מידע שימושי חתונות ה-100

שלמה מונטג

משתמש צעיר
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
אחת הדרמות שליוו את חיינו בתקופת ה'קורונה', הינה החתונות שהפכו מצומצמות, משפחתיות וחסכוניות.
הדבר יצר שיח ציבורי בנוגע להסדרי החתונות המקובלים בימינו, האם הם מוצדקים ונכונים או שמא חתונות ה'קורונה' חשפו שאפשר גם אחרת.
הנושא מסעיר את הציבור החרדי, ויש דעות לכאן ולכאן.
נשמח שתחווה את דעתך בנושא, ובכך תתרום להבנה מעמיקה יותר על המגמה הציבורית בנושא הטעון.
כמובן, השאלון אינו דורש הזדהות, וזמן המענה מוערך בכשלוש דקות.
תודה על שיתוף הפעולה!

השאלון נערך ע"י מומחים לכלכלה לבקשת "איגוד קופות הצדקה בא"י"

עברי אנכי

משתמש מקצוען
צילום מקצועי
עריכה תורנית
צריך לשאול נשוי או רווק :)

ברור שרוב הנשואים ירצו חתונה קטנה ורוב הרווקים ירצו חתונה גדולה;)
זה לא נכון.
1.ילדים רווקים שרואים את העיניים המפוחדות של ההורים, ושומעים את הלב דופק במהירות אוטוסטרדה, ומבינים שהם עלולים לראות את ההורים קורסים להם מול הפרצוף - כלכלית ואז נפשית, לא רוצים שום אירוע מפוצץ.
2. אם מסבירים לילד, שבמקום ארוע מפוצץ הוא יקבל כסף מההורים להשלמת ריהוט / לרכב / לדברים נצרכים באמת, ברור שאלה שיש להם שכל יפעילו אותו.

שועל ירוק

משתמש מקצוען
עריכה תורנית
המשתמש נחסם
1.ילדים רווקים שרואים את העיניים המפוחדות של ההורים, ושומעים את הלב דופק במהירות אוטוסטרדה, ומבינים שהם עלולים לראות את ההורים קורסים להם מול הפרצוף - כלכלית ואז נפשית, לא רוצים שום אירוע מפוצץ.
הילדים לא רואים את הלב דופק ולא את העיניים במופוחדות לא צריך להגזים וגם א"כ זה מהדירה ולא מהחתונה
2. אם מסבירים לילד, שבמקום ארוע מפוצץ הוא יקבל כסף מההורים להשלמת ריהוט / לרכב / לדברים נצרכים באמת, ברור שאלה שיש להם שכל יפעילו אותו.
צריך להסביר לו את זה לפני שהוא עושה את הסקר בסך הכל דיברתי על הסקר ש
צריך לשאול נשוי או רווק
וחוץ מזה שאם יביאו את הכסף ל
להשלמת ריהוט / לרכב / לדברים נצרכים באמת
מה תעשה אם
העיניים המפוחדות של ההורים, ושומעים את הלב דופק במהירות אוטוסטרדה,
ולכן אתה צריך לשנות את
זה לא נכון.
ל
זה כן נכון.

עברי אנכי

משתמש מקצוען
צילום מקצועי
עריכה תורנית
הילדים לא רואים את הלב דופק ולא את העיניים במופוחדות לא צריך להגזים וגם א"כ זה מהדירה ולא מהחתונה

צריך להסביר לו את זה לפני שהוא עושה את הסקר בסך הכל דיברתי על הסקר ש
וחוץ מזה שאם יביאו את הכסף ל

מה תעשה אם

ולכן אתה צריך לשנות את
ל
עבדת קשה.
אבל:
1. ילד רגיש ואכפתי - מבין ומרגיש היטב מה עובר על ההורים בין אם זה מהחלק של הדירה ובין משאר ההוצאות המיותרות ומופרזות.. (אני מאד מקווה שאתה לא מהסוג שחושב/מרגיש שההורים באו לעולם להיות כספומט בשבילך, או לעבוד קשה כדי שיורש העצר יחוש הסטייליסט של העיר..)

