אתגר אתגר דו-שבועי: עלובי החיים היפים

Sparrow Bird

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
משברים, דרמות, פרקים היסטוריים יוצאי דופן, קטסטרופות ואסונות הם כר פורה לכתיבה.
הגיבורים שבהם מתמודדים עם קשיים עצומים, עם בחירות קצה, עם דילמות אל-חזור, עם מחשבות נשגבות, בלה בלה בלה.....

לפעמים יותר מאתגר לכתוב על ההתמודדויות האנושיות הבנאליות
על היומיום הרגיל
על הלחם-חלב-גבינה
על הבית-עבודה-ילדים
על הקסם, אם תרצו, שבחיים הפשוטים.

האתגר הפעם יהיה על קושי אנושי ויומיומי כל כך נפוץ - קשיים כלכליים של אנשים רגילים.

ספרו לנו על אנשים רגילים שמתמודדים עם קשיים עם הדבר
שבדורנו הוא האמצעי שהפך למטרה,
שאנחנו מתעקשים לעיתים לומר שהוא לא חשוב,
אבל נאבקים כל כך הרבה להשיג אותו.
העבירו את תחושת העליבות של האדם הגדול מול המטבע הקטן, או הנייר המקומט, במרדף המסחרר אחריהם...
ואולי פנקו אותנו בבונוס - היופי והגדולה של האדם הקטן מול הכסף הגדול.

(יצא דרמטי ממש, אוף. דמיינו שזה יצא בנאלי)

האתגר יינעל ב-3/1/2022
שבועיים מהיום
ב-20:00

שוטו !!

נספח לאתגר

נערך לאחרונה ב:

הזדמנות

משתמש מקצוען
כתיבה ספרותית
אני מתגעגעת לימים שרדפנו אחרי הדבר הזה. ציפורה הצביעה על השטרות המפוזרים על המיטה. נעמה וחני הצטופפו מתחת לשמיכת פוך אחת בחדר הקר, מנסות לשמור על החום כשהן נצמדות זו לזו. נעמה יצרה קווה-קווה משטר בצבע תכלת וחני גזרה את צדודית פניו הירוקה, המשופמת של שאול טשרניחובסקי. ציפורה בחנה לרגע את האדמימות המחשידה שעלתה בעין ימין של נעמה. יוסף נאנח. הוא נאלץ להסכים עם ציפורה. מי היה מאמין שיבוא יום ויתגעגע לדפי החשבון של החשמל, הטלפון והארנונה? הוא לבש את המעיל שכבר נעשה מרופט ונשחק היטב בכמה מקומות. ויצא להתפלל בבית הכנסת. שם, אף שהרגיש שחזר אחורה בזמן, עם התאורה החלשה, המרצדת והשברירית שמי יודע כמה זמן עוד יוכלו לתחזק אותה, הוא לפחות יכל לשקוע לזמן מה בקיום הנעלה יותר ולשכוח ממלחמת הקיום הפיזית.

העין של נעמה התנפחה ונראתה לא טוב. ציפורה ספקה כפיה בייאוש. היא הסתכלה על החדר המדולל, מה עוד היא יכולה להמיר? לא נותר חפץ שהנחיצות שלו היתה משהו שקל לוותר עליו. היא ניגשה לחדר השינה בהחלטה נחושה ולקחה את שמיכת הפוך האחת לפני האחרונה. היא תלך לשוק השחור ותחליף את השמיכה במשחת עיניים. עם עיניים לא משחקים. ומה יאכלו מחר? הם יאכלו מה שבני ישראל אכלו במדבר. מה שהם יאכלו ולא משנה איזה טעם יהיה לו ואיזה ריח יהיה לו, גם אם יצטרכו לסתום את האף ו"לעבוד" על בלוטות הטעם - זה יהיה מן. כי הם יידעו שהוא אוכל שאיננו מדרך הטבע. ואולי, אולי זו כל המטרה של הנסיון הזה.

נועה לבין (Tamar)

משתמש מקצוען
כתיבה ספרותית
צילום מקצועי
"עשרים ושלוש וחצי".

השקית שרשרשה בידיה השתתקה. בארנקה היה שטר של עשרים. "אה..." שירה בלעה את רוקה, "אז תורידי את הגבינה".

"אוקי". המוכרת ביטלה את הפריט ולקחה את השטר מידיה הקרות. במהירות דחפה את הלחם ושקיות החלב לשמאלה וספרה את העודף. "רק תחזירי אותה למקום, כן?"

שירה בלעה את רוקה. כן, היא תחזיר את הגבינה. מיכל תיאלץ להסתדר בלעדיה ולאכול את הלחם עם הטחינה שנשארה משבת. עיני התכלת שלה ישתקו, כמו תמיד. היא כבר יודעת שאין להם כסף.

לקחה שקית, עוד עשר אגורות, והכניסה לתוכה את הדברים. העודף כבר שכן בארנק והיא החזירה את הגבינה למקרר החנות. אולי המוכרת אמורה לעשות את זה, אבל אין לה כוח להתווכח. עדיף לשמור אנרגיות לדברים חשובים יותר. מיכל לא אמורה לראות אותה היום בוכה.

צעדיה של שירה היו כבדים ועייפים. שמש חורפית חיוורת חיכתה לה בחוץ. השמש נראתה כל כך מסכנה, בקושי וחיה. אבל אולי לה זה קל יותר, כי היא יכולה לחכות לקיץ. היא יודעת שאז היא תהיה מלכה ותשלוט שוב על העולם האפור. הארנק בידה של שירה היה קל מידי. כבד מידי. לה לא יהיה זמן שבו תהיה מלכה.

צחוק של ילדות חלף לידה. קבוצת ילדים התגודדה ישובה על הרצפה. פעוט בכה ונדנדה הפסיקה לנוד.

"הוא מוציא את הראש מהשריון!" קרא קול מקבוצת הילדים, מגובה בתגובות תרועה. בין רגליהם נראה צב.

שירה הכניסה את ידה למעילה. צב. ממש כמו בסיפור על התחרות בין הצב לארנבת. כמה זה לא הוגן, לכל אחד יש נתוני חיים אחרים. אי אפשר להשוות בין מהירות ארנבת לשל צב.

אבל בכל זאת הצב ניצח את הארנבת. הוא לא יכול היה לעשות הרבה, אבל ממה שכן, הוא נתן את כל מה שהיה לו.

התמדה ואומץ. ותקווה.

שירה עפעפה. כי ימים טובים לא יבואו משמש בשמים, הם יבואו מבפנים. ונכון שהיא לא תשלוט, אבל מלכה היא בטוח תהיה. יעידו עיני התכלת של מיכל.

נועה לבין

יאן

משתמש סופר מקצוען
כתיבה ספרותית
השבת נהיה בצימר! הוא הטיל את הכובע והחליפה על הספה אבל היא מחלה לו. עיניה נוצצות.
באמת? סוף סוף.
כן. אח של רוזנקוף מגיע אליו לשבת והוא יתן לנו את הדירה שלו באסיף עילית. אפשר כבר מליל ששי!
עם כל משפט עיניה התעמעמו כמו התאורה של שבת כשנגמר להם המצבר.
אסיף עילית. צימר הוא קורא לזה.
את לא שמחה?
כן, בטח. אבל לא כדאי מליל ששי. חבל שהילדים יפסידו את הדף קשר.
אם היה רואה את התמונות בטלפונים של חגית וציפי היה מקבל קצת מושגים. לה בכל מקרה אין אפשרות לצלם את ה"צימר" בסמסונג והיא גם לא מתכוננת לספר על זה בעבודה.

הדרך היתה ארוכה אבל היא השתדלה לחייך כל הזמן. הם נוסעים לנופש. הדירה היתה די רחוקה מהתחנה. הוא פיזז מקדימה עם המזוודה והיא נסחבה עם העגלה, נאלצת להודות שהמקום עושה רושם נחמד.

