דרוש מתכון איך מכינים נבטים לבד

GRN

משתמש סופר מקצוען
מנהל קבוצה
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
צילום מקצועי
עיצוב ואדריכלות פנים
מקור: https://rambam-medicine.org.il/sprouting/
עברתי על זה, וזה בדיוק מה שאני עושה



אם זו הפעם הראשונה בה אתם מנביטים, אנחנו ממליצים להתחיל בקטניות קלות להנבטה: מאש, עדשים (כל הצבעים) או דגנים כגון: כוסמת, קינואה, שיפון, כוסמת וחיטה.

הנבטת זרעים כגון אלו לא דורשת שימוש באדמה, והיא יחסית קלה ופשוטה ליישום.


שלבי ההנבטה

  1. שטפו את הקטניות/הדגנים היטב (ודאו שהזרעים שלמים, זרעים חצויים כמו אפונה ירוקה חצויה או עדשים שבורות לא ינבטו).
  2. השרו למשך הלילה, לפחות בכמות כפולה של מים מנפח הזרעים. משך ההשריה תלוי בסוג הזרע/גרעין/דגן אותו מעוניינים להנביט. ראו טבלת זמני השריה ונביטה, בהמשך העמוד.
  3. הניחו את הזרעים במסננת, סננו ושטפו היטב.
  4. השאירו את הזרעים במסננת והניחו את המסננת מעל קערה/צלחת אליה יתנקזו המים.
    רצוי להנביט בטמפרטורת החדר. תנאי חום או קור קיצוניים מקשים ומעכבים את תהליך הנביטה.
  5. כסו את המסננת מלמעלה בבד נושם (מגבת מטבח/בד כותנה). הנבטים זקוקים לחושך כדי לנבוט בצורה אופטימלית.
  6. שטפו את הזרעים תחת ברז מים דרך המסננת 3-2 פעמים ביום.
    חשוב מאוד שהזרעים שיישארו לחים ולא יתייבשו. לאחר כל שטיפה, כסו שוב בבד.
  7. לאחר יום עד ארבעה ימים (תלוי בסוג הזרע ובאקלים בחוץ) יופיעו זנבות קטנטנים (נבטים).
  8. בשלב הזה הנבטים יהיו מוכנים לאכילה.
  9. כשהנבטים מגיעים לאורך 2 סנטימטר, אחסנו אותם בקופסת זכוכית סגורה במקרר.

שטפו תמיד לפני האכילה. ניתן לשמור במקרר עד שבוע.
אפשר ומומלץ להנביט את כל הקטניות, הדגנים והזרעים.

הדרך שראיתם כאן היא הפשוטה ביותר.
יש המון דרכים נוספות להנביט. באמצעות שקית הנבטה, מנבטות חרס, מנבטות חשמליות ועוד ועוד.
אבל האמת היא שקערה ומסננת היא כל מה שאתם צריכים כדי להתחיל.


איך לאכול נבטים?

אכלו אותם בכל דרך, טריים חיים או מבושלים: בסלטים, בממרחים, בסנדוויצ'ים, מפוזרים על תבשילים חמים, כ"קרוטונים" במרק, נשנשו אותם כמו שהם, כחטיף בריא, השתמשו בהם כבסיס למרקים (הבישול קצר מאוד ונמשך מספר דקות בלבד לאחר שהקטניה נבוטה), בתבשילים מוקפצים, כבסיס להמבורגרים צמחוניים או לביבות ועוד כיד הדמיון הטובה.

למי שהטעם או המרקם של נבטים חיים לא ערב לחיכו, ניתן לאדות אותם מספר דקות כדי לרכך אותם עוד יותר. אז הם קלים יותר לעיכול ומתקתקים יותר.

למי שלא מתורגל באכילת נבטים חיים, יש להתחיל מכף אחת ביום. לאחר כשבוע לעבור ל – 2 כפות ולאחר שבוע או שבועיים נוספים לעבור ל- 3 כפות.
לא מומלץ לאכול יותר מ – 3 כפות של נבטים חיים ביום.
הם יחסית קשים לעיכול ועלולים לגרום לכם לתופעות לא נעימות במערכת העיכול (נפיחות, גזים, כאבי בטן ועוד).
במידה ואידתם אותם, ניתן לאכול מהם כמות רבה יותר ללא כל חשש.
לבריאות!