2. כשהורים נותנים את הסכום שהם יכולים, ומרצונם החופשי, בזמן שהם יכולים - ולא מוכתבים להתנהלות הציבור שסוחפת אותם לתזמורת שעולה מעל 12,000 ש''ח, וצלם בסכום דומה, וזה רק ההתחלה.. אז גם תוספת ספה, או רכב פשוט 7-8k) לא הופכים אותם לדוד לחץ, אבדים שליטה על מאזן החיים..

3. זה נושא מאד קשה ורגיש ולא מקום לעשות ממנו צחוק וציניות.. (אז כנראה שאתה כן ילד חסר רגישות וכדו')
ואני באופן אישי מקנא באלה שיצליחו לשנות את ''המון העדר'' של הציבור החרדי, שמחפש כבוד ושחצנות עלובה (כי כולם ככה..), אך חוששני שכמו שא''א להפוך כבשים לבני אדם ולקחת אותם ללמוד בבית הספר.. בדיוק כך ימשיך ההמון שלנו להתנהל, אירועים בסדר גודל לא פרופורציונאלי, גלגולי חובות שלא נגמרים, והעיקר להיות כמו כולם..
יפה עשו בחסידות גור עם התקנות החדשות! לפחות שם יש רועה שיש לו מקל והוא יכול להכות בכבשים ולכוון אותם חזרה לתחום הנורמה..

שועל ירוק

משתמש מקצוען
עריכה תורנית
המשתמש נחסם
עבדת קשה.
אבל:
1. ילד רגיש ואכפתי - מבין ומרגיש היטב מה עובר על ההורים בין אם זה מהחלק של הדירה ובין משאר ההוצאות המיותרות ומופרזות.. (אני מאד מקווה שאתה לא מהסוג שחושב/מרגיש שההורים באו לעולם להיות כספומט בשבילך, או לעבוד קשה כדי שיורש העצר יחוש הסטייליסט של העיר..)

2. כשהורים נותנים את הסכום שהם יכולים, ומרצונם החופשי, בזמן שהם יכולים - ולא מוכתבים להתנהלות הציבור שסוחפת אותם לתזמורת שעולה מעל 12,000 ש''ח, וצלם בסכום דומה, וזה רק ההתחלה.. אז גם תוספת ספה, או רכב פשוט 7-8k) לא הופכים אותם לדוד לחץ, אבדים שליטה על מאזן החיים..

3. זה נושא מאד קשה ורגיש ולא מקום לעשות ממנו צחוק וציניות.. (אז כנראה שאתה כן ילד חסר רגישות וכדו')
ואני באופן אישי מקנא באלה שיצליחו לשנות את ''המון העדר'' של הציבור החרדי, שמחפש כבוד ושחצנות עלובה (כי כולם ככה..), אך חוששני שכמו שא''א להפוך כבשים לבני אדם ולקחת אותם ללמוד בבית הספר.. בדיוק כך ימשיך ההמון שלנו להתנהל, אירועים בסדר גודל לא פרופורציונאלי, גלגולי חובות שלא נגמרים, והעיקר להיות כמו כולם..
יפה עשו בחסידות גור עם התקנות החדשות! לפחות שם יש רועה שיש לו מקל והוא יכול להכות בכבשים ולכוון אותם חזרה לתחום הנורמה..
  1. נכון אבל בלי הגזמה
  2. לא יודע מאיפה המחיר 12,000 תזמורת חתונה ליטאית ממוצעת (לא בירושלים) זה 6,000-7,000 ש"ח (ואם אתה מתכווין לספרדים שם הכל עובד שונה)
  3. מתנצל על הציניות גם אני בעד שהחתונות יהיו קטנות יותר אבל לא צריך להגזים
נ.ב. אתה לפני חתונה או אחרי?!