גוט שבת. הוא ויענקי הולכים לאילת השחר, היא תרד לגינה עם חוי. מקווה שלא תפגוש חברות מהסמינר.

הופה, ציבי! מה את עושה פה? באתם לשבת? יש לכם כאן משפחה?
אוי. שבי. בדיוק היא.
חיוך גדול מידי. באנו לנופש.
די. באסיף? מה יש פה?
למה חם לה. כן, מקום יפה. להכיר עוד פינה בארץ ישראל. מוישי הזה שיהיה בריא. היא מרגישה מוזרה מרגע לרגע.
טובבב. וזה הבת שלך? איזה בונבונה. תני כיף לשבי... יופי. עוד פעם. יופי.
עיניה פוזלות על העגלה שליד. כצפוי, עגלה יוקרתית וממותגת אנושות. כנ"ל הנסיך שבתוכה.
אז במה את עובדת? כך שבי. אני זוכרת שלמדת בדיקות תוכנה.
נכון, אבל לא מצאתי עבודה בזה. את יודעת, השוק מוצף. אז היום אני עובדת עם ילדים.
יפה לך. קלינאית תקשורת? תרפיה עם בעלי חיים?
לא... מטפלת. ומה את? הזדרזה להעביר נושא ונפלה מהפח אל הפחת.
אני ראש צוות במונטיטק, זה כאן באזור תעשיה שלידינו. שמונה שעות כל יום אבל משתלם ברוך השם.
אכן, ברוך השם. חנוק לה פתאום.
הנה בעלי להתראות, היה נחמד להיפ...

הוא מהלך מעדנות בין שני חברים ותיקים מהישיבה, נראה מרוצה מכל רגע. חיכתה יפה עד שיגמור ויפרד, יביט ימינה ושמאלה ויקלוט אותה.
איך היה פגשת מישהי?
כן. בוא נעשה סעודה. הילדים רעבים.
הם עולים במדרגות והוא מלהג. פגשתי פה חבר, שיפלר, היינו חברי חדר, הוא נהיה פה חצי רב של מתיבתא, משהו כזה, מוסר שיעורים ואחראי גם על הצד הכספי, הוא מתאים לזה. גם בישיבה הוא היה הת"תניק, יש לו ראש טוב. בכללי הם מרוצים פה מאוד. אשתו מתכנתת פה באיזה חברה בסביבה.
אה, ועוד דבר, שהם בנו עכשיו יחידת דיור בחצר ויש שם מקום שהוא לא יודע אם זה חייב במזוזה. אמרתי לו שאני קצת מכיר את ההלכות אז הוא אמר שנבוא אחרי הסעודה לראות מה הדין. וסתם הם עשו שיפוץ עכשיו, הרחיבו את המרפסת ויש מלא נוף. את אוהבת נוף, נכון? אז נלך.

כותב השורות

מהמשתמשים המובילים!
כתיבה ספרותית
מוזיקה ונגינה
עלובי החיים היפים!
התכוונתם אלי?
ככה זה מרגיש לי משום מה.

קוראים לי זעליג, בשביל חלק מהאנשים שאני עובד אצלם אני סתם שנורר, מהסוג הנחמד, לחלק אחר אני ממש מהווה מטרד, ואם זה היה תלוי בהם כבר הייתי מזמן מפוטר,
מי שמחזיקים אותי אלו אותם מתי מעט שבשבילם אני מוגדר כחבר מן המניין, אבל אל דאגה, אני יודע להפריד לחלוטין בין עבודה לחברים, חברים זה חברים! ועבודה זה עבודה!

אם עדיין לא הבנתם אז אספר יותר,

אם התפללתם אי פעם בשטיבלאך בבית הכנסת הגדול בבני ברק, או בזיכרון משה בירושלים, סביר להניח שנפגשנו, כשאני ניסיתי לעשות את מלאכתי נאמנה, ואתם, או שהתעלמתם בפנים חתומות, או שעשיתם עצמכם כמנמנמים, או שנתתם לי להבין עם תנועת יד לא ברורה שאין לכם, או ש... הרמתם את תרומתכם הנדיבה, ולאחריה הפטרתי בכוונה "תזכה למצוות" והמשכתי בעבודה.

אני מודע לאופן בו מדברים עלי ועל שנוררים בכלל מאחורי גבם הכפוף, טוענים שאנחנו פרזיטים, אוכלי חינם, שקרנים וסחטנים, ושכדאי שנלך לעבוד.
אולי הם לא יודעים, אז הנה אגלה להם, שאני יוצא כל יום לעבודה, בשעה שש בבוקר לסיבוב מנייני נץ.
נראה אותם קמים מוקדם כל כך לעבודה.

פעם שמעתי מישהו מסנן באוזני חבירו בקנאה, אחרי שראה גביר שתחב לידי הקמוצה שטר של 100 ₪, - תראה כמה כסף הם עושים, בטח שלא ירצו ללכת לעבוד.
הרגשתי עם זה כל כך רע, רציתי להגיב ולהטיח בו, שכשהוא יעבוד כל כך קשה, גם הוא ירוויח ככה.

ועדיין באיזה שהוא מקום אני מרגיש חלק מעלובי החיים, הרי בכל זאת אני לא יכול להרשות לעצמי לחבוש כובע בורסולינו מעוצב, או ללבוש חליפת בגיר בגזרה מעודכנת, בעוד שאני צריך להציק ליהודים תמימים עם הקפצות יד וצלצולי מטבעות, רק בשביל שיוסיפו עוד שקל לשקים ששוכבים אצלי בבית.
אבל אני מדחיק, כי אני יודע שכל מלאכה מכבדת את בעליה, וודאי כשמדובר במלאכת שמים שכל כולה זיכוי הרבים במצוות צדקה.

החלק הכי קשה בעבודה שלי היא לספר את הסיפור נכון, הוא צריך להיות טראגי, מרגש, שיגרום ללב היקר של היהודי שלפני להאמין ולפתוח לב וארנק.
עם אסכם את 8 שנותי בתחום גיוס הכספים יצטייר סיפור חיים אישי כואב ומיוסר מאוד, לפחות לפי הסיפורים שלי...
כש3 פעמים החלמתי מהיינע מחלה ונלוו לזה הוצאות רפואיות רבות, פעמיים זרקו אותי מהדירה כי לא היה לי לשלם שכר דירה, חברת החשמל ניתקה את דירתי מחשמל כבר בפעם החמישית, מאחר ולא הצלחתי לעמוד בתשלומי הריבית על החובות שהצטברו, בנוסף חיתנתי כמה וכמה חתנים יתומים וכלות יתומות, ושיקמתי מספר נכים שנזקקו בדחיפות למכשירים יקרים שיעזרו להם בהתניידות.
ככה זה אצלנו בעבודה, צריך לדעת לספר את הסיפור, ותאמינו לי שזה לא קל, חייבים לשמור יום יום על חדשנות ויצירתיות, ולאחוז ראש אפוא היית ומה סיפרת שם, כדי שלא לאבד חלילה קליינטים.

אם תשאלו אותי אם אני ממליץ על העבודה הזאת, התשובה שלי מורכבת, כי ללמוד את המלאכה הזאת זה מאוד חשוב, ותועלתי, אבל לעבוד בזה זה כבר יכול לגבול בהשגת גבול!

אולי אנחנו נראים עלובים, אבל תכלס גם לשנורר החיים יכולים להיות יפים.

הנף מקלדת

משתמש סופר מקצוען
כתיבה ספרותית
זה לא נורמלי שאמא תעזוב את ילדיה בשעת בוקר מוקדמת, ותצא לחושך.

הקונספט הזה הזוי, שאשה שלא הגיעה לגיל שלושים, תצא מהבית בשש, כדי להגיע למודיעין עילית ברבע לשבע, כדי לחזור הביתה אולי בארבע.

