המהפכה ברוסיה

  • פותח הנושא NDש
  • פורסם בתאריך

NDש

משתמש פעיל
דרוש לי חומר מימי המהפכה ברוסיה
מה היו נסיבות המהפכה, כמה זמן זה נמשך,
כמה תנועות היו,
מי היו האדומים ומי היו הלבנים,
מתי החלה ההידרדרות ביהדות,
מה היה היחס בין הדור הצעיר למבוגר,
האם מישהו יודע על ספר שמפרט את כל הענין,
או מאמרים שנכתבו על זה.

תודה
משה
 

הדס3

משתמש פעיל
עיצוב גרפי
על השאלות הראשונות אפשר למצוא בספרי היסטוריה שנלמדים בתיכונים.
מכירה את "ארץ רעשה" - עובדות מדוייקות וחומר עשיר.
 

באקינגהם

משתמש מקצוען
בכללי:
כהמשך למהפכת ימי הביינים - המהפכה התעשייתית, עוצבו דעות חזקות לטובת הפועלים העמלים הנעשקים על ידי הפריצים העשירים. מזה נולדו רעיונות הסוציאליזם על כל דרגותיו ונוסדו מפלגות ברוח זו באירופה. ברוסיה שהיה בה שלטון צאריסטי טוטאליטארי ורודני נוצרה אט אט תנועה שבאה לשחרר את האיכרים העמלים והנדכאים מידה הרעה של ממשלת הצארים.
אט אט צברה התנועה תאוצה, תוך כדי נסיונות הממשלה לדיכוי המרי. חילות הצאר נקראו הלבנים והמהפכנים נקראו האדומים. (הצבע האדום מסמל בכל העולם את הסוציאליזם ומעמד הפועלים. ע"ע בנק הפועלים, מפלגת העבודה...).
במהלך מלחמת העולם הראשונה נשמטו אט אט המושכות מידי הממשלה, בעטיו של מצב המלחמה, והשלטון נתפס על ידי המהפכנים שמיהרו לצאת מהמלחמה, בין השאר כדי לצבור דעת קהל ברוסיה ובעולם כשוחרת שלום.
חלק מהמצע של המפלגה הקומוניסטית היה שויון מעמדות לא רק בנושאים פיננסיים (-סוציאליזם), אלא בכל נושא, ולכך נשללה הדת כולה, כך שאין יהודים ואין נוצרים וכולם כולם שוים.
במפלגה היתה מחלקה יהודית שנקראה היבסקציה, והיהודים (החילונים, החילוניזציה עצמה התחילה לפני כן, בהשפעת ההשכלה וגרורותיה) שפעלו בה נלחמו ביהדות בכל מרצם, רח"ל. כך הלכה היהדות ודעכה ברוסיה...
יצוין, שרשמית היה מותר לאדם פרטי להאמין בדת ולקיים אורח חיים דתי. אך אסור היה ללמד דת, ואם אין גדיים אין תיישים.
בראש המהפכה עמד לנין ותחתיו היו סטאלין וטרוצקי, שר"י. אחר מיתת לנין השתלט סטאלין והפך את טרוצקי לאויב, בתואנה של חילוקי דעות בשיטה. טרוצקי ברח לאמריקה הלטינית.
השיטה הקומוניסטית של ביטול הכסף הפרטי כליל והפיכת כל הרכוש לרכוש משותף המנוהל על ידי הממשלה (ביושר...), כשכל אחד עובד כפי יכולתו ומקבל את כל צרכיו מהממשלה (כפי שמתנהל פחות או יותר קיבוץ), אין עניים ואין עשירים וכולם מרוצים. אין קנאה ואין תחרות. אין גנבים ואין מחסור - שיטה זו בתחילת דרכה קסמה מאוד להמוני העם העניים והנדכאים. והמונים נסחפו אחריה, ובין השאר התגייסו אפילו בהפללת בני משפחותיהם או אפילו הוריהם! כמתנגדי המשטר.
אך במשך הזמן גילו כולם כי המצב רק נהיה יותר גרוע, בין השאר משום תפקודה של הממשלה, שלא נהגה כ"כ ביושר... ובין השאר כי השיטה לא עובדת, ולא שייך להפוך את העולם בין לילה... השיטה סחבה כשבעים שנה על ידי המשטרה החשאית הרוסית שכפתה את הדרך בכח הזרוע. היה אסור להתנגד למשטר או לרצות לצאת מרוסיה. כפירה ביעילותה של הדרך היתה גוררת שילוח לסיביר לעשרים שנה...
 

NDש

משתמש פעיל
תודה רבה!
תקציר מעולה החכמתני.
אני צריך ידע נרחב כולל תאריכים בשביל שיכתוב קורות חיים.
מה זה הספר ארץ רעשה והיכן ניתן להשיגו.
 

michal23

משתמש סופר מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
D I G I T A L
לפי ויקיפדיה היו כמה מהפכות ברוסיה על איזה מהן מדובר?

תקציר של המהפכות :
מהפכת 1905 - מהפכת נפל שיזמו מהפכנים סוציאליסטים ברוסיה בין 1905 ל־1907. העיתוי לפריצתה הושפע מתבוסתה של רוסיה במלחמת רוסיה-יפן.
המהפכה הרוסית 1917 - סדרה של שתי מהפכות שהתרחשו באימפריה הרוסית במהלך שנת 1917.
מהפכת פברואר (1917) - מהפכה אשר במהלכה הודח הצאר מן השלטון ברוסיה, ונתפס השלטון במדינה על ידי מהפכנים הסוציאל-דמוקרטים.
מהפכת אוקטובר (1917) - המהפכה בה תפסו מהפכנים קומוניסטים בולשביקים את השלטון, לאחר שהדיחו את הסוציאל-דמוקרטים. שלטונם נמשך עד שנת 1991.