טבלת זמני השריה והנבטה

מה משרים/מנביטים?זמן השרייה מומלץזמן הנבטה
שקדים6 שעותנובט לעיתים רחוקות
אגוזי מלך ופקאן30 דקות – שעה————-
אגוזי קשיו, מקדמיה וברזיל6 שעות————-
אמרנט3 – 4 שעות1 – 2 ימים
דוחן5 שעות12 שעות
קינואה8 שעות1 – 2 ימים
זרעי פשתן6 שעות————-
עדשים8 שעות2 – 3 ימים
חומוס12 שעותיומיים
גרעיני חמניה6 שעותיממה
גרעיני דלעת6 שעותיממה
אפונה8 שעות3 ימים
שומשום4 שעותיומיים
כוסמין6 שעות1 – 2 ימים
חיטה8 שעות2 – 3 ימים
שעורה6 שעותיומיים
כוסמת3 שעות (יש דעות האומרות שמספיקה שעה בלבד
ושלא כדאי יותר מזה)
1 – 2 ימים
זרעי חילבה6 שעות4 – 5 ימים
מאש8 שעות2 – 3 ימים
אורז בר5 ימים (להחליף מים מידי לילה)
 

סוסיתא

משתמש צעיר
מקור: https://rambam-medicine.org.il/sprouting/
עברתי על זה, וזה בדיוק מה שאני עושה



אם זו הפעם הראשונה בה אתם מנביטים, אנחנו ממליצים להתחיל בקטניות קלות להנבטה: מאש, עדשים (כל הצבעים) או דגנים כגון: כוסמת, קינואה, שיפון, כוסמת וחיטה.

הנבטת זרעים כגון אלו לא דורשת שימוש באדמה, והיא יחסית קלה ופשוטה ליישום.


שלבי ההנבטה

  1. שטפו את הקטניות/הדגנים היטב (ודאו שהזרעים שלמים, זרעים חצויים כמו אפונה ירוקה חצויה או עדשים שבורות לא ינבטו).
  2. השרו למשך הלילה, לפחות בכמות כפולה של מים מנפח הזרעים. משך ההשריה תלוי בסוג הזרע/גרעין/דגן אותו מעוניינים להנביט. ראו טבלת זמני השריה ונביטה, בהמשך העמוד.
  3. הניחו את הזרעים במסננת, סננו ושטפו היטב.
  4. השאירו את הזרעים במסננת והניחו את המסננת מעל קערה/צלחת אליה יתנקזו המים.
    רצוי להנביט בטמפרטורת החדר. תנאי חום או קור קיצוניים מקשים ומעכבים את תהליך הנביטה.
  5. כסו את המסננת מלמעלה בבד נושם (מגבת מטבח/בד כותנה). הנבטים זקוקים לחושך כדי לנבוט בצורה אופטימלית.
  6. שטפו את הזרעים תחת ברז מים דרך המסננת 3-2 פעמים ביום.
    חשוב מאוד שהזרעים שיישארו לחים ולא יתייבשו. לאחר כל שטיפה, כסו שוב בבד.
  7. לאחר יום עד ארבעה ימים (תלוי בסוג הזרע ובאקלים בחוץ) יופיעו זנבות קטנטנים (נבטים).
  8. בשלב הזה הנבטים יהיו מוכנים לאכילה.
  9. כשהנבטים מגיעים לאורך 2 סנטימטר, אחסנו אותם בקופסת זכוכית סגורה במקרר.

שטפו תמיד לפני האכילה. ניתן לשמור במקרר עד שבוע.
אפשר ומומלץ להנביט את כל הקטניות, הדגנים והזרעים.

הדרך שראיתם כאן היא הפשוטה ביותר.
יש המון דרכים נוספות להנביט. באמצעות שקית הנבטה, מנבטות חרס, מנבטות חשמליות ועוד ועוד.
אבל האמת היא שקערה ומסננת היא כל מה שאתם צריכים כדי להתחיל.