רחלי מצטנפת בתוך עצמה, ממתינה בתחנה למירי והרכב הכחול שלה, שייקחו אותה לעבודה, נדה לשלום קטן לחברים הקבועים שלה, ששותקים בתוך החושך הממתין לאור ראשון.
מישה שנוסע לעבודת שמירה בבית ספר.
נטלי שנוסעת בהסעה להדסה הר הצופים, עם כל בעלי החלוקים.
והיא ונעמי, שמחכות למירי שתיקח אותן למטריקס.

הרכב הכחול מגיע, חמש נשים מצטופפות דוממות, מקשיבות לדף היומי בקול חי. זה מה ששובר למירי את השקט.

בדממה המנומנמת, חוזרות המחשבות עליו.

על האיש שהבטיח לה כל כך הרבה. שכמעט ונשבע, שיסיר ממנה כל דאגה כלכלית. שבשבילו היא עוזבת ארבעה מתוקים שכיסתה בעדינות לפני שיצאה, ויצאה.

מיכאל בעלה. האיש וההבטחה. הבעל והאכזבה. הכל היה ורוד משי. הוא מצידו יזון ויפרנס ויכלכל היא מצידה תשב בבית ותכין סלטים בריאים ופטיפורים מתוקים, כזה חברמן הוא היה. סיפר על מעלליו בתור בחור. היא נסחפה אחרי מהיוזמתיות והתושייה.

אתמול יצאה עליו, דיברה חזק. עיניו התעגלו בהלם. בסך הכול דחפה מולו דפי חשבון. ביקשה הסברים, שייתן כיוון ליציאה מהמשבר.
החברמן גמגם משהו על גמ"ח 'תורת חסד'. היא עלתה להתקפה, הבהירה שגם גמ"חים צריך להחזיר.
"אנחנו אוכלי המן" ניסה שוב, בדרך המוכרת.
"די עם זה!" ניסתה לבלום את הדמעות. "מישהו צריך לעשות השתדלות, ונמאס לי לבד."

הלכו לישון מתוך שתיקה כועסת.

בערב חוזרים הביתה מורידים נעליים ופאה, מחכים לבעל.
מדברים כאילו כלום. מחסלים שאריות משבת, הוא טשולנט, היא מרק עם שבבי בטטה ובצל.

"תשמעי נחמי" מיכאל מגשש בזהירות. דיברתי היום עם ברוכמן הגבאי, הם מחפשים מישהו שינקה את המקווה בערב, כבר סיכמנו על המחיר והכל, אני אוריד שעות מהכולל ערב. הבטחתי לו תשובה עד מחר בערב, אחרי שאדבר איתך.
מסתכל עליה במבט מתחנן, שתגיד כמו תמיד, "מה פתאום! נעבור את זה. קצת אמונה ונתסדר."

באמת רוצה להגיד, אבל הקור, החושך והשקט של הבוקר. עוצרים אותה מלהיות רחלי שמצפים ממנה שתהיה.
"אולי באמת" אמרה בסוף. "אולי הגיע הזמן שתהיה לי פאה חדשה. שנקנה סוף סוף, ארון לחדר ילדים."

עיניו כבות מעט, אבל מתעשתות שוב, בנחרצות. כבר מרים את הטלפון, לחייג לברוכמן, לפני שיסגור עם בוסקילה.

"רגע." היא נבהלת "אולי תחכה עם זה. מחר נגמר הפרויקט שלי ביקשתי העברה לצוות של חפצי אם אני שם, אני קופצת לדרגה ג'."
"במטריקס?! משכורת של דרגה ג'" אפשר למשש את הלם שלו.
"לגמרי" היא חוזרת להתלהב, עם מי שתמיד מתלהב איתה.
"אולי הגיע הזמן שנמחזר את המשכנתא ונשפץ. המרפסת מחכה לנו." החברמן חוזר לחייה.
"רק אמונה ובטחון" היא מסכימה. "וקצת השתדלות".

קצת.

דיונון

משתמש סופר מקצוען
כתיבה ספרותית
איור וציור מקצועי
עריכה תורנית
ה'משרד' של ברוכה'ס היה קצת חנוק.
חנוק?
חחח... חנוק, מי שמדבר...
גיחוך מריר עלה בו, אותו דייר קבע שהשתכן בראש שלו בתקופה האחרונה, נודף חמיצות ומרירות, ונעלם רק כשגברת פאניקה משתלטת על המרחב...
ברוכה'ס ניגש ישר לעניין - תן לי בשתי מילים רקע ואחר כך תרחיב אם יהיה צורך, בסיידר?
שלמה בלע רוק בטעם כבוד עצמי רמוס והתחיל לדבר -
אני ואשתי, תחיה - הוסיף בהטעמה, מרוויח עוד רגע של הרהור האם הוא עושה את הדבר הנכון, והמשיך - בני ארבעים פלוס.
אשתי פאנית ואני מתעסק קצת במסחר סת"ם.
הפרנסה אף פעם לא היתה מי יודע מה, אבל חיינו סביר ואפילו התחלנו לחתן בכבוד את הילדים.
אההמ...
ברוכה'ס מוזג לו כוס מים, כמו מבין את הצורך שלו בהפסקה הזו.
מברך וטועם לגימה.
המ... בקיצור, לאחרונה הבנתי שאף פעם לא חשבנו בצורה רצינית על הזקנה.
שנינו עצמאיים, לא הפרשנו פנסיה.
היתה לנו, בעצם יש לנו, דירה להשקעה שמביאה כל חודש שכירות, אבל אההמ...
אנח.. אנחנו כרגע בדילמה - האם להשאיר אותה לנו לפנסיה, או לחתן איתה את הילדים.
- ידיו עולות מעל השלחן - אם לא הדירה הזו אין לי באמת איך לחתן אותם.
בכי חונק את גרונו, קשייו נעשים בהירים כשמש תוך כדי השיחה עם העסקן.
ברוכה'ס, תעזור לי! - נפלטת יבבה מפיו.
ברוכה'ס נועץ בו מבט מהורהר, כפות ידיו על השלחן, שלייקעס ירוקים אבסורדיים חורצים את חולצתו הלבנה.
- תקשיב לי טוב הופמן! אבל טווווב!
תסביר לי - קולו יורד לטון נמוך - איך יהודי מעז לפחד?!
לשכוח את הקודוש'בורך'וא?!
מה נראה לך, שאם לא התנהלת נכון אז השם זורק אותך לכלבים?!
איפה האמונה?!
ועכשיו, החלק הכי יפה - יש לך עכשיו הזדמנות לבטוח בקודוש'בורך'וא! רק עליו!
תנצל את זה!
העינים של השמנצ'יק הזה מפיחות בו חיים, מדביקות אותו בהתלהבות, סדרי מוסר שלמים צפים בו, נוסכים בו חוזק שלא הכיר קודם, איי איי איי, איך שכח את הקב"ה?! קצת נסיונ'ס ערערו אותו?!
קולו של ברוכה'ס מעיר אותו - ועכשיו, בא נראה מה אפשר לעשות...

7שבע7

משתמש מקצוען
כתיבה ספרותית
איור וציור מקצועי
תוק־תוק־תוק. חובט הלב בתוכה.

פראחח... פראחח... פראחח... נבלעים צעדיה בשטיח הפרוש מדלת אל קיר, לא מאפשר לה אפילו את העונג שבהשמעת עצמה.

"מלייייי!" מתגלגל אליה קולה של נועה, בולע גם את הצעדים, גם את הלב. "איזה יופי שבאאאאתם! בטח הייתה קשה הנסיעה הארוכה באוטובוס, נכוווון? מתי כבר תקנו רכב, אה? אבל העיקר שאתם פהההה! ואת חייבת לראות את הפטיפורים שהכנתי!"

