מידע שימושי אוטיסט=ייחודי?

א. פרי

משתמש סופר מקצוען
מנוי פרימיום
כתיבה ספרותית
פרסום וקופי
לאחרונה קראתי כתבה מעניינת, שמציגה דמות עולמית מפורסמת (אני לא מכירה אותה, שומעת עליה בתור מישהי מפורסמת ופופולארית). אז בכתבה היה תרגום של כתבה מאת פסיכולוגית אמריקאית, שאמנם סייגה את דבריה, אבל הציגה את האפשרות שאותה דמות היא אוטיסטית.

לפי דבריה, אפיון של בנות אוטיסטיות קצת יותר מאתגר.
לכן קשה לאבחן אותן, בין האפיונים לבנות אוטיסטיות: רצון עז וחריג להשתלב ולהיות כאחד האדם, קשיי תקשורת, יכולת ביטוי טובה וייחודית של רגשות, וחשיבה שונה וייחודית מאוד.

התיאור הזה הוא מרתק מבחינתי.
כי ייתכן שאם יאבחנו אותי, אז אולי גם אני אוטיסטית?

איכשהו, יש לי גם קשיי תקשורת, וחשיבה מאוד ייחודית ומקסימה, יש לי גם יכולת לדבר עם רגשות, ודכאון מידי פעם...
ואיכשהו, ככל שאני מכירה את עצמי יותר, אני אוהבת את עצמי ומכירה בסגולותיי יותר ויותר.
וכבר לא מעניין אותי תיוגים, זה בסדר מבחינתי לחשוב אולי אני אוטיסטית, או אפיון חריג אחר, כי אני מבינה שאדם חריג הוא לא רק חריג, הוא קודם כל אדם, הוא בעל הרבה גוונים, בחירה חופשית, וחיים משל עצמו.
ואני מרגישה ממש כאחד האדם:)
כי כן, כל אדם הוא ייחודי, ועם הגדרות ותיוגים וגם בלעדיהם, ומגיע לכל אחד להתפתח ולהיות הגירסה הטובה של עצמו.

הערה חשובה מאוד: אני חושבת שפחות חשוב לאבחן בשביל לקבל הגדרה, יותר חשוב לאבחן כדי לתת כלים להתמודד עם הקשיים. כי לכל אחד יש יתרונות לצד חסרונות. והחסרונות הם לפעמים יתרונות... מאוד תלוי במשמעות שנותנים לכל דבר.

ח.ג.ג'.

משתמש מקצוען
רצון עז וחריג להשתלב ולהיות כאחד האדם, קשיי תקשורת, יכולת ביטוי טובה וייחודית של רגשות, וחשיבה שונה וייחודית מאוד.
זו רשימה שיכולה לאפיין בת על הרצף, אבל גם להיות מאד לא מתאימה לבת אחרת על הרצף. זו בוודאי לא רשימה לאבחן את עצמך לפיה. יכולת ביטוי טובה של רגשות, למשל, לא אופיינית לבנות על הרצף, יותר סביר שיהיה להן קושי לבטא רגשות.

אש קודש!

משתמש סופר מקצוען
כתיבה ספרותית
היה במרווה אאל"ט על מישהי שאובחנה בגיל בוגר (אחרי חתונה), אז הכול יכול להיות...

זה אנוכי

משתמש פעיל
יכולת ביטוי טובה של רגשות, למשל, לא אופיינית לבנות על הרצף, יותר סביר שיהיה להן קושי לבטא רגשות.
הרבה פעמים יש יכולת ביטוי מילולית של רגשות בצורה מדהימה, אבל יש איזשהו ניתוק בין הרגש לשכל וכן, בפועל ובזמן אמת.

ח.ג.ג'.

משתמש מקצוען
הרבה פעמים יש יכולת ביטוי מילולית של רגשות בצורה מדהימה, אבל יש איזשהו ניתוק בין הרגש לשכל וכן, בפועל ובזמן אמת.
זה לא משהו שאפשר לומר עליו שהוא מאפיין של האוטיזם. זה יותר בכיוון של "למרות ולא בגלל". סוג של מחוננות שאולי הולכת ביחד עם האוטיזם אבל היא לא אחת התופעות שלו.
ככה שמי שיש לו את התכונה הזו וודאי שלא אמור להגיד לעצמו "אולי אני אוטיסט" על סמך זה.