משה מנחם

משתמש מקצוען
עיצוב גרפי
עריכה תורנית
למי שלא ענה על השאלון (או שענה ולא השאיר כתובת דוא"ל), הנה מאמר שקבלתי בחזרה:

חתונות ה100 - הזדמנות שלא תחזור
פעם פעם, לפני עידן הקורונה, זכורני שעמדתי בטבור רחוב שלמה המלך בבני ברק, והמתנתי למישהו שהיה אמור לצאת אליי מאחד האולמות. תוך כדי, אני מבחין במשהו שגרם לי להתבלבל בין צחוק לבכי:
לפתח האולם הגיע יהודי, אוזניות תחובות לו בתנוכי אוזניו, והוא באמצע ויכוח לוהט עם מאן דהו מעבר לקו. לפתע הוא קטע את הוויכוח ואמר לבן שיחו: "חכה רגע על הקו, אני נכנס לומר לאיציק מזל טוב...", העביר ל'השתק' ופסע לתוך האולם...

תוך 23 שניות הוא כבר היה בחוץ, אין ספק כי הבחור זריז. הוא שב לשיחה, ושמעתי אותו משיב לבן שיחו: "אני יודע אם זה בן או בת? הוא שלח לי הזמנה, נו, יש לי ברירה?" - אמר הלה, ונעלם מעיניי.

אני מוסיף להמתין, ואז אני רואה את המחותן יוצא, בלוויית מישהו שנראה כמו אביו או חמיו, אל רכב שעל שפת המדרכה, בתוכה יושב יהודי מבוגר שכנראה כבר לא יכול ללכת. הם לוחצים ידיים בחדווה, חיוכים נרחבים מצד לצד, אולם המחותן ממהר - כבר נושפים בעורפו אורחים נוספים, שנכנסו לאולם ולא מצאוהו...

בתווך, קבוצה של בחורים מדושני עונג צועדים להם החוצה, צלחות עמוסות טשולנט וקוגל בידיהם, ומתיישבים על הספסל לארוחת ערב שלא מן המניין. אחר כך הם מציתים סיגריה, ומוסיפים לפטפט על דא ועל הא.

הואיל וחברי התעכב נכנסתי לחפש אחריו, ושוב ראיתי את אותו מחותן אומלל (תיכף תבינו עד כמה), מתווכח וצועק על מלצר או רב המלצרים, העומד לצד הבר שנראה (סלחו לי על הביטוי), כמו דיר: תערובת של כוסות חד פעמיות מעוכות ברוטב טשולנט מיובש, כששעועית פזורה מכל עבר...

- - -

כשחברי יצא, לא יכולתי להתאפק, וברחה מפי השאלה: "תגיד לי, למה בנאדם מוכן לעבור את הסיוט הזה?"

וחברי, כזורה מלח על הפצעים, הוסיף בעוגמה: "ורק לחשוב, שהוא משלם עשרות אלפי שקלים על התענוג, על הזכות העילאית להפוך את היום העליז בחיים - לסיוט מתמשך..."

טוב, כמו שני יהודים טובים, התפזרנו בתחושה ש'אין מה לעשות, ככה זה חתונות היום'. כן, כל עם ישראל יוסיף ויוציא עשרות אלפי שקלים שאין לו, יגלגל גמ"חים וישלם ריביות מופקעות, על הזכות להפוך את שמחת חתונת הצאצא לקובץ של רגעים מעוררי חמלה.

ואז, הגיעו חתונות הקורונה, השתתפי באחת מהן, וראיתי מחזה שלא ייאמן: מחותן מאושר. ממש ככה. הוא לא מארח אנשים שין לו חפץ בהם, חברים של השווער שכבר מחוברים לאינפוזיה לא באים לבקר, ואפילו החברים מבית הכנסת - אלו שאינם יודעים את שמו הפרטי, גם לא באו.