הזרוע שלה משמיעה קנאק קטן כשידה של נועה אוחזת בו, וקרעכץ עדין נשמע גם מהחצאית שלה, כששני ילדים שסירבו להרפות ממנה אחזו בה.

מסתכלת בחשש. בינתיים שלום לחצאית. אבל כדאי שתשיג סיכת ביטחון, ליתר ביטחון. ובבית כבר תתפור אותה. היא צריכה אותה למחר.

בום־בום־בום. הולמים התופים ממערכת סטריאו מסוגננת הנתונה בינות לארון הספרים העטוי דלתות זכוכית.

"יפה, הספרייה החדשה שלהם, נכון?" מהמהמת רעיה גיסתה לידה. "אמרתי לאבינועם שגם אנחנו כבר צריכים להחליף את הספרייה שלנו – כבר חמש שנים שהיא אצלנו! – אבל הוא אמר שקודם אנחנו צריכים לעבור לבית חדש כמו נועה ויאיר... אבל הרי רק לפני שלושה חודשים נכנסנו לבית שלנו, אחרי שסוף־סוף סיימנו את השיפוצים! אז אין מצב לספרייה חדשה עכשיו..."

צחקוק קטן, רעיה נעלמת.

קולו של אבא עולה על דוכן האוזן שלה.

"ברוכים הבאים! ברוכים הבאים," כחכוח רם בגרונו, להשתקת כולם. "ברוכים הבאים לחנוכת הבית החדש של יאיר ונועה אהובינו! כולכם יודעים כמה הם סבלו בשלוש השנים שבהן גרו בשכירות, אצל בעל בית לא נחמד במיוחד, ולכן זהו רגע מאושר ביותר, שסוף־סוף הם נמצאים בנחלתם־שלהם! מיד נעבור לקריאת המשניות הנאמרות בחנוכת הבית. הנשים, בעזרתן, מוזמנות לעבור לחלק הקולינרי של הערב..."

גם אבא מצחקק. מרגיש כבעל בית בעצמו. הוא באמת כבעל בית. ההורים של נועה שילמו על שלוש שנות השכירות הכושלות. ההורים של יאיר – ושלה – שילמו על קניית הבית.

"שאלך לשבת עם כולם?" היסוס בקולו של נפתלי. האיש שלה, ששום איש לא מימן לו אף לא חודש שכירות אחד.

מהנהנת, מנסה לנסוך עידוד בשתיקתה. ניגשת עם הילדים לעזרת הנשים, לקולות הבליסה המחליאים. רק שאף־אחד לא ישים לה לכתם הבלתי יורד על חולצת השבת של יהודה. רק שאף־אחד לא ישאל את רחלי למה היא לא לבשה סוודר חגיגי יותר. רק שלא תשמע אותם מגמגמים תשובות, נרתעים מדיבורים עם בני דודים מוכרים־זרים.

הפטיפורים משתקשקים על המגש שלהם, מגרים – אבל לא אותה. שלט מעוצב, "בהדפסה אישית!" מצהירה נועה, מתרשרש מעל השולחן. הנייד שלה רוטט בכיס החצאית הכמעט קרועה, צלצולו לא מצליח לגבור על רעש התופים מהמערכת.

טררר... טררר... טררר... מתרחקת מעט מההמולה, שולפת אותו בזהירות.

תוק. תוק. תוק. שוב נחבט הלב. בעל הבית שלהם. לא הרבה יותר נחמד מבעל הבית שהיה ליאיר ונועה. בשיחה הקודמת אמר שייאלץ להוציא אותם מהדירה. ואבא לא יודע. כי אבא אמר שהוא ישתתף בקניית דירה רק אם גם ההורים של נפתלי יצטרפו.

שיק־שיק־שיק. מאחוריה מתרוממת ידה של אמא מעל ידה של מיכל, בכירת האחיות, הגרה בבית פרטי בעל שתי קומות עם שמונת ילדיה. היד של אמא מצלצלת, היד של מיכל מרשרשת.

"הנה, שיהיה לכם לבגדי חורף לילדים."

חורף בלִבה, שכבר לא דופק.

וחיוך על שפתיה.

כי אף־אחד לא צריך לדעת כמה קשה היא הדממה.

נ. גל

משתמש סופר מקצוען
כתיבה ספרותית
כסף קטן

בקופה היה רק שקל אחד.
מוישה ידע שהוא נראה אומלל, ושתחנונים אינם מצמיחים מטבעות חדשות בקופה ריקה. "אני חייב את הכסף." הוא אמר. "חייב."
הקופאי פרש את ידיו בהתנצלות. "תחזור עוד שעה, אחי. באת לי על הבוקר, מאיפה אני אמצא לך שבעה שקלים בבודדים."
מוישה נענע לשלילה. הוא לא יכול לחזור עוד שעה, כי הוא יהיה אז כבר בכולל, מרחק עשרים דקות הליכה. הוא גם לא יכול לחכות כאן, כי נחמה'לה מחכה בבית לשוקו שלה. וגם אם מאוד ירצה, אין לו שום דרך להצמיח מטבעות בדרך אחרת. "אני אהיה בכולל."
"אז תלווה בעבודה את הכסף ממישהו, ומחר תבוא ונסתדר עם הזיכוי." הקופאי הציץ בפלאפון, בודק את מצב הבטריה.
"תודה." מוישה צרר את שקיותיו באנחה. "סליחה."
הקופאי הושיט לו דף, מאויר בכתב חרטומים. מוישה זיהה שם את הספרה 7, מוקפת בלכאורה עיגול. "מצטער, אחי. שיהיה בהצלחה."
ידו של מוישה התרוממה מעט, לאות שלום. אוחזת שקית עמוסה. הוא הלך במהירות, פילס את דרכו במדרגות, בינות לילדי תשב"ר הממהרים, ורק בבית הצליח לפרוק את המשא מליבו.
"לא היה עודף. רק זיכוי."
שפרה, מן השיש, הסתובבה אליו. "אוי וי." נאנחה. "אז מה יהיה עם המזגן?"
"לא יודע." הוא ארגן במהירות את כוס השוקו האלמותית של ביתו. "אולי הפעם ציק יביא בטעות קצת, ונוכל ללמוד."
"אמן." התקבלה התגובה המעומעמת ממעמקי ארון הבגדים.
*
"יש לך?" אלי ציק כבר חיכה לו בכניסה לכולל, נוטף זיעה.
מוישה נעצר על מקומו, אבוד. "לא. יש לי רק," הוא שלף את הזיכוי המקומט. "את זה."
אלי התיישב על גדר האבן, בצילו של הבניין. "אז מה עושים?!"
מוישה התיישב לידו, שותק שתיקה ארוכה. "אני לא יודע."
הזיעה החלה מצטברת על מצחיהם, החום מהביל סביבותם.
"אח..." נאנח אלי. "לו הייתי רוטשילד..."

לבי

משתמש מקצוען
כתיבה ספרותית
בס'ד

עניים עלומים

כספת החכשיטים מונחת פתוחה במרכז הסלון,השרשראות ושלשת הצמידים משובצי היהלומים זרוקים בחוסר חן על השלחן הם כבר לא שלי ברגע זה נמכרו...
ואני לא שם, לא מחזיקה מעמד בדרמה...
בעצם אף פעם לא היו באמת שלי הן היו של הכספת, לא ענדתי את אלה מהכספת ה"אמיתיים".
היה לי העתק מדויק של האמיתיים, היה זה צעד זהיר כנגד שודדי יהלומים שבזריזות ידיים מופלאה מבצעים את זממם ישירות מצוואר או ממפרק היד הענוג של הגבירות.
הקונה שהתלחש עם יועציו היה שייח נמוך ועגלגל, עם זקן צרפתי שחרחר מטופח,
בן מלוכה גולה מנסיכות ערבית איני זוכרת את שמה.
הוא היה מתאים לעסקאות סודיות שכאלה ולנו היו מזומנים למזון ודלק לכמעט חצי שנה.
אסור היה למכור את תכשיטי למישהו מוכר בעיר, לכל חנות תכשיטים לונדונית, או לסוחר זהב ואבנים טובות.
הידיעה שאנו מוכרים את תכשיטי הגברת היותה איום רציני על עסקיו של בעלי,
ולכן כל מעטה הסודיות והקונה האקזוטי...

