שלום חברים.

קצת נוסטלגיה. זוכרים את ספרי הטלפון הישנים? זה היה חתיכת ספר. צבעוני. חלק מהדפים היו ירוקים, עם מידע של הרשויות. היה חלק צהוב, של מידע עסקי. היה גם את החלק הלבן של מספרי הטלפון האישיים הביתיים. כמדומני, שבמגזר שלנו - המגזר החרדי, עדיין קיימים ספרי טלפונים, בעיקר בגלל המידע המשלים כמו אזור הגמ"חים והמוסדות התורניים, מכיוון שכמעט ואין מאגר דיגיטלי אינטרנטי מסודר של המידע הזה, ואף קשה עד בלתי אפשרי למצוא חלק גדול מהמידע הזה ברשת האינטרנט.

תארו לעצמכם סיטואציה: אני זקוק לעזרה בתחום מסוים. נגיד, הסדרת חניה באזור בני ברק. מתייעץ עם חבר, והוא מקריא לי מספר טלפון של "רובינשטיין", הוא יוכל לעזור לך. רגע לפני שאני מחייג אליו, אני מעוניין לדעת קצת יותר פרטים עליו, בשביל לדעת כיצד לפנות אליו. יש לי את שמו, רובינשטיין, וגם מספר טלפון, אבל איני יודע מלבד זאת מאומה.

אההם, זה לא מדויק. מהמספר עצמו אני יכול לשאוב מספר פרטים. ראשית, הקידומת. אם זו קידומת 03, משמע שהקו הזה נמצא באזור גוש-דן והמרכז. לפי הספרה או שני הספרות הראשונות, אני יכול לדעת די בוודאות, שמספר הטלפון הזה, נמצא בבני ברק. עוד משהו?

מגייסים את ספר הטלפונים לעזרה. אם המספר שלו נמצא באזור האישי, כנראה שהוא אדם פרטי. אולם אם אמצא את שמו באזור של העיריות, כנראה שרובינשטיין הזה קשור לעיריית בני ברק, אולי אפי' ראש העיר. אם אמצא את שמו באזור הצהוב העסקי, אבין שהוא שייך לקהילה של אנשי עסקים, אולי עו"ד (בודקים בסיווג...).

הנה לנו, כמה מידע ניתן לדעת רק ממספר הטלפון, ומהמיקום של המספר בסיווג בספר הטלפונים. סיווג, זה מלשון סוג. לאיזה סוג מספרים שייך המספר הזה. בואו ננסה לשנות את המונחים הללו, ולקרוא לאזורים בספר הטלפונים בשם קצת יותר מבטא. סיווג עסקי, סיווג רשויות וסיווגים נוספים מדברים על המספרים ולא על האזור הספציפי. אני מחפש שם שיבטא את האזורים שבהם נמצאים מספרי הטלפון.

אזור. השתמשנו במילה הזו, והיא אכן מגדירה. אולי גם תחום יבטא את העניין היטב. יש את התחום העסקי, ויש את תחומי השלטון המקומי, ויש תחום של מוסדות וארגונים, ועוד תחומים רבים נוספים. נתחום את התחומים בספר הטלפונים, וכל מספר יופיע בתחום הרלוונטי לו.

עד כאן היסטוריה. עכשיו בקפיצה חדה להווה.

- - -

המידע נמצא ברשת.

כבר שוחחנו על כתובות IP. שהם בעצם חבילות של מספרים, שמגדירים את השרת הפיזי ששם נמצא האתר.

דיברנו גם על חוסר הנוחות שקיים בשימוש במספרים הללו, ועל ההמצאה ששינתה את עולם הרשת, ונתנה לנו את האפשרות לזכור מילים ומחרוזות של אותיות - שזה הרבה יותר אינטואיטיבי, במקום לזכור ספרות.

ומכאן, לנושא שלנו היום, שמות מתחם. או בקצרה, מתחמי האינטרנט.

ניקח את אתר פרוג לדוגמא. הדומיין - הכתובת של אתר פרוג, מורכבת משלשה מתחמים. PROG.CO.IL.

PROG זהו לכאורה שם האתר. מהן הסיומות שלאחר השם. מה אומר לי CO, ומה אומר לי IL? ומה לגבי אתרים עם סיומת COM? ומה בעצם ההבדל?

נחזור לנושא שהתחלנו אתו. האם אני יכול ללמוד משהו על האתר, רק מהכתובת שלו? במקרה של פרוג, אנחנו יכולים לנסות לנחש. בהחלט. IL, מלמד אותנו, שהאתר פונה לקהל ישראלי, וכי הוא רשום ברשם הדומיינים בישראל.

