כולנו מכירים את חלונית Open Type בתוכנות העיצוב, רציתי קצת לדבר עליה ומה יש בה, מתאים לכולם, החל מאנשים פרטים וגרפיקאים צעירים שעובדים עם וורד, המשך למתקדמים בתוכנות העיצוב, וכלה למפתחים שידעו היכן למקם כל פקודה.

אז בואו נתחיל:

Open Type הוא שם תקן לגופנים בעלי תכונות מתקדמות וכו' וכו', קראו בויקיפדיה.

בפועל מה שאותנו מעניין זה אפשרויות החלונית בתוכנות העיצוב, פוטושופ, אילוסטרייטור ואינדיזיין. לצערי תוכנות אופיס לא כ"כ שולטות בזה, אבל אולי נמצא לזה פתרון.

תקן Open Type מאפשר להוסיף תכונות למסמך, מתי שיש ש"ח שיתחלף ל-₪ ומתי שיש א-ל שישתנה לאותיות מחוברות, התכונות האלו נקראות "פיצ'רים", כל פיצ'ר מאפשר תכונות מסוימות, בעיקרון, בכלל לא פיתחו את זה בשביל השפה העברית, (שדורשת הכי הרבה תכונות משאר שפות) אלא בעיקר לשאר לשונות העכו"ם, אבל, הם הסכימו שגם עברית תתמוך בזה, ואת זה אנו צריכים לנצל.

אני לא באמת מתכוין להתמקד בכל תכונה ותכונה, יש יותר מידי תכונות, אבל אשתדל לדעת בכמה תכונות עיקריות.

יש שתי סוגי תכונות, א, תכונת מיקום, כמו למקם את סימני הניקוד, לרוב, לנו הגרפיקאים אין שימוש בזה, כי זה מוגדר אוטומט בפונט, אבל יש לזה שימוש בדברים מסויימים (ע"ע Stylistic Set), ב, תכונת החלפה, שיחליף גליף מסוים בגליף אחר, וזה מה שבעיקר חשוב לנו, דוגמא: בוא נגיד שיש לנו את האות ה', לפעמים אני רוצה אותה מעוטרת, לפעמים אני רוצה אותה ארוכה, לפעמים אני רוצה לראות אותה בוריאנט ישן וכדו'.
בשביל זה יש את חלונית אופן טייפ, שם יש קבוצות של תכונות שאפשר להפעיל על תו מסוים או על קבוצת תווים, או לעשות חפש והחלף.

אז קודם כל נכיר את האפשרויות השונות:

אההמ, נתחיל עם --- פוטושופ:
אז ככה, לפוטושופ אין חלונית משל עצמה, בתוך חלונית Charcater לוחצים על ההמבורגר בצד ימין למעלה, ומסמנים את המילים Open Type, נקבל רשימה.
אפשר לראות ברשימה קבוצה של 11 סוגי אופן טייפ, ועוד קבוצה של 6, הקבוצה השנייה היא לא לעברית, בעיקר ליפנית, אז לא נתמקד בה.
בקבוצה של ה-11 תכונות מופיעות התכונות הללו:

שם התכונה:תרגום:
Standard Ligaturesליגטורה סטנדרטית
Contextual Alternatesחלופות הקשריות
Discretionary Ligaturesליגטורת שיקול דעת
Swashסוואש - שכשוך
Old styleסגנון ישן
Stylistic Alternatesחלופות סגנוניות
Titling Alternatesחלופות כותרת
Ornamentsקישוטים
Ordinalsסידורים (בשורה)
Fractionsשברים
Justification Alternatesחלופות יישור בלוק

לאילוסטרייטור יש כבר חלונית בפני עצמה, אך בוטלו התכונות Oldstyle - Ornaments אבל נוספה תכונה חשובה:

שם התכונה:תרגום:
Stylistic Set1סט סגנוני

הפקודה: Stretched Alternates מיועדת לשפה הסורית, וכרגיל, אותנו זה לא מעניין.
כמו כן, התכונה Overlap Swash לא בשימוש.

ובנוסף להן, אינדיזיין תומכת ברוב התכונות לעיל, וכמו פוטושופ בתוך חלונית Charcater, ולה יש הרבה תוספות, שהן לא כ"כ עיקריות אז לא נעסוק בהן.
-הפקודה Standard Ligatures נמצאת באידיזיין תחת הכותרת: Ligatures בנפרד.