השנה היא 2008 לחשבונם, וברחוב היהודי המפולת הכלכלית ניכרת היטב
לא שברחוב הכללי הגויי המצב טוב יותר, אבל אפקט הקהילה על חלקו הטוב והיפה בתמיכה וסיוע
ובצידו השני הבעיתי, בענין הסודיות והאנרגיה המושקעת בלהסתיר מעיני- השכנים החברים, את מגדל הקלפים הרעוע.
הענין הוא שכל זמן שאינו נגלה עוד אפשר לעשות עסקים להעביר מפה לשם משם לפה ולחכות לנס.
אבל אם חלילה, בבקר בשיחות הנייעס של אחרי שחרית, מספרים על עוד מישהו שמתנדנד
המצב הוא ביש!
מיד יש סיפורים פיקנטיים על הרולס רויס שכבר לא נמצאת בחניה, ועל מתווך בתים שנמצא בשטח ועל התכשיטים שנעלמו מפרקי יד הגברת,
רכילות מסוכנת...

מזמן כבר לא היינו עשירים לא אוכלים כעשירים לא מתלבשים כעשירים, אך את כל המידע הזה לאושרינו- ידענו רק אנחנו המשפחה הגרעינית המצומצמת.
עסקנו בעיסוק אחד מתסכל מתיש והוא תפש את כל מעינינו-
שלא ידעו!
עד שאפילו לא הספקנו לקונן על המגלשה בה גלשנו מטה מטה,
כל יום נפתח בהערכה מחדש, מה אפשר למכור עכשיו? באישון ליל,
לקבל מזומנים לאוכל לימים הבאים, לחשבון חשמל שלמדנו לקמץ הרבה ממנו.
מצחיק,בעצם דמעות צריכות לשוטט על לחיי, בבואי לערוך חשבון מה עוד אפשר למכור?
ב -מ ח ת ר ת.
אבל הן יבשו, תחתיהן עלו על פני רשת נחמדת של קמטים שהלכו והעמיקו אחרי כל
מכירה
סודית.
ואני המשכתי לענוד ביתר שאת את היהלומים המלאכותיים.
יוצאת לרחוב כמו קופסת תכשיטים מהלכת..
שייראו כולם, שחקנית על במה.

טיפוסים סודיים ומוזרים, גויים בלבד לא מקושרים לקהילה היהודית, היו נכנסים ויוצאים מהדלת האחורית ומתמקחים בלחישות על הרהיטים המיוחדים שלנו, על מלאי המצעים המשובחים ומפות הפאר - שהיו כמעט משוש חיי.
כלים נפלאים מגשים קנקנים וסרוויסים, הארונות מתרוקנים...
והם יוצאים ושללם בידם.
אבל ברהיטי הסלון לא נגענו-וכל הנכנס במקרה לביתנו יווכח שאמנם
אין שום בעיה- הפאר במקומו מונח.

גם האופ'ר שעבדה בביתנו שנים ועלתה הון נשארה-שלא ידעו אמרתי...
בימים כתיקונם זו היתה הוצאה מצחיקה ואפילו הייתי מוסיפה לה עזרה לנקיון בסופי שבוע או לחילופין אם זרם האורחים בדרך כלל המשולחים היה מתגבר מאד.
טיפשה היא לא היתה, ודאי שמה לב איך כל החדרים מתרוקנים מכל המותרות אפילו המיטות היפיפיות נמכרו ובמקומן השגנו מיד שניה מיטות די נוחות...
ובכלל מתי יישנו?
הלילות שלנו הפכו לימים, מתכנונים ללא סוף מה לעשות ואיך? והעיקר איך להמשיך את ההצגה לקהל שהכל כרגיל!
היא אפילו עזרה בשקט למכור את מלאי הביגוד היקר -למכריה בשכונות האיטלקים,
הם מבינים ביוקרה אמרה בשמץ גאווה.
לבד ארזה הכל, אני ברחתי לא הייתי מסוגלת, כל צעיף כל חצאית פתחו את נהר הדמעות מחדש-עוצרת אותן בנחישות, להתפנק בדמעות?!
ועוד לעיני הילדים חלילה, צריכה לעבוד ! אשת מכירות הפכתי.
היא אספה את הלבוש היקר ביותר, פרוות מינק קצרות וארוכות בהירות נדירות, מעילים משובחים שנקנו בבירות העולם מהודו ועד כוש מהדומו שבמיללאנו ועד לבנהוף שטראסה.
הכל נחטף היא סיפרה,
ולנו היה עוד חודש מה לאכול ולשלם לקונסטנצה האופר שלנו...
אבל בעיני ראיתי אותה מעינת במודעות דרושים וממהרת להסתיר.
היא היתה אשת סודי ואני הייתי זקוקה נואשות לחסדיה.
גבירת האתמול הפכה לשפחה משועבדת לשבועת האמונים של נוכריה אטלקית, שלא תגלה את סודינו בשכר התיווך של המכירות הסודיות.

פורים התקרב והמתח בביתנו עלה עוד יותר, הסתודדנו- מתלבטים.
אם נסתלק והדלת תיסגר ובעל הבית לא ישב על כסא מלכותו ויחלק שטרות של 100 פאונד
לכל דכפין.
הרז הכמוס ...שבעצם בעלי כמעט פושט רגל ורק בזכות הסודיות
אפקט הדומינו בכיוון מטה נעצר , נכון יותר לומר מושהה.

טופחת לעצמי, ליהטטתי בהוצאות משק ביתי כקוסמת- מצמצמת וברחוב לא יודעים, רק אנחנו מרגישים,
ועוד איך !
וחלילה שהסוד יתפרסם, מיד מנהלי הבנקים שהיו הידידים הטובים ביותר.
ומזמינים אותנו למסיבות יום ההולדת האינטימיות ביותר שלהם, ואנחנו בלית ברירה חייבים היינו להשתתף.
ועכשיו אם יתגלה להם בדל מידע
מיד ייסגרו צינורות האשראי ולא עונים לשום שיחה-מידידם הנעלה מימים ימימה.
נו, מוכר נראין כאוהבין ואיו עומדים לאדם בשעת דחקו,פרק שני דאבות
ובאים לתבוע את תשלום החובות, ועל הערבים(ר' בצירה) בכלל מפחיד לחשוב.
והרעיון הוא למשוך את הזמן והעצבים עד הקצה, הנצליח? ירחם ה'.

מצידי עמדתי במשימה כבידה ככל שתהי-ה, בכבוד!
כשמסרתי את המזוודת המלאות בבגדי הערב שלי רצתי לחדר האמבטיה כאילו שכחתי משהו,הבטתי במראה ולא הכרתי את עצמי...
התבגרתי בעשר שנים לפחות והעיניים האדומות הנפוחות לא הועילו למצב .
מה שכן היה לתועלת שקבלתי בעד בגדי הערב סכום שיכלנו לעבור איתו את הפסח, בלי להגדיל את החובות התופחים ממילא.
וזו היתה משימת חיינו הפכנו לאנשי השו...שו.
מצאתי ת'עצמי מתמחה בהנחית הורים בביתי שלי לילדים בזמני מצוקה.
כמובן שהבטחנו להם שזה זמני, ורק לעכשיו עליהם ללמוד לשתוק, לא לספר כלום גם אם מישהו שואל.
להצגות ה"לא רוצה" ברקיעת רגליים והשטתחות על הרצפה, למדנו עם הזמן להתיחס בהבנה, בסלחנות אפילו, למשטתח התורן,
- כשאנחנו מנסים להסביר בשקט שזה מה יש, יותר נכון מה שאין ולא יעזור להתפרץ ולהשיג, אאאאאאאאאאאין.

