יהודי אוקראינה עלייה בהמתנה: ישראל נכשלת עד כה בהבאת היהודים מאוקראינה
12 אלף טועני זכאות לעלייה מחכים לתשובה • במדינות הסמוכות לגבול ממתינים אלפים לתורם לעלות • נתיב: "יש מחסור בכוח אדם"השבוע הרביעי למלחמה באוקראינה הוא שבוע של היפוך מגמה בקרב על העלייה ארצה: בימים האחרונים מגיעים יותר עולים במסגרת חוק השבות מפליטים, לאחר שבשבועות האחרונים המצב היה למעשה הפוך. כך פורסם ב'ישראל היום'.
בשלושת השבועות הראשונים למלחמה מדינת ישראל נחלה כישלון חרוץ בתחום. בעיתונים התנוססו תמונות מרגשות של עולים עם דגלי ישראל, אבל המספרים היו מזעריים. שעריה של מדינת ישראל היו פתוחים לרווחה לפליטים, אבל כמעט סגורים בפני עשרות האלפים שביקשו להגיע הנה כעולים. עד לסוף השבוע שעבר ישראל קלטה רק 3,695 עולים מאוקראינה, אך אפשרה ל־7,437 פליטים בלי שום זיקה לחוק השבות להיכנס באשרות תייר ארצה. היחס היה שני פליטים על כל עולה.
הפליטים שמצליחים לרכוש כרטיס טיסה מאירופה לישראל אינם בהכרח העניים ביותר. במדינות הגובלות באוקראינה, בעיקר במולדובה, ממתינים 10,000 פליטים זכאי חוק השבות. רבים מהם נותרו עם דולרים בודדים ביד, ובלי שום יכולת לרכוש כרטיס טיסה ארצה, והם ממתינים כבר ימים רבים לכרטיסים חינם למטוסי העלייה המאורגנת. באצטלה של הומניות, ישראל פתחתה את שעריה לאמידים שבקרב הפליטים, והותירה את הפליטים היהודים, העניים יותר, להמתין בקור המולדבי לאישורים.
"בזכות מנגנון האישור מאירופה, המונע עליית אזרחים אוקראינים על טיסה לישראל ללא אישור מראש, אנחנו רואים בשבוע האחרון היפוך מגמה חיובי", אומרת שרת הפנים איילת שקד. "יש פחות אזרחים אוקראינים שמגיעים באשרת תייר, ויש יותר טיסות עולים מאורגנות. כך למשל, ביום רביעי האחרון הגיעו ארצה 507 עולים וזכאי חוק השבות מאוקראינה, לעומת 364 אזרחים אוקראינים באשרות תייר".
גל עלייה מרוסיה
אבל כדי לשנות את התמונה יש עוד עבודה רבה. מתחילת המלחמה נכנסו 8,978 אזרחים אוקראינים לישראל באשרות תייר, לעומת 6,223 עולים חדשים או זכאי חוק השבות מאוקראינה. מדובר על יחס של 1.44 פליטים על כל עולה חדש.
לצד העלייה מאוקראינה יש גם גל עלייה נאה מרוסיה ומבלארוס, וישראל קלטה בסך הכל מאז המלחמה 7,880 עולים (מרוסיה, מבלארוס ומאוקראינה יחד). כך או כך, המצב רחוק מלהשביע רצון, ומדינת ישראל 2022 לא מצליחה לעמוד כראוי במשימת הבאת העולים ארצה, גם בימים של מצוקה הומניטרית.
במערך של נתיב, הגוף הממונה במשרד ראש הממשלה על מתן אשרות העלייה, נכון ליום חמישי בבוקר ממתינות למענה 12,060 פניות של טועני זכאות לעלייה ממזרח אירופה. בקישינב שבמולדובה צוואר הבקבוק לא נפתח, למרות מסלול "עלייה אקספרס" ואף שפועלים שם ארבעה קונסולים במקום אחד.
פליטים יהודים שרוצים לעלות ומבקשים לקבוע תור לקונסול במולדובה צריכים להמתין לפחות שבעה ימים, ואז לעמוד שעות ארוכות בתור. אין פלא שהפיתוי, למי שנותרו חסרי כל, להמשיך לגרמניה, שמציעה מגורים חינם לשנה שלמה, במקום להמשיך ולחכות לביורוקרטיה הישראלית, הולך וגובר.
"אנחנו מנסים לטפל באנשים מהר יותר, אבל גם לא לפגוע באיכויות של בדיקת הזכאות", אומרת נטע בריסקין, ראשת נתיב. "יש לנו מחסור בכוח אדם. פתחנו קורס להכשרת 12 קונסולים נוספים, אנחנו עובדים מסביב לשעון. גייסנו 30 פנסיונרים שלנו ככוח 'מילואים', וכעת אנחנו פותחים קורס מזורז שיימשך כחודש בתנאי פנימייה כדי להכשיר עוד 40 קונסולים. אנחנו משערים שנגיע בסופו של דבר לכ־50 אלף עולים".