בנוסף לכך, בזמן הריקודים, המחותן - הקשיבו ולא תאמינו - פשוט רקד. רקד. על אמת, עיניי ראו ולא זר, מחותן רוקד בחתונת צאצאיו. איש לא משך לו בכתף, לא היה רב מלצרים להתווכח אתו, וכל מי שהיה בריקודים - כנראה כבר אמר מזל טוב קודם, כי הוא קרוב באמת והופיע לחופה או לסעודה.

בקיצור, אני יודע שלא תאמינו לי, אבל תשאלו את כל מי שהשתתף בחתונות כאלו. היו שם מחותנים - בעשרות - שמחים ומאושרים, אבל באמת. לא היו להם דאגות על הראש, גם לא תסריטי אימה על מי שנפגע כי לא הוזמן למעגל הפנימי. הם פשוט רקדו, ושמחו.

ואיפה החבר שלי, שהיה מוסיף בקריצה: "ורק לחשוב, שהמחותנים האלה חסכו עשרות אלפי שקלים, והיום השמח בחייהם - היה באמת שמח!"

יצאתי מבולבל. רגע, אז העולם כולו משוגע? לא יכול להיות!

ואז נזכרתי, שלפני כך וכך שנים, התלוויתי לעסקן נודע בדרכו לחתונה שהתקיימה ביום חמישי בערב, באחד ממלונות היוקרה בצפון הרחוק. כפי שהבנתם, מדובר במחותן עשיר, עשיר באמת. הוא הבעלים של אחת הרשתות המצליחות במגזר החרדי, ולכן - כנראה - יש לו אומץ.

החתונה התקיימה בליל ששי, במלון. השתתפו בה בני משפחה קרובים, כאלה שנשארים לשבת שבע ברכות. עוד כמה ידידים ומלקקים הוזמנו לאירוע החתונה בלבד, ואם ספרתי נכון - סעדו בסעודת החתונה אולי חמישים גברים. בהמשך, הגיעו שני אוטובוסים מבני ברק, זה פרק 50 בחורים וזה פרק 50 נערות, שרקדו כשעה וחצי ופינו את הזירה.

לא, לא היה בר, בכלל. בכלל. בכלל. לא הגיעו חברים מהעבר, שכנים מהדירה הקודמת, ידידים של הסבא. לא, כל אלה לא היו. היו 40 קרובים ידידי אמת, ועוד 10 מלחכי פינכה. זה מי שהיה שם.

לאחר חתונת הקורונה בה השתתפתי, החלטתי לאתר את המחותן ההוא, הגביר. לא היה קל להשיג אותו, התחייבתי שאני לא מבקש ממנו ולו פרוטה אחת, רק הסבר מפורט. ואתם יודעים מה הוא אמר לי?

"תגיד לי", כך הגביר, "תגיד לי אני פראייר? אני אחתן באמצע בני ברק, ישלח 1500 הזמנות, וכל הלילה הזה אני ירגיש בכף הקלע בין האורחים השונים??? תגיד לי, אני מחתן ילד או עבריין? למה מגיע לי העונש הזה, למה???"

אבל - הייתי חייב לשאול, "איך התגברת על הפחד? הרי זה מה שכ-ו-ל-ם עושים?"

הוא הצטחק. "כולם עושים, כי אחרת יחשבו שהם מסכנים. אני - איש לא יחשוב שאני מסכן, הרי שילמתי באותו לילה לעוד שלושה חתנים חתונות מבוזבזות כאלה, באולמות וכל הג'יפה הזו. אני יכול להרשות לעצמי חתונה נורמלית!"

הבנתם?

