים. את פירות העבודה שלו ושל צוותו, נראה רק עוד שנה שנתיים. ככה זה בחיים הפוליטיים, אין קשר בין הזורעים בדמעה, לקוצרים ברינה.

ההגרלה כאמור היא הטובה ביותר מבחינת הדירות שמוקצות לציבור החרדי: למעלה מאלף דירות באלעד וכשלוש מאות דירות בצפת, עושה רושם שמישהו שם למעלה הבין סוף סוף את מה שאנחנו משדרים להם כל הזמן: עדיף לתת לחרדים מקומות מגורים בארץ, אחרת הם יגורו בכל הארץ.

בטרם נפנה לראות מה יש לנו והיכן כדאי להירשם, בשים לב שלכל אחד יש רק שלוש אפשרויות, רק הערה אחת: לא יינתנו כאן כל המלצות היכן להירשם, לצורך כך נשב, חברי וועדת הדיור החרדית, ונפרסו בפני גדולי ישראל את הלבטים, המטרה כאן היא רק לנתח יחדיו את האפשרויות השונות:

קודם כל אלעד. אלף דירות במרכז הארץ, במחיר שהוא כחצי מיליון פחות ממחיר השוק. אין הרבה שיוותרו על הרישום וכבר עכשיו (ראשון אחה"צ) אנחנו ב-3000 נרשמים, מה שאומר שכנראה יתחרו בסוף כעשרים משפחות על כל דירה. אין כל כך הרבה חרדים זכאים, כך שלצערנו ניתן לומר כי חלק מהזוכים אינם חרדים, ומתכוונים לרכוש בשכונה הכי קרובה לראש העין. זה אחד העיוותים של ההגרלות: בניגוד לרצונם הטבעי, חרדים זוכים בהרצליה וחילונים באלעד.

בצפת מדובר אפילו בבשורה יותר גדולה מאשר באלעד, וזאת עקב היותה היחידה בתנאים של "מחיר למשתכן" ז"ל. המחיר הוא באמת מחיר טוב: ממוצע של פחות משמונת אלפים ₪ למטר, סה"כ החל מ 650,000 ₪ לדירה חדשה במיקום הטוב ביותר הצופה לכנרת, פחות מחצי מחיר מהשוק החופשי, ועוד מקבלים מענק של ארבעים אלף ₪ לאות הוקרה על כך שאתם מוכנים לקחת את המתנה הזו. אגב, לשכונה הזו, יש פוטנציאל גדול, לעוד כאלף דירות במדורגים, הרחובות שם סלולים כבר ורק ממתינים לבנייה המדורגת והיפה. גם באלעד וגם בצפת, הסיכויים לזכייה אינם גבוהים.

ההתלבטות הגדולה היא על המקום השלישי בהיעדר די מקומות לציבור החרדי יש צורך בהקמת קהילות נוספות, אלא שבניגוד לעבר, שהבחירות היו מעטות מידי הפעם הם רבות מידי, יש שלוש ערים שניתן להירשם אליהן, ומכיוון שבעולם הזה אין שלימות כידוע, הרי שכל אחת ויתרונותיה וחסרונותיה עמה.

הראשונה היא חריש. המכרז הוא על כ-500 דירות והמיקום מעולה: שכונת הטרפז צמוד לפרוייקט החרדי של הרב זיגדון (היחיד שהצליח מתחילתו ועד סופו – כשמתכוונים לשם שמיים יש סייעתא דשמיא), דירות מרווחות במיוחד וזולות עד כדי הפרשים של מיליון ₪ ויותר לדירה, והכי חשוב: זה עדיין נחשב מרכז. חצי שעה מאלעד 40 דק מבני ברק ופחות משעה ממודיעין עילית, אין עוד פרוייקט כזה.
החיסרון: מדובר בבנייה לגובה, יש שם שני מגדלים של 27 קומות ("הבה נתחכמה" מודרני, כשמישהו מתכנן מגדל בבל צמוד לרחוב חרדי. הוא עושה את מה שעשה צבי בר ר"ע רמת גן כשתקע את נווה שרת באמצע רחוב חזון איש. אגב, את סוף הקריירה שלו הוא סיים בכלא) שלא נוכל להיות שם כנראה, אך לעומת זאת יש בניינים רבים בגובה סביר יחסית. עסקן מקומי עשה לי חשבון שקרוב לארבע מאות דירות סך הכל הן בקומה מתחת ל-9. בקיצור: יש כאן הזדמנות נדירה ביותר לדירות במרכז בחצי מחיר.

