הליקובקטר פילורי – קצת על החיידק בקיבה
אם עדיין לא שמעתם על החיידק הליקובקטר פילורי, אז הגיע הזמן להכיר את אחד החיידקים העמידים והחזקים הקיימים בגופו של כל אדם והעוברים ישירות מהאם אל התינוק. החיידק הזה, שקיומו הוטל בספק על ידי אנשי מקצוע בעבר מתוך הנחה שאין יצור חי המסוגל לחיות בתנאים הקיימים בקיבה, הוא חיוני לניקוז הפרשות וליחה במערכת הנשימה ולמעשה מאפשר לנו לנשום באופן תקין. היכן מתחילה הבעיה? ההליקובקטר מפריש רעלן, וכאשר הכמויות של הרעלן בגוף עולות מעבר לכמות התקינה הוא למעשה מתחיל לפגוע בדפנות הקיבה. בנוסף, על מנת לשרוד ולשגשג בקיבה, החיידק שואף להרחיק ממנו חומציות וכך נגרמות צרבות כתוצאה ממיצי הקיבה שחוזרים במעלה הוושט.
כיום ניתן לאבחן את הימצאותו של החיידק באמצעות בדיקת נשיפה, דגימות דם וצואה או לקיחת דגימה של נוזל הקיבה. הדרך הקונבציונאלית לטיפול היא באמצעות אנטיביוטיקה ותרופות למניעת חומציות בקיבה, אך הן לא יעילות במיגור תופעות הלוואי ואף פועלות לטובת החיידק. לצד זאת קיימות כיום שיטות טבעיות רבות לטיפול מתחום הרפואה המשלימה ותוספי התזונה בהן נעזרת גם הרפואה המערבית, כך שישנן דרכים להתגבר על המצב ואין מקום לדאגה או חשש, אפשר וניתן להתגבר על החיידק.
מי סובל מהחיידק ברוב המקרים?
בראש ובראשונה, כל מי שלא מקפיד על שטיפת ידיים וחיטוי משטחים עמם בא המזון במגע חשוף להידבקות בחיידק, שהוא עמיד במיוחד, עובר בנקל ממקום למקום וגם “מחבב” את התזונה המערבית שעוזרת לו לשגשג ולהתרבות בכמויות גבוהות בקיבה.
בנוסף, מומלץ למי שאובחן בעבר בפתולוגיות שונות כגון סרטן הקיבה, כיבים בקיבה או בתריסריון, דיספפסיה, מחסור בברזל או בויטמין B12 ומי שמטופל מזה זמן ארוך בתרופות לדיכוי החומציות בקיבה כמו אומפרדקס ולוסק, להיבדק ולבחון האם החיידק נמצא בקיבה בכמויות חריגות. בהמשך נדון בסיבות הנפוצות לעלייה חריגה ברמות ההליקובקטר.
הליקובקטר פילורי בהריון – אבחנה פזיזה או בעיה נפוצה?
ככלל, אצל נשים רבות הריון הוא קטליזטור לכל מיני בעיות רפואיות ואחת מהן היא גם עלייה חדה ברמת חיידק ההליקובקטר. עם זאת, לא מדובר בדבר מה שקורה כל הזמן ולא כל אחת תסבול מהתופעה, ובנוסף חשוב לזכור כי לא כל כאב בבטן או בקיבה מעיד על בעיה של הליקובקטר. הטיפולים הקונבנציונליים בחיידק במהלך ההריון הם לרוב אסורים וכמעט תמיד לא מומלצים. על כן, מומלץ בהחלט למי שאובחנה במהלך ההריון לבחור, כמובן בהתייעצות עם הרופא בתוספים טבעיים עם רכיבים כמו LACTOBACILLUS REUTERI, FIBRULIN, וסיבי במבוק, שהם בעלי סגולות רבות לתפקוד תקין של מערכת העיכול ובפרט של מיגור חיידק ההליקובקטר.
