שיתוף I "רשת בלי דגים" I עלילה מסתורין ופסיכותרפיה I פרקים 5 - 4

גרפולוג

משתמש מקצוען
פרסום וקופי
< לפרק הקודם

4

עוורתא, ישראל. חורף תשע"ו (2016)

הסריקות הנרחבות של גדודי חי"ר נעשות מידי פעם בפעם, לעין התושבים הרגילים לכיתורי צה"ל על הכפר. בדרך כלל יודעים הם על הפיגוע הטרי שגרם לסריקות הללו. הפעם החיפושים נראו קצת שונים. אף דיווח על פיגוע לא סוקר בכלי התקשורת בשעות האחרונות. אולם הסריקות הנחושות מראות בבירור, שפיגוע כלשהו אירע בשעות האחרונות כנגד הכובש הישראלי.

השאלה שריחפה במוחם הקודח של התושבים, העלתה אל פני האוויר תמיהה קולנית וכפולה. כאשר החיילים הרבים רוקנו את כל הכפר הערבי מכל ציוד מחשבי. עשרות מחשבים נייחים וניידים הועמסו על הג'יפים המשוריינים, לקול צלילי מחאת התושבים הזועמים שמחשביהם הוחרמו.

מאחורי אחד הבתים נמצאו שני מחשבים מנופצים ומפורקים לגורמי גורמים. צוות מיוחד של כוחות הביטחון אסף לשקיות אטומות את כל החלקיקים שהיו פזורים בחצר, לאחר מכן תמו הסריקות והשקט המדומה שב על כנו.

לעבדאללה ונעיז לא היו תהיות לפשר החיפושים, והללו השתדלו להעסיק עצמם בתמימות בתוככי המאפייה ששכנה בקצה הכפר.

* * *
הבור, תל אביב. חורף תשע"ו (2016)

ישיבת ראשי הביטחון התארכה מעבר לזמן הרגיל. הנתונים זרמו ללא הפסקה על השלכות הפגיעה המערכתית, ברשת המחשבים של השב"כ. בחינות מדוקדקות הראו על זליגת מאגרי מידע של משתפי"ם באזור יהודה ושומרון.

גדי אגמון מראשי המחלקה לגיוס כוח אדם בשב"כ היה נסער, זליגה של מידע שכזה תביא את הקץ על הפרויקט הבלעדי של מחלקתו. והוא החל לחוש לכיסאו. נכון שהאשמה תוטל על מחלקת הסייבר של השב"כ, אולם ברור לו שגם הוא לא יצא נקי.

קולות נסערים עלו מעם הפתח. עד מהרה נכנסו הניצים לתוככי החדר, עיניהם רושפות זעם זה כלפי זה. היו אלה ירון שחור ראש מחלקת הסייבר וסגנו גבי סהר.

מאז ומעולם לא נראו השניים בעת שלום, תמיד היה הטריגר לוויכוח סוער. והפעם, היה הוויכוח סוער במיוחד.

הד חבטת השולחן מידו השמנמנה של ירון, עטפה את הנוכחים בחדר הישיבות ביתר ענין. התברר ששוב מחליט ירון לפצל את כל הנוכחים לצדדים בויכוח.

עבור ראש השב"כ עוזי בארי, זה היה צעד אחד יותר מידי. גם כך מחלקת הסייבר מפוצלת בין אוהדי הסגן הצעיר והכריזמטי גבי סהר, לנאמני ראש המחלקה ירון שחור. הנה רק היום התוצאה הבלתי נמנעת של התעסקות המחלקה בצדקת דרכו של כל פלג, הסירה את ההשגחה המלאה בעבודתם והביאה לפריצת מאגרי המידע של השב"כ לידי גורמים עלומים, ככל הנראה פלשתינאים.

"ירון וגבי" – התפרץ ראש השב"כ לשקט שיצרה ידו של ירון, והותיר את פיו של זה האחרון פעור – "כששני התרנגולות רבות על גרגירי המזון, לא פלא שהשועלים מצליחים ליהנות מהביצים שנותרו בלול ללא השגחה". הטיח באנלוגיה העתיקה משבילי קיבוץ 'החלוצים' בהם גדל.

"אלא אם כן החליטה תרנגולת אחת שהדלת חייבת להישאר פתוחה" – צייץ גבי סהר בתעוזה.

הציוץ העלה גבה על מצחו של ראש השב"כ. ומשראה גבי שהצליח לסקרן את עוזי בארי, המשיך בכריזמטיות של מורה לספרות – "לפני שבוע החליטה תרנגולת אחת, להשאיר את הדלת פתוחה כדי לטמון פח לשועלים. ועכשיו כולנו צריכים להחזיר את הביצים שהופלו בפח". היה זה יותר מרמז על התוכנית שיזם ראש מחלקת הסייבר למורת רוחו של הסגן הצעיר.