מה עוד? מה לגבי CO? ומה זה BIZ או INFO?

- - -

אוקי.

אז בואו ונראה מהו המסלול של בקשת כתובת IP, ולפיה נבין את העניין.

כאשר הגולש מעוניין במידע מאתר מסוים, (פרוג, לדוגמא. כן?!) המחשב פונה לרשת, בשביל לאתר את כתובת ה-IP. כלומר, באיזו כתובת פיזית נמצא השרת, שעליו יושב האתר.

לצורך כך, פונה המחשב לשרתי מערכת שמות המתחם. זוהי המרכזייה שתפקידה לתרגם את הכתובת שמורכבת ממחרוזת אותיות, לחבילת המספרים של כתובת ה-IP.

באנגלית, זה נקרא DOMAIN NAME SYSTEM. ובראשי תיבות - DNS. אלו הם שרתי ה-DNS המדוברים. שם נמצא כל המידע על שיוך כתובת IP לדומיין, ולהיפך.

שרתים אלו, בנויים בצורה היררכית. מה פירוש? הנה.

בשביל לאתר את כתובת ה-IP, פונה המחשב לשרת ה-DNS הראשי. ראשי, פירושו, שהוא השורש של כל שרתי ה-DNS בעולם. זהו השרת המופעל על ידי איגוד האינטרנט העולמי. השרת מפענח את הכתובת, ורואה שהכתובת מסתיימת ב-IL, או אז, הוא מפנה את השאילתה לשרתי ה-DNS הראשיים בישראל, שמופעלים על ידי איגוד האינטרנט הישראלי. השרתים הישראלים "ממונים" לערוך רשימה של דומיינים שנמצאים במתחם הישראלי, ומי הוא הרשם שאחראי עליהם.

כאשר נמצא הרשם שאחראי על הכתובת המסוימת הזו, נשלחת אליו הבקשה, לאתר את הכתובת המדוברת. PROG.CO.IL. שרת ה-DNS המקומי, מחזיר תשובה לשאילתה. אם אתם דווקא רוצים לדעת, המחרוזת היא: 81.218.249.59. זוהי כתובת ה-IP של פרוג.

כשהמחשב מקבל את התשובה, הוא מאותת לדפדפן, והדפדפן, פונה לשרת שבכתובת הנ"ל, ומבקש ממנו, תציג לי בבקשה את דף המאמרים.

- - -

מעבר לחלוקה לשמות מתחם אזוריים, כדוגמת IL בישראל, חולקו שמות המתחם גם בצורה גנרית (לפי סוג האתר). לכל סקטור, התחום שלו. לסקטור העסקי הוקצה המתחם COM (קיצור של COMMERCIAL -מסחרי), או CO.IL לסקטור העסקי בישראל.

כך הוקצו גם GOV (ברמה הגלובלית), או GOV.IL לסקטור הממשלתי. קיצור של GOVERNMENT. הקצו סיומת BIZ לאתרי מסחר, AC למוסדות אקדמאיים, NET לרשתות תקשורת, ו-ORG לעמותות וארגונים (ORGANIZATION).

משמע, שרשת תקשורת שפונה לקהל ישראלי, תתהדר בסיומת NET.IL, ואילו חברתה שפונה לקהל בינלאומי, תשתמש רק בסיומת NET שהיא סיומת ברמה עליונה יותר, ומשמעותה גלובאלית יותר.

- - -

עכשיו תשאלו, בשביל מה הסיומות הגנריות? זה הרי לא משמעותי לשרת ה-DNS, וגם לא משמעותי מידי ברמה הסקטוריאלית.

שאלה מצוינת. התשובה קצת מורכבת, ונדבר על זה, בעז"ה, בשבוע הבא. אז גם נבין, שיש משהו בסמנטיקה, שהוא ממש דומה למשל שהתחלנו אתו - הסיווג בספר הטלפונים. פשוט, כבר גלשתי מעבר ל-800 מילה.

- - -

ואי אפשר בלי אתגר שבועי.

אמרנו הרי ש-IL זהו התחום העליון, שתחתיו רשום הדומיין שלנו, ו-CO זהו התחום הסקטוריאלי - כלומר תחום ברמה השנייה, ואילו PROG הוא התחום הספציפי.

מהי אם כן, הקידומת WWW לשם האתר, בכתובת WWW.PROG.CO.IL ?

לפי הסמנטיקה שדיברנו עליה, הרי שזה אמור להיות תת תחום של PROG. מה זה באמת?