האם זה מסוכן?
במרבית המקרים חיידק ההליקובקטר גורם לאי נוחות רבה ולבעיות במערכת העיכול כמו צרבת, כאבי בטן, בחילות והקאות. במקרים קיצוניים יותר, במיוחד כאשר הבעיה איננה מטופלת זמן רב, הוא יכול לגרום לבעיות נוספות חמורות יותר כמו כיבים בקיבה ואפילו סרטן קיבה.
הליקובקטר וסרטן הקיבה- כאמור, חיידק ההליקובקטר מפריש רעלן, אשר בכמויות גדולות פוגע בדופן הקיבה ויוצר בה כיבים. לאחר תקופה ארוכה ללא טיפול הכיבים הללו עשויים להפוך לסרטניים ומסוכנים מאד.
הליקובקטר וכיבים בתריסריון ובקיבה- הכיבים הללו, הנוצרים מפגיעה של הרעלן אותו מפריש החיידק יוצרים כאבים חריפים, בעלי פוטנציאל ליצירת דלקות, ומתרחשים לרוב בשלב בו הקיבה והתריסריון איבדו ממנגנוני ההגנה הטבעיים שלהם. במצבים האלה לרוב תידרש התערבות חיצונית לטיפול בבעיה.
האם חיידק ההליקובקטר מדבק ומדוע בכלל הוא מופיע?
חיידק ההליקובקטר אכן מדבק ומי שאינו נוטה להקפיד על שטיפת ידיים, על ניקוי משטחים לעיבוד מזון ועל היגיינה טובה ברמה כללית, חשוף יותר להידבקות בנגיף. הידבקות בחיידק היא למעשה מצב בו הוא מתרבה ועולה לכמויות גבוהות בקיבה, שכן במצב נורמלי הוא עדיין נמצא בקיבה בכמויות תקינות. לרוב החיידק חורג מהנורמה כשהסביבה בה הוא נמצא מאפשרת זאת עם תנודות חדות ברמות החומציות בקיבה, מה שקורה הרבה אצל מי שצורך מוצרי מזון תעשייתיים כמו מיצים ממותקים, אוכל מטוגן ומזון מעובד.
התסמינים הנפוצים
כאבים חזקים בבטן
ובפרט בחלק העליון שלה. ההליקובקטר פוגע בטווח הארוך בשכבת ההגנה של הבטן, מה שעשוי לבוא לידי ביטוי עם הזמן ב
כאבי בטן חזקים ולא נעימים.
צרבות
ההליקובקטר חי ומשגשג בסביבה והוא עושה זאת באמצעות חומרים המורידים את רמת החומציות בה. כדי לפצות על החומציות הנמוכה, הקיבה מפרישה מיצים חומציים נוספים, מה שמביא לכמות גבוהה יתר על המידה שעולה במקרים רבים במעלה הוושט וגורמת לתחושת הצרבת הלא נעימה. למידע נוסף אודות צרבות כתבנו את
המדריך נגד צרבות
הופעת החיידק ללא תסמינים
בערך 70%מהסובלים מרמות גבוהות של חיידק ההליקובקטר, לא חווים תסמינים כלל ועל כן אינם מאובחנים. מחקרים אחרונים מצביעים על קשר בין החיידק בקיבה למחלות קשות כמו פרקינסון ואלצהיימר בהמשך החיים, לכן כדאי להיבדק בנקודות שונות בחיים, גם אם אין תסמינים ברורים.
אבחון חיידק ההליקובקטר
כאמור, לא כל כאב בטן או תסמין אחר הוא אינדיקציה לחיידק ההליקובקטר. עם זאת, בזכות הפשטות של הבדיקה והעלות הנמוכה שלה, אין מניעה לבצע אותה במקרים בהם מתעורר חשד. ישנן דרכים שונות לאבחון חיידק ההליקובקטר.