אומרים לעשירים יש מזל, זו עוד הוכחה. כולנו - מגלגלי הגמ"חים, החוסכים פרוטה לפרוטה, מבזבזי הירושות על קוגל עבש וטשולנט מתקרר - כולנו חסרי מזל. אנחנו שורפים את היום השמח בחיינו במו ידינו, ועוד משלמים על זה עשרות אלפי שקלים, רק כדי 'להוכיח' שאנחנו לא מסכנים.

אבל העשירים, להם יש מזל. הם לא נדרשים להוכיח. אז הם גם חוסכים את הסיוט, וגם חוסכים את הכסף (או שלא, אבל זה עניין שלהם). ולא יאומן - הם שמחים בנישואי צאצאיהם.

בקיצור, פראיירים לא מתים, הם רק מתחלפים. מי שחושב שאחרי שחתונות הקורונה גילו לנו שגם לשמוח בחתונות צאצאים זו אופציה, כבר לא יהיו כאלה שיתרמו את מזומניהם למשרפות המזומנים הפועלים ללא הפסקה באולמות הגדולים - טועה.

יהיו גם כאלה, כי כאמור, הפראיירים רק מתחלפים, והם ימשיכו להעמיד את הרגעים המרגשים בחייהם על מצע מזומנים עב כרס, ויציתו גפרור בחיוך מעוות, שורפים את הרגעים המאושרים יחד עם הכסף, מעלים הכל על מוקד 'כ-ו-ל-ם מחתנים ככה היום'.

אבל, ובזאת אני בוטח:

שיש כאלה שנפקחו להם העיניים, שהבינו שלשמוח באמת זו אפשרות, ושמחותן רוקד לאורך כל הריקודים בלי להיות מופרע ומבולבל זו דרך נעלית, ושעם כל הכבוד - אני מוכן להעניק להרבה אנשים ארוחת ערב, אבל לא להיות עסוק בכך ברגעים המאושרים בחיי.

ואלה, טוב, הכסף שיחסכו, בין 30,000-50,000 ש"ח, זה כבר הרווח המשני שלהם...

המשך יבא בעז"ה....

עברי אנכי

משתמש מקצוען
צילום מקצועי
עריכה תורנית
  1. נכון אבל בלי הגזמה
  2. לא יודע מאיפה המחיר 12,000 תזמורת חתונה ליטאית ממוצעת (לא בירושלים) זה 6,000-7,000 ש"ח (ואם אתה מתכווין לספרדים שם הכל עובד שונה)
  3. מתנצל על הציניות גם אני בעד שהחתונות יהיו קטנות יותר אבל לא צריך להגזים
נ.ב. אתה לפני חתונה או אחרי?!
תודה.
אני נשוי 15 שנה (התחתנתי באחד האולמות הפשוטים והסטנדרטיים שבב''ב..) אתה חושב שאני זוכר משהו מהחתונה?? גם כעבור שבועיים היא עניינה אותי קדחת.. לעומת זאת אם היו עושים לי חתונה קטנה ומיוחדת בחוג משפחתי, וחוסכים המון כסף, אני בטוח שגם השלום-בית שלי וגם של ההורים שלנו היה מתעלה מעל עצמו..
וכיום שאני חושב על חתונות של ילדיי שיחי' (והאמן לי..) לא מלחיץ אותי כ''כ הערב עצמו והוצאותיו, מלחיץ אותי כל המסביב.. ובעיקר ההתחייבות על הדירה. זה באמת בלתי אפשרי! וגם כל אלה שאומרים 'רואים ניסים', הרי אין סומכים על הנס.. ובעינינו ראינו גם להיפך.
וכל זה למה?
כי אנחנו מוכתבים ל''מה יגידו...''???
אני אישית חושב שאת הארוע הבא שלי (לפחות משהו קטן כמו ברית או בר מצוה) אעשה בבית!! עם סעודה מיוחדת לסבים-סבתות (כן! לא יגיעו כל הדודים, או שנעשה מעין משמרות..), ואחסוך אלפי-אחפי שקלים מיותרים, רק כדי לא להרגיש 'כבש' אחד הדיוט, מתוך עדר של מאות אלפים כאלה..

