דרוש מידע כבד שומני מי מכיר?מה עושים?

פיר

משתמש סופר מקצוען
כמו כן אפשר להעזר ברפואה המשלימה .
 

קוויק

משתמש מקצוען
מעונינת לדעת אם במצב כזה מותר לאכול פחמימות בריאות כמו כוסמין אורז מלא וכו
ובכלל מה עוד כדאי לעשות במצב כזה
כדאי להתיעץ עם מומחה לכבד
יש את זה להרבה אנשים, רק חלקם פשוט לא מודעים לזה
מה שכן, התזונה משפיעה על זה פלאות, רואים את זה מידית בבדיקות, חודש של שמירה ואפשר להיות לגמרי בתוך הטווח הנכון

מה רמת הסיכון שיש בכבד שומני?

ברוב החולים עם מחלת הכבד השומני המחלה לא תתקדם עם השנים (השמנת כבד פשוטה) אך ב-25%- 20% מהמקרים הצטברות השומן בתאי הכבד גורמת עם השנים להיווצרות דלקת כרונית בכבד המתאפיינת בצבירת שומן, התנפחות של תאי הכבד, הצטופפות של תאי דלקת ויצירת צלקת (Nonalcoholic steatohepatitis).

בשלבים מתקדמים יותר המחלה עשויה להתקדם אצל חלק מהחולים לשחמת הכבד (מצב בו רקמת הכבד מתחלפת ברקמה צלקתית (פיברוזיס) שאיננה מתפקדת), ומעבר לכך אצל חלק מהחולים עם שחמת הכבד המחלה עלולה להתקדם לכשל בתפקוד הכבד וצורך בהשתלה ותתכן אף התפתחות של סרטן ראשוני של הכבד.

דרגת הצלקת בכבד וחומרתה מהווה את הגורם העיקרי והבלתי תלוי בהתקדמות מחלת הכבד השומני.

מה מרגישים כשיש כבד שומני?

רוב החולים אינם חשים בתסמינים כלשהם (ואם כן, מדובר בתלונות של חולשה ,עייפות, אי נוחות בבטן ימנית עליונה) והסיבות לכך נעוצות בעובדה שהכבד הוא האיבר המוצק הגדול ביותר בגוף האדם (משקלו מגיע ל-1.5 ק"ג) כך שישנה רזרבה גדולה ובנוסף, לכבד יש את יכולת התחדשות כך שהוא יכול לתפקד זמן רב מבלי לתת לכך ביטוי בהרגשת החולה.

במחלה מתקדמת לשחמת הכבד שאיננה מטופלת וכשל בתפקוד הכבד יתכנו ביטויים של צהבת, הצטברות נוזל בחלל הבטן, בלבול, ודימום מדרכי עיכול עליונו

עד כמה המחלה הזו נפוצה?

מחלת הכבד השומני היא מחלת הכבד הכרונית הנפוצה ביותר בעולם המערבי ושכיחותה מגיעה ל-15%-30% מכלל האוכלוסייה המערבית. שכיחותה צפויה לעלות בעשור הקרוב עם העלייה בשכיחות השמנת היתר בקרב האוכלוסייה.

בישראל נמצא ששכיחות המחלה מגיעה ל- 30% מכלל האוכלוסייה הבוגרת. המחלה מתפתחת בכל הגילאים כולל ילדים ומתבגרים ושכיחותה בקבוצה זאת נעה בין 3-10%.

איך מתבצע אבחון של כבד שומני?

האבחון של כבד שומני נעשה ע"י אולטרסאונד של הכבד המגלה את נוכחות השומן בכבד (מעל 30% שומן). יש חשיבות רבה לאבחן את המחלה בשלבים מוקדמים לפני שמתפתחת דרגת הצטלקות גבוהה בכבד.

