גם כאן בישראל התארגנה קבוצת צעירים וחברה לתנועה העולמית "שביתת האקלים" אותה התחילה גרטה טונברג, אקטיביסטית משוודיה.
תכירו: גרטה טונברג, צעירה (בת שש-עשרה אז) עם רשימת נאומים בפני ועדות עולמיות, ראשי מדינות ונשיאים, כתבות במגזינים ובעיתונים הנחשבים בעולם, ומועמדת למועמדת לזכייה בפרס נובל לשלום על המהפכה שחוללה בתחום המודעות לאקלים סביבתי.
שנה לפני כן היא התחילה מחאה עצמאית משלה: בשבוע הראשון לשנת הלימודים היא התיישבה עם כמה שלטים גדולים מול הפרלמנט השוודי, ושבתה. בגיל שמונה היא נחשפה בבית הספר למשבר האקלים, ופעלה לשינוי בקרב המשפחה המצומצמת שלה. אחרי מספר שנים היא החליטה לקחת את זה צעד קדימה.
למה דווקא אז? מאמר אותו כתבה לתחרות מאמרים בנושא 'הסביבה' זכה בפרס וגרר הדים רבים. הרצון לפעול ולשנות משהו בתחום הביא אותה לנקוט בפעולות ממשיות. אז היא שבתה. לאחר מכן היא כבר הייתה מנהיגה של קבוצה עולמית הפועלת למען האקלים.
כיום הארגון שהקימה מונה קרוב לארבע עשר מיליון פעילים. יותר ממיליון מתוכם הם צעירים בגילאי תיכון, המקיימים את מחאות נוער על בסיס שבועי קבוע.
והצעירה הזו, פעילת האקלים המפורסמת, נואמת מרכזית בפני אנשים מורמים מעם, מועמדת פרס נובל, היא... מאובחנת על הרצף האוטיסטי.
*
טונברג אובחנה בגיל צעיר עם אוטיזם, OCD ואילמות סלקטיבית "ללא האבחון שלי לא הייתי לעולם מתחילה את שביתת בתי הספר, כי אז הייתי כמו כל אחד אחר" היא אמרה באחד הראיונות. "אוטיזם זה לחשוב אחרת. במשבר גדול במיוחד כמו משבר האקלים, אנחנו צריכים אנשים שחושבים מחוץ לקופסה, אנשים שהם לא כמו כולם".
הרצף האוטיסטי הוא רצף תסמונות שיש להן מכנה משותף עם האוטיזם הקלאסי, הכולל קשיים ביצירת קשרים חברתיים, פעולות חזרתיות, אובססיות לתחומי עניין ובתגובות חריגות לגירויים תחושתיים.
"אני מדברת רק כשאני חייבת. עכשיו זה אחד מאותם רגעים" אמרה גרטה בראיון כשנשאלה על איך היא מתמודדת עם קשיי התקשורת שלה כשהיא עומדת על הפודיום ונואמת בפני מנהיגים וחברי פרלמנט. "אני גאה להיות על הספקטרום. ולא, אוטיזם זאת לא 'מתנה'. לרוב זה כרוך במלחמה בלתי פוסקת בבתי ספר ובמקומות עבודה, ובבריונות. אבל עם ההתאמות הנדרשות, זה יכול להיות כוח על".
המאובחנים על הרצף האוטיסטי, יכולים להוביל, ליזום וליצור שינויים. יש להם כוח ויכולות נדירות עם התמקדות מיוחדת. כיום דרכי הטיפול בילדים עם אוטיזם מפותחות ואינטנסיביות, ובעזרת צוות המוסד וההורים ניתן לקדם אותם ולגרום להם להשתלב בסביבה הקהילתית והמשפחתית - זה סולמוטיזם.
אם אתם מכירים מישהו עם אוטיזם, נסו לחשוב מהו התחום שהכי מעניין אותו ועודדו אותו לזה. עם קצת יחס והכלה, אולי יבוא יום וגם הוא ישפיע על מיליונים של אנשים.
בסולמוטיזם מאמינים כי בעזרת טיפול מותאם ואינטנסיבי, אנשים עם אוטיזם יכולים להשתלב בחברה, ליזום ולהפעיל, להעלות למודעות ולפעול למען כולנו. איך תוכלו לשלב בסביבה שלכם אנשים המתמודדים על קשיי תקשורת? הקדישו לזה מחשבה.
(צילום: מתוך העמוד הרשמי של התנועה הרשמית בישראל "מחאת הנוער למען האקלים Strike for Future Israel", פורסם ברשת החברתית)
---
למאמר הקודם: על רצף ההצלחות • אילון מאסק
למאמר נוסף: לראות את הטוב; ראיון עם אמא לשלושה ילדים עם אוטיזם