"אני לא תרנגולת!" – הגיב ירון שחור בלהט ילדותי, והשתתק כשהבחין בחיוך הלועג שהעלה על זוויות שפתותיהם של הנוכחים. שוב נפל הוא בעצמו בפח הדמגוגי שטמן לו סגנו, באדיבות ראש השב"כ שצרף לאנלוגיית גערתו תרנגולות, ביצים, ובעיקר שועלים.

ראש השב"כ אסף את שיירי סבלנותו, למול נועזותו של הסגן הצעיר שמצליח ליצור עניין בדעותיו בכל שורות השב"כ. ובקולו הבס והרדיופוני סיכם, "לעת עתה נראה שגם התרנגולת השנייה צריכה לראות איך לעלות על זהות השועלים, לפני שיתקבל הרושם שחלקה גדול משל חברתה. אם ברגע האמת עסוקה היא בגרגירי האשמות במקום לחלץ את הביצים השדודות".

ידע ראש השב"כ שכשירמוז להטלת אשמה בסגן הצעיר, דווקא תדמיתו המושלמת של גבי המוטלת בספק, תהיה המפתח שיתניע את גלגלי מוחו המבריק להניב תוצאות רצויות.

חזהו של גבי התנפח ונראה כעומד לפני פיצוץ. ראש השב"כ אתגר אותו כאן לעיני כל עמיתיו, עכשיו הוא מוכרח לנצח.

'עם ראש השב"כ וראש המחלקה עוד אבוא חשבון', הרהר לעצמו תוך שנעמד כמזנק אילי קרב. בצעדים בוטחים ומהירים נפנה לכיוון הפתח.

לפני שהוציא את רגלו השנייה מחדר הישיבות המלא, סובב את ראשו וסינן "לתרנגולת לוקח יום להטיל ביצה ושבועיים לדגור עליה, אבל כשאטיל את ביצת ההישגים שלי אל תשכחו לתעד זאת בספר השיאים של ג'ינס כביצה שהוטלה ונבקעה בזמן הקצר ביותר." והוסיף בעקיצה אישית לראש מחלקתו, "אם עדיין יישארו עוד תרנגולות בסביבה שיעידו על ההישג..."

וכשמהמסדרון נשמעה צהלת "קוקוריקו" כשל מנצח, כבשו כולם צחוק סימפטי כלפי הצעיר הנועז שגם הומור נמצא בין כלי עבודתו.

ראש השב"כ שלא היה מרוצה משחצנותו של גבי סגנו של ירון, מצא עצמו בעמדת יחיד בחדר עם הבעת פנים מלאת סלידה.

פניו המאובנות של ראש המחלקה ירון שחור, משפיכת דמו שוב לעיני כל, הביאוהו למסקנה שכנראה לעולם לא יצליח להתרומם מעבר לנוצותיו הדוקרניות של סגנו.

'אולי באמת הגיע הזמן שאפנה את מקומי לדור הצעיר החצוף', הרהר בייאוש.

ממרומי גילו הנושק לפנסיית גיל השישים וחמש, תחזית זו לא נראתה כבר בעיניו תלושה מן המציאות כשל תחזיות מזג האוויר.

כשהסתיימה לה הדרמה היה אחד שמאוד בירך עליה, ראש המחלקה לגיוס כח בשב"כ – גדי אגמון.

ידע שכעת על ראש השב"כ לערוף קודם את ראשם של מחלקת הסייבר לפני שיגיע אליו. ודרך זו תארך לראש השב"כ לפחות עד לסיום תרומתו של בן השישים ושמונה למדינה המזקינה, כראש שירותי הביטחון הכללי שלה.

* * *
קומת מחלקת הסייבר רחשה פעילות. קולות מקשי המקלדת שנשמעו מכל עבר, נדמו כקולות יריות מכלי נשק המצוידים במשתיקי קול יעילים במיוחד.

שעת הלילה המאוחרת לא העיבה על ערנותו של גבי סהר הנמרץ וצוות אוהדיו. חמשת הצוותות שהיו כעת תחת פיקודו, תפקדו בנאמנות. היה עליהם לאתר את כתובות האי פי של כל מחשב מעשרות המחשבים שהוחרמו מהכפר הפלשתיני 'עוורתא'. בדיקה שכזו הייתה לוקחת כשבוע בימים כתיקונם, לא עכשיו כשגבי סהר חש שהוא בעיצומו של שבירת שיא ג'ינס על פני כל התרנגולות בעולם.

