הבינה המלאכותית והיצירתיות:

מי צריך 'מוזה' כשיש אלגוריתם?

Leonardo_Phoenix_A_thoughtprovoking_scene_depicting_the_influe_1.jpg

בואו נבדוק רגע, האם אנחנו באמת צריכים את ה"ההשראה" הישנה שלנו, כשיש לנו AI שמסוגל לייצר רעיונות מדהימים תוך שניות? תארו לעצמכם: פעם, אומן היה יושב מול בד ריק, עם כוס קפה ביד אחת ומבט עייף של "חכה עוד רגע , זה יבוא,"....
היום? פותחים את המחשב, לוחצים על כפתור, והופ – אלגוריתם מציע לך חמש גרסאות לשיר עצוב על תשעה באב בחלל, ועשר סקיצות לעיצוב מוזיאון שאפילו חלליות של חייזרים ירצו לבקר בו.

אם הייתם שואלים את ואן גוך מה דעתו על זה, הוא בטח היה אומר משהו כמו: "על מי אתם עובדים שזה יעבוד?!" אבל האמת היא שה'בינה המלאכותית' לא זקוקה לבינה ...– היא מסתדרת מצוין עם ביג דאטה! (אוסף נתונים)

ובינינו, יש גם יתרון ברור: אם ההשראה לא מגיעה, לפחות אפשר להאשים את הבינה המלאכותית ולא את עצמך. ואם משהו ממש מוזר יוצא מהאלגוריתם? פשוט אומרים שזה "הפשלות של הבינה" ומתקדמים הלאה!


ובפן המקצועי יותר
כשאנחנו חושבים על בינה מלאכותית, עולה בדמיוננו מערכת שמבצעת משימות על פי אלגוריתמים מדויקים ותוכניות מובנות. אך לאחרונה, חוקרים מתחילים לבחון תפקיד מעניין וחדשני יותר של AI: כיצד היא יכולה לעורר ולשפר את היצירתיות האנושית. בעוד שהשימוש בבינה מלאכותית בתהליכים יצירתיים כמו אומנות, מוזיקה ועיצוב נראה לעיתים לא טבעי, ישנם פרויקטים חדשניים שמראים בדיוק את ההפך – הבינה המלאכותית יכולה להרחיב את גבולות הדמיון האנושי ולפתוח עולמות חדשים של יצירתיות.

היצירתיות כיכולת אנושית או גם מלאכותית?

היצירתיות היא אחת מהתכונות שהכי מזוהות עם האנושות. אך בשנים האחרונות, פיתוחים מתקדמים בתחום הבינה המלאכותית מציגים מערכות שמסוגלות לכתוב שירה, להלחין מוזיקה, לצייר ציורים, ואפילו לעצב בגדים או ליצור סרטים קצרים. פרויקטים כמו OpenAI’s DALL·E או Google DeepDream הפכו לשם דבר בעולם האומנות הדיגיטלית, כאשר הם מדגימים כיצד בינה מלאכותית יכולה ליצור דימויים ודפוסים ויזואליים שמעולם לא נראו קודם לכן.

השילוב בין AI לאומנים: גשר להשראה

אחד התחומים החדשים והמרתקים הוא השימוש ב-AI ככלי לעוררות השראה בקרב אומנים. לדוגמה, מעצבים גרפיים ואומנים ויזואליים משתמשים בבינה מלאכותית כדי לייצר דימויים ייחודיים ואחר כך משתמשים בהם כבסיס ליצירתיות האנושית שלהם. במקום לחשוב על AI כ"מתחרה" שמחליף את היוצרים, היא הופכת לשותף שמסייע בהרחבת הדמיון והכיוון האמנותי.