מחירי תזמורת - הלוואי הלוואי והיית צודק.. אבל זה לא כך.

שועל ירוק

משתמש מקצוען
עריכה תורנית
המשתמש נחסם
תודה.
אני נשוי 15 שנה (התחתנתי באחד האולמות הפשוטים והסטנדרטיים שבב''ב..) אתה חושב שאני זוכר משהו מהחתונה?? גם כעבור שבועיים היא עניינה אותי קדחת.. לעומת זאת אם היו עושים לי חתונה קטנה ומיוחדת בחוג משפחתי, וחוסכים המון כסף, אני בטוח שגם השלום-בית שלי וגם של ההורים שלנו היה מתעלה מעל עצמו..
וכיום שאני חושב על חתונות של ילדיי שיחי' (והאמן לי..) לא מלחיץ אותי כ''כ הערב עצמו והוצאותיו, מלחיץ אותי כל המסביב.. ובעיקר ההתחייבות על הדירה. זה באמת בלתי אפשרי! וגם כל אלה שאומרים 'רואים ניסים', הרי אין סומכים על הנס.. ובעינינו ראינו גם להיפך.
וכל זה למה?
כי אנחנו מוכתבים ל''מה יגידו...''???
אני אישית חושב שאת הארוע הבא שלי (לפחות משהו קטן כמו ברית או בר מצוה) אעשה בבית!! עם סעודה מיוחדת לסבים-סבתות (כן! לא יגיעו כל הדודים, או שנעשה מעין משמרות..), ואחסוך אלפי-אחפי שקלים מיותרים, רק כדי לא להרגיש 'כבש' אחד הדיוט, מתוך עדר של מאות אלפים כאלה..

מחירי תזמורת - הלוואי הלוואי והיית צודק.. אבל זה לא כך.
אם היו שואלים אותך לפני החתונה שלך התשובה הייתה אותו דבר????????
התזמורת בחתונה שלי בירושלים 4,700 של אחותי לא בירושלים 6,200

עברי אנכי

משתמש מקצוען
צילום מקצועי
עריכה תורנית
אין לי כח לעשות בירור מחירים, תברר ותכתוב פה לנען כולם..
המנגנים (משה רוט) עם 5-6 נגנים
אריק דביר עם 5-6 נגנים
האחים דיקמן עם 5-6 נגנים
אם זה עולה 5,000 אני סוגר איתם עכשיו לכל החתונות של הילדים שלי (7) ומשלם מראש..

לגבי החתונה שלי.
אם היו מדברים איתי על הקטנת האירוע + הגדלת היחידה העלובה שאני אגור בה אחרי החתונה / הורדת חלק מהמשכנתא שלי, הייתי חושב פעמיים וגם שלוש..
לדעתי כדאי להוריד את הגודל האדיר (500 מוזמנים בממוצע ומעלה..) ולעשות אירוע קטן יפהפה ומיוחד עם עד 100 איש, ולחססססוךךךךך את כל מנות ה''משמחים'' + צלם ומסריט יקר כ''כ + תזמורת מופרזת + כל מה שמיותר.. היה יותר כייף לכולם (כמו שהוכיחו חתונות הקורונה).