איך לאכול נבטים?

אכלו אותם בכל דרך, טריים חיים או מבושלים: בסלטים, בממרחים, בסנדוויצ'ים, מפוזרים על תבשילים חמים, כ"קרוטונים" במרק, נשנשו אותם כמו שהם, כחטיף בריא, השתמשו בהם כבסיס למרקים (הבישול קצר מאוד ונמשך מספר דקות בלבד לאחר שהקטניה נבוטה), בתבשילים מוקפצים, כבסיס להמבורגרים צמחוניים או לביבות ועוד כיד הדמיון הטובה.

למי שהטעם או המרקם של נבטים חיים לא ערב לחיכו, ניתן לאדות אותם מספר דקות כדי לרכך אותם עוד יותר. אז הם קלים יותר לעיכול ומתקתקים יותר.

למי שלא מתורגל באכילת נבטים חיים, יש להתחיל מכף אחת ביום. לאחר כשבוע לעבור ל – 2 כפות ולאחר שבוע או שבועיים נוספים לעבור ל- 3 כפות.
לא מומלץ לאכול יותר מ – 3 כפות של נבטים חיים ביום.
הם יחסית קשים לעיכול ועלולים לגרום לכם לתופעות לא נעימות במערכת העיכול (נפיחות, גזים, כאבי בטן ועוד).
במידה ואידתם אותם, ניתן לאכול מהם כמות רבה יותר ללא כל חשש.
לבריאות!


טבלת זמני השריה והנבטה

מה משרים/מנביטים?זמן השרייה מומלץזמן הנבטה
שקדים6 שעותנובט לעיתים רחוקות
אגוזי מלך ופקאן30 דקות – שעה————-
אגוזי קשיו, מקדמיה וברזיל6 שעות————-
אמרנט3 – 4 שעות1 – 2 ימים
דוחן5 שעות12 שעות
קינואה8 שעות1 – 2 ימים
זרעי פשתן6 שעות————-
עדשים8 שעות2 – 3 ימים
חומוס12 שעותיומיים
גרעיני חמניה6 שעותיממה
גרעיני דלעת6 שעותיממה
אפונה8 שעות3 ימים
שומשום4 שעותיומיים
כוסמין6 שעות1 – 2 ימים
חיטה8 שעות2 – 3 ימים
שעורה6 שעותיומיים
כוסמת3 שעות (יש דעות האומרות שמספיקה שעה בלבד
ושלא כדאי יותר מזה)
1 – 2 ימים
זרעי חילבה6 שעות4 – 5 ימים
מאש8 שעות2 – 3 ימים
אורז בר5 ימים (להחליף מים מידי לילה)
תודה!
יכולה להסביר לי מה את מנביטה ולמה את משתמשת בזה?
אני יודעת שחומוס יוצא קשה אחרי ההנבטה ולא כ"כ אכיל. מה כן זמין ואכיל?
 

GRN

משתמש סופר מקצוען
מנהל קבוצה
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
צילום מקצועי
עיצוב ואדריכלות פנים
תודה!
יכולה להסביר לי מה את מנביטה ולמה את משתמשת בזה?
אני יודעת שחומוס יוצא קשה אחרי ההנבטה ולא כ"כ אכיל. מה כן זמין ואכיל?
אני מנביטה חומוס ושעועית ואחר כך מבשלת (מקל על העיכול וכן מעלה את הערכים התזונתיים שלהם)
וגם עדשים מסוגים שונים ושעועית מאש, לנשנוש ולסלט (הילדים שלי מאוד אוהבים)
 

הספרן

מהמשתמשים המובילים!
מנוי פרימיום
כתיבה ספרותית
יוצרי ai
רוצה להכין נבטים בבית לבד.
מחפשת הדרכה מנסיון (לא משנה הסוג)
תודה

 

הספרן

מהמשתמשים המובילים!
מנוי פרימיום
כתיבה ספרותית
יוצרי ai
אני יודעת שחומוס יוצא קשה אחרי ההנבטה ולא כ"כ אכיל.

