מהי בלוטת התריס?
בלוטת התריס הידועה גם בשמות בלוטת המגן או בלוטת התירואיד, הינה בלוטה אנדוקרינית שתפקידה לייצר ולהפריש הורמונים לדם.
בלוטת התריס היא אחת הבלוטות האנדוקריניות (בלוטות הקשורות בייצור הורמונים) הגדולות ביותר בגופנו.
היא משמשת למעשה חוליה בשרשרת של תהליכים הקשורים בייצור הורמונים בגוף. שרשרת שמתחילה בהיפותלמוס שבמוח, ממשיכה אל בלוטת יותרת המוח ומשם אל בלוטת התריס.
איזה הורמונים עיקריים מייצרת בלוטת התריס?
בלוטת התריס מייצרת שני הורמוני תריס עיקריים שהם: טריודוטירונין T4, וטירוקסין T3.
בלוטת התריס מייצרת את שני ההורמונים העיקריים שלה מיוד, אותו מקבלים ממזונות כמו דגים, מאכלי ים, מלח שולחן ומלח ים.
אף על פי שבלוטת התריס מייצרת יותר(80%) T4 בהשוואה ל- (20%) T3, הT3 פעיל יותר מ- T4 ב- 300 אחוז.
כדי שהגוף יוכל להשתמש בהורמוני התריס הוא צריך להפוך אותם לצורה הפעילה שנקראת T3.
ה T3 הוא ההורמון שלמעשה משפיע על חילוף החומרים בגוף, בעוד T4 הוא צורת האחסון של הורמון בלוטת התריס (לפעמים מתואר כפרו-הורמון).
ה- T4מכיל ארבע מולקולות של יוד, ואילו T3 מכיל שלוש מולקולות של יוד,
ה T4 מומר על ידי אנזים ל -T3 על ידי הסרה של מולקולת יוד מ-T4.
מה הקשר בין הורמוני התריס T3 וT4 להורמוני ה TRH וה- TSH
מי שנותן הוראה לבלוטת התריס לייצר הורמוני
T3 וT4 זוהו הורמון
TSH המיוצר בבלוטת יותרת המוח (ההיפופיזה - הנמצאת בחלקו הקדמי של הצוואר), ומי שנותן הוראה לבלוטת המוח לייצר הורמון זה, זוהו הורמון
TRH המיוצר בלוטת ה'היפותלמוס' הממוקמת במוח. זוהי למעשה פעולת שרשרת.
למעשה הורמון ה-
TSH הוא זה שמשפיע על פעילות בלוטת התריס, כאשר הורמון זה משתחרר מבלוטת יותרת המוח, הוא מגרה את בלוטת התריס להפריש את ההורמונים T3 וT4 .
כאשר רמת ההורמונים T3 וT4 עולים יותר מדי (יתר פעילות בלוטת התריס), אזי בלוטת יותרת המוח מקבלת מסר להפסיק לייצר את הורמון הTSH.
ולהפך, כאשר חלה ירידה בכמות ההורמונים האלו (תת פעילות בלוטת התריס) בלוטת יותרת המוח מקבלת מסר לעלות את הכמות הTSH.
מהם בעיות בלוטת התריס:
ישנן שתי בעיות שכיחות בבלוטת התריס שהן:
1.
יתר פעילות של בלוטת התריס (היפר-תירואידיזם) - בלוטת התריס מייצרת עודף של הורמונים.
2.
תת פעילות של בלוטת התריס (היפו-תירואידיזם) - בלוטת התריס לא מייצרת את כמות ההורמונים המינימלית. זו ההפרעה השכיחה ביותר בבלוטת התריס.
פעילות יתר של בלוטת התריס
פעילות יתר של בלוטת התריס מתלווה בהפרעות שנגרמות מהפרשת יתר של ההורמונים T3 וT4 .
אדם שבלוטת התריס שלו תהיה ביתר פעילות יאופיין בתסמינים הבאים: משקל נמוך, היפראקטיביות, לחץ דם גבוה, הזעה מופרזת, רגישות לחום, הפרעות בשינה, עצבנות, הפרעות בקצב הלב ועוד.
