את זה קיבלתי מרופא בהדסה
אם מזדהים עם אחד מהפרטים זה התשובה לדעתו
רפואה שלמה
כאבי ראש
כאבי ראש מהווים את אחת התלונות הנפוצות בקרב חולים הפונים לרופא המשפחה. ברוב המקרים, מדובר בתסמין שאינו עדות למחלה מסוכנת אך עם זאת עלול לגרום לפגיעה משמעותית באיכות החיים ובתפקוד היומיומי.
למרות שכאבי ראש מסוכנים הם דבר נדיר, חשוב לדעת לזהות את המצבים המסוכנים ולפנות לסיוע רפואי בזמן.
כאבי ראש משניים למחלה מסוכנת יתבטאו בדרך כלל ככאבים חדשים וחזקים במיוחד או כאבים המלווים בהפרעות נוירולוגיות כגון שיתוקים או כפילות ראיה. כאבי ראש המלווים בחום, בלבול או שינוי במצב ההכרה מצריכים פניה למיון באופן דחוף מפני שהם עשויים להיות עדות לדלקת קרום המוח או לדימום תוך מוחי.
כאבי ראש כרוניים הנמשכים חודשים רבים, בדרך כלל אינם מסוכנים.
כאבי הראש הראשוניים (שאינם משניים לבעיה מסוכנת) מתחלקים לסוגים שונים. שני הסוגים השכיחים הם כאבי ראש מסוג מתח (Tension headache) ומיגרנות (Migraine).
כאבי ראש מסוג מתח ,Tension headache מהווים את הסיבה השכיחה ביותר לכאבי ראש. עפ"י סקר בריאות שנערך בישראל בשנת 2003-2004, 13.7% מבני 21 ומעלה דיווחו על כאבי ראש חזקים ותכופים בשנה שקדמה לראיון, 8.7% בגברים ו- 18.2% בנשים. הכאבים נגרמים ככל הנראה משילוב של מתח בשרירי המצח, הרקות או העורף ועליה ברגישות לכאב.
כאבי הראש בד"כ בעלי אופי לוחץ ועוצמתם קלה עד בינונית. ברוב המקרים הכאבים מוחמרים במתח, אך לאנשים שונים, טריגרים שונים האופייניים להם.לעיתים, כאבי הראש נעשים תכופים יותר והופכים לכרוניים. המטופלים נכנסים למעין מעגל קסמים. הכאבים מחמירים את המתח אשר בתורו מחמיר את הכאבים וחוזר חלילה. כתוצאה מכך ישנה עליה בצריכת ממשככי כאבים אשר באופן פרדוקסאלי יכולים לגרום בעצמם לכאבי ראש כרוניים.
מיגרנה (Migraine)
כאב הראש בדרך כלל בינוני עד קשה ומגביל את הפעילות לפעמים עד להשבתה מוחלטת. הכאב נגרם כתוצאה מהתרחבות כלי הדם במוח ומתיחה של עצבים המעצבבים אותם. בחלק נכבד מן המקרים ישנו סיפור משפחתי של מיגרנה. מדובר במחלה כרונית שעשויה להמשך שנים ברמות עוצמה שונות, מהתקפים בודדים בכל החיים ועד לכאבי ראש יומיומיים.
שכיחות המחלה
על פי הסקר שהוזכר לעיל, שכיחות המיגרנה במדינת ישראל בקרב בני 21 ומעלה הינה - 5.4% מתוכם 3.2% בגברים ו-7.5% בנשים. המחלה מופיעה בדרך כלל בגיל ההתבגרות או בשנות ה - 20 לחיים ונוטה להיחלש בגיל המבוגר.ל 15% מן הסובלים ממיגרנה יש תחושה מקדימה הנקראת אאורה. מדובר בדרך כלל בהפרעת ראיה שנמשכת כעשרים דקות לפני הופעת הכאב וחולפת עם תחילתו.
כיצד מאבחנים מיגרנה?
