גירסא דינקותא

מ"ם

משתמש סופר
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
איור וציור מקצועי
ב"ה.

את השבת האחרונה בילינו בשבת שבע ברכות לבנדודי, בבית מלון מפואר ומטה.

המרתק היה, שצד הכלה הם ליטאיים משהו וצד החתן (אנחנו) חסידיים לגמרי - דבר שגרר אינסוף תקריות. אז את הספר השלם שנוציא על השבת, תוכלו להשיג בחנויות המוברחות. אבל בינתיים, קטע לדוגמא מאמצע סעודת ליל שבת דווקא:

בהתאם למסורת רבת השנים, פצחו צד הכלה משולחנם המאוחד בזמירות שבת. הכיוון שלהם היה דווקא מה שנקרא "שירים חסידיים" והם הפליאו במחרוזת של שירים מוכרים בהרמוניה מופלאה.

משסיימו, נתלו העיניים בשולחן שלנו בציפייה. ציפייה זו על שום מה? על שום שהסבא, יאריך ימים ובלבד שלא יבזבז הירושה, ידוע בחסידות כ"בעל מנגן" ו"בעל תפילה", ובקי בניגוני החסידות העתיקים שעוברים מדור לדור, ואף נודע שמו כאחד ממעתיקי השמועה בנידון. בניו, הדודים שיחיו ויתחלקו בירושה, ידועים גם הם כבעלי דעה בעניין, והם משוררים במקהלות שונות. ניתן איפוא לצפות ששולחן זה ינפיק כעת ניגונים עתיקים בניחוח מיוחד עד שיאמרו כולם "היה שווה להגיע עד באר שבע רק בשביל הזמירות של משפחת שוורץ".

המנחה אף אומר זאת בפירוש, והוא מגבב פסוקים ומדרשים בנושא - כשלבסוף הוא מזמין את הסבא להתחיל ניגון חסידי עתיק, כמיטב יכולתו הידועה.

ובכן, כחכוחי גרון נרגשים, נכדים אחרונים מצחצחים גרונותיהם בכוסות פפסי, והנה זה מתחיל. הסבא בקולו העמוק פותח בזמר "קה ריבון" המיוחס, בגירסא שרק הוא מכיר ורק הוא יודע ושמע זקן מפי זקן מפי זקן מפי המלחין בעצמו, זכותו יגן עלינו. הדוד אהרון מצטרף, בקול בוטח, אחריו שאר הדודים, ולכאורה, ההרמוניה מובטחת.

לכאורה, אמרנו כבר? כי עוד לפני סיום הבית מתגלעות מחלוקות קשות בין המזמרים. הסבא מתקדם קדימה, דוד אהרון מנופף בעצבנות תנועת "וי", לאמור: יש לחזור על הקטע פעמיים! ולא רק נאה מסמן, אלא גם נאה מקיים כשאר הוא מגביה את קולו ומנסה לנווט את כולם לפי דעתו. הבן הצעיר (מהדודים, בן 55 בלי עין הרע) עסוק בקול שני שלדעת כולם נלקח בכלל מ"מעוז צור", והתאומים שבאמצע כבר עברו לבית השלישי, שייבנה במהרה בימינו, והם מתעקשים על כך שרק כך צריכים לשיר את הניגון הלזה! ובינתיים, במקום הרמוניה נמצאנו בצרמוניה. מצד הכלה מתחילים להשמיע כחכוחי מבוכה וגיחוכי השתתפות, ולא חסר הרבה כדי שהם יתחילו לשיר יחד "וראה בנים לבניך" כמקובל לרגעים בהם נתקע חתן בר מצווה בדרשתו.

מתברר, שבניגוד לתורה שעברה במסורת מדויקת ממשה ליהושע ומיהושע לזקנים, הרי שהניגונים העתיקים השתבשו קשות בקטע המעבר ל"זקנים". הזיכרון הקלוש פלוס יכולת הנגינה הכמעט-לא-קיימת, גורמים לזקנים במהלך הדורות שהשיר שנכנס לאוזן ייצא מן הפה שונה לגמרי, מעוקם מעוות ומסורס, וכל קשר לשיר המקורי נדמה כמקרי בהחלט.