תוצאות סריקות מחשבי הכפר לא הניבו תוצאות מרנינות. במרביתם לא בוצע שימוש בשעות הפריצה, ובמיעוטם שכן נעשה שימוש לא נתגלו כתובות ה'אי פי' שחשודות כמי שבהם השתמשו האקרים בפריצתם.

התחושה שעמלים הם ללא כל פריצת דרך, גרמה לעבודה לשוב ולהתנהל בעצלתיים כהרגלם בעתות שגרה. והאווירה לא מצאה חן בעיני גבי סהר. יוקרתו עמדה על המאזניים, וצוות עובדי מחלקתו נראים כמסתפקים ברישום 'ללא תוצאות', בתיק הרשמי של חקירת פריצת האקרים למאגרי המידע של השב"כ.

"גיל, היכן הנחתם את כל המחשבים שהבאתם?" – פנה גבי תוך כדי הליכה מהירה במסדרון המחלקה, לעבר חייל המג"ב שהסתיר פיהוק ארוך משעמום בן שעות.

מאז רותק גיל לשמירת המחשבים 'עד שיסיימו לטחון אותם', כפקודת מפקדו בפלוגה, הספיק לסקור את כל מנורות הניאון שהאירו למחצה את המסדרון הארוך במחלקת הסייבר המשעממת לטעמו. והנה סוף סוף פונים אליו לקבלת מידע אודות מושאי שמירתו.

"בחדר שמאחורי" – ענה גיל, פותח את דלת החדר העזוב.

המחשבים ששכנו בחדר מצוידים היו במדבקת אישור לסריקה שעברו. אולם גבי סהר לא אמר נואש. נכנס אל החדר והחל מסיט לכל עבר את ערמות המחשבים מחפש אחר מחשב שאולי עבר ללא סריקה.

לאחר שנוכח לראות שאכן כל המחשבים בדוקים, תר במבטו אחר כל ממצא נוסף בחדר, שייתכן ויוכל להיות לעזר.

מבטו נפל על שני שקיות אטומות ששכנו בזווית החדר ליד כיסא 'כתר' אפור.

"מה זה השקיות האלו, חייל?" – פנה לגיל בחומרה.

"הא, גם אותם סחבו החבר'ה היום בפשיטה" – הגיב בהתעוררות – "יכול להיות שגם בהם יש ציוד".

גבי פתח את השקיות. שברי מחשבים מנופצים ארוזים היו לתפארת. השבבים כרטיסי הרשת ולוחות האם, היו אסופים בשקיות קטנות מוכנים לשחזור.

"עבודה טובה עשיתם בשטח" שרק בהתפעלות.

חמשת הצוותים שישבו מובטלים, הוזעקו עד מהרה לחדר המבצעים לביצוע השחזור של צמד המחשבים האחרונים.

---
'רשת בלי דגים' I עלילה, מסתורין, ופסיכותרפיה I סיפורת על התמודדות והתחלה I קישור לפרק הבא (אם יופיע בעזהי"ת) בהמשך האשכול
לפרק הראשון I לכל הפרקים
© כל הזכויות שמורות. אין להעתיק, לצלם, להפיץ, וכו' (השלם את החסר....) ושארית ישראל לא יעשו עוולה.
אלי

גרפולוג

משתמש מקצוען
פרסום וקופי
< לפרק הקודם

5

כבישי ישראל. חורף תשע"ו (2016)

הכבישים הריקים אפשרו ליושב מול ההגה לסחוט עד תום את דוושת הגז. הטויוטה קורולה זינקה בידיו המיומנות של הנהג בכבישי איילון צפון. צבעה הכחול מטלי התמזג בחשיכה, ולולי פנסי המכונית – שכוונו באורות גבוהים לסנוור כל נהג סקרן שיגיח למול כיוון נסיעתם – לא ניתן היה לזהות את מיקום הרכב.

הקו המפוספס בין הנתיבים נראה היה כקו ארוך ורציף, מה שלא הפריע לנהג להתלבט על עקיפת רכב מנומנם בעת הצורך.

במושב האחורי מוטל היה יענקי, מורדם וכפות. לצדו ישב בריון מגודל וחמוש, שהאיץ ללא הרף בנהג להאיץ עוד ועוד.

אופנוע סוזוקי שחור התחרה עם מהירות הנהג המיומן, ובצומת יגור ביצע עקיפה מרשימה מעבר לטויוטה קורולה שדהר ללא הרף צפונה.

חצי קילומטר מאחור נע על הכביש ג'יפ לבן וחדיש, נהגו היה בשנות השלושים לחייו. לאוזנו צמודה הייתה אוזנייה מסתלסלת לתוככי חולצת הטריקו המהודקת לגופו.

על מצחו הרחב של האיש הופיעו קמטים חרושים, מפעם לפעם מלמל לכיוון משדרו התחוב בצווארון חולצתו. ומלמוליו הפכו למחול מרוצים בידי נהג האופנוע הממושמע.

