אז איך מכינים ריבת חלב?
מהכמות הזו יוצאות כ- 3-4 צנצנות קטנות של 200 מ"ל (כלומר סה"כ 800 מ"ל ריבת חלב)
1.25 ליטר חלב 3% (מיכל חלב ועוד כוס)
250 מ"ל שמנת מתוקה (מיכל קטן)
חצי קילו סוכר
מקל וניל / 2 כפיות תמצית/מחית וניל איכותית
חצי כפית סודה לשתיה
– אופציה להעשרת ריבת החלב – 100 גרם חמאה
ההכנה:
בסיר גדול שמים את החלב, השמנת הסוכר והוניל ומביאים לסף רתיחה. המלצה שלי – תבחרו סיר עם תחתית עבה, רצוי נון סטיק או סיר ברזל יצוק (כפי שרואים בתמונה) כי יש פה בישול ארוך ולא נרצה שהריבה תיקרש או תידבק לשוליים ולתחתית.
שימו לב שפה השתמשתי במקל ניל פשוט כי היה לי במלאי, אבל ברור לי שהיום כשמחירי הוניל בשמיים אין שום בעיה להשתמש בתמצית וניל או יותר טוב – במחית וניל טובה שמנוקדת במלא נקודות שחורות מהוניל. הכל הולך, רק תקפידו על תמצית וניל אמיתית ולא "בטעם".
כשהתערובת על סף רתיחה מורידים מהאש ומוסיפים חצי כפית סודה לשתיה וישר מערבבים. חשוב להוריד מהאש וחשוב גם לערבב אחרת התערובת תגלוש לכם.
למה סודה לשתיה? היא תורמת לצבע הכהה יותר של ריבת החלב.
מחזירים לאש ונותנים לריבה להתבשל לאט אט בביעבוע עדין. את הריבה צריך לערבב כל הזמן, שלא יהיו גושים בתחתית.
בשיטה המסורתית מכניסים בעדינות גולות לסיר וכשהתערובת מתבשלת הן מסתובבות בסיר וגם שומעים את הנקישות שלהן על הסיר. רק תזכרו כמה גולות שמתם כי בסוף התהליך צריך להוציא אותן
אז אני גם שמתי גולות בסיר, וחלק מהזמן באמת שמעתי אותן רוקדות בסיר. אבל לא כל הזמן ולכן דאגתי לערבב את הריבה כל כמה זמן, ליתר בטחון.
לאט לאט תראו איך ריבת החלב תתחיל לקבל צבע יותר ויותר קרמלי.
פשוט צריך לחכות בסבלנות ולערבב.. הסוכר יתקרמל, הנוזלים יתאדו לאט לאט .. התערובת תתכהה עם הזמן.
ופתאום תראו בסיר שלכם ריבת חלב קרמלית בצבע משגע!
התערובת גם תבעבע בבועות יותר גדולות ותראו שהיא סמיכה יותר.
איך יודעים מתי הריבה מוכנה? הכי קל – לטבול בה כף או לקקן, ועם כפית להעביר בה "שביל" (לא עם האצבע כי זה רותח!!) אם השביל נשאר ולא מתחבר זה מוכן.
**אם החלטתם להוסיף גם חמאה לריבת החלב היא מתווספת בשלב הזה (מוסיפים אותה בקוביות ומערבבים היטב).
היתרון של החמאה הוא שהיא מוסיפה יציבות לריבה (כשהיא במקרר) וכמובן גם מעשירה את הטעמים. הכנתי בלי והכנתי עם ושתיהן יצאו מדהים. לדעתי אם המטרה היא למילוי אלפחורס כדאי להוסיף את החמאה שתייצב אותה עוד יותר.
את הריבה מעבירים לצנצנות מעוקרות – כלומר צנצנות שמתבשלות במים רותחים. אבל לי אין כוח ללכלך עוד סיר ולהתחיל לבשל צנצנות ולכן אני ממלאת אותן במים רותחים, סוגרת מכסה, מחכה דקה ואז מרוקנת והופכת וכשאין בהן יותר נוזל אני ממלאת וישר סוגרת מכסה.
עכשיו יש לכם ריבת חלב מטריפה!! שימו אותה במקרר והיא תתגבש ומכאן תוכלו להשתמש בה לשלל מתכונים.