הרב אליעזר יהודה וולדנברג, שתאריך פטירתו חל בל' בחשוון, הוא אחד הפוסקים היסודיים בנושאי רפואה והלכה (בעיקר בספרו 'ציץ אליעזר'), אבל חוץ מזה הוא גם דמות של אחדות ישראל: למד ב"חברון" ובתלמוד תורה "עץ חיים", היה רבו של כפר ויתקין ושל כפר הרא"ה (שניהם - בעמק חפר), במלחמת העולם הראשונה, הוא הוגלה עם משפחתו במלחמת לעיר חלב שבסוריה, ודרך לימודו הושפעה גם מחכמי חלב. בנוסף, היה חבר ביה"ד הרבני הגדול ועסק בסוגיות מורכבות בנושאי משפחה, ורב של המרכז הרפואי שערי צדק - בקיצור- רב של כל עם ישראל, ובסוגיות הכי מורכבות שישנן.

המזמין - אנשי מכון "תורת המדינה- הנמצא בישיבת "בית אורות" שבהר הזיתים, שרצו לקיים אזכרה מיוחדת עם דגש על "הלכות מדינה" של הרב, ופחות על ה"ציץ אליעזר", שכן בשנים עברו כבר עסקו הרבה באזכרות בנושאים אלו, ואכן זה היה הבריף.

קהל היעד של המודעה הוא תלמידי ישיבה ואנשים קרובים, שמעניין אותם היחס בין התורה לציבוריות בישראל.

כשניגשתי לעבודה, התלבטתי מה אני רוצה. החלטתי שאני רוצה שיראו את פניו (שכן רבים מנוכחי יום העיון היו בגילאי העשרה בעת פטירתו של הרב בתשס"ז), וכן לתת קשר - כלשהו - לספרו "תורת המדינה" בדווקא.

כיוון שהתמונה היחידה הטובה במרשתת, מחיפוש זריז, היא בויקיפדיה היא תחת שימוש הוגן, הרי שאסור להשתמש בתמונה למודעה, אבל מותר לצייר אותה ככה שתהיה לה פרשנות חדשה*.

פניתי לאמא, הלא היא @רבקה למפרט, שתאייר לי מעכשיו לעכשיו את הרב.
התחלנו בתמונה המקורית מויקפדיה:
WIKI מקור.png


בנתיים, במודעה עצמה התחלתי להשתמש בעיבוד צבעי שמן של פוטשופ כדי לראות איך זה:
עיבוד WIKI.png


אישית, לא אהבתי את התוצאה, וממש לא הסתפקנו בה. גם ההשתקפות במשקפי הרב לא נותנת לראות את העיניים, מה שאמא פתרה באיור שלה:
תהליך עבודה.png


וככה זה אחרי הפתרון לעיניים:
תהליך עבודה 2.png


גם המודעה עצמה לא "רצה". ניסיתי רקע קלף - בגוונים הדומים למגילת העצמאות - וגם אותם לא אהבתי. החלטתי ללכת על צבע פשוט, ולשים קצוות כחולים - אך לא מלאים - בצדדים.

גם הפונטים במודעה עצמה לא באו בקלות. מבין הרטרו שיש לי במחשב, החלטתי לבסוף לבחור בסנדלר, שהוא יותר "מסורתי" מאחרים, והוא גם בולט יחסית בזכות זה שהקווים המאונכים והאופקיים שלו כמעט באותו עובי (שזה, אגב, מאפיין בדרך כלל של אותיות מודרניות ולא מסורתיות). עם זאת, הוא עדיין מסורתי יחסית ו"ישראלי" בגלל צורת התגים וגודלם.

בטקסט הרץ - גם שם ההתלבטות היתה קשה. פרנק ריהל ודומיו היה פשוט מדי, ופונטים מרובעים שהם בנים של אות מרים (כמו "מטאלי", "רוזנרבג נאות" ואחרים - לא נתנו את התוצאה הרצויה אלא משהו נוקשה ביחס לאזכרה של גאון גדול. בקיצור: הכיוון היה פונט קלאסי שלא מתבלט ביחס לשאר חלקי המודעה, כי בין כה היא מודעה עמוסה מאוד בטקסטים: הן בציטוט, הן בכותרות השיעורים והן בכותרת הראשית.

לאחר שאמא סיימה לאייר, החלטתי להשתמש באיור כמונוכרום בלבד - התוצאה היתה שפחות זה יותר:
מודעה הציץ אליעזר.jpg


החלטתי אז גם להוסיף את ספר התורה ברקע, בצורה חלשה, שכן צבע אחיד בלבד יצא משעמם - אבל אסור להעמיס כי בין כה יש המון אלמנטים בתמונה, ולכן גם עזריאלי- המסמל את המדינה המודרנית - נכנס בצורה חלשה מאוד ברקע, כשהרב צופה עליו, על התורה ועל הדגל - גם בסימן שאלה וגם בסימן קריאה.

תודה גם ללקוחות שהסכימו (וזה לא מובן מאליו!) להקטין את הלוגואים שלהם לטובת הנראות של המודעה - כאמור, פחות זה יותר.

יהי רצון שיהיו הדברים לעילוי נשמתו,
וממכון תורת המדינה מסרו שגם ציבור גולשי 'פרוג' מוזמן לכנס...

*מידע זה אינו ייעוץ משפטי.
** תודה לחברי פורום עיצוב גרפי ש-42% מהעונים לסקר בו (תענו גם!) אמרו שהם רוצים לקרוא על תהליכי עבודה ולא רק על טיפוגרפיה.