בצומת קריית טבעון נעצר האופנוען בחריקה מעלה שובל אבק, האופנוע גלש במיומנות לתעלה הסמוכה. האופנוען הותיר את הקסדה על ראשו נשכב בדממה ושלף מצלמה טלסקופית שנראתה כעוד עמוד מאובק ומיושן.

נהם מנועה של הטיוטה קורולה הלך וגבר, לחיצה קלה הפעילה את המצלמה בשילוב הסרטה בו זמנית.

"משימה בוצעה, קובץ צילום נשלח לפי אף 23" – נשמעה ההודעה באוזנייתו של נהג הג'יפ.

"קיבלתי, המשך לצומת התשבי" – הגיב קצרות.

הג'יפ הלבן חלף על פני האופנוע שעה שזה סלל את דרכו במעלה התעלה, חזרה לכביש המוביל לקריית אתא בואכה צומת התשבי.

הכביש הריק הפך למסלול מירוץ מקצועי, וכעבור דקה וחצי נראתה הטויטה קורולה מבעד לזגוגית הקסדה של האופנוען.

* * *
בתוככי הרכב הנרדף התמקד מבטו של הנהג במראה, והאופנוע שפרץ מאחוריו הותיר אותו מוטרד.

"ראיתי את האופנוע הזה לפני חמש דקות לפנינו" – אמר לחלל הרכב.

הבריון החמוש שישב מאחור רכן קדימה בין המושבים, מיטיב את ראייתו לכיוון האופנוע המתרחק במהירות.

"תיק ד'פליין בי (קח את התכנית השנייה)" ענה במהירות, שלף פלאפון ו'צינתק' ארבעה צלצולים למספר שהזין למכשיר.

הנהג כיבה את אורות הרכב לחלוטין. הרכב סטה והטלטל בפתאומיות, המנוע נשנק ממאמץ. המעבר לתכנית השנייה שהחל בסטייה מכביש האספלט הסלול למשעי אל האדמה הבוצית למחצה, הקשה על מהירות הנסיעה.

בצומת התשבי כבר המתין האופנוען בעמדה נסתרת כשבידו רובה אוטומטי קצר. הטיוטה קורולה לא נראתה באופק.

"אני לא רואה אותם" – שידר בעצבנות למפקדו הנוהג מאחור בג'יפ הלבן.

נהג הג'יפ האיץ קדימה לאתר את הרכב עם החטוף, כשלפתע מצומת צדדית פלשה משאית 'סמיטריילר' אל הכביש, כשהיא פונה לנתיב הנגדי. אלא שבאמצע פנייתה נעצרה וחסמה את כל ציר הנסיעה בשני צדי הכביש.

נהג המשאית שדילג ממרומי מושבו לקדמת המשאית לבוש באפוד זרחני לימד על תקלה מכנית שצצה ללא הודעה מוקדמת.

זעמו של נהג הג'יפ גבר, ובשליטה מלאה על עצביו העביר הילוך. הג'יפ האט ורגע לפני שנעצר, שבר הנהג את ההגה לימין והתייצב בנסיעה זהירה ומחושבת על שולי התעלה.

צינור בטון בקוטר כשני מטרים ממנו זרמו מי התעלה, ציין לפניו כי עליו לחזור אל הכביש.

במקצוענות הטה את הג'יפ שמאלה וסחט את דוושת הגז. שרירי פניו המתוחים למדו על גודל היציבות שנדרשה. סטייה לא מדויקת תוביל להתהפכות הרכב.

עשרים שניות גורליות עברו, ועם התייצבות הג'יפ על שולי הכביש שחרר הנהג אנחת רווחה.

אלא שאנחתו הייתה מוקדמת. ככל שהאיץ לא נראה זכר לטויוטה קורולה על הכבישים.

"איבדנו אותם. חזור." – הודיע בהשלמה פיקודית לאופנוען.

* * *
נוסעי הרכב המשיכו להטלטל בשדות קריית אתא, כשפניהם לכיוון חיפה.

בצומת יגור השתלב נהג הטויוטה קורולה בכביש המוביל לעיר חיפה. כעת נסע במהירות סבירה.

אור ראשון האיר את שמי חיפה שעה שאוניית משא העלתה לקרבה שלושה דמויות, מסירה צהובה שנצמדה לירכתיה. אחד מן הדמויות היה רדום והועלה ברתמה שנכרכה סביבו.