שועל ירוק

משתמש מקצוען
עריכה תורנית
המשתמש נחסם
אריק דביר עם 5-6 נגנים
האחים דיקמן עם 5-6 נגנים
אתה מדבר על תזמורת מורחבת ואני מדבר על מה שהיה לחברים שלי אורגן+זמר
לגבי החתונה שלי.
אם היו מדברים איתי על הקטנת האירוע + הגדלת היחידה העלובה שאני אגור בה אחרי החתונה / הורדת חלק מהמשכנתא שלי, הייתי חושב פעמיים וגם שלוש..
לדעתי כדאי להוריד את הגודל האדיר (500 מוזמנים בממוצע ומעלה..) ולעשות אירוע קטן יפהפה ומיוחד עם עד 100 איש, ולחססססוךךךךך את כל מנות ה''משמחים'' + צלם ומסריט יקר כ''כ + תזמורת מופרזת + כל מה שמיותר.. היה יותר כייף לכולם (כמו שהוכיחו חתונות הקורונה).
אז אתה לא חוסך להורים (כמו שאמרת) אתה חוסך לילדים וזה משהו אחר לגמרי

עברי אנכי

משתמש מקצוען
צילום מקצועי
עריכה תורנית
אתה מדבר על תזמורת מורחבת ואני מדבר על מה שהיה לחברים שלי אורגן+זמר

אז אתה לא חוסך להורים (כמו שאמרת) אתה חוסך לילדים וזה משהו אחר לגמרי
אתה צודק.
התכוונתי שגם ההורים יחסכו חלק גדול / ובתור התחלה כדי שהילדים הראשונים לא ירגישו ''מקופחים'' ושונים מכולם, להסביר להם שגם הם ירוויחו מכך במשהו..
גם להורים יהיה יותר כייף לתת לילדים, במקום להאכיל את כל הישיבה והרחוב..
חוצמז'ה, שיש הורים שגם ככה משלמים לילדים שלהם שכירות בשנה-שנתיים הראשונות / עד שה'גברת' תמצא עבודה, וזה חיסכון גדול גם בשבילם.

אני וביתי

משתמש מקצוען
אריק דביר עם 5-6 נגנים
האחים דיקמן עם 5-6 נגנים

לגבי החתונה שלי.
זה תלוי כנראה באיזה ישיבה החתן בחור מאורחות תורה לוקח את אריק דביר?! מבית מדרש עליון דווקא את המנגנים?

עברי אנכי

משתמש מקצוען
צילום מקצועי
עריכה תורנית
זה תלוי כנראה באיזה ישיבה החתן בחור מאורחות תורה לוקח את אריק דביר?! מבית מדרש עליון דווקא את המנגנים?
לא יודע.
אבל משאר הישיבות הסטנדרטיות (חברון, בית מתתיהו, וולפסון, וכאלה) זה יותר ממקובל.

אילת א.

משתמש סופר מקצוען
איור וציור מקצועי
צילום מקצועי
D I G I T A L
זה רק קוץ קטן בתוך 'שדה הבור' מלאה הקוצים, של ההתנהלות של הציבור שלנו..
אחרת יהיה כאלה שיגידו שהיתה חתונה 'פשוטה'..
סטיגמות מעצבנות!
חבל שהעולם שלנו כזה...

אולי מעניין אותך גם...

לוח לימודים

מסלולי לימוד שאפשר לההצטרף
אליהם ממש עכשיו:

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק קכג

א שִׁיר הַמַּעֲלוֹת אֵלֶיךָ נָשָׂאתִי אֶת עֵינַי הַיֹּשְׁבִי בַּשָּׁמָיִם:ב הִנֵּה כְעֵינֵי עֲבָדִים אֶל יַד אֲדוֹנֵיהֶם כְּעֵינֵי שִׁפְחָה אֶל יַד גְּבִרְתָּהּ כֵּן עֵינֵינוּ אֶל יי אֱלֹהֵינוּ עַד שֶׁיְּחָנֵּנוּ:ג חָנֵּנוּ יי חָנֵּנוּ כִּי רַב שָׂבַעְנוּ בוּז:ד רַבַּת שָׂבְעָה לָּהּ נַפְשֵׁנוּ הַלַּעַג הַשַּׁאֲנַנִּים הַבּוּז לִגְאֵיוֹנִים:
נקרא  6  פעמים

אתגר AI

רישום קווי - חורף • אתגר 22

לוח מודעות

למעלה