יכולה להסביר לי מה את מנביטה ולמה את משתמשת בזה?
כמובן לאכילה, אבל גם בשביל תוכים...
 

הספרן

מהמשתמשים המובילים!
מנוי פרימיום
כתיבה ספרותית
יוצרי ai
רוצה להכין נבטים בבית לבד.
מחפשת הדרכה מנסיון (לא משנה הסוג)
תודה

הנבטה – גדל נבטים בעצמך - כרם אביטל / תזונאית קלינית​

למה להנביט?​

נבטים הם קטניות, זרעים או גרעינים שהוציאו שורש, גבעול או עלים. הם מהמקורות הטובים ביותר למינרלים, ויטמינים וחלבונים. כמות הוויטמינים שבזרע גדלה בהנבטה בעשרות עד מאות אחוזים. בתהליך ההנבטה של חיטה, למשל, תוכפל כמות הויטמין E פי שלושה, וחלק מוויטמיני B יוכפלו פי שישה. המינרלים (בייחוד הברזל, הסידן והאבץ) והחלבון שיש בזרעים הופכים הרבה יותר זמינים לגוף. במקרה של קטניות השריה והנבטה מסייעות גם בעיכול ומפחיתות את תחושת הנפיחות שחלק מהאנשים מרגיש לאחר אכילת קטניות.
הנבטה - גדל נבטים בעצמך
שעועית מש מונבטת. צילום: Lucianne

מה להנביט?​

ניתן להנביט למעשה כל זרע, אך עדשים ירוקות ומש (מונג) הם הקלים והזמינים ביותר למטרה זו. קל להנביט גם חומוס, חיטה, פול וסויה, ואפילו זרעי חמנייה, זרעי דלעת וזרעי ירקות שונים. ניתן להנביט רק זרעים שלמים: עדשים כתומות או אפונה יבשה, המשווקים לרוב חצויים, לא ניתן להנביט (אך אפשר להשרות אותם לשעה-שעתיים ובאופן זה להגביר את זמינות החלבון והמינרלים גם בהם).

איך להנביט?​

בניגוד למיתוס שהנבטה היא תהליך מסובך הדורש זמן ומכשירי הנבטה מיוחדים, מדובר בתהליך פשוט הדורש השקעה של כמה דקות במהלך היום:
  1. משרים את הזרעים או הקטניות במים למשך 8-12 שעות.
  2. מעבירים למסננת, שוטפים היטב, מכסים ומניחים מעל לכלי להוצאת עודפי הנוזלים.
  3. חוזרים על התהליך פעמיים עד שלוש פעמים ביום, עד שיוצא שורשון קטן ונחמד. למעשה בשלב זה אפשר לומר שכבר יש לכם נבטוטים מוכנים לאכילה. אבל אפשר להמשיך ולהנביט במשך יום או יומיים נוספים כשמדובר בקטניות הקטנות ובזרעים קטנים אחרים. גרגרי חומוס, שעועית, פול וסויה לא כדאי לנסות להנביט מעבר ליום-יומיים עקב הקושי בהנבטה שלהם.
נבטוטים גדלים בכלי ביתי להנבטה עם מסננת

מה עושים עם הנבטים?​

זרעים קטנים, כגון זרעי מש, עדשים ואספסת מתאימים לאכילה גם ללא בישול (אך יש המוצאים את טעמם מריר מעט ואז ניתן לבשל אותם בכל זאת), ולשלבם בסלט או בתבשיל מוקפץ עם ירקות וטופו או קטניה כלשהי. קטניות אחרות כגון חומוס, סויה ושעועית יצריכו בישול לאחר הנבטה בכל מקרה – אלא שזמן הבישול מתקצר מאוד – 15-30 דקות.
אפשר לעבוד עם הקטניות המונבטות כפי שעובדים עם קטניות רגילות, ולהכין למשל מג'דרה עם עדשים מונבטות, קציצות או מרק חומוס מונבט.