* * *
ירושלים, ישראל. חורף תשע"ו (2016)

צלצול טלפון נשמע בחלל בית משפחת הוייסמכן, ברחוב עזריאל שבשכונת גבעת שאול בירושלים. דבורי הוייסמכן שחזרה זה עתה מהסמינר בו לימדה הרימה את השפופרת בידה האחת, ידה השנייה עוד אחזה בתיק העור המלא במבחני המחצית של תלמידותיה השוקדות בתקופת המבחנים ללא מנוחה.

"הלו" – ענתה לפומית השפופרת.

"שלום וברכה" – נשמע קול שקט שמתכתיות מכובדת שזורה בו – "זו גברת הוייסמכן?" נשאלה.

"כן".

"מדבר המשגיח מישיבת בנכם מרדכי. ברצוני להודיעכם שהבוקר נשלח מרדכי מן הישיבה אחרי שנמצא באמתחתו מכשיר טרף."

שתיקת מוות השתררה מעבר לקו - -

דמה של דבורי אזל מפניה, זיעה קרה כיסתה את כפות ידיה. חשה שעוד רגע ותיפול מעולפת על רצפת הסלון. רהיטי הסלון חגו סביבה במחול אימים מסחרר, כשקולו של המשגיח נשמע כממרחקים.

"הלו" – וידא המשגיח שהאימא שמעה את דבריו.

משהתארכה השתיקה מעבר השפופרת, חשה דבורי אי נעימות מכבודו של המשגיח הממתין לתגובתה.

"כן, שמעתי" – ענתה בקול שקט ומרוסק ולא יכלה לסיים את דבריה. דמעות רותחות החלו להתנקז לפומית...

"בשורות טובות" – סיים המשגיח את השיחה הכאובה.

צליל הניתוק הוסיף להדהד באוזנה, דקות ארוכות אחרי שנסתיימה השיחה.

דפיקות ילדותיות על דלת הבית, העירו את דבורי מן ההלם שפקד אותה. 'הילדים הגיעו', הרהרה. מבט חטוף בשעונה אישש את שחשבה. מחוגי השעון הצביעו על השעה 1:32 בצהרים.

משנפתחה הדלת נרתעו ילדיה לאחוריהם, מראה עיניה האדומות של אמם הפחידו אותם. חני בת הארבע עשרה שעלתה במדרגות, קלטה שמשהו לא כשורה מתרחש על יד דלת ביתם.

משקרבה וראתה את אימה בוהה באחיותיה העומדים מפוחדים בדלת, התעשתה במהירות, חושיה הדקים הורו לה שעליה לשמש כאחות בוגרת ופעילה.

"אמא, את בטח לא מרגישה טוב, אני אטפל בהם" – אמרה לכיוון אימה, שכמו התעוררה מחלום רחוק.

"תודה חני" – הצליחה האם השבורה לחלץ שתי מילים בודדות מפיה, והסתובבה לכיוון חדרה.

"נו, כנסו", דחקה באחיותיה ההמומות מהמחזה הבלתי שגרתי שנתגלה לעיניהן התמימות.

המטבח הנקי והכיריים החשופות גילו שעליה להכין ארוחת צהרים מהירה לאחיותיה הרעבות. 'זה לא מתאים לאימא', הרהרה בינה לבין עצמה. שלפה מן המקפיא נקניקיות סויה והרתיחה מים לחבילת הקוסקוס 'אוסם' ששלפה מהמזווה.

'גם כשהייתה האם המסורה לבית הוייסמכן עם חום גבוה, מעולם לא עזבה את ממלכת המטבח היהודי שלה'. המשיכו הרהוריה הספרותיים להטרידה.

הכיסא המוסט בסלון, השפופרת הלחה והשמוטה, ותיק העבודה הזרוק על הריצפה המבהיקה, הוכיחו לה כעדים ברורים שחולשתה של אימם איננה קשורה למצבה הבריאותי.

'ואולי עכשיו גם מצבה הבריאותי נכרך אחרי בשורת האיוב שהגיעה אליה מעם הטלפון', הסיקה במחשבה שנייה.

משהיו הבנות ישובות ליד צלחות חד פעמי מלאות בקוסקוס ונקניקיות תעשייתיות, פנתה חני לכיוון הדלת הסגורה של חדר ההורים.

קולות בכי כבוש עלו מהחדר. חני נרעדה. מעולם לא שמעה את אימה בוכה. ובתוספת מראה פניה שנתגלה לנגד עיניה בדלת הבית, חשה שאינה מסוגלת להחזיק מעמד לבדה.

---
'רשת בלי דגים' I עלילה, מסתורין, ופסיכותרפיה I סיפורת על התמודדות והתחלה I קישור לפרק הבא (אם יופיע בעזהי"ת) בהמשך האשכול
לפרק הראשון I לכל הפרקים
© כל הזכויות שמורות. אין להעתיק, לצלם, להפיץ, וכו' (השלם את החסר....) ושארית ישראל לא יעשו עוולה.
אלי

סופריא - הוצאה לאור

מהמשתמשים המובילים!
מנוי פרימיום גולד
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
עימוד ספרים
עריכה תורנית
וואו! מסעיר...

