Shutterstock​

עוד פרק בסדרת ההבאה לדפוס. הפעם חוזרים אחורה במנהרת הזמן כמה מאות שנים. הפעם נלמד מהו דפוס בלט והיכן ניתן למצוא אותו עדיין. נלמד מילים בלועזית ונכיר את טכנולוגיית האופסט שהפכה את ענף הדפוס על ראשו והוציאה לאור טריליוני ספרים ועיתונים שלא היו ראויים לעיטוף דגים • פרק רווי נוסטלגיה, אידי צבע וכימיקלים | הפרק השלישי



בראשית ימי הדפוס היו אלו תבניות עשויות עץ ובתוכן קוביות מתכת או אבן בגודל זהה. על כל קובייה נחרתה אות או סימן אחר בכתב ראי. על הקוביות שהונחו שורות שורות - כפי שאנו מכירים מהמחשב ומהספרים המודפסים - מרחו דיו והניחו עליהן את גיליון הנייר/קלף/בד. על הגיליון הניחו משקולת כבדה וכך, על־ידי הלחץ, חדר הדיו אל הנייר והותיר בו את רישומו, כלומר, הפך אותו למוצר "מודפס".

המילה דפוס הגיעה מהתבנית, כלומר. כמו שאומרים "דפוס פעולה קבוע". על אותה תבנית מרחו שוב ושוב דיו והניחו שוב ושוב גיליונות נייר ומשקולות עץ או מתכת וחוזר חלילה. הייתה זו עבודה קשה וסיזיפית בדיוק כמו כתיבת השורות הללו.

למודל הזה שהיה היסוד לכל עולם הדפוס שאנחנו מכירים, קראו דפוס בֶּלֶט. משום שהוא עשה שימוש באותיות בולטות שנלחצו אל הנייר. אגב, דפוס בלט שירת אותנו עד לשנים האחרונות בתחומים שונים ועדיין תוכלו למצוא אותו בנומראטורים של בתי דפוס רבים. על נומראטורים, חשבוניות לא חוקיות, משחקי ריגול, תרגילי הטעיה וזיופי שטרות, נלמד באחד הפרקים הבאים עלינו לטובה. כולם, כפי שאתם מבינים, קשורים לעולם הדפוס.

shutterstock_701822185 (Medium).jpg

Shutterstock

עם השנים חלו שיפורים רבים בעולם הדפוס. ממציאים עמלו על שיטות לייצור המוני של מוצרי דפוס. התבנית המקורית גדלה והפכה לשולחן רצוף תבניות. את המשקולת החליפו מכבשים שונים שפעלו בשיטות שונות. תליית הנייר על גבי חבלים לייבוש טרם הדפסת (לחיצת) הצד השני נעשתה בחדרים חמים ויבשים ועולם הדפוס התפתח בצעדי צב(ע). גם הנייר וגם הדיו עברו שינויים שאפשרו להם להתיידד ביתר קלות.

וגם אנחנו רוצים, אם אתם מסכימים כמובן, לדלג ישר לימינו אלה. יאלל-ה. באים?

עולם הדפוס עבר מטמורפוזה משמעותית עם בוא טכנולוגיית האופסט. סליחה על הלועזית, אבל היא נדרשת מאנשים שרוצים להשתייך ל"גילדה" האיכותית של אנשי המקצוע בתחום הדפוס. טוב, נו. בסיום הכתבה יצורף מילון אבן נייר ומספריים למונחים הבעייתיים.

קיצער, מה זה אופסט ומה זה עשה לעולם הדפוס?

כמה מילות הקדמה. אחרי שהדפוס התפתח עוד ועוד כחלק מהמהפכה התעשייתית, נכנסה לשימוש טכנולוגיה חדשה. במקום דפוס הבלט שדרש יצירת תצרף של אותיות בקוביות, החלו להשתמש בלוחות אבן עליהם חרטו בעדינות את מה שרצו להדפיס גם אם היה זה ספר בכתב מנוקד וצפוף. אל האבן הצמידו את הנייר ואת ההמשך אתם כבר מכירים. כאן כבר יצרו כמה לוחות עבור אותה הדפסה כאשר על כל אחת מרחו צבע אחר ושוב, לא נאריך בשיטות שאבד עליהן הכלח.

טכנולוגיית האופסט לקחה את זה צעד אחד קדימה כאשר את האבן החליפו לוחות אלומיניום שנצרבו באמצעות הקרנה דרך שקפים מודפסים או מצוירים. הצריבה יצרה שינוי כימי בלוח האלומיניום המכונה בשפתנו "פלטה" והפכה אזורים מסוימים בלוח לחלקים יותר ואזורים אחרים לסופגים יותר. האלומיניום גמיש ולכן ניתן להצמידו לגליל שצמוד לגליל נוסף המצופה שמיכת גומי. הנייר נכנס בין הפלטה ובין הבלנקט (אולי די כבר עם המילים המסובכות האלו?) שקיבל קודם את הצורה שנצרבה על גבי הלוח כשהיא מרוחה בצבע. הבלקנט סוטר על פרצופו של גיליון הנייר ומותיר עליו את הדיו שהיה מרוח עליו והרי לכם גיליון מודפס לתפארת.

מכונות האופסט החלו את דרכן כמכונות בנות גליל אחד, כלומר, בעלות יכולת הדפסה של צבע אחד. היום ישנן מכונות עם ארבעה-חמישה ואפילו שמונה גלילים שכל אחד "מורח" צבע אחר. ארבעה הם צבעי היסוד (אדום, צהוב, כחול ו...שחור לחיזוק) והשאר יכולים להיות צבעים מטאליים, כלומר מתכתיים. צבעי פנטון, ריחות, טעמים, השבחות שונות כגון לכה UV ועוד כהנה רבות. בעוד שנקודות צבעי היסוד מסודרות בזווית שונה לכל צבע, הצבעים האחרים מודפסים ברוב המקרים בזווית אחת קבועה.

אויש. הגענו כבר לסוף הטור המקצועי שלנו ועוד לא נגענו בהבדל שבין הדפסה שטוחה והדפסה בגליל. קיצער, לא הספקנו להגיע לרוטציה. אין דבר. בפעם הבאה, בטור החליפי.

רוצים לדעת עוד על שיטות דפוס, על ההיסטוריה של עולם הדפוס, על המשמעות הכלכלית של הדפסה שטוחה והדפסה בגליל. רוצים לבדוק מה משתלם לכם יותר? אצלנו, ב'גיל פרינט' תוכלו לקבל את כל המידע הזה ועוד הרבה יותר. בשמחה, במאור פנים, כדי שהלקוח שלכם יידע שכדאי לו לעבוד אתכם ולא עם אלפי גרפיקאים וגרפיקאיות אחרים.

בקרו אצלנו: גיל פרינט או חייגו: 077-8049665

--

בטור הבא: מה לעשות, נמשיך עם ההבדלים בין דפוס רוטציה ודפוס שטוח ואולי נצליח לנגוע "בקטנה" בתחום המתפתח ביותר בעולם הדפוס – הדפוס הדיגיטלי!

--

מילון עברי-דפוסי:

גילדה – קהילה | סיזיפית – חוזרת על עצמה | בלנקט – שמיכה | פלטה – לוח | אופסט – שטח | מטמורפוזה – שינוי | נומראטור – מכונת מספור