מידע מפורט ומעודכן נכון ליום שישי על הנעשה בפגישות ועד החינוך ועל כוונת שר החינוך:
אתמול דנו חברי ועד החינוך עם קיש על התקנות החדשות שהוא מקדם, לתמרוץ החינוך החרדי. ועד החינוך כולל נציגים מעולם החינוך, האקדמיה, נציגי ציבור ונציגי משרד החינוך. קיש מחויב להתייעץ איתם בנוגע לשינויים שהוא מתכוון לבצע בחוק.
בפגישה קיש הסכים לבחון לשלב כמה הצעות שעשויות לצמצם את היקף הנזק למערכת החינוך הממלכתית בעקבות התקנות החדשות, אם כי לא על פי דרישות משרד האוצר והמשפטים. הוא מתכנן לערוך דיון נוסף עם ועד החינוך ביום ראשון, ולאחר מכן לאשר את התקנות ולהכניסן לתוקף.
במהלך הדיון עם ועד החינוך העלו חברי הוועד תהיות לגבי ההשלכות הקשות שיהיו לתקנות על החינוך החרדי ועל החינוך הממלכתי, וכתוצאה מכך קיש ניסה לבטלן
קיש סירב להצעה לדיווח עצמאי של הרשתות, וציין כי ישקול את הצעת אחד החברים בוועד להקים מנגנון של פיקוח ובקרה על העברת התקציב ויישום התקנות, באופן שיאפשר למדינה רגולוציה מטעם ועדת מומחים חיצונית ועצמאית על הנעשה בבתי הספר החרדיים
מי יפקח על לימודי הליבה?
בנוסף, מאחר שהנוסח הנוכחי של התקנות מעורפל מאוד בכל הקשור לחובת לימודי הליבה ולא מסדיר פיקוח משמעותי, חברי ועד החינוך הציעו לקבוע בתקנון מספר מינימלי של שעות לימודי ליבה שכל בית ספר חרדי יחויב ללמד, בכל שכבת גיל. קיש אמר שישקול את הרעיון. זאת, בעוד שרשתות החינוך החרדיות דרשו מקיש גמישות בכל הקשור ללימודי הליבה.
כמו כן, בעקבות אזהרת האוצר, קיש הסכים לבקשת חברי ועד החינוך והכניס לתקנות סעיף שיאפשר לשר החינוך למנוע כניסה של בית ספר פרטי ל"אופק חדש" או לצמצם את תקציבו במידה שיקבל תקציבים גבוהים יותר ממוסד ממלכתי-ציבורי באותו אזור. אך מדובר בסעיף שיבחן את הנושא רק ברמה המקומית ויישומו תלוי בשר החינוך.
במהלך הדיון התברר לחברי הוועד כי קיש מסרב להצעת האוצר להתנות את העברת תוספת התקציבים לחינוך החרדי בכך שיעמדו בתנאים שבהם עומדים שאר בתי הספר הממלכתיים – חובת השתתפות במבחני המיצ"ב, חובת לימודי ליבה וחובת הכשרה אקדמית ומקצועית של מורים ללימודי הליבה, חיוב בתי הספר בדיווח על מצבת המורים, השכלתם ושעות לימודי הליבה שהם מלמדים בכל שבוע, והקמת מערך פיקוח משמעותי שיבדוק את הרמה הפדגוגית וההתנהלות הכלכלית של כל בית ספר.
במהלך הדיון, אחד מחברי הוועד הציע לקיש להקים מערך שיבחן את עמידתו של כל בית ספר בנפרד בדרישות לימודי הליבה לפני העברת התקציב, ואת השכלת המורים והכשרתם בו – גם ללא מילוי כל דרישות האוצר.
קיש ניסה להרגיע את הרוחות והבטיח שיוקם מנגנון שכזה, אך גורמים במערכת החינוך מעריכים כי אם דרישות האוצר לא יוכנסו לתקנון, לא ניתן יהיה לפקח באופן אמיתי על הנעשה בכל בית ספר בתמורה להעברת התקציב. בנוסף, לדברי קיש, המשרד ימשיך להחשיב מורים ללא השכלה אקדמית אך עם השכלה תורנית, כבעלי השכלה אקדמית.
במסגרת התקנות, שכרם של המורים בבתי הספר הפרטיים המפלגתיים החרדיים (ובתאריך לא ידוע בשאר בתי הספר הפרטיים) יושווה לשכר המורים בחינוך הממלכתי-הציבורי, בין היתר על ידי הכנסתם לרפורמת "אופק חדש" (מדובר על תוספת של כ-3,000-2,000 שקל בממוצע לכל מורה חרדי). בנוסף, התקנות יחייבו את המדינה להעלות את שכר המורים החרדים בכל הסכם שכר עתידי שייחתם מול הסתדרות המורים.