אלא מה? לא היה נעים לומר לחסידים מכובדים וזקנים: "אתם מזייפים!" אז מה עושים? פשוט. בכל פעם שאחד הזקנים נשא קולו בשיר, צהלו פרחי החסידים: "עוד גירסא לניגון!" וכך צמחו לכל קטע כמה וכמה גירסאות שונות ומשונות, שהצד השווה שבהן שהן גורמות לכך שלא ניתן לשיר שום ניגון ביחד.

"נו, ברוך. תעזור להם", דוחקת בי שולי. אבל לך תתמודד עם קולותיהם האימתניים של הסבא והדודים. רברבין אף תקיפין.

איכשהו זה נגמר בסוף. הסבא לוחש בשפל קול: "יש כמה גירסאות לניגון הזה"... הכלה מסמיקה בשביל החתן, והדודים יצאו להתייעצות דחופה בכיור נטילת הידיים. זה בדיוק השלב שבו מנחה האירוע הנבוך מביט ימין ושמאל כדי להזמין מישהו לומר משהו, ועיניו נוחתות עליי - היחיד שנשאר לשבת בשולחן הצד, לאחר אירוע הגירסאות. למרות ש"מלאכת צד" היא אחת מל"ט מלאכות האסורות בשבת, הוא צד אותי כשחקן יחיד בשולחן הצד, ובמה הצד הוא למד שעליו להזמין אותי לשאת דברים.

"בן דוד החתן, ר' ברוך שוורץ, יאמר כמה מילים לכבוד האירוע והמוזמנים".

איני איש דברים ונאומים. להיפך, אני מעדיף תמיד להקשיב לאחרים ולצחוק עליהם. המנחה לא ידע זאת, אחר כך כבר אסביר לו בדרכים המקובלות. אבל כעת, כבוד המשפחה מוטל על הפרק. וחוץ מזה, הוא קרא לי ר'. חולשה ידועה.

לאחר מילות ברכה מקובלות לזוג הרענן, תודה להורים ולמורים שהביאוני עד הלום, ניגשתי לעיצומה של דרשה.

"יצא לי פעם אחת לאכול סעודת ליל שבת בית חב"ד ברומניה, ביחד עם עשרות צעירים מהאוניברסיטה המקומית. למדתי מהרב המקומי כלל יפה: כל אחד מהנוכחים שם יכול לבחור בין דבר תורה, סיפור, או לשיר שיר. אבל כל אחד חייב להשתתף בדרך כלשהי.

("איזה חסיד הוא?" מתלחשים בצד הכלה. – "לפי השטריימל, נראה לי ברסלב", משיב אחד מהם בבקיאות נדירה).

"אז כך: דבר תורה – מי אני שאדבר כאשר נמצאים כאן מופלגים בתורה...

(אני מחווה בידי לעבר צד הכלה, והצד מצידו מחייך מאוזן לאוזן. הם לא מכירים אותי).

"ניגון – מי אני שאנגן כאשר נמצאים כאן מופלגים בנגינה וכפי שראינו זה עתה...

(אני מחווה בידי לעבר צד החתן, והצד מצידו מעקם את האף מאוזן לאוזן. הם כן מכירים אותי).

"אך סיפור – אספר. מעשה ביהודי שמצא את עצמו בכותל המערבי, מאחורי קבוצת תיירים. הוא היטה אוזן לשמוע את הסברי המדריך, והנה הוא שומע אותו מסביר בהתלהבות: "אתם רואים את האבן הארוכה שבמרכז הכותל? בה טמון משה רבינו עליו השלום, נביא האומה"... - פנה היהודי למדריך ואמר לו: "והלא נאמר בתורה "ולא ידע איש את קבורתו?" - האיר לו המדריך פנים: "אכן, זו גירסא אחת. אך לפי הגירסא השנייה הוא טמון כאן..."

צד הכלה מוחא כפיים בהתלהבות. צד החתן כבר מרימים מבחר סלטים להנחתה.