על פי הרפואה הקונבנציונאלית, יתר פעילות של הבלוטה, ובמיוחד יתר פעילות שאינו ניתן לשליטה על ידי תרופות הוא מצב מסוכן לגוף(ובצדק).
יתר פעילות של הבלוטה מתבטא ברמות T3 גבוהות מעל הטווח התקין. מצב זה עלול לגרום לדפיקות לב מואצות, היפראקטיביות, חילוף חומרים מוגבר וצורך מועט בשעות שינה.
למעשה הגוף עובד ב200% בגלל שיבוש בפעילות הבלוטה, אולם לאורך זמן מצב זה מתיש את הגוף והוא מסוכן ביותר. ברוב המקרים יתר פעילות משתנה עם השנים והופך לתת פעילות.
בדומה למצב של תת פעילות, לרפואה הקונבנציונאלית יש פתרון יחיד לבעיה, כדור שנקרא מרקפטיזול שתפקידו לדכא את פעילות הבלוטה ולהחזיר את ייצור הT3 לרמה תקינה.
כיוון שיתר פעילות הוא מצב מסוכן, אם טיפול התרופתי אינו מצליח לאזן את הבלוטה, הרופאים ממליצים על "השמדת" הבלוטה על ידי ניתוח להסרתה, או על ידי הזרקת יוד רדיואקטיבי שיהרוג את הבלוטה.
הוצאת הבלוטה מתפקוד על ידי אחת השיטות, הופכת את החולה לסובל מתת פעילות, או ליתר דיוק מאפס פעילות, והוא הופך באופן מידי לתלוי בכדורים של תת פעילות עד סוף ימיו.
מה גורם ליתר פעילות?
כאשר יש דלקת בבלוטה, זה יכול לגרום לה לעבוד ביתר פעילות ולייצר כמות מוגברת של 4T ו 3T. דלקת נוצרת בשל אורח חיים שגוי עם תזונה לא נכונה.
הפתרון המתבקש הוא לעצור את הדלקת על ידי תזונה טבעית (הבסיס לריפוי של כל מחלה הוא תזונה נכונה ובריאה) עם הוספת מאכלים עם אומגה 3 כדוגמת גרעיני פשתן ו/או ציה טחונים שיסיעו לריפוי הדלקת.
יש כמה מאכלים שיש להימנע מהם לחלוטין, בשר, גלוטן, סויה, קפה ומוצרי חלב.
הקפה מתיש את בלוטות האדרנל שלנו, שכפי שכתבתי למעלה, פעילותן קשורה בקשר הדוק עם בלוטת התריס. אם בלוטת האדרנל מותשת, גם בלוטת התריס לא תתפקד כראוי.
מוצרי חלב בדומה לגלוטן מעלים את רמת הדלקת בגוף.
מקרה נוסף שקיים, ונפוץ אף יותר הוא יתר פעילות מדומה.
יתר פעילות מדומה מתבטא בערכי TSH נמוכים מתחת לנורמה, אולם בערכי T4 וT3 שאינם מעל הנורמה ואף לפעמים מתחת לאופטימום.
רופאים רבים, וגם מטפלים אלטרנטיביים שאינם בקיאים מספיק בנושא, רואים שתוצאות בדיקת הTSH מתחת לטווח ומיד פוסקים שהבעיה היא יתר פעילות.
חשוב להבין שאם הT3 לא מעל הטווח, זו לא יכולה להיות בעיית יתר פעילות.
בדרך כלל הסיבה לתופעה הזו היא חוסר חמור ביוד. כיצד נוצר הדבר?
הT4 נקרא כך כיוון שהוא מכיל 4 אטומי יוד, והT3 נקרא כך כיוון שהוא מכיל 3 אטומי יוד. הבלוטה מייצרת בעיקר T4 שאח"כ מומר לT3, כלומר בזמן ההמרה אטום אחד של יוד "מתבזבז".
כאשר יש מחסור חמור ביוד, הבלוטה מנסה לחסוך ביוד כמה שיותר ואחת השיטות לכך היא לייצר יותר T3 באופן ישיר ללא יצירת T4 כשלב ביניים.
