שימו לב להתוויה.
זו תרופה חזקה עם השפעות מסוימות,
שיכולות לפגוע בערנות ובתפקוד בארוע.
המומחים של Infomed מסבירים:
קלונאזפאם (Clonazepam) הוא חומר פעיל הנמצא בתרופות קלונקס (Clonex) וריבוטריל. קלונאזפאם שייך לקבוצת בנזודיאזפינים, חומרים בעלי השפעה מרגיעה ומרדימה. בנזודיאזפינים, וקלונאזפאם (קלונקס) ביניהם, משפיעים על חוסר איזון במתווכים עצביים במוח, שקשורים להתפתחות חרדה.
תרופה זו שייכת לקבוצת הבנזודיאזפינים, שלה תכונות מיוחדות המחייבות זהירות רבה בשימוש בה. יש חשיבות רבה במעקב רפואי צמוד עם נטילת תרופה זו.
יעיל לטיפול ב:
קלונאזפאם (קלונקס, ריבוטריל) מיועד למניעה ולטיפול ב
התקפי חרדה (פניקה).
בנוסף, לקלונאזפאם (קלונקס) יש גם פעילות נוגדת
פרכוסים, לכן הוא יעיל במיוחד למניעת התקפים קצרים של עווית השרירים והתקפי אבסנס (Petit Mal) בקרב ילדים. כמו כן, קלונאזפאם (קלונקס) יעיל גם בצורות אחרות של
אפילפסיה, כגון רפיון פתאומי או פרכוסים הנגרמים על-ידי אורות זוהרים.
הנחיות חשובות:
קלונאזפאם (קלונקס) עלול להגביר את הסיכון למעידות ונפילות, במיוחד בקרב קשישים, בגלל שהוא עלול לגרום לטשטוש ולבעיות קואורדינציה.
קלונאזפאם עלול לגרום לישנוניות או לסחרחורת ולהאט את החשיבה ואת המיומנויות המוטוריות. ייתכן שיפור עם הזמן. ייתכנו גם בעיות קואורדינציה, במיוחד בעת הליכה או הרמת חפצים.
הטיפול בקלונאזפאם (קלונקס) דורש מעקב רפואי ומיועד לטווח קצר בלבד, עד חודש, מחשש לירידה בהשפעתו או התמכרות ולתופעות גמילה קשות. במקרים מסוימים, שימוש ממושך בקלונאזפאם (קלונקס) עלול לגרום להפחתה בהשפעת התרופה, לתופעה קשה של תלות, אשר תקשה על הפסקת נטילת התרופה, ולעיתים לשינויי התנהגות ולמחשבות טורדניות ואף להגביר את הסיכון לנזק עצמי ואובדנות.
תרופה זו עלולה להיות ממכרת. הסיכון גדל עבור מטופלים העושים שימוש ממושך בתרופה או שימוש במינונים גבוהים יותר, או כאלה בעלי עבר של שימוש יתר באלכוהול או שימוש לרעה בסמים.
נטילת תרופה זו עם תרופות ממשפחת האופיואידים, עם תרופות אחרות המדכאות את מערכת העצבים המרכזית (כולל סמים) או עם אלכוהול, עלולה לגרום לתחושת ישנוניות עמוקה, קשיי נשימה (דיכוי נשימתי), תרדמת ומוות.
אין להפסיק את השימוש בתרופה באופן פתאומי, ללא התייעצות עם רופא, שכן הפסקה פתאומית עלולה לגרום לתופעות לוואי חמורות, כולל התקף אפילפטי. הפסקת טיפול בלתי מבוקרת עלולה להיות מלווה בתופעות גמילה כגון: מתח, עצבנות, בלבול, רעד, נדודי שינה, כאבי בטן, הקאות, בחילות, זיעה, עוויתות, התכווצויות וכאבי שרירים.
מתי אסור להשתמש בתרופה:
אין להשתמש בקלונאזפאם (קלונקס) במקרים הבאים:
- רגישות לחומר הפעיל עצמו, למרכיבי התרופה או לחומרים נוספים ממשפחת בנזודיאזפינים.
- אם אתם סובלים ממחלת כבד קשה
- אם יש לכם בעיות קשות במערכת הנשימה - דיכוי נשימתי, מחלת ריאות חמורה,
הפסקות נשימה בשינה (sleep apnea) בדרגה חמורה.
- במצב של תלות בתרופות ממכרות ובמדכאי מערכת העצבים המרכזית כולל אלכוהול.