אבחון עצמי של חיידק ההליקובקטר- מתבצע באמצעות ערכות חד פעמיות הניתנות לרכישה. מדובר בבדיקה שיעילותה נמוכה והיא פחות מומלצת.
בדיקת נשיפה למציאת חיידק ההליקובקטר- בדיקה פשוטה, קצרה מאד ולא פולשנית שמתבצעת במרפאות השונות של קופות החולים. הנבדק נושף מספר נשיפות לתוך ערכת הבדיקה ובמעבדה ניתן לראות אם אכן החיידק קיים בכמויות גבוהות בהתאם לתגובה כימית או היעדרה. בדיקה זו מאפשרת לאבחן את הימצאותו של החיידק באופן כמותי.
בדיקת דם לאבחון ההליקובקטר- המזהה נוגדנים שהגוף מייצר בתגובה לחיידק.
בדיקת גסטרופוביה- בדיקה ישירה של דגימת נוזלי הקיבה הנלקחת באמצעות צינורית מיוחדת ודקה המוחדרת אל הקיבה דרך הפה.
בדיקת צואה- בדיקה אמינה ורגישה במיוחד הבודקת באופן ישיר את הימצאות החיידק בקיבה.
כיצד ניתן לטפל בהליקובקטר?
אנטיביוטיקות וסותרי חומציות
מאז שזוהה הקשר בין כיבי קיבה לבין חיידק ההליקובקטר, הטיפול הרפואי הקונבציונלי לא השתנה יותר מדי והוא כולל מתן של אנטיביוטיקה מסוגים שונים לצד טיפול משלים בתרופות המורידות את רמת החומציות בקיבה. במקרים רבים מדובר בטיפולים שאינם יעילים משתי סיבות עיקריות. הראשונה היא שמדובר בחיידק עמיד ביותר ואצל רבים הוא כבר פיתח חסינות לסוגי האנטיביוטיקה הנפוצים ובחלקם מוקדם כהליקובקטר חוזר. הסיבה השנייה נוגעת לשימוש בתרופות להורדת החומציות שניתנות על מנת להקל על התסמינים השונים ובעיקר על הצרבת. חיידק ההליקובקטר בעצם מעוניין להפוך את הקיבה לחומצית פחות (זאת הסיבה שהחומציות “נדחפת” החוצה במעלה הקיבה), לכן התרופות האלה מסייעות לו באופן אבסורדי למדי ומאפשרות לו להתרבות ולשגשג. הטיפול הקונבציונלי אולי עוזר עם התסמינים, אך בהחלט אינו עוקר את הבעיה מהשורש.
הליקובקטר חוזר למרות טיפול תרופתי
בדיוק לאור הדברים הללו, רבים שסובלים מכמויות גבוהות של חיידק ההליקובקטר ופונים לטיפול הקונבנציונלי נוחלים אכזבה ומוצאים שבתום הטיפול הבעיה לא נפתרה ומוגדרת כהליקובקטר חוזר. במיוחד במקרים הללו, מומלץ מאד לנסות לבחור בטיפולים טבעיים ולטפל בשורש הבעיה באמצעים שהם בעת ובעונה אחת פחות אגרסיביים ויעילים הרבה יותר.
תזונה טבעית מומלצת
סוגי המזון התעשייתי והמעובד הנפוצים בתזונה המערבית, מאפשרים לחיידק ההליקובקטר לשגשג ולהתרבות באין מפריע בקיבה. מיצים מסוכרים וממותקים, מאכלים מטוגנים עם שומן רווי ושומן טראנס, צבעי מאכל, מלח וחומרים משמרים למיניהם – כל אלו גורמים לשינויים חדים בהרכב החומצי של נוזלי הקיבה. החיידק מחכה לשעת כושר ובין התנודות הללו הוא מתרבה וחורג מהכמות הנורמלית. לכן, בראש ובראשונה על מנת להילחם בחיידק, כדאי מאד לעבור למזון בריא שאיננו מעובד, ומלח במידה מאוזנת.