היו גם רגעים מוארים בטירוף הזה.
לא תאמינו ואני אומרת בכנות
ימי הרווחה היו יפים מאד לא אכפור בטובה.
אבל!
לא עוד החיוך המלאכותי וההופעה הנוצצת בכל מקום,
והחיוכים המלאכותיים עוד יותר,המוחזרים לכיוונינו מדורגים על פי מדרג הזוזים.
הילדים התרגלו למציאות ה"אין ברירה".
והעיקר משהו משמעותי זע בראשו של בעלי
הוא בעצמו מלמל, סח לי בהפתעה
"יש יש חיים אחרי הבנק" והתכוון לחברותא החדשה שלו...
מה שמצחיק שהוא לא האמין למשמע אזניו שאמנם היו לי קשיים עם משרתת 24\7 ,
למה שתקת הוא שאל בתמימות.
שנים שבקושי היה לי הזדמנות לדבר, כל השבוע היה עסוק בלפרנס אותי בכבוד ואיך לא אשתוק.
ובשבת הוא בבית אבל המוני האורחים שהיו מסבים לשלחן השבת וגם לנים בקומה התחתונה מעסיקים מאד.
ועכשיו אנחנו בעצם אנשים פשוטים משוחחים לפעמים-
ומתלבטים.
הוא מספר לי בשפל קול את ההודעה הדרמטית! שהפתרון היחידי האפשרי עם סוגית הפורים הוא הלוואה בשוק האפור, ופניו מאפירות...
מסוכן מאד אבל שווה ,שלא ידעו-מסכם.
ממי לא לוינו בעיר הזו, צריך להיזהר שלא יחשדו...
בעיר חשבו שבעלי לווה להשקעת ענק.
נחרדתי מהרעיון.
גיליתי תגלית "מרנינה" שכשאתה עסוק בלהסתיר-אין זמן להתבכיין ולהתלונן.
אתמול לא היו לי דמי נסיעה באנדר גראונד הרכבת התחתית לתת לבתי..
ומה זה מול צבעה המאיים של הלוואה מהאפורים.
אני כמעט ולא יצאתי, סיכמנו בינינו שאם ייראו אותי נוסעת בתחתית, אנשים יתחילו לדבר
איפה המכונית שלה,
והנה הספור החדש עם פורים הצליח לטלטל אותי-עד כאן !

עליתי לחדרי מנסה להירדם- לא הצלחתי.
ואיפה הוא? כבר מאוחר מאד, כנראה משוטט בעקבות עוד הלוואות. ערבים וכו' מעשהו לאחרונה שבכל יום,
חוזר מותש אפור בזקנו וגם בפניו, רק מקווה שעוד לא מימש את הרעיון עם ההלוואה המסוכנת...
מצאתי את עצמי יושבת בחושך מדברת עם אבא, אבא הרחום שבשמיים
והצל האיום של השוק האפור פורץ את סכר הדמעות, בכיתי התחננתי ופעם ראשונה מאז המשבר ביקשתי ישועה עכשיו!
דחקתי אע'פ שידעתי שאסור לדחוק הלב דיבר ובכה אבא ...מהר !
אסור לבקש מהר, צלצלו באזני דברי בעלי...
היא תבוא הישועה, הבטיח ואני האמנתי לו אבל עכשיו זה דחוף.

והישועה אמנם באה - בהסתרה, ולא ידענו כלל שהיא נוקשת בפתח.
יום המחרת התחיל על רגל שמאל וכבר הכרתי ימים רבים כאלו אבל זה עלה על כולם, הילדים התרעמו ואפילו בכו על התחפושות העלובות שאני מציעה, משכנעת.
וזה היה אחרי שנדמה היה לי שאת ענין הבכי סגרנו אני והם הקטנים,
שכנעתי אותי ואותם שוודאי לא יועיל, וכמובן הסברתי להם בעיקר לעצמי "כי בשמחה תצאון" מכל הצרות...
ובינתיים, הצרות עדיין בעקבותינו.
הם היו רגילים למסע תפירת תחפושת אצל תופרת עילית והיו מרננים, לשעבר של בית המלוכה,בוחרים כרצונם כיד הדמיון הטובה עליהם.

מתביישת לספר כבר יומיים שאוכלים אצלינו לחם לחם מרוח בלחם.
ואולי הרעב האורב בפינה הפך אותם לבכיינים ואותי לעצבנית במיוחד...
שייך לרדת יותר? שואלת לעצמי כמו ילדה, כן...כן עונה, תכילי תשלימי כמו שאת מנסה ללמד את ילדייך, תודי לא תמיד בהצלחה.
ולבסוף הקצפת
קונסטנצה לא הופיעה ביום שני אחרי חופשת יום ראשון החגא שלה.-שום הודעה אף הגה,
לא חשבתי עליה אפילו, השוק השוק האפור השחיר לגמרי את ראשי-

קרוב לחצות נשמעה חריקה מתחת לחלוני!
עסקן מוכר מלווה בבעלי נכנסים בסערה...
הכל פורסם! מחר אוכרז כפושט רגל- עוזבים הכל עכשיו! להיתרו,
יש לכם כרטיסים בעוד שעתיים וחצי.
את והילדים בטיסה לישראל –עגלתי עיניים, אני לבד?
אממ ואני דרך גרמניה צריך לסדר כמה חתימות בבונדס בנק,נפגש בעז'ה
סיים בקול חנוק.
הוא העיר את הילדים, הקטנים התייפחו והוא מנסה להסות אותם, חברו מנסה לעזור
המתוקים הגדולים שלי הצליחו יותר.
ארזתי את שארית רכושינו מזוודה לכל ילד תוחבת דובון מרוט משחקי מחשב וספר לגדולים בני ה10, 11 גדולים של ממש, בעית משקל האובר נעלמה,כמו כל מה שנעלם מחיינו.
פתחתי בסערה ארונות מגירות רובם ריקים כמה מפתיע, זריזה מאד מתקתקת כמו רובוט.
מאובנת לגמרי אולי זה הלם?
העסקן זרז אותנו לצאת, תוך שעה היינו לבושים,
ישובים במכונית הגדולה שלו. מצטופפים מעל המותר.
המכונית שלנו נותרה בחניה הפרטית, אולי המראה שלה ייתן לנו כמה שעות של חסד
שהיינו כל כך זקוקים להן עד שננחת בתל אביב.
יעורר אשליה אצל הנושים שהכל כרגיל ,,,
רק אחד מהקטנים שאל, לאן? בעוד האחרים מהסים אותו.
חסד אלוקי אמרתי לעצמי בלי סצינות ובכיות.