אפשר להעריך את דרגת ההצטלקות בכבד על ידי שימוש בטכנולוגיה לא פולשנית הנקראת אלסטוגרפיה או פיברוסקאן. טכנולוגיה זאת מתבססת על גלי קול (בדומה לאולטרסאונד) וקצב העברתם ברקמת הכבד המתורגמת הלכה למעשה לדרגת הצלקת בכבד.

מה מומלץ לאכול כדי למנוע כבד שומני ומה לאכול אם כבר חליתי?

לתזונה ים תיכונית ישנה השפעה מיטיבה על כבד שומני. מאידך, צריכת סוכר ומזון מתועש קשורים לעלייה בסיכון. ישנה חשיבות רבה לייעוץ הדיאטנית וההתאמה האישית של התזונה.

עקרונות התזונה המומלצת לטיפול בכבד שומני כוללים:


תזונה ים תיכונית עשירה בירקות, פירות, שמן זית, אבוקדו, טחינה, דגים, אגוזים, קטניות ודגנים מלאים.

הפחתת צריכת סוכר מוסף הנמצא במזונות רבים, ביניהם:

שתייה קלה מתוקה (מיצי פירות גם טבעיים), מעדני חלב ממותקים וממתקים. מבין המזונות המתוקים, פירות הינם האפשרות הבריאה ביותר.

הפחתת מזונות מעובדים ומתועשים, כדוגמת:

מזון מוכן קפוא, בשרים מעובדים, ממרחים מוכנים, מאפים וחטיפים מלוחים או מתוקים, שהינם לרוב עתירים בקלוריות, במלח, בשומן רווי ובסוכר ודלים בסיבים.




מהו הטיפול לכבד שומני?

עד היום, טרם נמצא טיפול תרופתי מוכח וייעודי לכבד השומני והטיפול הקיים מבוסס על:

1. שינוי באורח החיים הכולל ירידה במשקל, פעילות גופנית ושינוי הרכב התזונה – מומלץ לרדת באופן מתון (10% מהמשקל הבסיסי במשך 6 חודשים). לפעילות גופנית ישנה חשיבות רבה בשמירה על המשקל, שיפור פרופיל השומנים ומדדי הסוכר בגוף.
הפעילות הגופנית משפרת את אנזימי הכבד ותורמת לירידה בכמות השומן בכבד. מומלץ לבצע פעילות גופנית במשך 45 דקות, 3-4 פעמים בשבוע ולשלב פעילות אירובית ואנאירובית.

2. טיפול בגורמי הסיכון שתרמו להתפתחות הכבד השומני – זאת על מנת למנוע את התקדמות המחלה ולהפחית את הסיכון לאירועים בכלי הדם במוח ובלב : איזון רמת השומנים בדם, יתר לחץ דם ואיזון הסוכרת.
 

אולי מעניין אותך גם...

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!


תהילים פרק קכו

א שִׁיר הַמַּעֲלוֹת בְּשׁוּב יי אֶת שִׁיבַת צִיּוֹן הָיִינוּ כְּחֹלְמִים:ב אָז יִמָּלֵא שְׂחוֹק פִּינוּ וּלְשׁוֹנֵנוּ רִנָּה אָז יֹאמְרוּ בַגּוֹיִם הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִם אֵלֶּה:ג הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִמָּנוּ הָיִינוּ שְׂמֵחִים:ד שׁוּבָה יי אֶת (שבותנו) שְׁבִיתֵנוּ כַּאֲפִיקִים בַּנֶּגֶב:ה הַזֹּרְעִים בְּדִמְעָה בְּרִנָּה יִקְצֹרוּ:ו הָלוֹךְ יֵלֵךְ וּבָכֹה נֹשֵׂא מֶשֶׁךְ הַזָּרַע בֹּא יָבוֹא בְרִנָּה נֹשֵׂא אֲלֻמֹּתָיו:
נקרא  83  פעמים

אתגר AI

קוביסט • אתגר 144

לוח מודעות

למעלה