אלי, זה הולך ומשתבח מפרק לפרק. תעשה טובה, כאן זה לא עיתון. תזרז את קצב הופעת הפרקים... אם זה אפשרי כמובן...

גרפולוג

משתמש מקצוען
פרסום וקופי
וואו! מסעיר...
תודה רבה!

אלי, זה הולך ומשתבח מפרק לפרק. תעשה טובה, כאן זה לא עיתון. תזרז את קצב הופעת הפרקים... אם זה אפשרי כמובן...
לזרז??? הרגע גמעת למעלה מ 2,300 מילים, למעלה מ 11,000 תווים, מתוך עשרות פיסקאות ומאות שורות!!!! (ובעיקר שעות רבות של עבודה...האמן לי, אף פרק לא 'נשפך' לי מהשרוול!)
:eek:

אילו על כל צפייה היה הצופה מניח שנקל לכובעי ההפוך, הרי שלפי קצב צלילי המתכות, היו מגיעים הסחורות....:D

אגב @חסידישער , אשמח לקבל איזה 'קובץ הערות'....
תודה רבה על כל הפידבקים!

גדי ישראלי

משתמש מקצוען
דבר ראשון, אלי אתה מלך! באמת. מותחן מקצועי על כל האלמנטים שלו. כתוב טוב. ואני אומר שוב, ירידה לפרטים כמו דגם הרכבים, שמות צמתים ומיקומים משבח את התיאור ומחיה אותו. העלילה דינמית וסוחפת, כיף לקרא...
אבל - ופה אני הולך לתת בראש - כמה דברים הציקו לי בגלל שהסיפור מקצועי.
האינטריגות בין צוות ראשי השב"כ שנהפכו למועצת הלול, על הכיפאק. אבל היית צריך לעשות את החבר'ה קצת יותר קשוחים. כוונתי, לא מפריע לי חילופי המהלומות ההומוריסטיות התרנגוליות, הן מוסיפות טעם וענין. רק לדעתי צריך היה להוסיף ולהדגיש גם ויכוח כוחני-אינטלקטואלי כמו על נקיטת דרכי פעולה מתוחכמות ושלילתן, שהרי בסופו של יום אנשי השב"כ הם לא פראיירים.
ככלל, צריך לצייר את שני הצדדים, הרע והטוב, כחזקים וחכמים בשביל שהסיפור יקבל אמינות וגם שרמת העלילה עצמה תהיה גבוהה. אולי אני גולש עכשו, אבל כשאני קורא על איזה פושטק שמצליח להערים על קצין משטרה בקלות אפילו בוקי לא מצליח להרגיע אותי.
ועוד משהו, קטע האקשן המרדפי בנוי טוב. העלית את כל הכלים למשחק אנרגטי. אבל לא מספיק לחצת על הגז. אני הייתי עושה מרדף קצת יותר צמוד ואיזה טריק התנערות של הטויוטה. לוקח עוד כמה צעדים להקפצת האדרנלין. יכול להיות שזה ענין של טעם ואף על פי כן אני ממליץ לך לעשות זאת.

סופריא - הוצאה לאור

מהמשתמשים המובילים!
מנוי פרימיום גולד
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
עימוד ספרים
עריכה תורנית
@גדי ישראלי, אני מצפה גם ממך להפתיע. תפסיק להודיע כל פעם על צעידתך לכיוון נתינה בראש... ;)

סופריא - הוצאה לאור

מהמשתמשים המובילים!
מנוי פרימיום גולד
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
עימוד ספרים
עריכה תורנית
למעשה - ופה אני הולך לתת בראש - הנני מתלבט בדבר.
לא מספיק רק לשלוח 'תודה'... התגלגלתי מצחוק. על הרצפה. תביעת פיצויים על נזקי הגוף שלי, בדרך אליך. מה הכתובת המדויקת בקורצווייל?

גרפולוג

משתמש מקצוען
פרסום וקופי
דבר ראשון, אלי אתה מלך! באמת. מותחן מקצועי על כל האלמנטים שלו. כתוב טוב. ואני אומר שוב, ירידה לפרטים כמו דגם הרכבים, שמות צמתים ומיקומים משבח את התיאור ומחיה אותו. העלילה דינמית וסוחפת, כיף לקרא...
תודה רבה גדי. המילים שלך הם זריקת מרץ לשיוף שיפור וליבון...

ועכשיו - ופה אני הולך לקבל בראש - לחלק האהוב עלי. הביקורות....