Sara led

משתמש מקצוען
עיצוב גרפי
כתיבה ספרותית
את בטח מתכוונת לטמפל גרנדין- היא אוטיסטית מרצה מאד מפורסמת.
היא מאובחנת כאוטיסטית.
פותחת האשכול הביאה נתונים אחרים:
מאת פסיכולוגית אמריקאית, שאמנם סייגה את דבריה, אבל הציגה את האפשרות שאותה דמות היא אוטיסטית.
כך שמן הסתם לא מדובר בה.

א. פרי

משתמש סופר מקצוען
מנוי פרימיום
כתיבה ספרותית
פרסום וקופי
לגבי זהות הדמות, אני לא מכירה אותה ובטח אתם גם לא. מתחום הבידור העולמי...
גם הפופולאריות שלה זה לא רלוונטי לדעתי, אלא בגלל שפופולאריות שווה בד"כ יחודיות, ומכאן אפשר להקיש
שגם אוטיזם אולי שווה יחודיות.

ח.ג.ג'.

משתמש מקצוען
לגבי זהות הדמות, אני לא מכירה אותה ובטח אתם גם לא. מתחום הבידור העולמי...
גם הפופולאריות שלה זה לא רלוונטי לדעתי, אלא בגלל שפופולאריות שווה בד"כ יחודיות, ומכאן אפשר להקיש
שגם אוטיזם אולי שווה יחודיות.
זו הסקת מסקנות שגויה...
בכל מקרה יש אנשים מיוחדים שיש להם אוטיזם וכאלו שלא, אנשים עם אוטיזם שהם יחודיים וכאלו שלא.
כמו שלא כל הגאונים אוטיסטים, ורוב האוטיסטים לא גאונים.

אלפי תודות

משתמש סופר מקצוען
עיצוב גרפי
צריך להבדיל בין מאפיינים לאוטיסטיים לאוטיזם עצמו.

מאפיינים אוטיסטיים יכולים להיות להרבה אנשים רגילים ונורמטיבים
('נוירוטיפיקלים' בעגה המקצועית)
אבל זה לא אומר שיש להם גם אוטיזם.

כשיש אוטיזם, זה אומר שקיים קושי משמעותי מאוד!
הרבה מעבר למה שמדמיינים,
גם לאלו שבתפקוד הגבוה.

זה אנוכי

משתמש פעיל
זה לא משהו שאפשר לומר עליו שהוא מאפיין של האוטיזם. זה יותר בכיוון של "למרות ולא בגלל". סוג של מחוננות שאולי הולכת ביחד עם האוטיזם אבל היא לא אחת התופעות שלו.
זה לא סוג של מחוננות. זה מסביר הרבה פעמים למה לאנשים יש asd, למרות שהם מדברים רגשית כל כך יפה. פעם חשבו שלאוטיסטים אין רגש. היום יודעים שלאוטיסטים יש אובר רגישות שלפעמים קשה להם לארגן ולעבד אותה. במסגרת עבודתי, אני נתקלת בהרבה ילדים שההורים שלהם לא שלמים עם האבחנה, כי "הוא מסביר כל כך יפה מה הוא מרגיש" אבל כשיורדים לדקויות, רואים שהדיבור הוא מהשכל ולא מהחויה הרגשית ולכן גם לא מצליחים להתמודד רגשית כשקשה להם. ואני רואה את זה בסקאלה רחבה של אנשים וילדים עם asd. וזה בהחלט מאפיין שמלמד אותי הרבה על היכולות והקשיים שלהם. אבל ממש לא הייתי קובעת רק על סמך המאפיין הזה מיהו אוטיסט.

ח.ג.ג'.