בנוסף, ישנם רכיבים טבעיים המופקים מצמחי מרפא שבכוחם לנטרל את חיידק ההליקובקטר ולהביא לפתרון הבעיה. אלו רכיבים למשל? סיבי במבוק שיודעים לספוח אליהם את הרעלנים של החיידק, Lactobacillus Reuteri – Pylopas אשר נצמד לחיידק ומנטרל אותו, Bifidobacterium Longum- חיידק ידידותי המרגיע את מערכת העיכול, Microcrystaline Cellulose שהוא סיב תזונתי חשוב מאד בתהליכי העיכול הטבעיים, סיבי Fibrulin שמעודדים התרבות של חיידקים ידידותיים ובריאים ובכך דוחקים את החיידקים המזיקים.
הנכם מוזמנים להעמיק בנושא התזונה המומלצת לסובלים מהחיידק ההליקובקטר
במאמר הבא
כורכום נגד הליקובקטר – טיפול טבעי לחיידק
כורכום הוא צמח מרפא מצוין הודות לתכונות נוגדות החמצון והאנטי דלקתיות שמאפיינות את רכיב הכורכומין- המרכיב העיקרי בצמח. מי שסובל מרמות גבוהות של חיידק ההליקובקטר ומדלקות כתוצאה מכך, יוכל בהחלט להסתייע בכורכום לשם שיכוך המוקדים הדלקתיים. עם זאת הכורכום לעתים לא נספג בצורה טובה בדם בצריכה טבעית ובנוסף יכול גם לצבוע את העור ולגרום לריח רע מהגוף. על כן פיתרון מצוין הוא צריכה שלו דרך תכשירים טבעיים, המאפשרת לכורכום לפעול בצורה יעילה אפילו יותר כשהוא נצרך לצד רכיבים המפרקים את שכבות ההגנה של החיידק, ובכך נפתרת בעיית הספיגה הנמוכה ונמנעים ריחות רעים מהגוף.
טיפולים טבעיים
הדרך היעילה והבטוחה ביותר להתמודד ביעילות מול חיידק ההליקובקטר, היא באמצעות רכיבים טבעיים שיודעים לנטרל את הפעולה שלו ולהפחית באופן משמעותי את הכמויות שלו בקיבה. ישנה חשיבות גדולה לשילוב הנכון של המרכיבים ולטיפול רציף ומתמיד. הדרך הנוחה לצריכה קבועה היא דרך כמוסות טבעיות המכילות את כלל הרכיבים הללו (כמו סיבי הבמבוק והחיידקים הידידותיים שדיברנו עליהם) כמו למשל
Helico Bacstop של חברת הומאוטריט לאב, הנלחמים ומנטרלים בכוחות משותפים את החיידק. היתרון הגדול בדרך הטיפול הזאת, היא שאין תופעות לוואי לא נעימות כמו אלו שמתרחשות בטיפול הקונבנציונאלי, שמקבלים מגוון רחב מאד של רכיבים חיוניים בכמוסה אחת ומטפלים בשורש הבעיה ולא בתסמינים שלה.
תרופות סבתא להליקובקטר
באופן כללי, תרופות סבתא הן טיפולים טבעיים שנוסדו והתפתחו לפני מאות ואלפי שנים. בעבר חיידק ההליקובקטר לא היה נפוץ כל כך וממילא לא אובחן, כך שאין ממש תרופות סבתא שמטפלות ומנטרלות אותו באופן מדויק. מה שכן יש הן הרבה מאד תרופות, צמחי מרפא ותכשירים טבעיים שהתגלו במרוצת השנים ועברו מדור לדור, באמצעותם מטפלים בתסמינים ומקלים על מערכת העיכול. הכמוסות הטבעיות הקיימות היום בשוק הן למעשה תמצית של החוכמה הזו וריכוז חומרים טבעיים שלכל אחד תפקיד שונה בתרופה אחת טבעית ויעילה.