יש עוד כמה תכונות אך הן לא עיקריות ולכן לא נתמקד בהם.
אגב, לא תמיד יש תכונות שהמעצב הכין לנו, ברוב הפונטים לא כ"כ השקיעו, אבל אם יש, שנדע מה כל אחת מהן עושה, אם אין אז או שזה כתוב באפור, או שיש להם [סוגריים מרובעות].


בואו נעשה קצת סדר ב-12 התכונות שראינו כאן:

חלק מהתכונות הן ברירות מחדל שמובנה בתוך הפונט, אבל אפשר לבטל אותם, לכן הם מופיעות עם ✓ נחמד בצד, אפשר לבטל את ה-✓ וכך התכונה לא תשפיע, והן התכונות Standard Ligatures ו- Contextual Alternates.

שאר התכונות הן ניתנות להפעלה ע"י המשתמש.

יש 2 סוגי תכונות, אלטרנטיבות וליגטורות, אלטרנטיבה או בשם היהודי, חלופה, הכוונה להחלפות של אותיות זו בזו, לדוגמא: אותיות רגילות לאותיות מעוטרות, ליגטורות או בשם היהודי, שילוב, קשירה, היינו חיבור של כמה אותיות, כמו הסימן ₪ המפורסם.

ונחלק בטבלה:

אלטרנטיבותליגטורות
Contextual Alternates ✓Standard Ligatures ✓
SwashDiscretionary Ligatures
Old styleFractions
Stylistic AlternatesStylistic Set *
Titling Alternates
Ornaments
Ordinals
Justification Alternates
Stylistic Set *

נשים לב שהתכונה Stylistic Set מופיעה פעמיים, יש בה שימוש בשני הסגנונות.
הסימון ✓ מראה על פקודות ברירות מחדל שניתן לבטל אותם.


נתחיל מאלטרנטיבות:
אלטרנטיבה פירושה כל שינוי של אות שמחליפה את עצמה לאות אחרת וכמו שהוסבר, יש כמה סיבות להחלפת האות, או מטעמי עיצוב ומראה נקי ויפה או פשוט כי יש לפני או אחרי איזושהי אות או תו כלשהו שגורם לאות להיראות צפופה וכדו'.

התכונה הראשונה והברירת מחדל: Contextual Alternates
חלופות אלו משנות אותיות שבגלל ההקשר של האות הבאה או הקודמת, המצוי בעברית היא האות ע' שהשפיץ שלה נתקע בניקוד, אז ספציפית בפונט Arial זה מוגדר כברירת מחדל ואי אפשר לבטל, אבל לזה זה מיועד.
1654168310417.png


התכונה הבאה: Swash
חלופות אלו משנות אותיות לתוספת משיכות קליגרפיות, דוגמא נחמדה בפונט ציפורן של בית אלף...
לצערי מעצב הפונט לא הגדיר אפשרות זאת בסוואש:
1655040710752.png



הבא בתור: Oldstyle
פקודה פשוטה וקלה:
מחליף אותיות לסגנון ישן, לא "מראה" ישן, אלא "סגנון ישן", מכירים את המספרים שבולטים חוץ לשורה?
1655040874959.png


תכונה הבאה: Stylistic Alternates
זוכרים את Contextual Alternates, אז זה אותו רעיון, רק שזה לא ברירת מחדל, כאן שמו את כל ההחלפות בשביל ליישר את השורה, כמו אם יש גליף לאות ק' קצרה או ל' שוכבת, או, האות ע' הנ"ל, כמו כן, אותיות שאפשר להאריך אותם מעט כדי שיקבלו מראה רחב, פה מכניסים אותם, כאן זו חלופה ידנית, לדוגמא: בפונט ליבי של בית אלף (פה זה במקום...)
1654169804063.png


הבאה בתור: Titling Alternates
תכונה זו מיועדת לכותרות, שיהיה להם טיפה הבלטה, המעצב החליט איזו אות מתאימה לכותרת, אם תפעילו את התכונה הזאת, תקבלו אותיות שמתאימות לכותרת, זה יכול להיות אפי' קצת יותר מודגשות, אבל, כמובן בפונטים שיש להם את זה...:
שורה הראשונה לכותרות והשניה לטקסט רץ
1654170512395.png


תכונה הבאה: Ornaments
גם היא פקודה פשוטה ודי ברורה, כל הקישוטים שיש לאות נמצאים כאן, אם תסמנו אות אחת או שתיים תוכלו להפעיל עליה מצב קישוטים, כמו פה:

1654535894585.png


ובתרגום: השועל החום הערמומי קפץ מעל הכלב הישן והעצלן...