השיטה הזו חוסכת אטום אחד של יוד בכל יצירה של T3 אולם גורמת לגוף ליצר את ההורמון הפעיל ישירות, ללא בקרה של הגוף על ההמרה מהורמון לא פעיל להורמון פעיל.
במצב של חוסר חמור ביוד, הגוף בלית ברירה עוקף את מנגנון ההגנה הזה כדי לחסוך ביוד.
התוצאה הסופית היא שיש רמה גבוהה יחסית של 3T בדם, ורמה נמוכה יותר של 4T. כאמור, רמת ה3T לא עולה מעל הטווח במקרה כזה, כי בכל זאת אנחנו במחסור ביוד.
לכן, הפתרון לתת פעילות מדומה כזו הוא ליטול תוסף יוד כדי להגדיל את מאגרי היוד בגוף. כאשר תעשו זאת, הבלוטה תחזור בהדרגה לייצר יותר 4T ופחות 3T וגם הTSH יחזור לנורמה.
כמובן שאם תשאלו את הרופא שלכן, הוא יגיד הפוך, ויציע לכן להימנע ממאכלים שמכילים יוד וגם להרבות באכילת מצליבים, אולם זה רק יחמיר את המצב.
עודף יוד הוא נדיר מאוד, הוא יכול לקרות, אצל אנשים שלוקחים תרופה בשם פרוקור (אמיודרון) שמשמשת לטיפול בפרפור פרוזדורים, כיוון שהיא מכילה כמות אדירה של יוד. אולם אם אינכם לוקחים את התרופה הזו, לא סביר שאתן סובלות מעודף יוד.
ישנם שלושה חומרים עיקריים שמונעים ספיגה של יוד בגוף והם כלור, ברום ופלואור.
הכלור נמצא בעיקר במים שלנו ובבריכות שחיה, שחיה בבריכה אינה מומלצת בגלל החשיפה לכלור, הכלור חודר לגוף דרך נקבוביות העור.
הברום הוא חומר רעיל לגופינו שנמצא בעיקר במשפרי אפיה וגם בחומרים מעכבי בעירה. לכן, אם אתם קונים מאפים עם משפרי אפיה, או ישנים על מזרן שיש בו חומרים בעכבי בעירה, סביר להניח שאתם נחשפים לברום.
הפלואור הוא אחד החומרים המזיקים לגופינו, הוא נמצא במים שלנו ברוב המקומות, כיוון שבישראל מפלירים חלק ממי השתייה, הוא מעכב ספיגת יוד, ולכן גורם לשיבוש פעילות הבלוטה, בנוסף הוא גם גורם נזק לבלוטת האיצטרובל ועלול לגרום לירידה במנת המשכל.
בניגוד לכלור, שגם מתנדף מהמים עם הזמן, וגם מסונן על ידי כל מסנן מים פשוט, הפלואור אינו קל לסינון, מסנני המים וברי המים הנפוצים אינם מסננים אותו, המסננים היחידים שיעזרו כאן הם "אוסמוזה הפוכה" או מזקק מים.
התקשרו למוקד העירוני במקום מגוריכם או לחברת המים ולברר האם מפלירים את המים שאתם שותים. במידה וכן, אל תשתו מהם בשום אופן, אלא התקינו מסנן שמסנן גם פלואור.
במים מינרלים אין הוספה של פלואור, אולם הבעיה בהם היא בקבוקי הפלסטיק שמפרישים חומרים רעילים למים.
כצעד נוסף להימנעות מפלואור, אל תשתמשו במשחת שיניים שמכילה פלואוריד, בחנויות הטבע תוכלו למצוא משחות שיניים טבעיות ללא פלואוריד.
בלוטת התריס היא ה"רמטכל" של גופינו. היא זאת שאחראית על קצב חילוף החומרים שלנו, ולכן יש לה השפעה על היכולת שלנו להגיע למשקל תקין. היא קובעת במידה רבה האם נרגיש עייפים או מלאי מרץ, אם נהיה בריאים או חולים, אם נסבול מקור או מחום, ועוד. בעיה בתפקוד בלוטת התריס יכולה לגרום לשלל בעיות ותסמינים, אפרט...
www.lironlasser.co.il