"אז יהי רצון, שגם הזוג שלנו יזכו בעזרת ה'. ובא לציון גואל".

...רק במוצאי שבת קיבלתי את הפתק הרשמי על כך שנושלתי מכל בדל ירושה.
 
נערך לאחרונה ב:

גשן

משתמש צעיר
עיצוב גרפי
תודה על הדרשה הנפלאה, שהכנת לי לשבת שבע ברכות שתתקיים (אצלינו) בעוד שבועות מספר.

ואגב היום זה היארצייט של משה רבינו (לכן הסיפור הוא על קברו של משה), והוא אמר לא איש דברים אנכי.
אז אמרתי פעם (בשבע ברכות של צד החתן) להסביר מדוע כל הדרשנים מתחילים עם הפסוק הזה, כידוע.

אלא, מכיון שהבעל דרשן (פשוט לא מכירים אותו בצד ההוא, לכן לא כיבדו אתו עד עתה) רואה איך שעולים בעלי דרשנים לפודיום לנאום בזה אחר זה, בכל גינוני כבוד והערכה כראוי וכיאות, חושב לו הלה:
"לא איש?!" וכי אני איני בן אדם, והרי "דברים אנכי" - גם לי יש מה לומר, "גם מתמול גם מהיום גם מאז", אז לכן "דברך אל עבדיך" אני יקח כעת את רשות הדיבור, לומר את הדרשה שלא הספקתי להכין, רק מחמת אין מסרבין לגדול (ואז מוציא מהכיס את הפתק עם הדרשה המוכנה...)
 

RACHELIZ

משתמש סופר מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
כתיבה ספרותית
פרסום וקופי
היחיד שנשאר לשבת בשולחן הצד
פשוט הוא ישב בצד ושולי דחקה בו מן המחיצה ששכנה שם בסמוך..

במחילה, רק לי לא היה ברור מאיזה צד ר' ברוך הלזה?
 

מעצב פנימיות

משתמש מקצוען
רחמנא לשזבן, אצלכם השמחות כוללות ישיבה מעורבת?
חס וחלילה וחוזר חלילה, כי בקבוק השיבאס המרוקן עד הגארטל הוא שגרם לברוך לדמות כי המנב"ת דחקה בו, ולא היא.
הישיבה כדת של תורה והשמחה במעונו, והוא בסך הכל ניסה לבדוק האם לגימה מקרבת רק לבבות או גם שני חצאים של אותו הלב. בפרט שלחצי האחד נטפלת חתיכת לעקאך מה שקוראים 'מזונות' בטעם בייגל עם לקס.
 

אשר שרבר

משתמש סופר מקצוען
נפלא, אני בכל אופן אמתין לפרק נוסף, אולי כזה שבו שולי תושחל בדרך פחות מלאכותית :)
ולהערה, חייבים הרי. סוף סוף אני הליטאי כאן ואתה...
התערבבת עם הצדדים, ז'תומרת, תכננת כנראה שהחתן חסיד, ואחר כך מן הסתם כדי שכל הפרטים יטושטשו ואף אחד לא ינסה לנחש איזה שוורץ אתם, שינית את השורה הראשונה. ונהייתם בצד הכלה. אבל, וכאן בא האבל הגדול. לא שינית את ההמשך, ואנחנו מוצאים את עצמנו, בודקים. הוא, בעל המעיישה, זה שאמור לדייק בפרטים, שהרי הוא מעביר כאן מסורת. הוא, מהצד של החתן או בכלל מהצד של העוף.
 

מעצב פנימיות

משתמש מקצוען
נפלא, אני בכל אופן אמתין לפרק נוסף, אולי כזה שבו שולי תושחל בדרך פחות מלאכותית :)
ולהערה, חייבים הרי. סוף סוף אני הליטאי כאן ואתה...
התערבבת עם הצדדים, ז'תומרת, תכננת כנראה שהחתן חסיד, ואחר כך מן הסתם כדי שכל הפרטים יטושטשו ואף אחד לא ינסה לנחש איזה שוורץ אתם, שינית את השורה הראשונה. ונהייתם בצד הכלה. אבל, וכאן בא האבל הגדול. לא שינית את ההמשך, ואנחנו מוצאים את עצמנו, בודקים. הוא, בעל המעיישה, זה שאמור לדייק בפרטים, שהרי הוא מעביר כאן מסורת. הוא, מהצד של החתן או בכלל מהצד של העוף.
ממש לא עורבב.
הלא הוא מהצד של הנועם אלימלך, וממילא כנשמה כוללת צדדים זה קצת קטן עליו.
 