בבן גוריון חיכו לנו יהודים טובים, ידידים מפעם.
ואחד מהם ידיד אמת שם לו למטרה להצחיק את הילדים המבולבלים המפוחדים
צחקתי ,כמעט נחנקת מתפרקת, בלי מסגרת ...
לעולם לא אשכח את החסדים הפעוטים האלה לכאורה...
את שבת קודש חגגנו משפחה מאוחדת אבא אמא ילדים, בירושליים משוש תבל.
ומאז אנחנו שם,
אני "עקרת בית" זאת אומרת למדתי לעשות הכל בעשר אצבעותי .
לפעמים מותשת עצבנית מעט וחסרת סבלנות, מקוצר רוח ועבודה קשה.
ופעמים מליאת מרץ וסיפוק-כמו כולן.
מזמינה בליבי את קוני, קונסטנצה לבוא לראות מי מנקה טוב יותר.
טוב, מגוחך להשוות כאן אנו בדירת שלושה סטנדרתית ושם היו קומות לעלות ולרדת וחדרים לא מעטים לטיפולה...
עובדת במשרד לתרגום ואוהבת את העבודה, החומר לתרגום מענין סיפורי חיים.
בעלי הפך אברך לחצי יום יושב ולומד, אשרי!
במילא אני שרוף בעולם העסקים, שח לי בשחוק מריר שמח.
שולח ידו בעריכה והוצאה לאור בשביל אוכל- משכנע אותי.
יודעת את האמת,-אוסף פרוטה לפרוטה להחזר החובות, ראשית ליהודים הטובים הלונדונים שפתחו ת'לב והארנק ותמכו בנפש חפצה.
ולבנקים?!
בינתיים שיחכו, רק לאצילים אנגליים בעלי חוטם אדום קבוע, שתויים מבירה אירית ומקטרת תחובה אלכסונית בין שפתותיהם, מגיעה תספורת?
הוא עדין מחכה לתור לספר... (ס בפתח ופ' בדגש ופתח)
הוא מודאג מאד שאני "אשה עובדת" המשכורת שלי ממש טובה, ממנה אנו חיים את חיי היום יום
בעיניו אלו פרוטות...

אנחנו "יורדים" באמת- על המשמעות הגלויה והפשוטה של המושג, נסחבים עם עגלת קניות מרב שפע, עוצרים אותה בכוחות משותפים שלא תדרדר...
הגדולים והקטנים למדו לעזור והם משועשעים מהחוויה.
וקונים בחשבון! הילדים בעצמם אומרים תיראי זה יקר...
ולי כייף! חברה לימדה אותי לעשות שוק פעם בשבוע במחנה'יודה.

לקראת שבת אנחנו מקימים את המצווה "לוו עלי"
ת'אמת קשה לנו לערוך שלחן שבת בצמצום ויש גם אורחים ולהם אסור להרגיש שאנחנו – "לא"
גם אם מספרים סיפורי זוועה על מצבינו הכלכלי ברחוב...
ובחור אחד לונדוני שלומד במיר, התארח בשבת שעברה ואמר למארח -
שהוא מרגיש כאילו הוא מבקר אצלנו שם, כל כך הדור ויפה שלחן השבת פה.
הנושא מסובך ומבלבל ,אם הוא יעביר ללונדון שהדור אצלינו מצד אחד זה טוב, יגידו הם מתאוששים.
ויש שיגידו, מה? שק החובות שלהם רק הצטמצם לא נגמר והם חיים להם כאילו...
וכשאני מתחילה לדאוג בגין חובות השבת,
הוא אומר לי שבעצם הקהילה חיבת לסדר לו ובמיוחד לי – מצחיק... כרכרה ומשרתים על פי ההלכה דין "יורד".
אבל אנחנו עדין יורדים סודיים.
אין לנו חשבון בנק ולא פנקס צ'יקים וכמובן לא כרטיס אשראי, אנשים עלומים.
יש לי פוזמק למטבעות כמו בסיפורים ולמדתי לספור שטרות מרשרשים במהירות האור!
כזקנה עשירה ורגילה...
גם הוא מזכיר לי "לוו עלי ואני אשלם" דאגה מנין, אמרתי לכם אדם חדש.
ואנחנו הפכנו לעניי ארץ הקודש כמעט כמו כולם,
אולי עשירון תחתון תחתון...
תודה לקל עליון.

נערך לאחרונה ב:

נודד

משתמש סופר מקצוען
כתיבה ספרותית
שמריהו החלפן - עשיר הוא.

ומה חידוש הוא? והלוא ממונו של שולחני צבור הוא ככרי של גורן, משתרע לו פרקדן ערימות ערימות על גבי שולחנו. וכל הרוצה למנות - יבוא וימנה.

שמא תאמר מטבעות שמחליף שאולות הן אצלו?

וכי מי פתי יניח מעותיו על קרן שולחן השולחני, שהיום כאן, ולמחר כיוון שתעיף עינך בו - איננו, נסע לו לתור אחר אותו יצור הפכפך - מזל שמו, שקבע, כך לחשו לוחשי לחישות, משכן של עראי אצל העיירה הסמוכה. יבוא לו שמריהו וימנה לאשר ימנה, ויחליף לאשר יחליף, וכל אותו טורח של פשפוש ומשמוש מצלצלים שאולי ידבק אף בו משהו מן המשהו.

וכולי האי ואולי.

וכיוון שהסכימה דעת הכול שממון שבאמתחתו ממונו הוא, מה לה אם כן לאותה הכרזה, המיתמרת וממלאה כבשונו של עולם –

שמריהו חלפן עשיר הוא.

מזדקפת ומזדקרת לה בבת ראש אותה תמיהה. מתגלגלת ברחובה של עיר, תרה ומחפשת במסתרים ובמכמונים, וכל כולה משתוקקת לבן זוגה מימות עולם, זה המכונה - "תירוץ".

וכיוון שמצאתו ולגמה ממימי רעיוניו מייד מוכרחה היא לשוב ולהשיח דברו, שהרי כך דרכם של בני זוג.

וכה שחה התמיהה משמו של תירוץ.

פרוטות, לא היו לו לשמריהו, ולו כמניין אצבעותיו מיום עומדו על דעתו.

אם כן היאך החליף מה שהחליף?

חלפנינו זה לא חלפן מעות הוא כלל וכלל כי אם חלפן תשוקות.

כיוון שבילה בצעירותו אצל מלמד התינוקות, וכיוון שאותו ברנש - בעל מקל עב היה, חדרו היטב דיבוריו בגולגולתו של שמריהו ינוקא. בייחוד אותו ציטוט אלמותי שידע בעל המקל למלמל כל אימת שנתכרכמו פניו של מאן דהוא, יען עקבות המקל חרשו בגבו –

"איזהו עשיר השמח בחלקו"

וכשנזכר שמריהו זה במימרת חכמים זו, שוב לא ידע רגע של עוני.

שהרי אם יעלה בקרבו החשק לזנבו של הערינג לקנח את סעודתו, מייד ישווה בנפשו את הזנב כגדוש תולעים מראשו ועד זנבנבו, גל קבס מציף את כולו והארוחה נפלטת מקרבו בצוותא עם החשק.

שמא תאמר מה רע בפיסת מעיל של ארגמן לכסות בשרו המכחיל בשלג של חוצות,

דיי לו לדמות לעצמו את הבגד מופשט ממנו על כורחו בראש חוצות בידי אותו חמדן יוחפץ אלימא , וכדאי בזיון וקצף.

גורל החלום על אוצר תחת תנורו, לא שפר אף הוא, שהרי הפריץ ימהר להשביע את כלבו בבשרו של שמריהו פיסין פיסין יען ההין לקחת את האוצר לעצמו.

הוא אשר אמרנו

שמריהו חלפן התשוקות – עשיר הוא.

מסוגל

משתמש מקצוען
כתיבה ספרותית
הגשם מתחיל לרדת כשאני מתקרב לשכונה. אני מהדק את המעיל ומכרבל את הפרצוף בצווארון. זה עוזר מעט מאוד. עשיתי טעות כשלא לקחתי מטרייה. נו, עשיתי הרבה טעויות לאחרונה, זו רק עוד אחת לשרשרת.

הרב גרין פותח דלת וחיוך כדי סדק. "ברוכים הבאים, ברוכים הבאים. תכנסו". אני צועד אחריו בתוך הדירה, איש מבוגר ונמוך, עטוף בחלוק בית כחול משובץ.

החדר שמשמש לו כמשרד מאולתר קטן ומחומם היטב. הוא מכוון אותי אל כיסא עץ ישן, ומתיישב בעצמו על כיסא מנהלים חורק. המבט שלו סורק אותי בטפיחות קצרות.