אבל - ופה אני הולך לתת בראש - כמה דברים הציקו לי בגלל שהסיפור מקצועי.
האינטריגות בין צוות ראשי השב"כ שנהפכו למועצת הלול, על הכיפאק. אבל היית צריך לעשות את החבר'ה קצת יותר קשוחים. כוונתי, לא מפריע לי חילופי המהלומות ההומוריסטיות התרנגוליות, הן מוסיפות טעם וענין. רק לדעתי צריך היה להוסיף ולהדגיש גם ויכוח כוחני-אינטלקטואלי כמו על נקיטת דרכי פעולה מתוחכמות ושלילתן, שהרי בסופו של יום אנשי השב"כ הם לא פראיירים.
שומע את הטענה. העדפתי להשאיר את התוכן עמום משהו...

ככלל, צריך לצייר את שני הצדדים, הרע והטוב, כחזקים וחכמים בשביל שהסיפור יקבל אמינות וגם שרמת העלילה עצמה תהיה גבוהה. אולי אני גולש עכשו, אבל כשאני קורא על איזה פושטק שמצליח להערים על קצין משטרה בקלות אפילו בוקי לא מצליח להרגיע אותי.
כלל חשוב. מסכים עם כל מילה. בלי כל קשר למושא ההערה הנידון. תודה על ההארה. מאמץ בחום! (אגב, אם הם הצליחו להתנער אז כנראה שלא מדובר באיזה פושטק לא?...)

ועוד משהו, קטע האקשן המרדפי בנוי טוב. העלית את כל הכלים למשחק אנרגטי. אבל לא מספיק לחצת על הגז. אני הייתי עושה מרדף קצת יותר צמוד ואיזה טריק התנערות של הטויוטה. לוקח עוד כמה צעדים להקפצת האדרנלין. יכול להיות שזה ענין של טעם ואף על פי כן אני ממליץ לך לעשות זאת.
חמוד. נהנתי מהחשיבה. ללכת על הקצה תמיד משביח. בחלקים היותר קריטיים בעלילה אשתמש בזה.

שמע גדי. ההערות שלך, כתבליני חנניה לשפים! כדגי רחמים לסעודת פורים! כפיתות ניסים מחנה יהודה במוצאי הפסח! כל הערה במקום ובנקודה הכי נכונה.
תודה רבה.

גדי ישראלי

משתמש מקצוען
שומע את הטענה. העדפתי להשאיר את התוכן עמום משהו...
עיקר הטענה שלי הייתה, תציג את אנשי השב"כ כקשוחים בכדי שזה יקבל אמינות. ולא כחבר'ה נחמדים, קיבוצניקים כאלו...
ויכוחי תוכן היו רק הצעה צדדית לשיפוץ.

נריה מגן

משתמש מקצוען
ראשית כל, נהדר.
נהנתי מאוד! לא ברור לי איך פיספתי את זה עד עכשיו (האמת ברור י. אני קצר בזמן בתקופה האחרונה).
לעצם העניין - מזכיר מאוד את סגנונו של חיים גרינבוים. סיפור קולח, שוטף, תוסס ואנרגטי.
בניגוד לרבי גד הישראלי הרי שאני סבור שההצורה בה היצגת את ראשי השב"כ היתה מעולה. לכולנו ברור שהאנשים האלו אינם ספינקסים קשוחים ואטומי מבט. מספיק רק להביט על ראשי השב"כ בכנסת כדי להבין שהדימוי הקלאסי והמעט קיבוצניקי הולם אותם. אנשים רגילים, נחמדים, זורמים, מתבדחים, ויחד עם זאת חכמים ומוכשרים וכאלו שיודעים לשלב בין האישיות שלהם לקשיחות הנדרשת.

הערה המרכזית שלי הינה בכיוון אחר: אתה הולך בשדה מוקשים עדין מאוד. הפער בין מה שיכול להיות ובין דימיון פרוע הוא עדין, ועמדת על הגבול כבר עכשיו - כשאתה עוד בתחילת הדרך. צריך להיזהר שלא לתת לקורא את הרושם של ספר ילדותי בדימיונו גם אם לא בכתיבתו. נקודת המוצא צריכה להיות שבשב"כ יושבים האנשים המוכשרים והחכמים ביותר במדינה, וגציני משטרה הם אנשים בעלי ניסיון רב שנים ועוצמה. קשה לסובב אנשים כאלו.

עדיאל

משתמש מקצוען
כתיבה ספרותית
סופסוף קראתי את שתי הפרקים.
באמת, @גרפולוג, התקדמות רצינית בעלילה, מתחילים לראות סיפור, לראות מתח.
אם כי, אני מבין את הערתו של @גדי ישראלי לגבי הקצוות השונים בסיפור. לכשעצמי, שכחתי מי זה יענקי, ואין לי ממש עצבים לדפדף אחורה כדי להבין.
אולי, תיתן בתחילת כל פרק תקציר קטן בן-שורה, על הפרקים הקודמים, בעיקר אלה הרלוונטיים לפרק זה. יעזור מאד לקוראים.