בהרחבה:
המהפכה הרוסית אוקטובר (1917)
(יש עוד המון חומר מויקיפדיה, מה בדיוק את/ה צריך)

מהפכנים רוסים בהלסינקי, קיץ 1917
המהפכה הרוסית של 1917 היא שם קולקטיבי לסדרה בת שתי מהפכות שהתרחשו באימפריה הרוסית במהלך שנת 1917, שברו את השלטון האוטוקרטי הצארי והובילו לכינונה של ברית המועצות.

המהפכה הראשונה הייתה מהפכת פברואר (מרץ לפי הלוח הגרגוריאני) בה ויתר הצאר ניקולאי השני על הכס הרוסי, השלטון עבר לממשלת מעבר בראשותו של גאורגי לבוב ואחריו אלכסנדר קרנסקי ובכך הייתה הפסקה קלה באבסולוטיזם הפוליטי ברוסיה.

המהפכה השנייה הייתה מהפכת אוקטובר, במהפכה זו הבולשביקים, בראשות ולדימיר איליץ' לנין, הפילו את הממשלה הליברלית של אלכסנדר קרנסקי ותפסו את השלטון. מהפכת אוקטובר הביאה להקמת שלטון קומוניסטי דיקטטורי בברית המועצות, שהתקיים עד 1991.


בתחילת המאה ה-20 הייתה רוסיה בשלה למהפכה. צמיתים לשעבר היגרו במספרים גדולים יחסית מהכפר לעיר אבל רוב תושבי רוסיה היו איכרים (עצמאים, צמיתים או פועלים חקלאיים קבועים או יומיים). התסיסה המתמשכת מאז המאה ה-15 בקרב האיכרים מצאה ב-1905 בעלי ברית בקרב מעמד הפועלים והימאים וזו הפעם הראשונה בתולדות רוסיה שרגשות הקיפוח זכו להנהגה שניתבה אותם לביצוע ניסיון מהפכה.

ההנהגה הייתה לרוב של משכילים בני המעמד השליט, בהם בני אצילים שמצבו של העם נגע לליבם וחשבו שיש צורך בשינוי.

לתסיסה הקבועה שהתקיימה אצל עובדי האדמה הרוסים, הצטרפו ניסיון לחימה. מאות אלפי איכרים גויסו בזמן מלחמת רוסיה-יפן ולמעלה מ-10 מיליון גויסו במהלך מלחמת העולם הראשונה. איכרים חסרי אדמה ציפו ששירותם המסור יתגמל אותם בחלקת אדמה ואיכרים בעלי אדמות גילו שבמהלך הזמן בו היו מגויסים צברה הנחלה שלהם חובות וחלקם נדרשו למכור את אדמתם לכיסוי החובות. אלו גם אלו היו ממורמרים.
 

NDש

משתמש פעיל
תודה רבה!
הוספתם לי הרבה.
דרוש לי מידע נוסף בקשר לתנועה הדמוקרתית שעלתה לשלטון ביניים.
וכן בשלטון הקומונסטי,
האם היה בנוי רשמי כשלטון דמוקרטי ואיך נחקקו שם חוקים,
קראתי הרבה ספרי קורות חיים של יהודים שעברו את התקופה שם,
וקיים הרבה סתירות בין ההנהגה העריצית לבין עובדות של חיפוש ראיות,
מה שידוע זה שבשל חששות מדליפה לעולם החיצוני הם נזהרו,
אבל כפי הנראה היה גם מקרים שבלי זה היה עובדות של חיכוכים,
כמו של דודי ר' אהרון חזן שהתנהלו לפי חוקים מסוימים.
לפי הבנתי זה היה תלוי לפי איזורים וזמנים.
 

אולי מעניין אותך גם...

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!


תהילים פרק קיג

א הַלְלוּיָהּ הַלְלוּ עַבְדֵי יי הַלְלוּ אֶת שֵׁם יי:ב יְהִי שֵׁם יי מְבֹרָךְ מֵעַתָּה וְעַד עוֹלָם:ג מִמִּזְרַח שֶׁמֶשׁ עַד מְבוֹאוֹ מְהֻלָּל שֵׁם יי:ד רָם עַל כָּל גּוֹיִם יי עַל הַשָּׁמַיִם כְּבוֹדוֹ:ה מִי כַּיהוָה אֱלֹהֵינוּ הַמַּגְבִּיהִי לָשָׁבֶת:ו הַמַּשְׁפִּילִי לִרְאוֹת בַּשָּׁמַיִם וּבָאָרֶץ:ז מְקִימִי מֵעָפָר דָּל מֵאַשְׁפֹּת יָרִים אֶבְיוֹן:ח לְהוֹשִׁיבִי עִם נְדִיבִים עִם נְדִיבֵי עַמּוֹ:ט מוֹשִׁיבִי עֲקֶרֶת הַבַּיִת אֵם הַבָּנִים שְׂמֵחָה הַלְלוּיָהּ:
נקרא  9  פעמים

לוח מודעות

למעלה