"אני אגיד לכם בכנות, בדרך כלל אני פוגש כאן אנשים מבוגרים יותר, כאלו שמחתנים ילדים. אנשים בגיל שלכם.." החיוך שלו גונח במה שאמור להיות צחקוק חביב. "אני פוגש פחות".

"אני צריך רק כמה אלפים", אני מרגיע. תכננתי הרבה זמן את המשפטים שאומר, אבל הכול פורח לי עכשיו.

הוא מהנהן לעצמו בתנועות קטנות, מעלה ומטה. "כמה אלפים", הוא חוזר.

"אולי חמש עשרה או עשרים", אני ממהר לומר, "לא יותר". עם השאר נסתדר כבר.

"למה אברך צעיר צריך כמה אלפים?" תוהה הרב גרין, כיסא המנהלים גולש אחורה כשהוא נעמד.

"קצת חובות", אני מנסה להקליל את האמירה, אבל הטון שלי מזייף. הוא ניגש אל הקומקום החשמלי ומחבר את השקע. רעש של מים מבעבעים ממלא את החדר.

"כשאתה מתחתן, אתה לא חושב על המקומות האלה", אני שומע את עצמי אומר פתאום. זה לא מהמשפטים שתכננתי לומר, הוא פשוט נאמר.

הוא מהמהם, שופת מים ומערבב. אני שונא תה. זה משקה של זקנים.

"יש לי כמה חברים שזייפו תלושי משכורת ולקחו משכנתא יותר גדולה", לא ברור לי אם אני מספר או מתוודה. "יש כאלו שהתחילו להשקיע מיד אחרי החתונה. אני הקשבתי לכל הרעיונות וניסיתי ליישם. ככה זה הולך בחיים, מערבבים מפה, מרימים משם. זה לא נשמע מסובך". בישיבה זה תמיד עבד.

הוא מניח לפני את הכוס בטפיחה קלה. "זה חם".

אני מחמם את הידיים על כוס הזכוכית. האצבעות משאירות לחלוחית קלה.

הוא שותה את התה שלו בלגימות קצובות: "מי הערבים?" נדמה לי שאני מזהה מבטא יקי קל.

אני מותח את הצווארון. חששתי מהרגע הזה, אבל לא חשבתי שהוא יבוא מהר כל כך. "אני חשבתי ש.. אם רק.. הסכום.."

הוא מסתכל, שותק.

"אין לי פשוט.. לא סיפרתי.. אף אחד לא.."

הוא ממצמץ קצרות: "לפי תקנון הגמ"ח שלנו אין הלוואות בלי ערבים, הרב כהן".

אני מתרומם מהכיסא: "אני יודע.. אני ידעתי.." אני צועד אחורנית בסרבול, הכיסא נופל בקול רעש. "אני פשוט.. אני אלך עכשיו.."

הוא מלווה אותי בשתיקה. אני הולך במסדרון הארוך. לא יודע מה חשבתי בכלל. לא יודע מה אני עושה עכשיו.

הוא מגיש לי את המעיל ופותח את הדלת, הגשם מוטח בפראות על הרחוב. אני נסוג אחורה, המילים בורחות לי מהפה: "אשתי.. אני.. אמרתי לה שיהיה בסדר.." הפנים שלי נעוצות עמוק במרצפות הבוהקות. "יש לנו ילדה.." אני מרגיש איום ונורא. ככה מרגישים האנשים שאוספים כסף בשטיבעל? המשפחות שהשם שלהם מרוח על עלוני ההתרמה?

אני שומע את הפסיעות שלו מתרחקות. הוא חוזר עם מעטפה: "אתה תבטיח לי שתשתמש בכסף רק כדי להחזיר את ההלוואה, ולא תעשה שום צעד כלכלי בלי שאני אאשר לך. תחזור לכאן כל שבוע ונשב ביחד לראות איך אתה מתקדם", המבטא היקה שלו פורץ מכל הכיוונים, עוטף את המילים.

"תודה", אני אומר חלושות כשאני לוקח את המעטפה ביד רועדת. אני דוחק אותה לכיס ואז מטיח אל החלל: "לא חשבתי שזה ייראה ככה" ולא מסביר מה זה זה ומה ככה ומתי חשבתי. כי לא, לא חשבתי שזה ייראה ככה. אני בכלל עדיין ילד, ילדים לא אמורים לעמוד ולהתנשם עמוקות על מפתן בית זר של אדם זקן, כששרידי הכבוד העצמי שלהם שפוכים למרגלותיהם.

"אני יודע" הוא אומר בקול שקט. איכשהו היד שלו על הכתף שלי, אני מרים אליו עיניים והוא מושיט את היד השנייה: "מטרייה", הטון שלו כמעט מתנצל.

אני פותח אותה ויוצא אל הרחוב.

Sparrow Bird

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
טוב,
אז היה קשה. באמת קשה להחליט.
כל כך קשה שבסוף שלפתי דפדפת קמוטה של משבצות חשבון (ולא בכדי) והכנתי עליה טבלה עם דירוג לפי קריטריונים שונים ומשונים.
אין מה לומר, אני עדיין לא בכיוון לדעת לעשות מאזנים מספריים (ושמא כלכליים) הגיוניים.
ועדיין אין עוד מה לומר, כי היה ממש מעניין, מעורר מחשבה, מאתגר, צובט משהו.
הפצצתם אחד אחד.

אבל היות ובכתיבה ספרותית עסקינן
תוצאות מספריות ואיכותניות (לעניות דעתי הקטנה תרתי משמע) לבסוף התקבלו.
ולהלן דירוג האשראי:

אז מעל קופת המצלצלים, כלומר במקום השלישי
עומד לו הסיפור של @7שבע7
שברת לנו את החסכון, כלומר, אהמ את הלב...

לצידו ניצב לו על ארנק המרשרשים, במקום השני הסיפור של @נודד
אח. נתת לנו אגרוף בבטן, ונקישה החלטית על הקודקוד.
בגללך נזכרנו ששכחנו לקחת את הארנק הנכון איתנו לדרך.....

ובאמצע, ניצב לו כרוך בבלוקצ'יינים ארוכים ומנצנצים של מטבעות דיגיטליים
קבלו את המקום הראשון - @מסוגל !!!!!
על הסיפור שלך אפשר לומר - כמה פשוט, ככה חכם וככה רגיש.
אנושי, נוגע, כסף קטן ואנשים קטנים-גדולים.

תודה לכולכם על ההזדמנות שניתנה לי
היה לי לעונג :)

בהצלחה באתגר הבא, @מסוגל !!

אולי מעניין אותך גם...

לוח לימודים

מסלולי לימוד שאפשר לההצטרף
אליהם ממש עכשיו:

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק קכג

א שִׁיר הַמַּעֲלוֹת אֵלֶיךָ נָשָׂאתִי אֶת עֵינַי הַיֹּשְׁבִי בַּשָּׁמָיִם:ב הִנֵּה כְעֵינֵי עֲבָדִים אֶל יַד אֲדוֹנֵיהֶם כְּעֵינֵי שִׁפְחָה אֶל יַד גְּבִרְתָּהּ כֵּן עֵינֵינוּ אֶל יי אֱלֹהֵינוּ עַד שֶׁיְּחָנֵּנוּ:ג חָנֵּנוּ יי חָנֵּנוּ כִּי רַב שָׂבַעְנוּ בוּז:ד רַבַּת שָׂבְעָה לָּהּ נַפְשֵׁנוּ הַלַּעַג הַשַּׁאֲנַנִּים הַבּוּז לִגְאֵיוֹנִים:
נקרא  9  פעמים

אתגר AI

רישום קווי - חורף • אתגר 22

לוח מודעות

למעלה