ניתן לאבחן מיגרנה עפ"י סיפור המחלה. ישנם קריטריונים ברורים המגדירים מהי מיגרנה:לפחות חמישה התקפים של כאב ראש הנמשכים בין ארבע שעות לשלושה ימים.כאב ראש חד צדדי, פועם, בינוני עד חזק, הכאב מוחמר בפעילות גופנית (שניים מתוך הארבעה).הכאב מלווה בבחילות והקאות, או רגישות לרעש ולאור.
כאבי ראש ראשוניים נדירים
כאב ראש מקבצי - Cluster headache
כאב ראש נדיר המופיע בדרך כלל בגברים. הכאב מופיע במקבצים ומכאן שמו. ההתקפים יכולים להופיע למשך מספר שבועות בכל יום בשעה קבועה ולהעלם לחודשים רבים. הכאבים קשים במיוחד, מתרכזים בדרך כלל סביב העין ומלווים בדמעת, אודם של העין ונזלת בצד הכואב. הכאבים נמשכים חצי שעה עד שלוש שעות ועשויים להגיב למתן חמצן.
נאורלגיה טריגמינאלית - Trigeminal neuralgia
מדובר בכאב עצבי המופיע בפנים. העצב הטריגמינאלי המעצבב את תחושת הפנים "יורה" אימפולסים חשמליים כתוצאה מגירויים שונים וגורם לכאב עז ביותר. הכאב נמשך בכל פעם שניות ספורות. התחושה היא של זרם חשמלי הפוגע בלסת תחתונה או בלחי ולעיתים במצח. הכאב חד צדדי וניתן לגרותו ע"י מגע מקומי כגון גילוח, רוח קרה ואף אוכל. הכאב מופיע בד"כ מעל גיל 50. הטיפול בנאורלגיה טריגמינאלית מתבסס על תרופות אנטי אפילפטיות . בחלק מן המקרים ניתן לאתר כלי דם הלוחץ על מוצא העצב ולהפסיק את הכאב ע"י ניתוח נוירוכירורגי מיוחד המפריד בין העצב לכלי הדם.
למי לפנות כשסובלים מכאבי ראש?
כאשר סובלים מכאבי ראש משמעותיים חשוב לפנות לרופא המשפחה על מנת לשלול בעיות אחרות הגורמות לכאבי ראש ועלולות להיות מסוכנות. רופא המשפחה יקבל את סיפור המחלה ויבדוק בדיקה נוירולוגית. במידת הצורך,הרופא יפנה לבדיקות עזר, להדמיה או לייעוץ נוירולוגי .ישנן יחידות לכאבי ראש המתמחות בטיפול בחולים הסובלים מכאבי ראש קשים.כדאי לפנות לנוירולוג בכל מקרה של כאב ראש אשר לא השתפר במידה מספקת לאחר הטיפול של רופא המשפחה. נכון לפנות לנוירולוג בכל מקרה של נאורלגיה טריגמינאלית, כאב ראש מסוג קלסטר וכאבי ראש כרוניים מסוגים שונים.
האם כל חולה הסובל מכאבי ראש צריך לעבור בדיקת CT?
כאמור, הרוב המוחלט של הסובלים מכאבי ראש, סובלים מכאב ראש ראשוני שאינו נגרם ממצב מסוכן כלשהו ולכן כאשר נעשתה אבחנה של מיגרנה או של כאבי ראש ראשוניים אחרים כגון tension (כאבי ראש מסוג מתח) אין צורך בביצוע CT או כל בדיקת דימות אחרת. הרופא ימליץ על ביצוע בדיקות עזר כאשר יחשוד שמדובר בכאב ראש משני לבעיה אחרת.
כיצד מטפלים בכאבי ראש?
הטיפול בכאבי הראש כולל טיפול מונע וטיפול בהתקפים עצמם.
טריגרים
טיפול מונע
טיפול בזמן התקף
ממה להיזהר בעת השימוש בתרופות?