האופציה השנייה היא קצרין ברמת הגולן, כאן מדובר בבניינים נמוכים על שטח עצום, שווה כמעט בגודלו לעיר הקיימת, בשילוב של תעשייה קלה וצימרים להשכרה, והכי חשוב: המחירים נמוכים ביותר (750,000 ₪ מינוס מענק ארבעים אלף) ומנגד סיכויי הזכייה הם הגבוהים ביותר, 700 דירות זולות במיקום אחד זאת הזדמנות להקים את הקהילה החרדית הראשונה ברמת הגולן. האמת היא שניסיתי כמה פעמים לעשות זאת בעבר אך הדלת ננעלה בפנינו, אז אולי הגיע הזמן להיכנס מהחלון…

החסרונות: המיקום לא משהו: חצי שעה ממירון, שעתיים וחצי מבני ברק, יש גם ספיקות לגבי היות המקום בארץ הקודש, הגר"ש רייכנברג שליט"א שנחשב המבין הגדול בתחום, אמר לי שהם נוקטים לספק לגבי תרו"מ.

האפשרות השלישית היא נוף הגליל. אמנם זה לא קרוב לשכונה החרדית וגם לא בנייה נמוכה, מה גם שהמחירים לא זולים בהרבה מחריש (ויקרים מצפת וקצרין), אך בצירוף כמאה משפחות חרדיות שכבר זכו בשלב א' של השכונה, וגם המיקום סביר: מרחק הליכה מאיפה שהגיעו לאחרונה עשרות אברכים (המהפך שעושה שם ידידי הרב יוטקובסקי יחד עם ר' יהודה לוי שווה טור בפני עצמו), ובמרחק שתי דקות נסיעה מהר יונה. כדאי לבדוק בהמשך את נתוני ההרשמה ולהחליט לפי סיכויי הזכייה אם ניתן יהיה להקים במקום קהילה.

יש עוד אופציות אך לדעתי אינן מתאימות להקמת קהילה מסודרת ומרוכזת, אם כי כדאי ליחידים לשקול אותן, כזו למשל היא פתח תקווה. כן, עיר לא חרדית, אך יש בה אוכלוסייה חרדית רבה. היתרון הגדול זה המספרים: 1200 דירות וההרשמה הגבוהה, אך לא גבוהה מידי, מותירה סיכויי זכייה גבוהים.

כאן היתרונות והחסרונות ברורים: מחיר גבוה למוצר יקר ואיכותי וסיכוי נמוך להקמת קהילה מרוכזת כאמור, מתאים מאוד למשקיעים ולחרדים שחשים נוח לכתחילה לגור בתוככי בניין חילוני ללא שכנים חרדים.

כאמור, יש עדיין שלושה שבועות להרשמה. בטרם תינתן המצלה מרוכזת, יועלו האפשרויות בפני גדולי ישראל שליט"א ובדרך אשר יורונו נלך.
לא יודע מאיפה הוא לוקח את המספרים למעלה מאלף דירות באלעד וכ300 דירות בצפת מצורף בזה הפרסום של מחיר למשתכן שם מופיע 750 באלעד ו175 בצפת
ומדוע הואא כותב ש אין כל כך הרבה חרדים זכאים וכן הוא כותב שהסיכויים קלושי שבאלעד יהיה רוב או רק חרדים א' יש הרבה זכאים חרדים
ב' יש 277 דירות בהגרלה שמיעודת לבני מקום ומיטב זכרוני אלעד עיר חרדית.
 

קבצים מצורפים

  • נפתחה ההרשמה להגרלה החמישית של דירה בהנחה _ משרד הבינוי והשיכון.pdf
    KB 294.2 · צפיות: 41

קול תורה

משתמש פעיל
רוכשי דירות בפרויקט דושינסקיא אם אתם יכולים ליצור איתי קשר בהודעה פרטית
אם אין לכם פרימיום צטטו אותי ואצור אתכם קשר
בתודה מראש!
 