האינטראקציה בין יוצר לבינה המלאכותית לא מוגבלת רק ליצירת דימויים. קיימות מערכות AI שמתוכננות לעבוד בשיתוף פעולה עם מוזיקאים, להציע מוטיבים מוזיקליים חדשים, להמליץ על שילובי כלים, או אף ליצור סולמות חדשים לגמרי. מוזיקאים שעובדים עם כלים אלו מגלים אפשרויות חדשות ומפתיעות שייתכן ולא היו עולים על דעתם ללא העזרה המלאכותית.

יצירתיות מתוך "כאוס": האלגוריתם שמגלה אפשרויות נסתרות

נקודת מבט חדשה ומעניינת היא הרעיון שבינה מלאכותית יכולה לגלות דפוסים חדשים דווקא מתוך כאוס. כאשר מערכות למידת מכונה פועלות על בסיס נתונים גדולים, הן לעיתים מגלות דפוסים ורעיונות שאינם נראים לעין אנושית. דמיינו מערכת AI שמזהה דפוסי צבע או מבנה בקולקציות של יצירות אומנות מרחבי העולם, ומצליחה ליצור סגנונות אמנותיים חדשים. כך למשל, חלק מהיצירות שנוצרו בעזרת AI נראות "מוזרות" ולא מובנות, אך הן מאתגרות את התפיסה שלנו לגבי יופי ואומנות, ובכך מעוררות השראה אצל יוצרים.

יצירתיות בעיצוב מוצרים: AI כמעצבת בלתי מוגבלת

היצירתיות של AI אינה מוגבלת רק לאומנויות המסורתיות. בעולם העיצוב, תחום ה-AI גדל ומאפשר גישות חדשות לחלוטין לפיתוח מוצרים. באמצעות למידת מכונה, ניתן לנתח נתונים מחוויות משתמשים וליצור מוצרים מותאמים אישית לצרכים ייחודיים. לדוגמה, בתחום האופנה, AI יכולה לנתח את הסגנון והטעם של המשתמשים, וליצור בגדים מותאמים אישית שמבוססים לא רק על טרנדים עולמיים, אלא גם על ההעדפות האינדיבידואליות של כל לקוח.

בתחום האדריכלות והעיצוב התעשייתי, AI יכולה לתכנן מבנים שמבוססים על חישובים מתמטיים מורכבים שאינם נגישים למעצב האנושי. מערכות AI יכולות לייצר פתרונות עיצוביים שאינם ניתנים לזיהוי בעין אנושית, אך משפרים את הפונקציונליות והאסתטיקה של מוצרים ומבנים.

שאלת השאלות : האם AI יכולה להחליף את הדמיון האנושי?


כאן נשאלת השאלה הגדולה: האם הבינה המלאכותית יכולה להחליף את הדמיון האנושי? התשובה ככל הנראה (לעת עתה)היא לא. יצירתיות אמיתית קשורה לרגש, לתשוקה, וליכולת לשלב אלמנטים בלתי צפויים על בסיס חוויות אישיות ותרבותיות. הבינה המלאכותית, עם כל היכולות שלה, פועלת על בסיס נתונים ודפוסים קיימים. מה שמיוחד ביצירתיות האנושית הוא היכולת לשבור את הגבולות הקיימים ולהפתיע את עצמנו.

לסיכום: הבינה מלאכותית תוסף עצום לעולם היצירתי.

כמו האמרה הידועה הבינה המלאכותית לא תחליף את היוצרים והאמנים, אבל האנשים שמשתמשים בה יחליפו...
הבינה המלאכותית אינה מתחרה ליצירתיות האנושית, אלא מהווה תוסף עצום למסע היצירתי.
היא יכולה להעשיר את הדמיון שלנו, להרחיב את היכולות שלנו, ולספק לנו כלים חדשים ליצירה, שאולי לא היינו יכולים לדמיין בעצמנו.
דווקא השילוב בין ה-AI לבין הדמיון האנושי יוצר אפשרויות בלתי מוגבלות להמציא מחדש את העולם היצירתי, לחקור את הגבולות של מה שאפשרי, ולהמציא מחדש את האומנות, העיצוב והמוזיקה של המחר.