והפקודה הבאה: Ordinals
בתכונה זו אפשר להחליף אותיות באותיות שנועדו להיות אחר אותיות (תחזרו על זה עוד הפעם...), כמו למשל, שלש אומרים באנגלית - Three, שלישי אומרים Third, ובקיצור 3nd, האותיות nd מקומם הוא אחרי הספרה 3, ולכן הם קיבלו אפקט מסויים.

הפקודה הבאה והחביבה: Justification Alternates

בתכונה זו שם המתכנת (הלואי ובאמת ישימו...) אותיות שצריכות להיות ביישור בלוק, לדוגמא, להבדיל בכתיבת ספרים ומזוזות, אם הסופר רואה שנשאר לו מקום מיותר בקלף, הוא מאריך אותיות או מצמצם, אותו דבר כאן, אותיות מוארכות נמצאות כאן.
למה היא חביבה? כי בהגדרות יישור הבלוק באינדיזיין ניתן להגדיר שייחשב את יישור הבלוק לפי תכונת האופן טייפ הזאת:
1654536831778.png


הבא בתור: Stylistic Set
תכונה זו מכילה 20 פקודות של החלפות מכל הסוגים האמורים, מעצבים מומחים מכנים כל פקודה בשם משלה ולא ב-Set 01 וכו', בעצם יש פה הפתעות שהמתכנת שם בפונט.
עכשיו מובן למה זה גם נכלל באלטרנטיבה וגם בליגטורה, כי זה כולל הכל, ואפילו ריווחי אותיות או ניקוד דינמי אחר, בקיצור, כל מה שבא למתכנת שאתם תשלטו בו, מוגדר פה.



ועכשיו אפשר לקפוץ לליגטורות!!!!

אז ככה:
ליגטורה ראשונה: Standard Ligatures
כל הליגטורות הקלאסיות שצריכות להיות בפונט, כמו המילה ש"ח שתתחלף לסימן ₪, יהיו פונטים שזה לא יהיה כברירת מחדל (כמו הפונט הזה של פרוג... - אני עשיתי ₪ ע"י לחיצה על Alt Gr ו-4) ויהיו פונטים שיתמכו בו כליגטורה נדרשת ללא אפשרות ביטול, תכונה זו מאפשרת שזה יהיה כברירת מחדל, אבל יהיה ניתן לבטל ע"י מחיקת הסימן ✓ משורת הפקודה.

ליגטורה הבאה: Discretionary Ligatures
ליגטורות "שיקול דעת", צריך לחשוב לפני שמפעילים אותם, כמו הסימן א-ל המוכר מהסידורים הישנים, זה לא אמור להיות, מי שרוצה שיעשה!

ליגטורה נוספת: Fractions
מחליף את הספרות 2/3 בסימון ⅔ (שלפתי אותו מ"מפת תווים"), דיי ברור, לא?
בעצם, כל ספרה יכולה להתחלף, אפי' 123/456 זה מסתדר, כי מה שהפקודה עושה זה שהיא מחליפה את הספרות בקטנות ועליוניות, ומה שמגיע אחרי סלש (/) נהיה יותר נמוך.
משום מה יש לו איזה באג מעצבן, הוא לא מחליף את המספרים אם אין לפני איזה תו כלשהו, לא יודע מה הסיפור שלו...
גם בעברית הוא קצת מעצבן.

--------------------------------------------------------------------------------------​

הקפנו הכל, נכון???
אם תמצאו בפונט מסוים תכונות שלא עובדות, אז או שהם לא קיימות, (זה פונט פשוט מידי... או חשוב מידי...), או שבמתכנת לא בנה נכון את התכונות במקום, אקווה שאחר מאמר זה, ישכיל המתכנת לזה.

מה עם וורד ושאר תוכנות אופיס???
אז לצערי הם לא תומכות באופן מלא באופן-טייפ, אבל יש כמה דברים שכן:
א. מתכנתים אחדים מאפשרים להוסיף סימונים אחר האות כדי להאריך את האות וכדו', כמו הסימן פלוס + של @בית אלף, והקו _ התחתון להנמכת האות ל'.
ב. הסימון ש"ח שנמצא בליגטורה ברירת מחדל, ניתן לבטלו ע"י Ctrl + Z כי זה מוגדר בתוכנה, בשאר התוכנות או אפי' במייל רגיל אפשר להכניס ₪ ע"י לחיצה על Alt Gr ו-4.


מקווה שהייתי מספיק מובן...