ש.ה.ע.

משתמש פעיל

היכן להירשם בהגרלה של משרד השיכון? עו"ד נתן רוזנבלט עושה סדר​

אחרי אלעד, יש להתלבט בין צפת / חריש / נוף הגליל וקצרין, כאשר אפשר לבחור רק שתיים מתוך ארבע. ניתן להניח בוודאות כי ההגרלה הקימה שתי שכונות חרדיות וככל הנראה עוד שתי שכונות לפחות, שבהן תהיינה קהילה חרדית חזקה
השאלה הנשאלת בכל מקום היום היא היכן כדאי להירשם בהגרלה הנוכחית. אמנם כתבתי כאן על כך בתחילת ההגרלה, אך אני רוצה הפעם להיכנס אל מאחורי הקלעים של ההחלטה אודות ההמלצה של ועד הדיור, שהתפצלה הפעם בין מגורים (אלעד, צפת וחריש) לבין משקיעים (קצרין, נוף הגליל ופ"ת – לבעלי יכולת).
ראשית, אנו מבינים את גודל האחריות, שכן כל המלצה שלנו עשויה לקבוע בסופו של דבר היכן תוקם השכונה, ואולי גם העיר, החרדית הבאה בעזרת השם יתברך וברצונו. לפיכך הקדשנו שעות רבות להשוואות בין הפרויקטים השונים וכן התייעצות עם אין ספור אנשים, גם בעלי מקצוע, גם גדולי תורה, וגם ובעיקר: חכמת ההמונים של הציבור החרדי, במאות מיילים ושיחות של חברי הוועד עם הציבור, כל אחד וציבורו הוא.
השאלה הראשונה היא היכן ניתן יהיה להקים קהילה? כבר בשלב הזה נפלו רוב הערים, או שאנחנו לא רוצים שם או לא רצויים, עוברים לשלב הבא: היכן הסיכויים הגבוהים ביותר שאברך יוכל לגור בצמוד לכל הנדרש לחיי קהילה ובלי צורך להסתמך על ערים אחרות, עוד כמה ערים נופלות, שלב אחד לפני אחרון בודק את הסיכויים לזכות בכל מקום, גם כאן נופלות ערים חשובות כמו אשדוד (0.63% נכון לשעת כתיבת השורות – ראשון בערב), לשלב הגמר עלו שש ערים שצוינו לעיל.
כל אחת מערים אלו מתאימה לכל הפרמטרים (בנוף הגליל מדובר בעיקר בפרויקט הקטן יותר), על אלעד אף אחד לא זקוק להמלצות ולדחיפות, הסיכויים ממש טובים יחסית (3.3% לחיצוני שאינו בן מקום, כלומר, אחד משלושים נרשמים יזכה, זה המון למשל לעומת אשדוד שאחד למאתיים יזכה), אגב, כפי שצפינו כאן לפני שבועיים, נרשמו כמעט 16,000 משפחות, שזה פי שתיים להערכתי מכל זכאי הציבור החרדי – פירוש הדבר סטטיסטית כ-300 חילונים יזכו באלעד, נקווה שהם רק משקיעים.
חריש היא ההמלצה שלנו, יש כבר את כל המוסדות צמודים לבנייה, אמנם חלק מהבניינים גבוהים מידי, אך בחלק האחר יש די דירות על מנת לרכז שם את ציבור אנ"ש, באופן משמעותי עם נוכחות חרדית מכובדת. כשמדברים על חריש עושים לפעמים טעות שמשווים אותה מול הפריפריה של צפת וירוחם ואז היא יוצאת הכי יקרה, מדובר כאמור בטעות משום שההשוואה צריכה להיות מול ערים במרכז, ואז, אם משווים את חריש לאלעד (25 דקות) או בני ברק ומודיעין עילית (40 דקות) מגיעים למחצית המחיר. יש אתגרים בחריש אך הם שווים והכרחיים בדרך רבגונית לעיר שיש בה גם קהילות חרדיות, לצד ציבור כללי. ויש שכר לפעולתך: השבוע נודע לי מאחורי הפרגוד, כי גורמי השלטון שם כבר "מוכנים" לתכנן שכונה חרדית בעיר, על מנת למנוע את הנהירה החרדית לעיר. הסיכויים הם 3.3% לחיצוני וסביר להניח שיקפוץ לאזור ה-7% (ההנחה שכל מי שנרשם שם נרשם גם לעיר גדולה וכשליש יפלו בדרך) כלומר, אם אלף חרדים יירשמו שם, יזכו 150 שזה המון ומשנה אסטרטגית את כל העיר, כן ירבו.
צפת גם היא זכייה מצוינת לכל מי שיזכה בה וגם כאן הסיכויים מאוד טובים. לכל מי שחושש אפשר להרגיע כי השכונה תהיה בעזרת השם בעלת אופי חרדי, גם אם לא מאור חיים ממש, אך לא פחות מכל המתחרדים.