ראשית, חשוב לדעת שצריכת יתר של משככי כאבים עלולה לגרום לכאבי ראש כרוניים. מטופלים הנוטלים משככי כאבים מכל סוג מעל עשרה ימים בחודש צריכים להפחית את כמות משככי הכאבים ואפילו לעבור תהליך גמילה במידת הצורך. בחלק נכבד מן המקרים, הפסקת משככי הכאבים לכשעצמה תגרום לשיפור משמעותי בכאבי הראש.תרופות אנטי דלקתיות לא סטרואידליות (NSAID) עלולות לגרום לפגיעה במערכת העיכול ולכן יש ליטול אותן לאחר האוכל בלבד. בכל מקרה של כאבים ברום הבטן וצרבות יש להפסיק ליטול תרופות אלו ולהודיע על הבעיה לרופא המשפחה.(למשפחה זו שייכים אדביל, נורופן, וולטרן, נקסין, ועוד)אסור לחולים הסובלים ממחלת לב כגון אנגינה פקטוריס ליטול תרופות ממשפחת הטריפטאנים,המשמשות לטיפול במיגרנה (למשפחה זו שייכים ריזלט, רילרט, זומיג, אימיטרקס).
האם טיפולים לא קונבנציונאליים יעילים?
כל טיפול שעוזר להפגת מתחים ולשלוט בתחושת המתח הגופנית כגון ביופידבק, היפנוזה, הרפיה, דמיון מודרך, עשוי לעזור במניעה של כאבי ראש.דיקור סיני - נעשו מספר עבודות שהשוו בין דיקור סיני לפלצבו (אינבו). בעבודות אלו נמצא שיפור משמעותי בשתי הקבוצות אך ללא הבדל משמעותי בין הפלצבו לדיקור. התגובה לפלצבו היא עדות לכך שהמרכיב הפסיכולוגי משפיע באופן משמעותי על כאבי הראש.עם זאת, ישנם מטופלים שמדווחים על שיפור משמעותי בכאבי הראש לאחר טיפול בדיקור.נראה שהטיפול עשוי להועיל לחלק מן המטופלים.במרפאת כאבי ראש בהדסה עין כרם אנו מבינים שכאבי הראש הם בעיה רב ממדית.מעבר לאספקט הביולוגי, ישנם מרכיבים רגשיים, סוציאליים ותפקודיים שאסור להתעלם מהם. אנו מבינים שאין שני חולים זהים והאתגר שלנו הוא להתחבר לחולה במטרה להגיע להקלה ולריפוי.הטיפול בכאב כרוני הוא טיפול המורכב ממספר רכיבים: במידה והמטופל צורך משככי כאבים מעל עשרה ימים בחודש, יש להפחית את כמות משככי הכאבים. לעיתים ישנו קושי בהפסקת משככי הכאבים ואנו עוזרים בתהליך הגמילה. המרכיב השני בטיפול הוא העלאת סף הכאב. ניתן להעלות את סף הכאב בעזרת תרופות או בעזרת לימוד הרפיה עצמית ודמיון מודרך בטכניקות היפנוטיות. המטופל יכול לבחור את הטיפול המועדף עליו ולשלב בין הטיפולים לפי הצורך. בעת לימוד ההרפיה העצמית המטופל הופך להיות שותף בתהליך הטיפולי, נעשה מודע יותר לטריגרים השונים שמשפיעים על הכאב ובהמשך מקבל שליטה טובה יותר בתגובות הגופניות. המרכיב השלישי שיכול לתרום לשיפור במצבו של המטופל הוא הגברת הפעילות הגופנית.מומלץ להתמיד בפעילות גופנית 3-4 פעמים בשבוע ,בכל פעם 30 עד 40 דק' של פעילות גופנית. לעיתים המרכיב הרגשי משמעותי ויש צורך במקביל לטיפול הרפואי גם בייעוץ נפשי. אנו עובדים בשיתוף פעולה עם היחידה לפסיכולוגיה רפואית בהדסה ע"כ לחולים המעוניינים בכך.
לסיכום:
אנו מאמנים שתהליך הריפוי מכאב כרוני הוא תהליך מורכב הדורש שיתוף פעולה הן של המטופל והן של מספר אנשי מקצוע ופועלים לתת את מירב הסיכויים לריפוי.