יש כאן באמת, שיפור רציני ברמת הכתיבה, הייתי אומר זינוק בעליה. כתוב בשפה קולחת וזורמת וסוחפת אותך אל תוך הסיפור.
מה שהפריע לי בפרק הראשון, זה מלחמות השב"כניקים. כלומר, לא שאין מלחמות. יש. ברור שיש. אבל תיתן קודם את הפעילות הראשית, את האינטריגות והתככים אתה צריך להציב במקום נסתר, אפל, מתחת לפני השטח, בינו של כל אחד לבין עצמו. לא משהו שמתקוטטים עליו לאור יום, בראש כל חוצות. לא מתאים לרמה שלהם. ההתנסחויות צריכות להיות דיפלומטיות, כשהארס שביניהם נוטף רק מבין השורות, בהרהורים של כל אחד.

בפרק השני, כבר העירו כאן, הפריעה לי הקלות בה הרכב התחמק מרשויות החוק. המשטרה לא יודעת שיש דרך מילוט מעפר? הם לא מכירים את הטריק הפשוט הזה של חסימת הציר? אל תוציא אותם כ"כ מטומטמים, תן את המרדף קצת יותר מבריק וחייתי.
ובכלל, לא סיפרת לנו איך הגיעה המשטרה לכאן, מי הזמין אותם, מי רודף אחרי מי. אני גם ככה מבולבל לגמרי. העובדות לא מספיק ברורות.

תמשיך, ותמשיך בענק להצליח.

משויטט

משתמש מקצוען
גם אני סופסוף קראתי. (אגב, טיפ למי שקשה לו לקרוא קטעים ארוכים בפורום. פשוט העתיקו לקובץ וורד. שם יש הרבה יותר קשב וריכוז לקרוא. נפלאות עולם האינטרנט)
אריגה מרשימה לעלילה מבטיחה בהחלט. סגנון קולח וקצבי ששואב אותך פנימה, וכמדומני שזה המרכיב החשוב ביותר שספר צריך כדי להצליח.
אני מסכים עם הרבה מההערות המקצוענים כאן.
יש חורים קטנים שככותב אני מבין מהיכן הם נובעים, אבל (וכאן אני הולך לתת בקטנה) כקורא הדבר פוגע באמינות הסיפור.
לדוגמה תיאור הסיפור של יענקי, שפספס את הסדר ותכנן להיכנס לארוחת הצהרים (או ערב) ולהיות שם הראשון שיתפנק בפרוסות לחם מהסלסלה. אבל אז הוא נקרא למשגיח, שמעניק לו אזהרת תעופה קצרה, ולאחר מכן מתברר שהוא הספיק לפספס ברגעים קצרים אלו את הארוחה וחדר האוכל וסלסילת הלחם ריקים. והקורא שואל את עצמו איזו ישיבה היא זו שתוך שתי דקות סיימו את הארוחה?
ויש עוד דוגמאות, לתהליכים שבראשך ככותב הם ארוכים ומורכבים יותר, אבל על הדף הם נקראים במהירות, ולכן לא מבינים איך התרחשו תהליכים מורכבים במהירות כזו. כך במרדף המכוניות וכך במהירות שבה בחור נושר לאבדון.
זה קורה הרבה כשמתארים דיאלוג, שם נוצר דיליי כזה בין הכותב לקורא. כי הכותב משקיע בכל משפט, והוא מקבל את התחושה שמדובר בזמן ארוך, ומנגד הקורא רץ על השורות, ולאחר שיחה שאמורה לארוך כשלוש דקות הוא מופתע לקרוא איך אחד הצדדים מוטרד מכך שהתעכב לשיחה בת עשרים דקות ואשתו בטח דואגת לו מאוד.
כדי לפתור את זה כדאי כל הזמן לקרוא את הקטעים הנכתבים כקורא, במרוצה.
מקווה שהובנתי.
חילך לאורייתא ולהמשכים מפוארים!

סופריא - הוצאה לאור

מהמשתמשים המובילים!
מנוי פרימיום גולד
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
עימוד ספרים
עריכה תורנית
אתם מוכנים להפסיק להודיע על ה'קטנות' שאתם הולכים לתת?

תתבקרו עלינו כאוות נפשכם, בלי כ"כ הרבה חששות. ובפרט @משויטט ששיטט, וביקורתו כה עדינה וענינית היא.

אולי מעניין אותך גם...