נוף הגליל היא עיר מאוד מיוחדת, שני אברכים צדיקים (לוי וברלין) עושים שם מהפך אדיר בלב העיר, מידי שבוע נרכשת עוד דירה ועוד דירה, וכבר מתקרבים למאה אברכים שיגורו במקום ויהפכוה לטובה. יש גם הלוואה מיוחדת שהשיג הרב רפי הופמן אסטרטג השיכון החרדי.
המקום היחיד ששם אנחנו משנים את דעתנו לאור הנתונים הוא בפתח תקווה, הסיכויים הגבוהים (1,200 דירות) גרמו לכולם להירשם ואז הסיכויים ירדו לממדים טבעיים של 1.9% ומטה, מה שאומר שהסיכוי הוא לא גבוה, אך מי שיזכה ירוויח הפרש נאה.
קצרין אמורה הייתה להיות הבשורה הגדולה ביותר, מחירים באדמה (החל חצי מיליון ₪) וסיכויים בשמיים (14% – בפועל זה הרבה יותר מזה לאור המחיקה הצפויה של הזוכים הרבים בערים הגדולות, ניתן להניח בזהירות כי אחד מכל ארבעה יזכה בדירה) וגם המון דירות (705) בבנייה נמוכה על שטח ענק, כך שאם יירשמו אלפיים חרדים, השכונה סטטיסטית עם רוב חרדי צפוי.
אלא שהבעיה היא חו"ל, או נכון יותר ספק חו"ל, אנחנו קודם כל חרדים אז שאלנו את פיהם של גדולי ישראל שליט"א, (הליטאיים מטבע הדברים – אצל החסידים כל חסידות כפופה לאדמו"ר שלה) והתשובה הייתה שבלתי ניתן להמליץ בפה מלא לאברכים ללכת לגור במקום שהוא ספק חו"ל, לפיכך הם הורו לנו לכתוב כי מבחינה כלכלית ניתן להירשם שם, וכי אם אכן יזכו סך אברכים מסוים נפעל להקמת קהילה בלי נדר.
לסיכום: אחרי אלעד, יש להתלבט בין צפת / חריש / נוף הגליל וקצרין, כאשר אפשר לבחור רק שתיים מתוך ארבע. ניתן להניח בוודאות כי ההגרלה הקימה שתי שכונות חרדיות (אלעד וצפת) וככל הנראה עוד שתי שכונות לפחות, שבהן תהיינה קהילה חרדית חזקה (חריש וקצרין, בנוף הגליל תלוי בתוצאות). בורא עולם בקניין השלם זה הבניין.

עו"ד נתן רוזנבלט

 

בית שמשניק

משתמש סופר מקצוען
אחרי אלעד, יש להתלבט בין צפת / חריש / נוף הגליל וקצרין
לא נעים לקלקל את ההתלהבות, אבל חוץ מחריש 3 האופציות האחרות גרועות למדי.
צפת - אחוז זכיה מזערי ממש.
נוף הגליל - כמעט אין רווח, תמחור גבוה מאד של מחיר השומה. ניתן לקנות בשוק החופשי כמעט באותו מחיר.
קצרין - כתבתי את דעתי בהרחבה על ההשקעה הגרועה, עקב חוסר האטרקטיביות של המקום וההצפה של המשקיעים.
 