משתמש מקצוען
זה לא סוג של מחוננות. זה מסביר הרבה פעמים למה לאנשים יש asd, למרות שהם מדברים רגשית כל כך יפה. פעם חשבו שלאוטיסטים אין רגש. היום יודעים שלאוטיסטים יש אובר רגישות שלפעמים קשה להם לארגן ולעבד אותה. במסגרת עבודתי, אני נתקלת בהרבה ילדים שההורים שלהם לא שלמים עם האבחנה, כי "הוא מסביר כל כך יפה מה הוא מרגיש" אבל כשיורדים לדקויות, רואים שהדיבור הוא מהשכל ולא מהחויה הרגשית ולכן גם לא מצליחים להתמודד רגשית כשקשה להם. ואני רואה את זה בסקאלה רחבה של אנשים וילדים עם asd. וזה בהחלט מאפיין שמלמד אותי הרבה על היכולות והקשיים שלהם. אבל ממש לא הייתי קובעת רק על סמך המאפיין הזה מיהו אוטיסט.
אבל זה בדיוק למרות ולא בגלל.
היכולת להביע מילולית רגשות היא לא תוצאה של האוטיזם. הנתק בינה לבין הרגש הוא התסמין.

זה אנוכי

משתמש פעיל
אבל זה בדיוק למרות ולא בגלל.
היכולת להביע מילולית רגשות היא לא תוצאה של האוטיזם. הנתק בינה לבין הרגש הוא התסמין.
בהחלט!
רק לא אהבתי את האמירה של מחוננות.
כי גם ההנחה הרווחת שהאוטיסיטים מחוננים, היא הגדרה שמטריפה אותי-מי חיבר בין מחוננות לאוטיזם?. אני מכירה אוטיסטים גאונים והרבה מאד אוטיסטים לקויי למידה. נכים גאונים ונכים לקויי למידה וכנ"ל, אנשים סטנדרטים גאונים ושאינם.

ח.ג.ג'.

משתמש מקצוען
בהחלט!
רק לא אהבתי את האמירה של מחוננות.
כי גם ההנחה הרווחת שהאוטיסיטים מחוננים, היא הגדרה שמטריפה אותי-מי חיבר בין מחוננות לאוטיזם?. אני מכירה אוטיסטים גאונים והרבה מאד אוטיסטים לקויי למידה. נכים גאונים ונכים לקויי למידה וכנ"ל, אנשים סטנדרטים גאונים ושאינם.
התייחסתי ספציפית ליכולות מילוליות יוצאות דופן. כישרון חריג הוא לא תסמין של אוטיזם אבל יש נטיה כלשהי לדברים האלו לבוא ביחד.
באופן כללי, יש קשר סטטיסטי. ממוצע ה-IQ אצל אוטיסטים לא שונה משאר האוכלוסיה או לא שונה מהותית, אבל יש שונות גבוהה יותר. יש אחוז גבוה יתר של אוטיסטים שנמצאים בקצוות (שניהם. גם הקצה הנמוך) מאשר באוכלוסיה הכללית.
אצל מחוננים יש קוי אופי שמשותפים גם לאוטיזם. אני לא יודעת אם יש שכיחות גבוהה יותר של אוטיזם אצל מחוננים (זה בהחלט נראה ככה מהשטח אם מסתכלים על כיתות מחוננים וכד', אבל השטח יכול להיות מטעה), אבל אם אני זוכרת נכון, כשמגיעים לגאונים זה כבר כן נפוץ משמעותית.

א. פרי

משתמש סופר מקצוען
מנוי פרימיום
כתיבה ספרותית
פרסום וקופי
תודה על התגובות!
מצטערת שלא עונה תשובות לכולם, נראה שעצם הדיון יכול להועיל גם בלי ההערות שלי...

לגבי הגדרות - אני לא רואה בהן תועלת אלא אם הן יכולות לסייע לתת כלים להתמודד טוב יותר,
אין בהגדרות מבחינתי שום דבר, האדם נשאר אדם, חלק אלוק ממעל, עם אוטיזם או בלעדיו... לפעמים
אדם חש שונה מהכלל, בגלל שיש בו משהו שונה, וחשוב ממש למצוא את הסיבה...

האמת, כשהתחלתי לחשוב אולי יש לי סוג של בעיית תקשורת התחלתי לחוש טוב יותר רגשית... כי חשוב לדעת את הבעיה, כדי למצוא פתרון..