מ"ם

משתמש סופר
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
איור וציור מקצועי
במחילה, רק לי לא היה ברור מאיזה צד ר' ברוך הלזה?

יש לנו מרצה באקדמיה (הכשרה) שבכל פעם שמתקנים אותו על טעות הוא אומר: "בדקתי קשב".
אז לא, לא בדקתי קשב וריכוז. טעות, טעיתי.
יישר כוח על תשומת הלב.

מצד "אל תשכן באוהליך עוולה", אבקש מכל אחד שיתקן בטיפקס בעותק שאצלו, יען כי כבר איני יכול לתקן.

לאיזה תהום אדם צריך לרדת כדי להוציא משפט הורס כזה...

כן, אה?
ברוך הזה, ראה כמה תהומות בחייו...
בחור הורס.

@מ"ם איזו אומנות!
וכל זה קרה ביאהרצייט של דוד כהן?

:D:D:D

מעלה ומוריד, תמיד האיש הנכון במקום הנכון ובזמן הנכון.
הוא וגם @RACHELIZ, כמובן.
 

משויטט

משתמש מקצוען
מופלא. מעבר לתיאור הסיטואציה המשעשעת, הקטעים שלך רצופים פנינים טהורים למשמרת. דגימה:
בחנויות המוברחות
על שום שהסבא, יאריך ימים ובלבד שלא יבזבז הירושה
עסוק בקול שני שלדעת כולם נלקח בכלל מ"מעוז צור"
הכלה מסמיקה בשביל החתן, והדודים יצאו להתייעצות דחופה בכיור נטילת הידיים.
הוא צד אותי כשחקן יחיד בשולחן הצד, ובמה הצד הוא למד שעליו להזמין אותי לשאת דברים
 

יענקי R

ספר יהלום - עימוד נוצץ ברמה אחרת
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
פרסום וקופי
עימוד ספרים
צילום מקצועי
עריכה תורנית
עריכה והפקת סרטים
התענגתי (אני ועוד כמה) על זה בשבת!
שכוייח
 

אולי מעניין אותך גם...

לוח לימודים

מסלולי לימוד שאפשר לההצטרף
אליהם ממש עכשיו:

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!


תהילים פרק קכד

א שִׁיר הַמַּעֲלוֹת לְדָוִד לוּלֵי יי שֶׁהָיָה לָנוּ יֹאמַר נָא יִשְׂרָאֵל:ב לוּלֵי יי שֶׁהָיָה לָנוּ בְּקוּם עָלֵינוּ אָדָם:ג אֲזַי חַיִּים בְּלָעוּנוּ בַּחֲרוֹת אַפָּם בָּנוּ:ד אֲזַי הַמַּיִם שְׁטָפוּנוּ נַחְלָה עָבַר עַל נַפְשֵׁנוּ:ה אֲזַי עָבַר עַל נַפְשֵׁנוּ הַמַּיִם הַזֵּידוֹנִים:ו בָּרוּךְ יי שֶׁלֹּא נְתָנָנוּ טֶרֶף לְשִׁנֵּיהֶם:ז נַפְשֵׁנוּ כְּצִפּוֹר נִמְלְטָה מִפַּח יוֹקְשִׁים הַפַּח נִשְׁבָּר וַאֲנַחְנוּ נִמְלָטְנוּ:ח עֶזְרֵנוּ בְּשֵׁם יי עֹשֵׂה שָׁמַיִם וָאָרֶץ:
נקרא  5  פעמים

אתגר AI

רישום קווי - חורף • אתגר 22

לוח מודעות

למעלה