כמה הערות נוספות​

  • בימי הקיץ או בימים שבהם אתם נעדרים מהבית לשעות רבות מומלץ להעביר את הכלי למקרר למניעת קלקול.
  • אפשר גם לקנות נבטים מוכנים בסופר, כמובן, ולא להסתפק בנבטים הסיניים (שהם למעשה נבטים של מש), נבטי האפלפה (אספספת) או החמניה שרובנו מכירים. כדאי במיוחד להכיר את הנבטוטים – תערובות של קטניות שעברו הנבטה ראשונית, שאפשר למצוא כמעט בכל סופר וירקניה (לרוב באזור של הירקות בקירור).
  • ניתן להקפיא קטניות לאחר ההנבטה.
מקור עיקרי: נמרוד שיינמן, מזון למחשבה, הוצאת אור-עם 1989. תודה לאמנון יונש על שלל העצות המועילות.

-------------------------------


 

r36330

משתמש מקצוען
אני גם עושה את זה קבוע, לפי ההוראות שכתבו פה
כשמתרגלים זה כיף וקל, בריא ומזין
 

הספרן

מהמשתמשים המובילים!
מנוי פרימיום
כתיבה ספרותית
יוצרי ai
@r36330 @הספרן @GRN הגרעינים של האוכל של התוכים נובטים במהירות (תוך יום) נראה לכם זה גם מתאים לאכילה?
לא. אמנם זה עובר ביקורת של משרד החקלאות אבל לא מתאים לבני אדם, מבחינת הבקרה (לא הרכיבים),
ועל רוב האריזות של תערובות תוכים כתוב מפורש לא למאכל אדם.

אגב קח בחשבון בעיות של מעשרות וכו'.
 

זעירא דמן חבריא.

משתמש פעיל
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עריכה תורנית
אני מנביטה חומוס ושעועית ואחר כך מבשלת (מקל על העיכול וכן מעלה את הערכים התזונתיים שלהם)
וגם עדשים מסוגים שונים ושעועית מאש, לנשנוש ולסלט (הילדים שלי מאוד אוהבים)

אני גם כן מנביט שעעוית מש,
איך מתפטרים מהקליפה הירוקה?

ואיך מנביטים נבטים כמו בחנות (הגדולים)
המש יוצא בין הרגיל שבסופר לאלפלא

אשמח לתשובתכם!
 

הספרן

מהמשתמשים המובילים!
מנוי פרימיום
כתיבה ספרותית
יוצרי ai
 

כובע הנזיר

משתמש מקצוען
בעבר הייתי מנביטה אספסת/אלפלפא (נבטים סיניים).
בשנים האחרונות אני מוצאת רק חבילות של 100 גרם זרעים שעולים הון. בירושלים אני חושבת שהייתי בכל החנויות טבע. במרכז נכנסתי לכמה.

אולי תוכלו להמליץ על חנות שמוכרת לפי משקל?
 

אולי מעניין אותך גם...

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!


תהילים פרק קכו

א שִׁיר הַמַּעֲלוֹת בְּשׁוּב יי אֶת שִׁיבַת צִיּוֹן הָיִינוּ כְּחֹלְמִים:ב אָז יִמָּלֵא שְׂחוֹק פִּינוּ וּלְשׁוֹנֵנוּ רִנָּה אָז יֹאמְרוּ בַגּוֹיִם הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִם אֵלֶּה:ג הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִמָּנוּ הָיִינוּ שְׂמֵחִים:ד שׁוּבָה יי אֶת (שבותנו) שְׁבִיתֵנוּ כַּאֲפִיקִים בַּנֶּגֶב:ה הַזֹּרְעִים בְּדִמְעָה בְּרִנָּה יִקְצֹרוּ:ו הָלוֹךְ יֵלֵךְ וּבָכֹה נֹשֵׂא מֶשֶׁךְ הַזָּרַע בֹּא יָבוֹא בְרִנָּה נֹשֵׂא אֲלֻמֹּתָיו:
נקרא  108  פעמים

אתגר AI

תאומים • אתגר 145

לוח מודעות

למעלה