חריידיש

משתמש פעיל
על כזה דבר מופרך אפילו אני לא חשבתי
נרשמו לחריש 9000 איש נראה לך ששליש מתוכם יזכו במקומות אחרים??? זה כמעט כל הדירות שבהגרלה
לא חושב גם שיש 2 ערים שיש שם ביחד 3000 דירות
כזו זכות גדולה לחריש שמי שנרשם לחריש הסיכויים שלו עפים לשמיים לזכות במקומות אחרים

כל מי שנרשם לחריש נרשם בעוד שתי מקומות וכיוון שחריש היא מהאחרונים ברשימה כל מי שזוכה בהגרלה אחרת נפלט אוטומטית מההגרלה של חריש
 

אדיר נוף הגליל

משתמש פעיל
עיריית נוף הגליל נערכת לקראת התרחבות שכונת הר יונה ג’ של המגזר החרדי • מבצעת שיפור פני העיר בשכונה, סלילת כבישים ומדרכות, תשתיות, גינון, הרחבת והקמת מוסדות, בתי מדרש, אזורי מסחר, בנקאות, רפואה ועוד
WhatsApp-Image-2023-05-04-at-18.55.54-1.jpeg
WhatsApp-Image-2023-05-04-at-18.55.54.jpeg
WhatsApp-Image-2023-05-04-at-18.55.54-2.jpeg
 

אולי מעניין אותך גם...

לוח לימודים

מסלולי לימוד שאפשר לההצטרף
אליהם ממש עכשיו:

18.11

י"ז חשוון


וובינר מרתק!

המדריך (הלא שלם) לסטוריטלינג

הרצאה ייחודית עם ירון פרל ממשרד הפרסום מקאן, על עולם הסטוריטלינג. מספרי סיפורים נולדים ככה או שאפשר ללמוד את זה? מה הופך סיפור אחד ל״תעירו אותי כשזה מסתיים״ ואחר ל״ספרו לי את זה שוב!״, והקשר לעולם הקריאייטיב.

הכניסה חופשית!


19.11

י"ח חשוון


פתיחת

קורס בינה מלאכותית - חדשנות ב AI

קורס מקוצר


19.11

י"ח חשוון


אירוע שיתופים ייחודי

בוטים מספרים על עצמם

בואו לשמוע בוגרים מובילים שלנו משתפים אתהסיפור מאחורי הבוטים הייחודיים שהם פיתחו.הצצה מרתקת לעולמות האוטומציה, החדשנות והפתרונות החכמים,עם הזדמנות ללמוד איך גם אתם יכולים לקחת חלק במהפכה הטכנולוגית.

הכניסה חופשית!


25.11

כ"ד


פתיחת

קורס פרסום קופי+

מלגות גבוהות!


27.11

כ"ו חשוון


פתיחת

קורס פיתוח בוטים ואוטומציות עסקיות

מלגות גבוהות!


27.11

כ"ו חשוון


פתיחת

קורס עיצוב גרפי ודיגיטל - בסילבוס חדש ומטורף!

מלגות גבוהות!


27.11

כ"ו חשוון


נפתחה ההרשמה!

קורס צילום חוץ, אירועים וסטודיו - עם בינה מלאכותית!

מלגות גבוהות!


הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!


תהילים פרק קכה

א שִׁיר הַמַּעֲלוֹת הַבֹּטְחִים בַּיהוָה כְּהַר צִיּוֹן לֹא יִמּוֹט לְעוֹלָם יֵשֵׁב:ב יְרוּשָׁלִַם הָרִים סָבִיב לָהּ וַיהוָה סָבִיב לְעַמּוֹ מֵעַתָּה וְעַד עוֹלָם:ג כִּי לֹא יָנוּחַ שֵׁבֶט הָרֶשַׁע עַל גּוֹרַל הַצַּדִּיקִים לְמַעַן לֹא יִשְׁלְחוּ הַצַּדִּיקִים בְּעַוְלָתָה יְדֵיהֶם:ד הֵיטִיבָה יי לַטּוֹבִים וְלִישָׁרִים בְּלִבּוֹתָם:ה וְהַמַּטִּים עַקַלְקַלּוֹתָם יוֹלִיכֵם יי אֶת פֹּעֲלֵי הָאָוֶן שָׁלוֹם עַל יִשְׂרָאֵל:
נקרא  4  פעמים

אתגר AI

געגוע קיצי • אתגר 138

לוח מודעות

למעלה