בס"ד
במקום הקדמה:
מאות התגובות לטור הקודם התחלקו בין החמות והמפרגנות, המבקרות והדוחות, המעודדות והתומכות. היו הרבה מכל סוג.(בעיקר תומכות..)
בעז"ה, עוד יבוא מאמר תגובה לרוב התגובות, לאלה כמו לאלה. ובכל זאת - אזהרת קריאה:
המאמר הזה בא לחדד את הדברים וייתכן שלחלק מהקוראים ירגישו אי נוחות. ראו הוזהרתם, לא לבעלי לב רגיש.
שרשרת הדבקה...
מוצאי שבת הגדול, בצל הקורונה. בחניון הבניין שלי, עומד שכן נחמד העונה בדרך כלל שכקוראים לו בשם יוחאי, מרתיח דוד ענק, ומתחיל לעשות 'הגעלת כלים' לכל דורש, חינם אין כסף.
"יוחאי", אני שואג, "תגיד אתה חי איתנו על אותו חלד? האינך יודע שיש קורונה בעולם?"
"אה, בטח שאני יודע. מי יודע טוב ממני? הרי יצאתי חיובי בבדיקה!" - הוא אומר בחיוך.
"תגיד לי", עכשיו אני ממש צועק, "השתגעת? יש לך קורונה ואתה עומד ופשוט מדביק אנשים להנאתך?! אנשים באים להגעיל כלים, ונדבקים ממך בזה אחר זה. אתה נורמלי?!"
"אני לא רק נורמלי", משיב יוחאי ביבושת, "אני בעל חסד. הרי סגרו את כל ההגעלות כלים, אז הקמתי כזו, חינם, מתוך מטרה עילאית לסייע ליהודים לערוך את הפסח ככל משפטו וחוקתו!"
"והקורונה - מה? מה? מה?" - אני מרגיש שכל כולי רותח מבפנים, הרבה יותר מדוד הגעלת הכלים...
"תקשיב, ותקשיב לי טוב", כך יוחאי, "אספר לך משהו: אני בן 30, וכידוע 'בן שלושים לכח'. הלחץ דם שלי מצויין, ואינני יודע מהי מחלת רקע. מחלת זה שמה של בתו של ישמעאל, ורקע זה מה שהצלמים מניחים לפני הפלאש. הבריאות שלי פנטסטית, גרנדיוזית. הנה, אני חיובי, ובכל זאת אני בשיא הכוחות והאנרגיות להרבות חסד. מה רע?!"
לך תסביר לו. לך תסביר לו, שכולנו חיים באותה ספינה, והוא קודח את החור בתא שלו, אבל הוא יטביע את כולנו. נכון, התא שלו מוגן, כי הוא בריא כמו שור הבר או כמו הלוייתן הגנוז לצדיקים, או כמו שניהם יחד. אבל כולנו באותה סירה, והוא עלול לייצר הדבקה המונית שתביא לאבידות בנפש!
אבל הוא לא מבין. הוא יכול. הוא בריא, יש לו כח. אין לו סיפטומים, הוא מתפקד בומבה. אז למה שלא יעסוק בערך העילאי של חסד, כשכולנו מסתגרים בבית מאימת המגיפה? מה בכך שישפיע על כולנו לרעה ויסכן את החיים של כולם, הרי הוא יכול ומסוגל ויש לו כח והוא בריא?!
אז בזמן שהוא עוסק בחסד, כי הוא יכול וחזק ובריא, הוא לא איש חסד. הוא מחבל עם דם על הידיים, סלחו לי על התואר (סימוכין תיכף). זה מה שהוא, לצערי. בנאדם שהוא חיובי ויוצא להדביק אנשים, רק כי הוא חזק ואין לו סיפטומים? - לצערי, האיש הוא מחבל. אין לי תואר אחר עבורו.
היום היתה לי שיחת טלפון, קשה וכואבת. באיחור של חודש וקצת, נודע לי על אחד מידידי העבר שלי, חבר שלמד אתי בישיבה לפני הרבה מאוד אביבים, שהתייתם מאביו בין פורים לפסח.
התקשרתי לנחם, והתעניינתי אם נפטר מהקורונה או ממשהו אחר. אולי הוא קרבן של יוחאי. לא שזה כל כך משנה, הרי האיש כבר איננו. אבל ההסבר של חברי היה מטלטל:
"האמת היא," כך הסביר, "שכבר שנים הוא סובל מלחץ דם גבוה, היה לו שבץ לפני כמה שנים. הוא גם עבר טיפול כימותרפי לא פשוט, ככה שלא היה בריא. יכול להיות שהקורונה היא זו שגמרה אותו ממש..."
"ובן כמה היה?" - שאלתי.
"שבעים ו..." - (כדי שמי מביניכם שטרם זיהה במי מדובר לא יזהה עכשיו, אני לא כותב בדיוק).
סיימתי את השיחה נסער. בעצם, מה שהחבר שלי מסביר הוא, שאביו - בגיל 60 ומשהו החל לסבול. חד משמעית: היה לו לחץ דם. עבר שבץ מוחי. כימותרפיה - כלומר סרטן. ובסוף - או הקורונה או שסתם מלאך המוות לקח אותו ביום בהיר.
רגע, למה שאדם בן 60 יסבול מכל כך הרבה מחלות? למה שיחווה כל כך הרבה סבל?!
אתם יודעים את התשובה. גם אני. סבירות גבוהה מאוד שהחובות הכריעו אותו, גמרו אותו, הלחיצו אותו, גמרו לו את הלב. 11 ילדים הוא חיתן, תוך שני עשורים הוא הוציא מכיס שלא היה לו מיליון שקל. מה, שגם יישאר בריא אחר כך?!
נזכרתי בחתונה של חברי. חתונה פשוטה יחסית. הוא התחתן באולם פשוט בירושלים, היו שני זמרים, בחור שעשה בס ופויקער. ובכל זאת, ואחרי חתונה כה פשוטה, אין לי דרך לומר את זה יפה:
11 ילדים התחתנו, מזל טוב.
אבל האבא מת. ברוך דיין האמת.
הילדים אינם אשמים. אני יודע כמה הם עזרו לו, אחדים מהם נסעו חו"לה לגייס כסף, אבל כל זה לא עזר להם מול החכמים הגאונים המבריקים הצדיקים, שיש להם כח, והם בריאים כלכלית, והם מחוברים לערך של 'שמחת חתן וכלה', והם הכתיבו את צורת החתונות שמכניסה אנשים לבור כלכלי שסופם מי ישורנו...
ממש כמו יוחאי, שכיוון שאין לו סיפטומים הוא בוודאות מדביק ויוצר שרשרת של סיכון, גם הם כאלה. בשם הערך של היכולת האישית שלהם והגדלות של מצוות שמחת חתן וכלה, הם יוצרים שרשרת הדבקה מחרידה:
עוד ועוד אנשים נוהים אחריהם, ממשיכים במסורת הנוראה הזו. 400 אורחים בסעודה, עוד 400 לריקודים. כמויות של קוגל ופפסי מקס, שעות של תזמורת והגברה, צלמים ומלצרים, ובעיקר - המון אורחים מיותרים, והרבה כסף שנשרף.
הם חושבים שהם חזקים בשמחת חתן וכלה, הסימפטומים לא משפיעים עליהם. אבל כבר הבנתם, ייתכן שהם יוצרים שרשרת הדבקה מסוכנת, שגובה מחירים בנפש.
רגע, יכול להיות שהם עם דמים על הידיים? (תרתי משמע) שתפו... |