אשמח שתכוונו אותי לאיזה רופא צריך לגשת בשביל אבחון? פסיכיאטר/נוירולוג?
מה הפרוצדורה?

ח.ג.ג'.

משתמש מקצוען
תודה על התגובות!

לגבי הגדרות - אני לא רואה בהן תועלת אלא אם הן יכולות לסייע לתת כלים להתמודד טוב יותר,
אין בהגדרות מבחינתי שום דבר, האדם נשאר אדם, חלק אלוק ממעל, עם אוטיזם או בלעדיו... לפעמים

האמת, כשהתחלתי לחשוב אולי יש לי סוג של בעיית תקשורת התחלתי לחוש טוב יותר רגשית... כי חשוב לדעת את הבעיה, כדי למצוא פתרון..

מה הפרוצדורה?
פסיכולוג מומחה לאבחון של בעיות תקשורת אצל מבוגרים הוא הכתובת הנכונה לאבחון.

mini mouse

משתמש מקצוען
עיצוב גרפי
הנדסת תוכנה
קראתי לאחרונה כתבה על חברת מיקרוסופט שיש לה תוכנית הכשרה לבדיקות תוכנה QA מיוחדת לאוטיסטים בתפקוד גבוה.
מתואר בכתבה שבכך הם מתעלים את כל היתרונות המיוחדים שיש לאוטיסטים, חשיבה יצירתית, מציאת תבניות וזיהוי דפוסים, מיקוד מוגבר וירידה לפרטים הקטנים וכן הלאה כדי למצוא בעיות ובאגים במוצרים.
וכמובן תוך התחשבות והתאמה לבעית התקשורת.
היה מרתק לקרוא את הכתבה, ולהבין שיש מעלות ויחודיות בכל מציאות.
שמה כאן רק כי נגעתם במעלות ויחודיות של אוטיסטים.

Iritm

משתמש חדש
תודה על התגובות!

מה הפרוצדורה?
פסיכולוגית המתמחה באבחון אוטיזם אצל *נשים*. כי אוטיזם אצל נשים שונה מאוד מזה אצל גברים.

תגיד לי, האם יש לך רגישות יתר חושית? למשל, האם רעש או קול/אור/ריח/מגע מסוים, למשל, הבגדים שלך מפריעים לך, אבל אחרים לא שמים לב בכלל?

האם את מתעייפת ממפגשים חברתיים?

אלפי תודות

משתמש סופר מקצוען
עיצוב גרפי
פסיכולוגית המתמחה באבחון אוטיזם אצל *נשים*. כי אוטיזם אצל נשים שונה מאוד מזה אצל גברים.

תגיד לי, האם יש לך רגישות יתר חושית? למשל, האם רעש או קול/אור/ריח/מגע מסוים, למשל, הבגדים שלך מפריעים לך, אבל אחרים לא שמים לב בכלל?

האם את מתעייפת ממפגשים חברתיים?
על השאלות שהבאת יכולים לענות בחיוב גם אנשים עם קושי בוויסות החושי,
או אנשים רגישים מאוד (HSP).

אולי מעניין אותך גם...

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק קכו

א שִׁיר הַמַּעֲלוֹת בְּשׁוּב יי אֶת שִׁיבַת צִיּוֹן הָיִינוּ כְּחֹלְמִים:ב אָז יִמָּלֵא שְׂחוֹק פִּינוּ וּלְשׁוֹנֵנוּ רִנָּה אָז יֹאמְרוּ בַגּוֹיִם הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִם אֵלֶּה:ג הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִמָּנוּ הָיִינוּ שְׂמֵחִים:ד שׁוּבָה יי אֶת (שבותנו) שְׁבִיתֵנוּ כַּאֲפִיקִים בַּנֶּגֶב:ה הַזֹּרְעִים בְּדִמְעָה בְּרִנָּה יִקְצֹרוּ:ו הָלוֹךְ יֵלֵךְ וּבָכֹה נֹשֵׂא מֶשֶׁךְ הַזָּרַע בֹּא יָבוֹא בְרִנָּה נֹשֵׂא אֲלֻמֹּתָיו:
נקרא  54  פעמים

אתגר AI

הצבע הירוק • אתגר 23

לוח מודעות

למעלה